Shin Bubukuuti Kai Z GT X Destiny.

Cosplay, vakavaa liiketoimintaa 2

Suomen cosplayskene on melko omituinen verrattuna vaikka Atlantin takaiseen vastaavan tai siihen nousevan auringon luvattuun maahan. Viimeksi mainitsinkin, että meiltä puuttuvat cosplaypornobeibet lähes tyystin ja että Suomessa on hälyttävän iso joukko ihmisiä, jotka lähestulkoon kuvittelevat, että jonkinlaiset oudot vaatteet ovat pääsyvaatimus coniin – tämä harhaluulo sitten realisoituu isona massana nopeasti kokoon kyhättyä keskivertoa köyhempää pukuilua. Minulla ei ole mitään Narutoa, Bleachia, Kingdom Heartsia tai Inuyashaa vastaan, mutta surullinen totuus on, että näistä sarjoista pukuilevat ovat useammin huonoja kuin hyviä.

Ehkä eniten minua kuitenkin ahdistaa Suomen cosplaytilanteen älytön kisakeskeisyys. Tuntuu, että vain kisaan osallistuvien pukuilijoiden toiveet ja tarpeet huomioidaan. Touhu on ollut viime vuosina lievästi sanottuna naurettavaa, ja vaikka joitain parannuksia tilanteeseen on ollut näkyvissä, en ole erityisen optimistinen. Yleensähän juttu on mennyt niin, että vain cosplaykisaan osallistuvilla on ollut mahdollisuus saada puvustaan hyviä, kunnon valokuvaajan ottamia kuvia, muiden on ollut tyytyminen johonkin conin pimeään käytävään ja salamavalolla räiskäistyihin kaameisiin otoksiin. Vain Nekoconissa ja viime Traconissa pyöri ns. aulacossareiden joukossa valokuvaajia, jotka oikeasti ottivat kivoja kuvia lähes kaikista pukuilijoista. Muulloin tilanne on ollut niin säälittävä, että olen joskus puolivakavissani harkinnut cosplaykisaan osallistumista ihan vain niiden kunnollisten kuvien vuoksi, koska en henkilökohtaisesti tunne ketään valokuvaajaa. Kertoo kenties jotain tilanteen hölmöydestä.

Cosplaykisoissa ei minusta ole ohjelmanumerona mitään vikaa vaikka en niihin itse halua ottaa osaa, enkä ole kuin ”jotkut” vanhan polven scifistit, jotka ajoivat cosplayn ja cosplaykisojen poistoa Finncon/Animeconista niiden aiheuttaman epämukavuuden ja ihmismassojen vuoksi. Olen kuitenkin sillä kannalla, että kisoissa pitäisi ehdottomasti olla kokeneiden ja aloittelijoiden sarjat erikseen, tai tuomariston suorittama ennakkokarsinta. Ollakseni rehellinen, minua ei kiinnosta nähdä vappusprayväreillä värjättyjä hiuksia ja foliomiekkoja cosplaykilpailuissa – haluan nähdä siellä ne conin parhaat puvut, ne, jotka todella ansaitsevat päästä tuhatpäisen yleisön eteen. Myöskin yleisöäänestyksen voisi jättää jonnekin menneisyyteen. Yleisö ei yleensä äänestä hienointa pukua, vaan kivointa hahmoa ja/tai sarjaa. Lisäksi yleisöäänestys yleensä painottaa kornisti maskottipukuja, jotka ovat ihan hienoja ja niin edelleen, mutta eivät ehkä ansaitsisi niin monia palkintosijoja, kuin joissakin coneissa on nähty. Lisäksi pitäisi ehdottomasti erottaa fiktiivisen ja oikean elämän referenssin pohjalta tehdyt puvut omiin sarjoihinsa: tarkoitan siis, että anime/manga/pelipuvut eivät koskaan kisaa samassa sarjassa live-action/jrock-pukujen kanssa. Lähtökohta näiden pukujen tekemiseen kun on melko lailla erilainen.

