Shin Bubukuuti Kai Z GT X Destiny.

Kategoria: Cosplay (Page 1 of 9)

Vastuullinen cosplay 3/3 – Entäs se cosplay?

Puhutaas sitte siitä itse cosplaysta! Ilmastotuskan keskellä voi tulla sellainen olo, että olisi parempi jättää cossaamatta ja elää ekonuukailuelämää. On toki niin, että cosplay on ylimääräistä luksusta – kukaan ei teoriassa tarvitse sitä elämäänsä, se haaskaa luonnonvaroja turhaan samalla tavalla kuin vaikkapa lemmikkien pitäminen.

Kuten lemmikkieläimet, cosplay (toivottavasti – jos näin ei kohdallasi ole, mieti harrastuksen järkevyyttä uudestaan) tuo elämään iloa ja hyviä kokemuksia. Sekin on arvokasta sinällään. Jokainen iloinen ja ei-masentunut ihminen tuottaa maailmaan jotain hyvää ja hyvällä tuurilla ratkaisuja, joilla nykyiset ilmasto-ongelmat saadaan hoidettua, suorasti tai epäsuorasti. Olen siis sen puolella, että kivoja asioita kannattaa ja pitääkin tehdä. Ihmisten onnellisuus on tärkeä arvo tässä maailmassa.

Suurin mutta tässä on sitten se, mitä tekee. Cosplay on usein kertakäyttöistä ja monilla meillä on kaapeissa keskeneräisiä projekteja, kaikenlaisia äh-tuotoksia ja hetken mielijohteesta tilattuja ostopukuja. Kuten edellisessä osassa sanoin, paras ilmastoteko on välttää ostamasta turhaa paskettia ja kerryttämästä roskaa ja jätettä maailmaan. Niinpä cosplayhommiin pätee sääntö: tee vain niitä pukuja, jotka TODELLA tuottavat sinulle iloa. Sellaisia, joita pidät monta kertaa. Sellaisia, joiden tekeminen on mukavaa ja innostavaa. Sanon jyrkän ein ryhmäpaineesta cossaamiselle, kaapeille täynnä hylättyjä projekteja, puvuille joita jaksoi pitää kaksi tuntia.

Älä sotke juttuja ja ota mahdottomia projekteja kuten Phos

Tämä on aika konmaria, mutta myönnän täysin olevani käännynnäinen. Joku Twitterissä brändäsi tämän ideologian cosmariksi, hyvä sana siinä. Ennen jokaista pukua, ennen jokaista materiaalien ostoa, ennen Aliexpressin osta-napin painamista mieti, onko tämä puku ja projekti sellainen, josta jaksat innostua vielä kuukausienkin päästä. Jos kyllä, anna mennä.

Välihuomautan ennen tarkempia vinkkejä, että en tiedä, ymmärtävätkö kisatuomarit ekovalintoja. Jos siis olisi mahdollista valita kierrätyskangas tai tuhlata metrikaupalla kangasta ja värjäysaineita (jotka menevät lopulta roskiin ahdistuksessa kun liukuväri ei onnistu), minä painottaisin tuomarina kestävää kangasvalintaa, vaikka värisävy olisi aavistuksen väärä. Luulisin, että monet tuomarit painottavat tässä edelleen tarkkuutta ympäristön kustannuksella. Harmi sinällään ja pliis todistakaa joku, että olen väärässä.

Kankaiden kohdalla paras idea on tietysti ostaa käytettyä. Kirpparit, kierrätyskeskus, Fida, UFF kaikki ovat ihan järkeviä vaihtoehtoja. Verhot ja pöytäliinat ja vastaavat kannattaa käydä myös läpi. Trikooksi olen ostanut valtavia t-paitoja. Myös omat vanhat puvut ovat hyvä lähde! PK-seudulla järjestetään cosplaykangastonkijaisia, joissa voi vaihtaa omat tarpeettomat kankaat uusiin tarpeellisiin.

Silloin kun kankaita pitää ostaa uutena, monella meillä on valintana Eurokangas, Suomessa on valitettavan vähän muita kangaskauppoja. Toisin kuin vaatteiden kohdalla, kankaissa ei tarvitse ilmoittaa, missä se on tehty. Eurokankaassa on liian harvoin mitään tietoa kankaiden alkuperästä tai tuotanto-oloista. Ostolakko Eurokangasta kohtaan ei liene järkevää. Sen sijaan tapa vaikuttaa on lähettää palautetta – että sinua ostajana kiinnostaa edelleen tukea heitä, mutta tämä asia pitäisi hoitaa paremmin, että pysyt asiakkaana. Paikallisen Eurokankaan myyjä ei todennäköisesti voi tehdä asialle oikein mitään, mutta voihan siitä paikan päälläkin sanoa.

