Avaruuslipat on ranobe, ja ranobe tarvitsee animetyyliset kannet (ja kuvituksia sisäsivuille – kaikki aikanaan!). Tämä oli selvää oikeastaan luvusta yksi alkaen. En aina edes kuvaile kaikkien hahmojen hiusten väriä, koska senhän näkee kuvituksista… joita ei vielä kirjoitushetkellä ollut. Hups.

Minulla on päheitä kuvia kaikista askartelemistani hahmolipoista Hoothootin ottamana, ja ne ovat käytössä välikansien lisäksi tämän blogin bannereina. Mutta haaveenani oli aina myös animetyyliset piirroskannet, ja siinä on yksi ongelma: en osaa piirtää kovin hyvin. Osaan kyllä monenlaista, kuten kirjoittaa, säätää auttavasti nettisivuja, puuhata epub-tiedostoja melkein tyhjästä, käyttää kuvankäsittelyohjelmaa, tehdä cosplayasuja omista hahmoistani ja kaikenlaista muuta sellaista, jota tällainen yhden naisen projekti tarvitsee. Mutta en piirtää tarpeeksi hyvin omiin standardeihini nähden.

Osaan esimerkiksi ostaa sälää jota voi käyttää kuvauksissa hyväksi. Tuosta kankaasta tuli sittemmin paita. Kuvasta kiitos Hootille!

Olen kirjoittanut aiemmissa blogipostauksissa vähän päänsisäisistä ongelmista, mitä kansitaiteen ostamiseen liittyi. Suomalainen taiteilija vaikutti muuten hyvältä idealta, mutta 1) en uskalla lähestyä ketään slaidaamalla DMiin 2) minulle olisi ollut henkilökohtaisesti tärkeää, että suomalainen taiteilija olisi myös lukenut Avaruuslipat.

Tätä on hieman vaikea selittää auki, mutta olisi tuntunut pahalta kansia katsoessa, että tämä henkilö ei itse asiassa edes lukenut teosta. Koska Avaruuslipat on oma hauskanpitoprojektini, jolla en tee tai tule tekemään rahaa – päin vastoin, sitä kuluu hommassa kun pitää hostata nettisivua ja muuta – minulle on hyvin tärkeää, millainen olo mistäkin päätöksestä tulee. Ja olisi tuntunut pahalta katsoa hienoakin kantta tietäen, että se on ”ontto”, koska sen piirtäjä ei ole lukenut itse tekstiä, vaikka siihen olisi ollut mahdollisuus.

Onneksi omissa projekteissa saa tehdä mitä päätöksiä haluaa. Olin jo ostanut pari kuvaa roolipelihahmoistani skebin kautta vähän kokeillakseni kepillä jäätä. Skeb on palvelu, josta voi ostaa taidetta japanilaisilta tekijöiltä. Palvelu on todella helppokäyttöinen: kerää reffikuvat kansioon johonkin pilvipalveluun tms, kirjoita pyyntö, lähetä ja maksa rahaa. Taiteilija joko hyväksyy pyyntösi tai ei. Kuluu 30-90 päivää ja saat kuvan tai rahat takaisin, jos kuvaa ei kuulu. Skeb käyttää DeepLiä eli japania ei tarvitse osata, ja oikeastaan sivu kieltää suoraan oman kökköjapanin kirjoittamisen. Skebin käyttöön tarvitsee luottokortin ja Twittertilin.

Tietenkin tällaisessa introvertille tämä on unelma. Minun ei tarvitse varsinaisesti vuorovaikuttaa kenenkään kanssa – itse asiassa sekin on säännöissä kiellettyä. Huh! Lisäksi japanilainen ei voi lukea Avaruuslippoja, koska se on suomeksi. Eli pääsin päänsisäisestä ongelmasta suoraan sillä; ei harmita että taiteilija ei lue teosta, koska Avaruuslipat konekäännöksen läpi olisi varmaan aika kamalaa enkä voi sitä kenellekään suositella.

Kyllä.

Skebin säännöt ovat suhteellisen simppelit. Valmista kuvaa saa käyttää henkilökohtaisiin tarkoituksiin kuten someikonina; jos sitä haluaa käyttää muuhun, tarkoitus pitää kirjoittaa auki itse pyyntöön. Taiteilija voi sitten hyväksyä tai hylätä sillä perusteella. Mihinkään kaupalliseen tai ammattimaiseen puuhaan palvelu ei myöskään käy. Mutta tällaisen amatöörikirjankansiprojektin kannet ovat ihan yhtä ok kun vaikka amatöörimusiikkivideon Youtube-previkkakuva.

Laitoin siis ostohousut jalkaan ja ryhdyin pläräämään skebiä.

Tässä kohtaa voi iskeä pieni kaheli. Skebissä on tuhansia taiteilijoita – sieltä joukosta yhden tai muutaman valitseminen saattaa olla melkoinen homma. Ja tämä on tämän kirjoituksen varsinainen pihvi. Jos skebin käyttö kiinnostaa, on ehkä hyvä tietää joitain juttuja.

Suosituimpien taiteilijoiden request-boksi saattaa olla auki vain minuutteja kerrallaan. Jos siit haluat taidetta juuri näiltä tyypeiltä, kannattaa pyyntöteksti ja reffikuvakansiolinkki olla jo valmiina tallennettuna Notepadiin, ja hälytysmailin tullessa pyynnön voi pistää sisään heti. Jos taiteilijan request-boksi ei ole auki, voi skebissä painaa nappia, jotta saa itselleen hälärimailin boksin auetessa.

