Shin Bubukuuti Kai Z GT X Destiny.

Silloin kun minä olin armeijassa

Mechat, fuck yeah! Mikäpä olisi miehekkäämpää kuin marssia kaupungissa 10 tonnia kylmää terästä yllä ja kylvää tuhoa konetykeillä kuin Raid-purkin kanssa puutarhassa häärivä mummo? Tuskin mikään. Harmi vain, että silloin kun minä olin armeijassa, ei ollut mitään Gundameja tai Arm Slaveja. Eikä kyllä ole vieläkään, niin pitkälti kuin minä tiedän. Eikä tulekaan, niin pitkälti kuin minä mitään strategiasta ja sotataktiikasta mitään tajuan.

Gernsback ja Moetan Vasemmalla M9 Gernsback Full Metal Panicista ja oikealla… Moetan. Vertailun vuoksi: Moetan on varmaan maksimissaan 160 cm pitkä. Gernsbackin korkeus sen sijaan 8,4 metriä. Kysymys kuuluu: kumpi näistä on todennäköisempi suunta sotilasteknologiassa? Jos vastasitte Gernsback, vastasitte väärin. Isot mechat ovat siistejä ja miehekkäitä, myönnetään – harmi vain, että niissä on unohdettu yksi asia: se, että ne on tarkoitettu taisteluun ja sotimiseen.

Unohdetaan nyt ensin kuitenkin suosiolla se asia, että vaikka käveleminen on ihmiselle helppoa, se ei ole sitä koneelle. Ihmismäisesti kävelevät robotit ovat vielä hyvin kömpelöitä – jotkin niistä osaavat juuri ja juuri nousta portaita hitaasti ja epävarmasti. Siitä on vielä pitkä matka ketterään taistelumechaan. Mutta unohdetaan nyt se ja leikitään, että jostain löytyy kuin löytyykin Full Metal Panicin tapaista Mustaa Teknologiaa, mikä mahdollistaa useiden kymmenien painoisille koneille kaikenlaiset akrobaattiset liikkeet. Unohdetaan myös se, että parhaassa tapauksessa moiset laitteet murskaantuisivat oman painonsa alle. Tai virransyöttöön liittyvät ongelmat. Mutta unohdetaan nuo jutut nyt ja leikitään, että ne saadaan ratkaistua!

Ryömi.

Ei ole sattumaa, että yksi ensimmäisistä armeijassa opetettavista asioista on ryömiminen. Reippaasti munat turpeeseen vaan; ryömivä taistelija on huomattavasti vaikeampi havaita kuin pystyssä kulkeva. Ryömivä taistelija on myös paljon pienempi maali. Oikeastaan kaikki nykyiset taisteluajoneuvot ovat enemmänkin vaaka- kuin pystysuuntaisia, esimerkiksi panssarivaunut. Kaikista tyhmintä, mitä taistelun keskellä voi tehdä, on pystyyn nouseminen. Mechoista useimmat ovat yli 3 metriä korkeita (esim. Code Geassin mechat) ja esimerkiksi äskenmainittu Gernsback on yli 8 metriä. Jostain syystä animumaailmasta puuttuu täysin

  1. taisteluhelikopterit
  2. panssarintorjunta-aseet
  3. miinat.

Luulisi vähän kirpaisevan, kun tulee Hellfire II:sta päähän, sissi täräyttää APILASilla [apilaksella] kylkeen tai TM65 77 napsahtaa jalan alla. Mutta ei, gundanium tai muu höpöhöpönium kestää!! Ainoa mikä siihen tepsii, on toisen mechan tekemä hyökkäys! Mielellään vieläpä teräaseella.

Z-01 Lancelot Kun itse olin armeijassa ja joku mainitsi tuntemattoman nimen, oli kestovitsi kysyä ”minkänäköinen kaveri se on” – vastaus oli tietysti ”noin 180 senttiä pitkä nuori mies, lyhyt tukka, maiharit, pukeutuu maastopukuun”. Maastopuku alias kurkkusalaatti, tuo varusmiehen seksiasu numero 1 rumentaa kenet tahansa – mutta jos sotimaan lähtisin, vetäisin maastopuvun ylleni ihan mieluusti. Maastopukuinen taistelija on nimittäin kohtalaisen vaikea havaita metsästä, varsinkin jos tämä on paikoillaan. Jostain syystä mecha-animeissa ei tätä ole tajuttu, ja mechat muistuttavatkin enemmän Gay Pride -mainosta kuin sotakonetta. Valkoista, keltaista, violettia, sinistä, punaista, mustaa – mitä useampaa väriä mechassa on, sitä tehokkaampi! Erinäiset lisäkkeet, kuten bishounen-tukka tai viitta tekevät mechasta vielä SIISTIMMÄN. Itse kyllä täydentäisin metsätaistelua varten nelimetristä taisteluhaarniskaani huomattavasti mielummin esimerkiksi oksanpätkillä. Joo, kyllähän niissä mechoissa on tietysti kaikenmaailman sensorit ja tutkat ja vakoilusatelliitit toimivat ja näin, mutta mecha-animeissa ei ole mitenkään tavaton skenaario, että sensorit hajoavat esimerkiksi vihollisen ampuman osuman vuoksi. Onneksi vihollisen sateenkaarenvärinen taisteluhaarniska suorastaan hohtaa metsän keskeltä, jotta sankarimme voi ampua tätä ohjuksella naamaan.