Priestess ahdistuu kaikesta, myös sinun peruukkiostoksistasi

Peruukit ovat muovia ja sellaisena helposti muoviroskaa. Älkää sitten herranjestas ikinä leikatko peruukkeja ulkona ja levittäkö kuitua mikromuovina luontoon! Sitä on siellä muutenkin jo aivan tarpeeksi.

Tässäkin turhien peruukkien ostamisen välttäminen on paras ratkaisu. Perusta vaikka cossikaverien kanssa peruukkirinki, jossa lainataan sopivat hiukset ristiin rastiin. Conikirppis on myös kätevä (mutta älä ole se idiootti, joka repii peruukit ulos pusseistaan!). Hutiostojen välttäminen ostamalla tunneltuilta myyjiltä on hyvä idea. Olen itse liian monta kertaa syyllistynyt tilamaan usean halvan peruukin, kun ensimmäinen olikin eri värinen kuin kuvassa. Ei näin, minä.

Yksi asia mitä nykyisin välttelen, on vain yhdelle hahmolle käyvät, hyvin stailatut peruukit. Siis: piikkejä, kiinteitä poninhäntiä, jokin muu liimattu erikoinen uloke. Haluan pystyä käyttämään peruukkia useammalle hahmolle – teen hahmoperuukin vain, jos hahmo on minulle todella rakas ja tiedän pitäväni pukua useasti.

Kengät ovat samalla tavalla kertakäyttöisen muoviroskan lähde. Suurin osa varmaan muutenkin jo harrastaa cosplaykenkien etsimistä käytettyinä – hyvä! Usein cosplayssa on tarpeen rakentaa kengän päälle jotain ihan muuta eli bootcover. Pyrin tekemään omani irroitettaviksi enkä liimaa niitä kenkään. Näin samat saappaat voivat palvella vaikka viidessä eri cosplayssa. Tyhmintä mitä voi tehdä, on tilata haisevia ja huonolaatuisia kiinakenkiä toiselta puolelta maapalloa yhteen pukuun pidettäväksi. Olen tosin tähänkin syyllinen – Pokémonissa on välillä sen verran erikoisia lenkkareita, että ne piti vain ostaa tarpeeksi lähelle. Lenkkareita voi onneksi pitää myös… lenkillä.

Joidenkin kenkien hankkimista kannattaa harkita hyvälaatuisina, jotta ne kestävät vuosia eri puvuissa. Koulutyttöloaferit olivat itselle sellainen, omat melkein 12 vuotta vanhat menivät rikki tuossa keväällä. Uudet kunnolliset etsinnässä!

Fujimiya-san ei muista, mistä pitikään kokea ilmastotuskaa. Jostain varmaan.

Meikit ja kosmetiikka on mikromuovin ja jätteen lähde sekin. Kannattaa harkita kertakäyttötupoista ja -vipoista pois siirtymistä kestoversioon. Froteisia ompelee helposti ison kasan yhdessä illassa. Kuorinta-aineissa ja muissa mikromuovit ollaan kieltämässä, mutta edelleen niitä löytyy kaupan hyllyiltä ihan liikaa. Ja ei mitään kosmetiikkaan liittyvää vessanpönttöön! Kävin aikoinaan ympäristökemian kurssin kanssa vedenpuhdistamolla, ja se vanupuikkojen, terveyssiteiden ja roskan määrä oli käsittämätön.

Muut materiaalit – worbla, softis, liimat, maalit, jne. Samoin kuin yllä, hävitä jätteet asiallisesti oikeaan paikkaan. Älkää tehkö ulkona ja levittäkö jotain evafoam-silppua luontoon. Jos maaleja ja liimoja jää, hävittäkää ne oikeaan paikkaan, sama pätee spraymaalien ponnekaasupurkkeihin.