Tämä boksi on kiinni.

Hintahaitari skebissä on laidasta laitaan. Simppeliä taidetta (kasvokuva) piirtävät saattavat veloittaa 3000 jeniä, isoja ja monimutkaisia kuvia taustoineen piirtävät 20 000 jeniä ja yli. Tietenkin myös taitelijan suositummuus vaikuttaa jonkin verran, mutta japanityyliin monet suositutkin taiteilijat ovat varsin kohtuuhintaisia – pitää vain olla tosi nopea.

Jos tyyppi piirtää yleensä vain yhden hahmon kuvia ja pyydät samaan kuvaan kahta, se tuskin onnistuu perushintaan. Vähän taiteilijasta riippuen kahden hahmon kuva saattaa maksaa tuplat normihintaan nähden tai lisähahmo 3/4 perushinnasta. Mutta se riippuu, ja tekijä voi palauttaa pyyntösi takaisin ”maksa lisää pls” jolloin pyynnön voi tehdä uudestaan taiteilijan haluamaan hintaan. Sama pätee taustoihin yms.

Koska skebissä ei voi lähettää tarkennuksia tai pyytää korjauksia sen jälkeen kun pyyntö on tehty tai kuva valmis, olen itse pysynyt poissa kaikkein kalliimmasta päädystä. Mieluummin sitten tippaan onnistunutta kuvaa – tämä on nimeltään boost ja näkyy kuvissa keltaisena reunuksena. Yksi hyvä tapa taiteilijan valkkaamisessa on ottaa joku, jonka sivulla näkyy paljon kultareunoja. Se tarkoittaa, että tyyppi hoksaa missä requestissa on kyse ja tekee tarkasti pyynnön mukaan.

Toinen asia mikä kannattaa taiteilijan sivulta katsoa on complete rate. 100% tosi hyvä, mutta olen uskaltanut pyytää sellaiseltakin, jolla se oli 92% tms ja saanut kyllä kuvan.

Tämä boksi on auki. ”Max body size” on pyynnön maksimimerkkimäärä.

Kirjoitan itse (liiankin) pitkiä pyyntöjä, joten itselleni on tärkeää, että tekijä hyväksyy monisanaisemmatkin pyynnön. Default tai ainakin yleisin on 1000 merkkiä, joka on länsimaisella aakkostolla yllättävän vähän. Joillain on vain 300 tai 500, ja siihen ei paljoa mahdu. Toki taidetta pyytäessä kannattaa panostaa pääasiassa referenssikuviin, mutta kun pyytää taidetta hahmosta, josta ei ole kuin omia sinnepäin-luonnoksia, olen kokenut kuvauksetkin tärkeiksi ja hyödyllisiksi ja selvästi taiteilijat ovat ne myös lukeneet. Refekansion kannattaa myös olla mahdollisimman selkeä ja jos hahmolla on erityispiirteitä, tuo ne esiin vaikka lähikuvilla ja nuolilla. Se mikä on itselle päivänselvä osa hahmodesignia ei välttämättä ole muille, jos piirre ei ole kuvissasi selkeä tai tarpeeksi iso (tai ellet tuo sitä esiin tekstissä: sinikellon muotoinen hiuspinni ja kynsissä kynsilakkaa, hahmo virnuilee aina).

Kirjoittaessa pyyntötekstiä olen aina tarkistanut, miten DeepL sen kääntää ja tehnyt sen mukaan korjauksia saadakseni japanin mahdollisimman täsmälliseksi ja selkeäksi. Jos japani luonnistuu edes jotenkuten, suositan samaa; englanti saattaa mennä vähän pökkelömäiseksi kun hakee 1:1 käännöstä, mutta parempi niin, että japaninkielinen versio on selkeä eikä DeepL käännä mitään hassusti tai vähän asian vierestä.

Riippuu täysin taiteilijasta, missä muodossa tilauksesi jännäämisen päätteeksi saat. Suuri osa (mutta eivät aivan kaikki) toimittavat valmiin kuvan lisäksi tiedoston, jossa ainakin tausta ja itse hahmo ovat eri layereilla. Jos tämä on itselle tärkeää, kannattaa se kirjoittaa pyyntöön auki. Olenpa saanut sellaisenkin tiedoston, jossa oli varmaan 50 layeria tallella ja pääsin kyttäämään, millä kaikilla tavoilla voisi tehdä valoefektejä, jos osaisi. :D Mutta olen saanut myös vain perus png-tiedoston parisen kertaa, kun en spesifioinut asiasta tarkemmin.

Elokuulle saa jännäillä (tämä request ei tosin liity lippoihin :P)

Jos oma pyyntö nolottaa tai sitä ei halua julkiseksi, sen voi lähettää salaisena (hidden request) – silloin kuva ei näy skebin etusivulla tai tekijän omalla skeb-sivulla. Taiteilijalla on oikeus postata se omaan someensa ja käytännössä kaikki ovat näin tehneetkin, japanilaisittain kohteliaasti tosin vain cropattuna/osa kuvasta ”koska tämä oli hidden request”, aww.

Itselläni on Avaruuslippojen kansikuvaprojekti yhä/edelleen kesken, mutta hei, jotain sentään tosiaan tapahtuu. Tällä hetkellä tilanne kansien suhteen on 5/10 ja kaksi pyyntöä vetämässä – jännää! Päätin nimittäin pyytää lippojen kolmen tarinankaaren kannet kolmelta eri tyypiltä (jo ihan siksi, että kukaan ei joutuisi piirtämään samaa koulupukua kymmenen kertaa, lol).