Shin Bubukuuti Kai Z GT X Destiny.

Terveisiä animesuomesta kehä kolmosen ulkopuolelta, en kyllä vielkään cossaa narutoo

Animeconiin, Suomen suurimpaan cosplaymiittiin, on alle viikko aikaa. Mikä olisi parempi hetki taas valittaa ja riehua cosplayharrastuksen tiimoilta? Tämähän on vakioaiheitani ylipäätään, mutta siitä on hetki, kun olen kirjoittanut aiheesta tänne – kanavoin suurimmat cosplayrageni Desuconin esitelmässä. Palautteen perusteella olen muuten helsinkiläinen elitisti narutocossaaja! Jos palaan esitelmääni pikkuisen, olen toki hiukan surullinen siitä, etten saanut pointtiani menemään selkeämmin perille ja tuli tuollaisia väärinkäsityksiä, joskin minulla olisi hiukset tehdä vaikka Deidara, ja Orochimaruun sopiva peruukkikin olisi!

cosplayrant5

Orochimarulla on tässä lähes sama ilme kun minulla, kun kohtaan narutocosplayta.

Takaisin asiaan. Animecon tuo  kaikki cosplayharrastuksen kummallisimmat puolet esille aina melkoisen rivolla tavalla. Alla on muutamia satunnaislainauksia Enfant Terriblen Animecon-ketjusta:

Aiheeseen Animecon: Tuonne luultavasti raahaan itseni suurimmaksi osaksi sen vuoksi, että tuttuja on aina kiva nähdä. Pakottava tarve päästä myös cossaamaan vaikken vielä ole oikein edes hahmoa keksinyt.

Nuo pääsymaksut ovat ainakin minusta aika ikävät, mutta toisinaan tarpeelliset. :< KAukaa tulevana voin sanoa ettei bensan ja ruuan jälkeen liikene rahaa mihinkään muuhun. Cossit ovat itsessään nielleet niin paljon rahaa, ettei ole toivoakaan myyntipöytien stalkkeroinnista, mutta kyllä se siitä. –;

Viime vuonna tuli jätettyä conit väliin kokonaan, ja nytkään tuskin vaivautuisin, jos acon ei olisi Helsingissä. Ohjelmaa ei ole tullut vilkaistuakaan, tulee lähinnä mentyä vain hengailemaan niinkuin kaikkina aiempinakin vuosina, jos en harrastaisi cosplayta niin coneissa tuskin tulisi käytyä ollenkaan.

Itse olen tulossa pukeudun näillä näkymin ensimmäistä kertaa ganguro/manba miksi lieneekään joksikin sinne päin :D Paneelit ei sinänsä ole tällä kertaa kovin kiintoisia paitsi yaoi ^^ Eikö coniin pitänyt tulla FFFight?

Olen tulossa sinne. En ole nyt niin kamalan ahkera anime ja manga fani, mutta nyt kun Helsinkiin mennään, niin kai siellä pitää käydä. Päälläni tulee olemaan musta pupu-kigurumi.


cosplyarant2

Ääh.

Näiden hienouksien lisäksi viimeisenä niittinä rageni arkkuun Desucon-palautteista löytyi melkoinen aivopieru, jossa palautteen antaja pyytää siirtämään conin ajankohtaa, jotta hänelle jää aikaa tehdä cossipuku, muuten kyseinen henkilö ei ole tulossa ensi kesänä. Cosplayharrastukselle on kuvaavaa, että sitä harrastavat kuvittelevat olevansa jonkinlaisia maailman napoja – harrastus vaatii jo lähtökohtaisesti tiettyä uskallusta ja huomiohuoran luonnetta, mutta hei, rajansa kaikella. Ihan varmasti siirretään Desuconin ajankohtaa, koska joku yksi henkilö ei ehdi tehdä sinne cossipukua. Samaa sarjaa ovat nämä älyttömyydet ”tein 300 eurolla cossipuvun, ja nyt minulla ei ole varaa enää mennä pääsymaksulliseen coniin”. Hei haloo, jos pystyy säästämään 300 euroa yhden viikonlopun kertakäyttöistä asua varten, ihan varmasti pystyy säästämään myös 320 euroa yhtä viikonloppua varten, se 20 euroa siihen päälle ei liene mahdoton puristaa jostain. Kyse onkin vain siitä, että pääsymaksua ei ylipäätään haluta maksaa, ja sitten keksitään joku tekosyy: ”en voi tulla kun kaikki rahat meni cosplaypukuun ;___;”. Kukaan yksittäinen cossari ei ole millekään tapahtumalle niin tärkeä, että alettaisiin tehdä jotain myönnytyksiä yhden ihmisen tähden, ei vaikka olisit kuka. Jostain syystä cosplayssa kuvattavana patsasteleminen ja se, että FFFightissa cossarille kiljutaan ja kohdellaan kuin rokkistaraa, tuntuu välillä sumentavan ihmisten ajattelukykyä.