Parasta olisi, jos kaikki armorit ja muut voisi tehdä maailmassa jo olemassa olevasta materiaalista eli jonkun toisen jätteestä. Taannoin, kun materiaaleja sai Suomessa huonosti, useampi pukuilija kävi rakennustyömailla pyytämässä eristelevyn jämiä. Nykyisin taitaa olla helpompi vain pistää netistä tilaten. Jos pitää tilata, niin tilatkaa kimpassa isompi määrä kerralla. Pienten nyssäköiden ja pussukoiden kuljettaminen pitkin maailmaa ei liene oikein ympäristöystävällistä sekään.

Suosin cosplayssa vahvaa toisen roska on toisen aarre -mentaliteettia. Alun perin se johtui siitä, että olin köyhä opiskelija. Nykyisin yritän välttää ostamasta mitään uutta, jos vain suinkin voin. Vanhoista puvuista otan talteen pitsit, nepparit, hakaset ja vetoketjut. Olen käyttänyt cossin tekemiseen kaikenlaista pesusienestä kovehtirasian välikennoon. Omat vanhat vaatteet päätyvät usein cosplayn osaksi nekin.

Luna tykkää dystopiasta ja että kaikki kuolevat, minä en.

No, mitäs sitten kun puku on valittu, se on ollut mieleinen ja sitä on pidetty monen monituista kertaa? Vanhat puvut jäävät helposti vanhempien nurkkiin, häkkivarastoon, kaapin perälle. Varsinkin niihin mieleisiin kiintyy ja niistä ei oikein osaa päästää irti, vaikka tietää, ettei niitä pitäisikään enää.

Jos kehtaa ompelujäljen puolesta, vanhat puvut voi viedä conikirppikselle tai antaa jollekin kaverille, joka intoilee samasta sarjasta. Osan vanhoista pukutarpeista voi lahjoittaa vaikkapa tarhaan tai työkaverin lapsille tai vastaavaan paikkaan. Omista varsinkin taikatyttöjen aseet kelpasivat oikein mieluusti. Fida/UFF jne ei ole tässä se järkevin vaihtoehto, se on lähes kuin roskiin heittoa.

Ostopuvuista vielä sananen. Näihin pätee oikeastaan sama kuin materiaaleihin viime kirjoituksessa. Ostopukujen tuontanto-olojen ja materiaalien läpinäkyvyys on heikkoa jos ei olematonta. Niitä ostaessa tukee todennäköisesti jollain tasolla kestämätöntä toimintaa. Ostopuvuissa on tosin se hyvä puoli, että verrattuna omiin tuotoksiin, niiden edelleenmyynti esimerkiksi juurikin conikirppiksillä on kohtalaisen helppoa.

Ostopukujen ostoskoriin siirtämisen helppous on luonut varsinkin maailmalla ilmiön, jossa pukuja tilataan ja pidetään Instagram-tykkäysten (?) toivossa vain pieni hetki ja sen jälkeen hylätään. Somessa ja somejulkimoiksi toivovilla on nykyisin valtavat paineet tuottaa koko ajan jotain uutta sisältöä, nettiyleisö kyllästyy helposti. Toivottavasti kukaan kotimaassa ei tee tällaista! Jälleen kerran se konmari: jos pitää hankkia ostopuku, tilaa vain sellaisia, joiden tiedät tuottavan sinulle iloa pidemmäksi aikaa kuin tunnin photoshootin takia.

Cosplay saattaa olla vähän ilmastopahis harrastus, mutta sitäkin voi tehdä fiksummin. Ja jos aihepiiri kiinnostaa ylipäätään, jokaisen elämästä löytynee juttuja (isompiakin kuin hassut puvut), jotka voi laittaa kuntoon. Minä luovuin taannoin omasta autosta.

Koko paasauksen voisi varmaan tiivistää niin, että tee cosplayssa valintoja, joista voit olla ylpeä ja jotka tuottavat sinulle iloa. Hyvä ohjenuora oikeastaan jokaiseen harrastukseen ikinä.

Vastuullinen cosplay 2/3 – Materiaalit

Uutisia lukiessa saattaa tarttua mukaan se tiedonjyvä, että vaateteollisuus ylipäätään ei ole kovin vastuullista. Cosplay ei tietysti liity vaateteollisuuteen täysin suoraan – harva cosplay on tehty täysin uusista, kaupan hyllystä poimituista vaatteista. Aihe liippaa silti niin läheltä, että siitäkin on hyvä sanoa pari sanaa.