Mitä vanhemmaksi tulen, sitä suuremmaksi on tullut kynnys näyttäytyä cosplayasussa julkisilla paikoilla. Koen hyvien tapojen vastaisena melskata ympäriinsä pöljissä vaatteissa, kun ei ole vappu tai Halloween. Yleensä olen pukenut cosplayn kotona päälle ja sitten matkustanut coniin, mutta vähitellen olen alkanut vakavasti harkita, että japanityylisesti vaihdan asun päälle vasta conpaikalla ja otan sen pois, ennen kuin astun alueelta ulos. Japanissahan animangatapahtumiin on kiellettyä saapua cosplayssa – naapurusto ei halua paikalle parveilemaan friikkejä ja sosiaalinen stigma animehahmona metrossa matkustamiseen on sen verran suuri, ettei kukaan edes haluaisi tehdä niin, sallittua tai ei. Minusta on varmaan tullut sen verran weeaboo, että olen ryhtynyt ajattelemaan japanilaisittain… nykyään conit suunnilleen mahdollistavat vaatteiden vaihdon paikalla, pukuhuoneet ovat auki kaikille; pari vuotta sitten pukuhuoneet oli varattu vain ja ainoastaan cosplay-kisaan osallistuville. Huomaatteko jonkin kuvion toistuvan tässä?

Japanilaisesta cosplaysta voisi vielä lausua pari sanaa. Monilla on käsitys, että kaikki japanilaiset pukuilijat ovat tosi hyviä. Luulo ei ole tiedon väärti ja vilkaisu Japanin cosplay.comia vastaaville sivustoille paljastaa, että osa puvuista on uskomattoman hienoja, suuri osa keskinkertaisia ja osa huonoja. Länsimaisilla kuvalaudoilla pyörivät japanilaiset cosplay-kuvat ovat vain jäävuoren huippu; ne edustavat usein sikäläisiä cosplayjulkimoita, huonoja pukuja kukaan ei jaksa tallentaa kuunkielisestä internetistä ja postata eteenpäin. Japanilaisilla on kyllä yksi merkittävä etu länkkäricosplayhun nähden: pro-valokuvaus. Lähes kaikki netistä löytyvät japanilaiset cosplaykuvat ovat jossain photoshootissa otettuja. Valaistus on hyvä ja rumaa naamaa on retusoitu pikkuisen siedettävämmäksi. Hyvässä kuvassa kökömpikin puku näyttää hienolta. Nyt kun täällä valkonaamalandiassakin ymmärrettäisiin, että ne conin käytävässä otetut ”hei saanx kuvan?”-pikaotokset ovat pahinta, mitä kenenkään asulle voi käydä. Niissä kun lähes minkä tahansa hienouden saa näyttämään jätesäkeistä ja palalaarin halpissatiinista tehdyltä.

5 Comments

  1. Tsubasa

    Joskus tuli spekuloitua, että harhaluulo cosplayn ”pakollisuudesta” syntyy vastaavanlaisissa mese/galtsukeskusteluissa:

    ”Ooksää sinne coniin menossa?”
    ”Mutta eikö niihin pidä pukeutua joksikin?”
    ”Ai pitää vai?”

  2. Kuuti

    Mutta eikös eräskin herra pitänyt Livejournal-usericoninaan sitä lausahdusta, että ”Cosplay is not ’optional'” ;E?

  3. Sefie

    Tervetuloa vanhuuteen. D: Vielä kun jaksoin cosplaysysslingissä pyöriä niin ajattelin ehdottaa coneihin meillekin säännöiksi asti sitä että puku laitetaan päälle vasta tapahtumassa ja myöskin sitä että missä tahansa aulassa EI SAA ottaa kuvia muista pukuilijoista.

    Puku päälle vasta conissa. Tämä tarkoittaisi että conin pitäisi pystyä tarjoamaan vaatteidenvaihtotilaa kaikille cosplayaajille, mikä ei ehkä ihan heti onnistuisi. Lisäksi japanilaiset kokoontumiset (ymmärtääkseni, suurimmaksi osaksi) järjestetään kisahallien tyyppisissä paikoissa, missä ravintolat sun muut ovat saman katon alla, eli kenenkään ei tarvitse poistua alueelta kesken päivän esim. syömään tai nostamaan lisää rahaa krääsää varten. Joten lähikauppa joutuisi silti hämmentelemään talvipakkasella paljain varpain kipittäviä desunootoja. Sisäinen natsielitistini kuitenkin hykertelee ajatukselle, jossa conalueen ovella portsari kieltää porukkaa tulemasta sisään sillä periaatteella että heillä on cosplay päällä, bwhahaha!!

