Shin Bubukuuti Kai Z GT X Destiny.

TÄMÄN MANGAN TAKIA HAMSTERINI KATOSI: katso mikä!

Noin 10 vuotta siinä meni, mutta NYT URAKKA ON OHI. Sain nimittäin viime viikolla luettua Hiroyuki Takein Shaman Kingin loppuun. Ei paha, vaikka itse sanonkin.

Shaman King kertoo You Asakurasta, joka tahtoo shamaanikuninkaaksi (lol). Joka 500. vuosi pidetään shamaanimittelö (lol), jonka voittaja sitten kruunataan shamaanikuninkaaksi. Shamaanikuningas taas pystyy kommunikoimaan Suursielun kanssa (lol), joka pystyy hallitsemaan Kaikkea ja toteuttamaan toiveet (lol).

Shamaanimittelö käydään shamaanien välillä. Apuna shamaaneilla on näiden henkikumppanit, jotka shamaani pystyy manaamaan esiin kehoonsa. Samurain henki heiluttaa miekkaa, luonnonhenget pystyvät loihtimaan lumimyrskyjä ja niin päin pois. Käytännössä, kun kyseessä on shounen-manga, mahdollistaa tämä tietysti lähes minkä tahansa. Sekaisin menevät niin judeo-kristilliset, egyptiläiset kuin babylonialaiset jumaltarustot sekä tietysti shintolaisuus ja buddhalaisuus, kun samuraihenki pistää Yamata-no-Orochia turpaan ja keijut mättävät enkeleitä pataan.
You
Shaman Kinghän siis on sinällään aika perus-shounenia, vaikkakin melko huonosti tunnettu. SK ei länsimaissa ole lähelläkään suosituinta kärkeä, vaikka Suomessa onkin pari cosplayta sarjasta nähty. Yksi syy lienee Shaman Kingin ilmestymisaikataulu: Shaman Kingin kultakausi sijoittui nimittäin tuonne 2000-luvun ensimmäisiin vuosiin ja 1990-luvun loppuun, kun taas animeharrastus Suomessa räjähti käsiin siinä 2004 – 2005. 2000-luvun ensimmäiset vuodet ovatkin länsimaisen ja varsinkin suomalaisen animeharrastuksen kannalta melko tuntematonta aluetta. Sinällään se on sääli, sillä Shaman King on mielestäni ihan hyvää shounenmättöä.

Ja nimenomaan mättöä. Kuten sarjan peruspremissikin antaa ymmärtää, kyseessä on oikeastaan yksi helvetin pitkä tournament arc. Vain ihan alussa ja lopussa sarjaa keskitytään edes vähän muuhun kuin shamaaniturpakäräjiin, ja silloinkin erimielisyydet ratkotaan luonnollisesti vetämällä toisia pleksiin henkien avulla. Aikaa ei juuri tuhlata turhaan lätinään tai ihmis_suhde_ulinoihin, vaikka You onkin kihloissa Anna Kouyaman kanssa, joka on jotain perus-tsunderen ja ihan tavallisen parisuhdeväkivaltaa harjoittavan nuoren naisen väliltä ja muutenkin paskamainen ämmä. En tiedä, onko Anna tarkoitettu humoristiseksi lisäykseksi; minulla Anna sijoittuu ”eniten perseestä olevat naishahmot animessa ja mangassa”-listallani aika lähelle kärkeä (vaikka tietystikin tämä tahtoo vain Youn parasta, jne, höpö höpö).

Ren TaoKoska kyseessä on nimenomaan shounen-toiminta, ystävyys on tietysti tärkeässä osassa sarjaa ja sarjan alkuosa toimiikin suoraviivaisesti ”defeat means friendship”-periaatteella. Youn shamaanitiimiin liittyy niin jengipomo puumiekka-Ryu, isäongelmainen kiinansukuisesta suvusta oleva Ren Tao, ainu-kansaa edustava Horohoro sekä lääkäri Faust XIII. Näiden lisäksi Youn kavereihin kuuluu vielä Manta Oyamada, ison Oyamada-yhtiön johtajan kääpiökokoinen poika, jolla tosin ei ole shamaanivoimia eikä tämä sen takia kykene kutsumaan henkiä avukseen. Välillä tiimissä vaikuttavat myös britti Lyserg Diethel sekä USAlainen, tummaihoinen (!) gangsta-ghettonuori Joco, joka haaveilee stand-up-koomikon urasta.

Ja… sitten vedetään pataan niin pirusti. :F Vaikka Youn tiimissä riidelläänkin tuon tuosta, nämä oppivat kuitenkin Yhdistämään Voimansa (TM) kun kuvioon astuu Hao, Youn näköinen jannu, jonka sielukaveri on itse SAATANA SPIRIT OF FIRE joka toimii kuin Desuconin pääjärjestäjä, eli SYÖ MUITA KILPAILIJOITA JA NÄIDEN SIELUJA. Hao on siis IHAN VITUN PAHA JÄTKÄ. Ja mikä pahinta, Hao onkin Youn kaksoisveli! Eikun ei, pahinta kaikessa onkin se, että Hao ilmoittaa tavoitteekseen päästä shamaanikuninkaaksi, jotta hän voi tuhota kaikki juutalaiset tavalliset ihmiset eli ei-shamaanit, koska Haon mielestä maailma kuuluu Ylemmälle Rodulle eli arjalaisille shamaaneille.

Hao
Kuvassa Hao.