Yllä olevat sitaatit kertovat omaa kieltään myös siitä, miten cosplay on Animeconin ainoa valtti. Ihmiset tulevat sinne cossaamaan ja näkemään cossipukuja, eikä millään muualla ole väliä. Minunkin syyni mennä Animeconiin on sama kuin kaikilla muilla, tapaamaan ihmisiä ja cossaamaan. Jos saan valita, valitsen mieluummin ohjelmantäyteisen conin kuin Animeconin kaltaisen hengausconin, mutta mitä ilmeisimmin tällainen hengailutapahtuma on se suosituin conittamisen muoto. Eri asia ja oman kirjoituksensa aihe onkin sitten, kiinnostaako ketään järjestää hengaustapahtumia.

cosplyarant

Kuva Sorsapuistosta Animeconista ’08. Kuvasta on sensuroitu yaoipusupiirit.

Animeconin hengausluonteesta ja siitä, että sillä ei ole mitään muuta mielenkiintoista tarjottavaa kuin ihmismassat ja cosplay, juontuu myös liuta kaikenlaisia kummallisia harhaluuloja ja pakkomielteitä. ”Pakko tulla cosplayssa, vaikka en tiedä minkä puvun laittaisin” ja kigurumien ja manbojen massa-armeijat ovat näistä esimerkki. ANIMECONIIN ON PAKKO PUKEUTUA HASSUSTI KUN EI SIELLÄ MUUTAKAAN VOI TEHDÄ. Kigurumit nyt ovat joka tapauksessa syöpä ja söpöjä ehkä kahdella ihmisellä koko maailmassa, ja manban ja gyarun äkkinäinen suosio  j-piireissä naurattaa hiukan, lolitan kukoistuskauden hiivuttua. Nämä pakkopukeutujat ja jonkun kökön asun tai ruman kigurumin äkkiä kasaavat henkilöt ovat kuitenkin hakoteillä yhdessä asiassa.

Cosplay on huomiohuoraharrastus, siksi asuihin pukeudutaan coneihin, joissa asun näkee tuhansia ihmisiä, eikä vaikka siivotessa kotona omaa huonetta kun kukaan ei näe. Huomiota saa tekemällä hyvän ja näyttävän puvun suositusta sarjasta. Jos siis on pakko pukeutua hullusti ja erikoisesti coniin lähdettäessä, se kannattaa edes sitten tehdä hyvin, muuten hukkuu auttamatta massaan. Tämä ei koske vain cosplayta, vaan ehkä vieläkin enemmän jmuotia. Miksi kukaan haluaisi näyttää siltä, että pukeutui pimeässä, jos voi myös näyttää ihan hyvältä? Hyviä gyaruja coneissa ovat yleensä ne, jotka pukeutuvat muutenkin gyaruun, sama pätee myös lolitaan. Ei kannata syöksyä pukeutumaan johonkin tyyliin, josta ei tiedä tarpeeksi näyttääkseen siinä hyvältä. Kigurumit taasen ovat halpa massa-optio, jotka näyttävät harvoin hyviltä yhtään kenelläkään. Se, että Animeconin idea on nykyisin cosplay ja ernumiittaus, ei tarkoita, että coniin olisi jollain pakolla pukeuduttava rumasti, jos taidot eivät riitä muuhun – minä haluaisin nähdä coneissa mieluummin 200 hyvää ja vaivalla tehtyä cosplayta (tai mitä muuta tahansa asua) kuin 20 000 kigurumia, loimusametti-Kingdom Hearts-cossaajaa ja lakanakangasunivormuhetaliaa.

cosplayrant3

Ehkä liittyy, ehkä ei

Huoh, olen valittanut laatu vs. määrä -kysymyksestä aiemminkin, mutta toistoa näemmä tarvitaan joka asiassa. Ahdistuin nimittäin aika paljon kun kuulin, että tämän vuoden Animeconissa pukuhuoneet olisivat vain kisaajien käytössä – eikö tästäkin ole riehuttu jo aiemmin, että muutkin siellä conissa panostavat pukuunsa, useissa tapauksissa jopa enemmän kuin kisojen ensikertalaiset, ja kaipaavat pukkaria aivan yhtä paljon? Nyt sentään sivuille on ilmestynyt, että pukuhuoneita saavat käyttää halutessaan muutkin, mutta ”kisaajat ovat etusijalla”.