    Ei kuvaamista aulassa. Tästä on varmasti keskusteltu jo moonessa paikassa, muttakun minä en seuraa aikaani niin… Ymmärtääkseni myös jaappanilaisissa kerääntymisissä on sääntönä että cosplay-harrastajista ei saa ottaa kuvia kuin asialle varatulla alueella. (Ja jokainen kamera täytyy rekisteröidä tiskillä ja niissä pitää olla suljinääni päällä ja… joo.) Tämä tottakai väljentää ihmismassaa. Ongelmana tietysti on että taas, conin pitäisi pystyä järjestämään sellainen paikka, ja lisäksi pitäisi järjestää joku systeemi jolla kuvaaminen toimii (esim. vuoronumerot). Ja jos haluat juuri siitä Raslerista kuvan niin ei auta muu kuin stalkata kuvauspaikkaa (tai ehkä kysyä cosplayaajalta milloin hän aikoo kuvattavaksi!) Taas natsielitistini kulkee pitkin conien käytäviä karjuen ”kuvaaminen kielletty!”… mwhaha.

    En tiedä onko tilanne muuttunut (epäilen) mutta silloin kun minä olin nuori, mitään ei tapahtunut ellei sitä itse tehnyt, eli pelkkä asian ehdottaminen ei toisi mitään tuloksia. :(

  4. Bubu

    Natsikortti mainittu!

    Ihan niin idealisti/natsi en ole, että millään muotoa uskoisin ”cosplay kielletty tapahtuman ulkopuolella”-sääntöihin. Tuovathan lähikaupassa hengaavat piirroshahmot tiettyä näkyvyyttä tapahtumille – KUNHAN KÄYTTÄYDYTÄÄN KUNNOLLA. Pukuhuoneet olisivat conin puolelta hienoa palvelua meille pukuilijoille, ihan samalla tavalla kuin proppinarikat ovat. Helpottaa se on itseäkin, kun ei tarvitse ruuhkaisella Fantsun ständillä kanniskella aseitaan.

    Kuvaamisen voisi aivan hyvin kieltää ainakin myyntipöytien lähellä, miksei muuallakin. Se hankaloittaa kulkemista paikasta a paikkaan b eikä oikeastaan tarjoa pukuilijoillekaan mitään. Luulen, että kaikki kunnianhimoiset cosplayaajat halauvat mieluummin yhden hyvän (kuvausalueella, joku kunnon valokuvaaja) kuin 20 huonoa kuvaa (kamerakännykällä conin aulassa).

    Koskapa meiltä tuo pornuaspeksti pukuilusta puuttuu, en usko, että mitään suljinäänipakkoa tarvitsee ottaa mukaan, Japanissahan nuo säännöt kuvaajaksi rekisteröitymisestä ja muusta on tehty panty shottien ja muiden ikävien kuvien leviämisen estämiseksi. Suomessa ei ole näkynyt rasvaisia setämiehiä, jotka haluvat kuvia 10-vuotiaan cardcaptorsakuran hameen alta.

  5. mieleton

    Heitänpä ilmoille oman mielipiteeni tuosta kuvausasiasta. Itse olen ollut muutamassa viime conissa yksi niistä ”virallisista” kuvaajista, jotka ovat kuvanneet kisaan osallistuneista. Nyt viime viikonloppuna, Tampere Kuplii -tapahtuman aikana kisaajien kuvaamiseen oli käytössä suhteellisen hyvä välineistö ja kuvauspaikka. Aloinkin miettimään, miksei tuota kuvauspaikkaa voisi jatkossa yrittää varata useammaksi tunniksi ja tarjota esim. kisakuvauksen jälkeen halukkaille mahdollisuus tulla kuvatuksi. Kuvaisin ainakin itse mielelläni muitakin cossaakia, mutta usein ongelmana on juurikin se että valaistus yms. -olosuhteet ovat kuvauspaikan ulkopuolella paljon huonommat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© 2024 karikari.fi

Theme by Anders NorenYlös ↑