Eka ja toka linkki

Vaateteollisuus on siis aika yksiselitteinen pahis, tai lähinnä pikamuoti on. Vaikka tämä meneekin aiheen sivuitse, niin pikamuotia myyviä kauppoja ei kerta kaikkiaan tulisi tukea. Ensinnäkin se on ympäristön kannalta ongelmallista. Se on myös vastuutonta ompelijoiden ja työntekijöiden oloihin liittyen, joskin myös luksusmerkit saattavat olla tehty täsmälleen samoissa vaarallisissa tehtaissa.

Kolmanneksi, ainakin minulle tulee paha mieli vaatteista, jotka eivät kestä käyttöä. Vaikka se kolmenkympin t-paita saattaa tuntua mahdottoman kalliilta, jätä se vitosen maksava venyvä ja ohut viskoosi-polyesterisekoitepaita sinne pikamuotikaupan hyllyyn.

Nykyihmiset ostavat mieluummin halpaa kuin hyvää, ja se on luonut meille sekä ekokatastrofin että kummalliset markkinat, jossa on normaalia, että vaatteet ovat halpoja eivätkä kestä. Älä ole se tyyppi, joka tukee tätä kuviota.

Cosplayn kohdalla on oleellisempaa puhua materiaaleista, eli kuiduista ja kankaista, joista cosplayvaatteet sitten tehdään. Näissä tärkeimpiä ovat puuvilla ja polyesteri. Ensinnäkin niitä valmistetaan maailmassa eniten, toisaalta ne ovat yleisimmät käytetyt kankaat cosplayssa.

Puuvillan ongelma on se, että sen viljely vaatii aivan älyttömät määrät vettä. Yhden t-paidan tuottamiseen vaaditaan 2700 litraa vettä! Araljärven kuivuminen on yksi esimerkki siitä, mihin vastuuton viljely saattaa johtaa. Omissa koulukirjoissani ysärin alussa sitä käytettiin esimerkkinä kommunismin hulluudesta ja tehottomuudesta, mutta kyllä kapitalismillakin päästään vaikka minkälaisiin tuhoihin.

Perinteisesti puuvillan viljelyssä käytetään suurta määrää erilaisia pestisidejä tuholaisten torjuntaan. Nämä aineet valuvat ja kerrostuvat sitten maaperään ja vesistöön. Tavanomainen puuvilla tarvitsee myös ison kasan lannoitteita, jotka – jälleen kerran – kertyvät vesistöihin. Vesistöt sekä rehevöityvät että niiden virtaama muuttuu, kun vettä käytetään kasteluun. Monilla alueilla luontainen sademäärä on itse asiassa riittämätön puuvillan viljelyyn, jolloin voi käydä niin, että pohjavesivarannot tuhotaan kasteluvettä kaivellessa.

Ja tietysti se, että saman alan voisi aivan hyvin käyttää jonkun ravintokasvin viljelyyn. Puuvillaa kasvatetaan alueilla, joilla muutenkin riittää väestöä.

Polyesteri ei tarvitse viljelyalaa, mutta aiheuttaa ongelmia vesistöissä yhtä lailla. Polyesterista, kuten kaikista tekokuiduista, irtoaa mikromuovia. Se taas tappaa hitaasti vesiluonnon, kertyy rannoille, maaperään ja eläinten sisään. Polyesteri ei myöskään maadu, vaan jos sen hävittää epäasiallisesti, se on tuolla luonnossa vähintään useita satoja vuosia. Paras tapa hävitykseen on polttaminen, jossa on taas omat ongelmansa. Kierrätys on kaikkein paras idea, mutta se on yhä aika lapsenkengissä. Sekoitevaatteiden kuitujen kierrätys on erityisen hankalaa.

Polyesterin valmistus vaatii sähköä ja energiaa. Polyesterin värjäämiseen käytetyt aineet ovat melkoisia myrkkyjä, ja monissa tehtaissa jätevedet lasketaan sellaisinaan vesistöihin. Pätee toki myös puuvillan värjäämiseen, vaikka luonnonkuitu värjäytyy vähän vähemmänkin tujulla mömmöllä.

Muutama linkki jos lisälukeminen kiinnostaa.

Suurin ongelma materiaaleissakin on lopulta se, että niitä tuotetaan yksinkertaisesti liikaa. Maailma hukkuu halpaan roinaan ja vaatteisiin, joita kukaan ei lopulta tarvitse. Romua kuskataan ympäri maapalloa pahimmillaan lopulta poltettavaksi, koska kukaan ei edes halunnut ostaa juuri näitä pikamuodin uutuusrättejä. Järkeä? Ei pätkän vertaa.