Cosplaysta on tullut conien arkea ja joillekin jopa pakko. Ehkä mielenkiintoisinta paisuneessa cossiskenessä ja cossarien yleisessä huomiohuorataipumuksessa HEI SIIRTÄKÄÄ CONIA ETTÄ MÄ PÄÄSEN / EN TUPUTTANUT NIMMARIA, JAOIN VAIN KOSKA PYYDETTIIN / KATTOKAA MUA OON TOSI TÄRKEE on se, että loppujen lopuksi ketään ei kuitenkaan kiinnosta. Jokaisessa conissa on niin paljon cosplayta, että suurinta osaa niistä ei noteraa oikein kukaan. Cosplay on huomiohuoraharrastus joo – miksi muuten ihmiset ottaisivat asuistaan kuvia ja osallistuisivat kisoihin – mutta loppujen lopuksi juttu on niin, että cosplaysta on tullut animetapahtumissa niin  itsestäänselvää, että kukaan ei enää ole OOH AHH VAUTSI VAU OOH yksittäisestä asusta, mikä on se reaktio, jota suurin osa cossareista varmaan haluaa. Joka conin asuista ehkä 5-10 kpl ovat niitä, joista oikeasti ja aidosti ollaan uuh aah ooh, ja muut hukkuvat massaan kenenkään kiinnostumatta, paljonko työtunteja ja rahaa paloi.

cosplayrant4

Ozy on aika kuuma, pisteet liilasta silmämeikistä!

Itsellenikin oli joskus tärkeää, paljonko minusta otettiin kuvia ja tunnistiko joku asun. Sitten kasvoin isoksi, hankin selkärangan ja huomasin, että tämä harrastus on mukavampi, jos sitä tekee vain itselleen ja siksi, että minusta on kivaa ommella ja leikkiä päivän verran jotain sarjakuvasankaria, ei siksi, että minusta otettaisiin paljon valokuvia tai että saisin kokea päivän olevani kaikkien ihailema tosi kuuma beibe. Teen asuni aina mahdollisimman hyvin, koska olen luonteeltani muutenkin perfektionisti ja haluan aina kehittyä harrastuksessani paremmaksi. Jotain samaa toivoisin myös koko skeneltä – sitä, että harrastus otettaisiin vakavasti muttei kuolemanvakavasti, ja että se huomiohuoraosuus ja conien pukupakko ei olisi harrastuksen ydin, vaan ihmiset pukuilisivat, koska se on hemmetin hauskaa. Terveisin joku, joka ghettocossasi yksissä bileissä Watchmenin Ozymandiasta kierien lattialla naurusta koko ajan (meillä oli ihan ryhmä, kuulkaas!).

14 Comments

  1. valvoja

    Olet vain katkera koska teet niin paskoja cosseja. Helppohan se on sieltä viiden pennin naruto-otsapannan takaa pilkata muiden vaivalla tilaamia pukuja.

    Tule sitten sanomaan kun olet itse sormet ruvella vääntänyt monta tuntia KH2 Organization XIII cossia.

  2. Bubu

    En omista Naruto-otsapantaa edelleenkään. Pitänee tehdä, foliosta ja lakanakankaasta varmaan saa hyvän.

    Onhan noita asuja tullut väännettyä useampi vuosi ja Animeconin cossiani olen tehnyt viime marraskuusta, työtunteja en ole edes laskenut, mutta totta on, että KH-takkia en ole koskaan tehnyt, en siis selkeästi tiedä cosplaysta mitään.

  3. Anon

    Hieno teksti jälleen. Mutta kun nyt trollaamisen makuun (?) päästiin, näyttäisi tuolta kuitenkin puuttuvan yksi, ilmeisesti olla-verbi neljänneksi viimeisestä kappaleesta viidenneksi viimeiseltä riviltä.

    Kiitos, älkää antako minun häiritä.

  4. Anka

    Kuulin huhua että teillä oli aika kuuma Comedian siellä bileissä

  5. Hachiroku

    Huhun mukaan Animeconissa on myös puheohjelmaa. Niistäkin kaksi tosin käsittelee cosplayta. Kannattaa kuitenkin tulla kuuntelemaan ”Vakavaa keskustelua cosplaysta” sunnuntaina klo 15.00, jos ei ole katsomassa muuta samaan aikaan järjestettävää (cosplay-)ohjelmaa. Kyseessä on paneelikeskustelu, jonka aiheet saattaa joku tulkita jopa conikiusaamiseksi. Katkerat jatkot järjestetään sitten netin cosplay-foorumeilla.