Äärimmäisen hyvä puoli Haossa on, että tämän mukana sarjaan astuu X-Laws. X-Laws on puolisotilaallinen Oikeuden Puolella oleva fundamentalistijärjestö tai -porukka, jonka hengellinen johtaja Lady Jeanne, pieni goottilolityttö, sattuu olemaan sarjan toisiksi kovin shamaani. Jeannen henkifrendi onkin Shamash, babylonialainen oikeuden jumala. Itse kukin voi ehkä päätellä, että sarjassa, jonka peruspremissi on henkien esiinmanaaminen ja niillä taisteleminen, jumalatasoiset henget ovat aika kovaa valuuttaa. Taisteluissa Jeanne viettää aikaansa rautaneidossa ja tämän taisteluasut muistuttavat muutenkin enemmän BDSM-leikkejä kuin mitään muuta. Ja kuten kunnon Oikeuden Puolustajan kuuluu, Jeanne tappaa kaikki väärämieliset silmäänsä räpäyttämättä. :3

Jeanne ei kuitenkaan ole mitenkään ihmeellinen misukka. Sen sijaan X-Lawsin univormut, uuh aah lits läts. Jo pelkät X-Lawsin univormut ovat paras juttu ikinä:

Marco ja Mikael

UUH AAH FAP FAP FAP FAP. Pitkät valkoiset trenssit ja nahkasaappaat, fap fap fap. Niinjoo ja sanoinko jo, että X-Lawsin tyyppien haamubestikset ovat kaikki valtavia mecha-arkkienkeleitä? Ai en? No se on ihan vitun hienoa o/!! Sen lisäksi kun muut muodostavat oversoulin (henkien manaamisen toinen taso ”:D”) johonkin henkeen liittyvään esineeseen, X-Lawsin tyypit ampuvat enkelinsä esiin – kaikkien X-Lawsien kanavointiesineet kun ovat tuliaseita. FAP FAP FAP FAP FAP uuh aah. Ei sillä, että minulla olisi mitään juttua enkelimytologiaan tai mitään, ei ollenkaan, hmh hmh hmh…

Mutta joo. Ei niin hyvää ettei jotain pahaakin. Yksi syy Shaman Kingin epäsuosioon – sen ongelmallisen iän lisäksi – lienee se, että itse mangasarja jäi kesken. Pari viimeistä pokkaria kärsivät melkoisesta hätiköinnistä ja juoni tuntuu pomppivan ympäriinsä kuin Arina Tanemuran tarinankerronta. Syy tähän ei ole käsittääkseni selvinnyt koskaan kunnolla. Vähäiset selittelyt mangan sivuilla ja netissä antavat ymmärtää, että takana olisi Takein burnout, masennus tai jokin sellainen, mutta huhutaan myös, että lukijamäärät ja myyntiluvut olisivat olleet laskusuhdanteessa. Manga loppuukin yksinkertaisesti kesken muutama luku ennen lopputaistelua ja sarjan oikeaa päätöstä. Shaman Kingin animeversion loppupuoli onkin varsin erilainen kuin mangan ja manga oli monta vuotta keskeytettynä jossain limbossa.

KanzenbanPositiivisena yllätyksenä mangakin saatiin pari vuotta sitten ”oikeaan päätökseen”, kun Takei väänsi Shaman Kingistä Shaman King Kanzenbanin (”Perfect Edition”), joka lisää loppuun puuttuvat kappaleet. Jostain syystä Kanzenban tunnetaan länsimaissa derppailevan kuuloisella nimellä Kang Zeng Bang. Kanzenbanista on kuitenkin erittäin huonosti tietoja, eikä siitä ilmeisestikään ole virallista käännöstä, vaikka julkaisu oli kai kaavailtu tapahtuvaksi vuoden 2011 aikana. Syynä lienevät lisensointiongelmat – ehkä pitää sitten tarttua Mangafoxiin tai muihin lain HARMAALLE ALUEELLE meneviin keinoihin, jotta saa mangan luettua loppuun.

Ja niin, se hamsteri! Sen verran hämäsin otsikolla, että kyseessä ei suinkaan ole Shaman King -manga, vaan sen animeversio, mutta Tämä Tarina On Tosi. Joskus 2000-luvun alkupuolella eräs nettituttuni hankki itselleen lemmikkihamsterin. Jäbä oli kasvanut jossain Pohjanmaan fundamentalistialueilla ja oli useaan otteeseen joutunut selostamaan tuttaville, että esimerkiksi Pokemon ei ole mikään saatananpalvontasarja, vaikka siinä onkin aavepokemoneja. Noh, kaveri katsoi muutaman jakson Shaman Kingiä ja oli ihan fiiliksissä, miten siisti anime olikaan kyseessä. Mutta sitten, eräänä päivänä tämä kaveri privasi minulle irkissä:

”Tuo Shaman King ei ole ihan tavallinen anime”
”Sen jälkeen kuin aloin katsoa sitä, kaikkea kummallista on alkanut tapahtua”
”Nyt hamsterini katosi”
”Pysy kaukana siitä animesta”

Pentagrammi

SHAMAN KING – ANIME, JONKA TAKIA HAMSTERITKIN KATOAVAT. OKKULTISMIA 666 SATAN TORMENT!!!

1 Comment

  1. Kimitin

    AHAHA SHAMAN KING♥ Ensimmäinen shounen-mättö, jota koskaan tulin lukeneeksi. Nyt tuli niin paljon muistoja mieleen, että pitää varmaan kaivaa jostain pokkarit esiin ja muistella Japani-harrastuksen alkuaikoja ihan fiiliksissä… :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© 2024 karikari.fi

Theme by Anders NorenYlös ↑