Linkki ja toinen ja yksi vielä

Seuraavan kerran kun tarvitset vaikkapa kauluspaidan tai sukat cosplayta varten, älä osta pikamuotiliikkeestä, kiitos.

Koska tavaraa tehdään ylipäätään liikaa, lienee selvää, että meillä on käsissämme myös globaali jäteongelma. Monissa isoissa sivistysmaissa on kierrätetty pitkään. Minäkin erottelen kuuliaisesti metallin, lasin, pienelektroniikan, paristot, lääkkeet, muovin, pahvin, paperin, vaatteet ja sekajätteen. Suomessa tähän voi sentään suunnilleen luottaa, mutta monessa maassa ”kierrätys” on pitkään ollut sitä, että jätteet yksinkertaisesti rahdataan toiselle puolelle maapalloa jonkun muun vaivoiksi.

Eka ja toka linkki

Kiina veti hiljattain hanat kiinni länsimaiden jätteelle, jonka jälkeen aihe alkoi saada viimein palstatilaa myös mediassa. Jäteongelman todelliseen ratkaisuun on oikeastaan vain yksi tapa: älä osta turhaa roinaa. Mitä vähemmän turhaa paskettia tehdään, sitä vähemmän meillä on myös jätettä.

Jäteongelma pätee myös kierrätysvaatteisiin. Niiden rahtaaminen paalikaupalla Afrikkaan on luonut tilanteen, jossa Afrikkaan ei pääse syntymään järkevää ja kestävää vaateteollisuutta, koska länsimaalaisten turhat rätit viedään sinne. Afrikassa on jo kyllästytty tähän, vaatteiden vieminen keltaiseen kierrätysboksiin ei välttämättä ole sekään mikään ekoteko.

Toivottavasti kaikilla on nyt paha mieli! Ensi osassa viimein niitä juuri cosplayhyn liittyviä vinkkejä.

Vastuullinen cosplay 1/3 – Annos ilmastotuskaa kaikille

Pidin keväällä Popcultissa ohjelman otsikolla Vastuullinen cosplay – ilmastotalkoot ja kertakäyttökultuurin dilemma. Puheohjelma ei koskaan toimi ihan yksi yhteen kirjoitetun tekstin kanssa, joten vaikka lupasin laittaa saman asian myös blogimuodossa nettiin myöhemmin (Popcult ei harmi kyllä tallenna ohjelmia), siinä menikin sitten vähän pidempään… nojoo, asiaan. Aloitan aika kaukaa määrittelemällä ensin vähän käsitteitä.

Ilmastoasiat ovat olleet esillä mediassa niin, että aiheelta ei juuri ole voinut välttyä. Lienee tässä kohtaa oleellista todeta, että kemistinä ja yleisesti ottaen luonnontieteilijänä en jaksa enää kuunnella ns. ”ilmastokriitikkoja” tai miksi nämä totuudenkieltäjät haluavatkaan itseään kutsuttavan. Ilmastonmuutos tapahtuu ja siitä on tieteen piireissä konsensus.

Ei ole mitään yksiselitteisen hyvää indikaattoria siihen, miten ilmastonmuutosta tai pikemminkin ihmisen aiheuttamaa kuormaa ilmastolle mitattaisiin. Koska kyse on erilaisista monimutkaisista järjestelmistä ekologian, biologisten eliöiden, sään, aineiden kierron jne jne suhteen, parhaatkin tavat ilmaista mitään ilmastonmuutokseen liittyvää ovat lähinnä juuri sitä – approksimaatioita ja malleja. Kaikki mallit yksinkertaistavat jotain.

Yleisesti käytetty on hiilijalanjälki, joka tarkoittaa lyhyesti jonkun toiminnon tai asian aiheuttamaa kasvihuonekaasujen määrää. Joskus hiilijalanjäljellä tarkoitetaan pelkästään hiilidioksidimäärää, joskus puhutaan hiilidioksidiekvivalenteista (kaikki muut kasvihuonekaasut mukana, hiilidioksidiksi muutettuna). Hiilijalanjälki on laskennallinen ja mallinnettu suure, joten sen takia eri lähteissä voi olla melkoisen erilainen hiilijalanjälkiarvio täysin samalle toiminnolle. Erilaiset arvot eivät kuitenkaan ole väärin. Tämän takia esimerkiksi täysin eri tahojen eri tavalla laskemia arvoja juna- ja laivaliikenteen hiilijalanjäljelle ei välttämättä kannata verrata suoraan. Toisessa on voitu ottaa huomioon vaikkapa junan valmistus, toisessa vain laivan ja polttoaineen käytön aiheuttamat päästöt.