    T. Ohjelmavastaava

  6. Jfer

    Mainio kirjoitus. :)

    Mietin Desussa että kuka tuntematon suuruus cosplay-paneelin pitäjä oli, ilmeisesti sinä…? Kiinnostukseni heräsi heti paneelissa että mitä upeita pukuja puhuja on mahtanut tehdä, mutta esittelijän nimen googletus ei auttanut yhtään asiaa. :/

  7. Bubu

    Anon: No ei nyt ihan trollausta sentään. Kutsuisin tätä kärjistetyksi mielipidekirjoitukseksi. :P Korjasin tuon ja pari muuta virhettä.

    Anka: joo aika kuuma Comedian oli, ehkä vähän vähän sitä lihasmassaa tosin

    Hachiroku: Animeconissa on juu muutama puheohjelma, joka kiinnostaa minua. Tuo vakavaa keskustelua cosplaysta kiinnostaisi todella, mutta valitettavasti minun pitää lähteä hiukan kolmen jälkeen kotimatkalle Turkuun :/

    Jfer: Minä joo. :D Olen yrittänyt pitää asiat niin, että oikean nimeni googletuksella ei löytyisi mitään uskomattoman noloa materiaalia, mihin kategoriaan vuoden 2005 cossipukuni kuuluvat. Onhan niitä kuvia toki ympäri nettiä, mutta en kokenut kovin oleelliseksi esitellä omaa naamaani siellä lavalla. ”Tuntematon suuruus” on kyllä pahasti liioittelua, olen keskivertotaitoinen puvuntekijä, jolla vain on suuri suu ja paljon mielipiteitä.

  8. Saji Crossroad

    Stimuloivaa, aivoperäistä tekstiä! Ensimmäinen kommentoija inspiroi minut ostamaan viimeisillä varoillani naruto-pannan ja Firma-nahkatakin E-baysta, koska olen muuten aika mitätön elitisti ilman näitä esineitä!

  9. Amph

    Näen tässä nyt jotain ristiriitaa, kun ensiksi väitetään että cosplayta kuuluu tehdä huolella ja panostuksella jos siihen kerran ryhtyy, vaikka myöhemmin painotetaan että tärkeintä on vain pitää hauskaa ja cossata omaksi huviksi.

    Eivät kai nuo toisiaan pois sulje, mutta mistä näitä ghettocosseja ja kigurumeja ja manboja nyt käytännössä syytetään? Ihan silkkaa vittumaisuuttaanko ne tulevat coniin mauttomissa rytkyissä? Onko tarvetta cossipoliisille, joka ajaa rumilukset pois tilaa viemästä? :D

  10. Bubu

    Saji: Kiitän. Yritän bongailla narutopantaasi conista!

    Amph: Ymmärrän pointtisi, mutta omasta näkökulmastani nuo eivät tosiaan sulje toisiaan millään lailla pois, ja ovat tietyssä mielessä sama asia! Olen käsityökeskeinen cossari (vrt. enemmän esiintymiseen ja eläytymiseen painottuvat harrastajat), ja niin ollen minusta ompeleminen ja muu asun tekeminen on hauskaa ja juuri se osa tätä harrastusta, jota en vaihtaisi mistään hinnasta pois. Kun väännän talven pimeinä iltoina cossiasuihin jotain yksityiskohtaa, joka valmiissa asussa tulee olemaan näkymättömissä, voisin väittää tekeväni tätä täysin omaksi ilokseni. :D Enkä tekisi niitä yksityiskohtia, ellei se olisi minusta hauskaa.

    Ghettocossarit toki varmasti omasta näkökulmastaan cossaavat pitääkseen hauskaa. Minun näkökulmastani he ovat tukku menetettyä potentiaalia (miksi ei voida ehdä kunnolla? :/) ja lisäksi koen, että suuri osa tästä porukasta cossaa ryhmäpaineesta eikä siksi, että se on hauska harrastus. ”Conissa on pakko cossata” on jotenkin juurtunut nuorison tajuntaan. Minulle ryhmäpaine ei liity harrastukseen millään lailla – tai jos liittyy, niin ihan toisin päin: koen joskus painetta siitä, että kyllähän näin vanhan olisi jo pitänyt lopettaa tällainen pelleily. Lisäksi nolottaa aina niin hemmetisti matkustaa julkisella conpaikoille cossiasussa ja silloin manaan harrastusta alimpaan helvettiin, mutta se on jo sitten toinen tarina.