Käytetään lähteenä vaikkapa Wikipedian hiilidioksidipäästötaulukkoa. Jos vertaa isojen maiden ja Suomen koko päästömäärää, näyttää tältä:

Suomi löytyy aika paljon alempaa:

Suomen kokonaishiilidioksidisarakkeesta huomataan, että määrät liikkuvat aivan eri kertaluvulla kuin vaikkapa Kiinan tai Intian. Nyt kenen tahansa muutamalla aivosolulla varustetun kaverin päässä herää ajatus, että miksi millään, mitä me Suomessa tehdään, on mitään väliä? Isot maat tekevät mitä huvittaa, me täällä Suomessa voidaan elää miten halutaan, eikä se vaikuta mihinkään. Tämä retoriikka löytyy jo useamman puolueen poliittisesta arsenaalistakin.

Totta kai isoilla kansainvälisillä sopimuksilla ja politiikalla on suuri merkitys, en ole sitä kiistämässä. Tämä blogisarja keskittyy kuitenkin siihen, mitä yksi ihminen voi harrastuksensa parissa tehdä, joten otetaan esiin samaisen Wikipedian taulukon sarake, joka mittaa hiilidioksidipäästöjä per naama (tonnia CO2/naama/vuosi):

Etelä-Korea 13,2 – Suomi 8,5 – Intia 1,8.

Tämä ei näytäkään Suomen kannalta enää ihan niin mairittelevalta. Okei, Kiina ei tule meitä kovin paljon perässä (7,7) mutta ollaan kuitenkin aika selkeästi ns. pahisten puolella tässä päästöt per naama -jutussa.

Sama hieman visuaalisemmin, varsinkin me uusimaalaiset olemme Euroopan ilmastopahiksia:

Saattaa aluksi vaikuttaa hupsulta puhua cosplaysta ja harrastuksista ilmastonmuutoksen kontekstissa – ihan kuin tällaisella pikkujutulla oikeasti oltaisiin maailmaa pelastamassa, pöh! Mutta mitä enemmän aiheuttaa päästöjä jo valmiiksi per naama, sitä enemmän niistä on todennäköisesti mahdollista myös karsia. Katsotaan tarkemmin, mitä Suomi ja siis keskivertosuomalainen oikein päästelee. Suomen ympäristökeskus kertoo meille seuraavaa:

Tästä ja muista lähteistä voidaan nähdä, että teollisuus tai valtio eivät Suomessa ole mahdottoman suuria pahiksia, vaan eniten päästelemme me kuluttajat, huimat 66%. Sitra osaa kertoa taas tarkemmin, mitä:

Asumiseen on Suomessa todella vaikea vaikuttaa – asumme kylmässä, kämppiä on pakko lämmittää. Ruoka ja liikenne taas jäävät tämän blogisarjan teeman ulkopuolelle (joskin suositan matkustamaan coneihin julkisilla, jos suinkin mahdollista). Keskitymme siis tuohon keltaiseen könttiin ”muu kulutus”.

Jos joku oli muuten hereillä, huomaa, että Sitran arvio suomalaisen hiilijalanjäljestä poikkeaa Wikipedian antamasta hiilidioksidipäästöjä per vuosi per naama -luvusta. Mitä sanoinkaan malleista ja laskutavoista kirjotuksen alussa? ;)

Sitran tyypit ovat kivasti vielä erotelleet, mistä Muu kulutus -osio koostuu. Cosplay on tiukasti tuolla ”harrastukset ja muu vapaa-aika”-luokassa. 1260 kiloa hiilidioksidiekvivalenttia per hlö per vuosi, siitä siis lähdetään.

Ehkä pisara meressä koko maailman mittakaavassa? Kyllä. Onko tuosta karsiminen itselleen hyvän omantunnon ostamista? Kenties. Kannattaako jäädä kotiin itkemään, että maailma tuhoutuu ja mitään ei kuitenkaan voi tehdä? No ei.

En suosittele kenellekään Pentti Linkola -tyylistä ihmisvihaa ja luovuttamista, koska uskon kuitenkin ihmisten kykyyn ratkaista isojakin globaaleja ongelmia. Otsonikerroksen aukko selvitettiin, tämäkin hoidetaan vielä.

Ongelma on kuitenkin juuri yllä esitetty: isot, monimutkaiset, globaalit prosessit, ristiriitainen tieto ja pieni ihminen yksin niiden keskellä, ja kansainväliset eturistiriidat. Seuraavassa osassa lisää siitä, millaisessa sotkussa olemme globaalisti vaateteollisuuden, kuitujen, materiaalien ja jätteiden suhteen…

Cosplay ja paineet

Terve, otin ikuisuusaiheen käsittelyyn. Cosplaysta on minusta vuosien varrella aina puhuttu vähän tyhmästi, milloin mistäkin syystä. Olen avannut sanaisen arkkuni vuosien varrella vaikka mistä cossaamiseen liittyvästä, mutta näin vuonna 2019 ehkä eniten minua jurppii cossaajien tapa puhua omasta harrastuksestaan. Se on usein sellainen, joka saa minut ihmettelemään, miksi kukaan ylipäätään harrastaa tätä.

Cosplay ilman tuskaa on teeskentelyä, itkin kun tein tätä pukua ja ranteeseen tuli rasitusvamma kun kirjoin 450 tuntia, yhyy kaikki puvut saavat minut näyttämään läskiltä sotanorsulta, ostin 300 €:llä worblaa ja joudun syömään makaronia seuraavat 5 kk, en nukkunut ennen conikisapäivää viikkoon kunnolla koska puku oli kesken ja jännitti, jne jne jne.

Lyhyesti: me cossaajat saamme harrastuksen usein kuulostamaan ihan kamalalta hommalta, jota tehdessä ei ole koskaan kivaa.

Miksi tämä puhetapa ja asenne? Monesti näitä tuskakommentteja ja twiittejä lukiessa tulee sellainen olo, että monien kannattaisi pitää cosplaysta tauko tai vähintään suhtautua siihen eri tavalla. Minulle tulee paha mieli ihmisten puolesta, jotka eivät tee mukavia asioita vapaa-ajallaan, surettaa jos kaikilla on koko ajan kurjaa.

Kyynisempi osa minua ajattelee, että todellisuudessa kaikilla ei ole koko ajan kurjaa vaan näillä kommenteilla on tarkoitus hakea huomiota. Niillä joko kalastellaan kivoja kommentteja: ”no et sä oo niin läski”, ”no mut tosi hieno kirjonta tuli, vaivan arvoinen!” tai sitten vaan yksinkertaisesti vedetään marttyyrikortti ”conijärjestäjät eivät ymmärrä, miten paljon cosplaykisaaja näkee vaivaa, ja meidän pitää vielä maksaa sisäänpääsy, epäreilua” tms.

Oli syy mikä oli, jatkuva ulina – sori nyt vaan, sitä se on – piirtää kuvan cossaamisesta ikävänä harrastuksena, jota tekevät ikävät ihmiset, enkä pidä siitä. Ehkä sitä ei voi täysin välttää, koska cosplay on huomionhakuinen harrastus ja sen takia harrastajat myös kärkkyvät huomiota mistä sitä vain saavat.

Ja Suomessa huomiota saa aika vähän. Muinaisina aikoina cossin suosio mitattiin muiden sinusta pyytämillä kuvilla, nyt kai Instagram-tykkäyksillä (en ihan tiedä kun ei ole instaa). Nykyisin kukaan ei pyydä kuvia, ja tykkäykset netissä ovat lopulta aika onttoja – ja kannustavat vertailemaan itseään muihin ja muiden tykkäysmäärään. Livenä cossihuomiota saa tosi, tosi vähän ellei cossaa jotain todella hip juttua tai jotain kaikkien tuntemaa maskottipukua.

Tämä on ehkä se asia, jonka haluaisin muuttaa. Harmillisesti olen tosi ujo enkä usein uskalla mennä kehumaan muiden pukuja, vaikka tunnistaisin lähteen ja oltaisiin Twitter-mutuaaleja. Haluaisin olla osa muutosta, mutta en ainakaan vielä ole. Enkä tiedä, johtaisiko isompi interaktio cossaajien kesken välttämättä siihen, että harrastuksesta puhuttaisiin eri tavalla.