  11. Nobuu

    Siis mitä olen nähnyt sinun Cossi kuviasi, ne ovat ompelijan näkökulmasta helv rumia. Älä aina jaksa haukkua muiden juttuja, ks peiliin kerrankin. Tuntuu että sinua todella ärsyttää muiden hauskanpito! Et todellakaan tunnu tietävän cossaamisesta mitään vaikka kuinka monta pukua olisit vääntänyt, ei ainakaan taidot tunnu karttuvan!

  12. Arana

    Juuri tänään salilta tullessa panin merkille Kampissa, miten suurimman osan Animeconiin aikovista tunnisti ulkoasun perusteella. Nuo kaksi röyhelöhamosta, tuo viiden hengen vahvuinen naamansa ja hiuksensa pakkeloinut joukkio, tuo Naruto, nuo kolme ruutusukkahousuista hiuksensa värjännyttä palkkikorkoa, tuo emo-poikaporukka…

    Valtaosa conittajista kärähtää vaatekerran, hiuksien ja meikkien perusteella, vaikkei varsinaista cossausasua olisikaan. Tuleehan siinä vähän yksinäinen olo, kun taivaltaa ihan normikamppeissa kaiken sen söpöilyn ja ernuilun keskellä…

    Lasketaanko gangurot sun muut erityiset pukeutumistyylit muuten yleisesti cosplayn piiriin?

    Sinänsä minusta on kyllä oikein kiva bongailla cosseja, vaikkeivät ne ihan priimalaatua olisikaan. Tällaiselle ei-cossaajalle hauskuus onkin pukujen tason tarkkailua enemmän siinä, että hei, tuolla näkyivät Baltian maat Ranskan ja Suomen seurassa ja tuolla vilahti Venäjän ja Kiinan parivaljakko. Erityisen hienot ilmestykset tietenkin erottuvat edukseen, ja toisaalta viides puolivillainen L reikäisissä tyttöjen farkuissa alkaa jo rasittaa, mutta noin yleisesti ottaen käsityökömpelyksen silmä etsii ehkä pikemminkin tunnistettavuutta kuin kankaiden laatua. Cosplay-meri onkin yksi Animeconin parhaista avuista nykyisin jopa minulle, joka conitan pääasiassa ensisijaisesti puheohjelman takia.

  13. Bubu

    Nobuu: Vanhat cossiasuni ovat tosiaan aika ankeita, mutta lolitaharrastus on kyllä opettanut ompelemaan ihan siedettävästi omasta näkökulmastani. Kritiikkisi olisi helpompi ottaa tosissaan, jos kertoisit tarkemmin, mikä niissä asuissani pissii. Tiedät varmaan itsekin, että ”ompelu” käsittää aika paljon asioita. :D Heitä vaikka mailia, jossa olet ympyröinyt kuvista ongelmakohdat tai jotain?

    Arana: Ganguroa en laskisi cosplayksi, koska se on kuitenkin pukeutumistyyli – cosplayn määrittävä tekijä on, että on olemassa hahmo ja referenssikuva, ja sitä katutyylien tapauksessa ei ole. Minä ja muut lolitat saatamme vetää herneen nenään, jos joku kutsuu röyhelömekkojamme cosplayksi, koska meille ne ovat kuitenkin normaaleja vaatteita. Ovat ne vähän kummallisia normaaleja vaatteita, mutta eivät naamiasasuja.

    Cosplaybongaukseen kyllästyy, jos kuten minä kuluttaa aikaa netin cosplaysivustoilla muutenkin, silloin coneissa ei oikein ole paljoa uutta nähtävää, kun joku maailmalla on kuitenkin tehnyt joka asun paremmin…

  14. Arana

    Täytyykin näin jälkikäteen myöntää, että kylläpäs odotuksia vastoin tulikin kiinnitettyä huomiota niihin pukumateriaaleihin ja muuhun nöyhtään enemmän kuin edellisissä coneissa. Lieneekö sitten yleistä tarkkuuden kasvua vaiko tämän kirjoituksen vaikutusta, mutta ne hetaliat tuli ohitettua varsin systemaattisesti toiveella siitä, että seuraava eteen sattuva olisi pukeutunut vähän militaristisempiin materiaaleihin eikä siihen ohuen ohueen (tosin kesällä ja conissa varmasti miellyttävämpään) muodottomaan lakanakankaaseen. Aranakin näemmä kehittyy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© 2024 karikari.fi

Theme by Anders NorenYlös ↑