Tunnistan kyllä, että osa näistä ulinakommenteista johtuu tietysti paineista, mitä harrastus tuo, tahtomattaankin. Olen cossannut niin kauan, että olen puhkianalysoinut suunnilleen kaiken harrastukseeni liittyvän. Silti joudun joka kerta kasaamaan itseni Desun pukkarissa ennen kuin poistun sieltä cossi päällä. Nolottaa! Iik! Ääk! Ja minulla on sentään suhteellisen ok itsetunto, ja olen ok sen kanssa etten osaa 15 vuoden jälkeenkään oikein olla kuvissa tai näyttää nätiltä muutenkaan. Se nyt vaan on osa sitä kuka olen.

Välillä tulee mietittyä kuinka rankka tämä harrastus on sellaiselle, joka on ujo, ei niin itsevarma, epävarma kehostaan ja vielä mahdollisesti kärsii jostain mielenterveydellisestä jutusta. Ei varmaan helppoa. Kuvat netissäkin ovat usein niin filtteröityjä ja shopattuja, että helposti tulee niitä kuuluisia ulkonäköpaineita – vaikka eivät cossajat usein livenä ihan niin täydellisiltä näytä.

Täydellisyyden tavoittelu ja paineet sitten purkautuvat nettiin kommentteina, jotka saavat cossaamisen kuulostamaan kamalalta. Se on harmi, koska tämä harrastus on lopulta tosi kivaa, jos sen osaa toteuttaa niin ettei turhaan aja itseään nurkkaan vertaillessaan itseään muihin ja etsien ulkoista validaatiota.

Minä cossaan nykyisin siksi, että se on todella mukavaa vastapainoa normaali-minälleni. Käyn normaaleissa töissä, joissa teen normaaleja asioita. En erityisesti peittele chuuniböö-minua töissäkään, mutta ei sille myöskään ole varsinaista paikkaa päästää kaikki irti varsinkaan asiakkaille, eikä se varmaan työkavereita kauheasti innostaisi, jos alkaisin avautua King of Prismin uusimmista juonenkäänteistä.

Vapaa-ajalla voin sitten olla tulikukkia taikova prinsessa tai taikaluisteleva idoli toisesta todellisuudesta ja olla rauhassa juuri niin chuuniböö kuin haluan. Cosplay auttaa myös jatkuvaan ulkopuolisuuden kokemukseeni (joka on myös osa persoonaani), sillä ollessani joku muu, koen joka tapauksessa tietynlaista etääntymistä normaalista itsestäni, joka tekee ulkopuolisuuden fiiliksestä helpomman jaksaa. Tänään en ole minä, vaan joku eri tyyppi, jolla on eri mietteet! Vaikka en oikeastaan koskaan larppaa hahmojani, vähän kuitenkin pään sisällä tapahtuu jotain.

Jonkun muun syyt cossata ovat todennäköisesti erilaiset, mutta oli ne mitkä vain, toivon että cossaaminen on enemmän kivaa kuin kamalaa, ja toivoisin että se näkyisi myös siinä, miten harrastuksesta puhutaan. Harmittaa kun kaikki on aina niin negatiivista, vaikka meillä nörteillä on toki kumma tapa olla aina negatiivisia, silloinkin kun siitä on lähinnä haittaa.

Cosplaykuvaaminen ja laki – mikä on sallittua, mikä kiellettyä?

Cosplaykuvien ja lain yhteys nousee aina silloin tällöin esille. Usein kysymykset heräävät silloin, kun joku on kokenut oikeuksiaan loukatun. Onko ok ottaa kuvia niukka-asuisesta cossaajasta ilman lupaa? Voiko cossikuvan malli vaatia kuvaa netistä poistettavaksi tekijänoikeuteen vedoten? Voiko coni kieltää kuvaamisen alueellaan?

Pyrkimyksenäni on vastata ei enempää eikä vähempää kuin jokaiseen tällaiseen kysymykseen. Pyrin myös päivittämään tätä kirjoitusta sitä mukaa, kun uusia kysymyksiä ilmenee.

Tämä ei ole mikään tyypillinen 400 – 600 mittainen blogautus, vaan asia-artikkeli, joka on lähes 4000 sanan pituinen. Sisältöä siitä pitäisi löytyä tarpeeksi. Lukeminen siis vie aikaa. Mutta väitän, että tämän kirjoituksen luettuasi tiedät aika paljon cosplaykuvaamisen lakikiemuroista ja aika paljon valokuvaamiseen liittyvistä lakikiemuroista yleensäkin.

Ei muuta kuin lukemaan.

Jatka lukemista

« Vanhemmat artikkelit

© 2024 karikari.fi

Theme by Anders NorenYlös ↑