T-90Tsetseenian sodassa tsetseenisissit kuulemma pamauttelivat Venäjän taistelupanssarivaunujakin hajalle kaupungeissa teoriassa alitehoisilla aseilla (=kevytsingoilla, intin käyneille tämä tarkoittaa KESsiä). Kaikki tietysti tietävät, että panssarivaunujen päällä oleva panssari on heikompi kuin keulapanssari. Ei muuta kuin 20 – 30 kertasinkoa, joilla kaikilla ammutaan samaan aikaan kerrostalojen katoilta ja ikkunoista niin johan hajoaa T-90:kin. Niin, mitenkäs sitten mechat ja kaupunkisota? Itse en kyllä lähtisi sotimaan monen metrin korkuisella humanoidirobotilla kaupunkiin. Ei voi muuta sanoa kuin OH EXPLOITABLE: miinoja, teräsvaijereita viritettynä talojen väliin, sinkoja – mahdollisuudet ovat rajattomat.

Animea ja reaalimaailmaa ei tunnetusti pitäisi sekottaa keskenään, mutta olisi välistä ihan mukava nähdä jotain mecha-animua, joka koettaisi olla edes vähän realistisempi kuvaus mecha-sotimisesta kuin mitä nykyiset. Sanokaa realisminatsiksi, mutta jos realismia lähinnä ovat Full Metal Panic ja Code Geass, on jotain vialla.

Hitler oli varsin realistinen, joskin hieman deluusioissa elävä, natsi.

Sen sijaan jonkinlainen ihmisenkokoinen panssaripuku, joka suojaa normaalien rynnäkkökiväärien tulelta, voisi olla kova sana nimenomaan kaupunkisotaan, varsinkin talojen vyörytykseen, jossa tarvitaan ketteryyttä – mutta myös panssarointia. Tähän suuntaanhan mennään esimerkiksi jenkkien armeijassa. Fuck yeah.

10 Comments

  1. Tsubasa

    Ah, mutta unohdit sen että FMP:n mechat voivat muuttua näkymättömiksi. n_____n

    …no joo. Köh.

  2. Xtazey

    Appleseedissähän niillä oli niitä kahden metrin korkuisia mechoja, + ihmisiä kyborgeina.

  3. r2

    Uchū no senshi, R. A. Heinleinin Starship Troopersin animusovitus saattaisi olla tutustumisen arvoinen. Kirja kuvaa hakemiesi ”taistelupukujen” sotilaallista käyttöä mielestäni melko järkevästi ja anime vaikuttaisi ainakin kahden ensimmäisen jakson perusteella olevan suhteellisen uskollinen kirjalle (ja ainakin n kertaa enemmän kuin se tuoreempi Verhoevenin elokuva).

    http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=4136
    http://en.wikipedia.org/wiki/Starship_troopers

    Jos muuten tulee vastaan enemmänkin kuin kaksi ensimmäistä osaa niin ilmoittelisitko minulle.

    Käsittääkseni muuten Starship Troopersin uskotaan myös olleen suuri inspiraation lähde koko mecha-genrelle.

  4. Sefie

    Kyl kannattaa pelata mielummin Metal Gear Solideita kun katsella mecha-animea, mmmhm, ihan selkeästi. x) Jos jotain Gundam-mechoja miettii vielä niin suurin osa niistä taisteluistahan käydään in space eli avaruudessa jossa ei voi olla mainitsemiasi reaalimaailman sivuseikkoja. x) Ja kun mecha on tarpeeksi Iso™, ei mitkään miinat tunnu kuin kutitteluna jalkapohjissa, juu juu. Näin sen täytyy olla. x)

  5. Xtazey

    Sefie, MGS:ssähän ne mechathan on vielä kurjemmassa kunnossa kuin perus-mechamätöissä, esim. REX on ihan tajuttoman kömpelö, RAY on typerä AI-sekoilu sekä tulevassa neljännessä osassa ainakin gekkojen jalat näytti orgaanisilta, ja Raiden silpoi niitäkin miekallaan :E.

  6. NovaJinx

    Hyviä pointteja. Yksi syy miksen itse pahemmin mechaa harrasta on juurikin se, että koneille on kehitetty kasakaupalla gundaniumeja sun muita vermeitä, jotka paikkaavat kätevästi selkeän haavoittuvuuden. Mechassa ainoa mechan tappava vehje on toinen mecha, valitettavasti. Ihan omasta mielestäni tällaisten ylikäyttö ei ole yhtään sen kummempaa kuin ilmiselvien deus ex machinojen heittäminen johonkin, mihin ei olla viitsitty paneutua tai budjetti on loppunut aivoriiheltä kesken.

  7. Kuuti

    Tsubasa: Totta! Ei mutta jos vakavasti puhutaan, Full Metal Panic on yksi niistä harvoista mecha-animeista, joissa on edes vähän realistisempi ote. Ainakaan useimmat mechat eivät ole karkkiväritteisiä. Joskin joillain on sitten bishounen-hiukset, ja lambda driver ja… joo.

    r2: Pitänee tutustua… Olen nähnyt vain sen Hollywood-filmatisoinnin. Mikä oli kyllä mainio sekin, joskin panssaripukuaspektihan siitä puuttui täysin (ei vissiin olisi ollut tarpeeksi katu-uskottavaa).

    Sefie: Mun on pitänyt aloittaa Metal Gear Solidia vasta jotain 3 – 4 vuotta, että että… ja miinojenkin kokoa voi kasvattaa ;>>>>

    NovaJinx: Näinhän se on. Toisaalta fiktio on aina fiktiota, mutta olisi ihan viihdyttävää välillä nähdä fiktiota, jossa niihin olemassaoleviin ongelmiin puututaan tai niitä käsiteltäisiin. Mutta ilmeisesti on liian vaikea palkata pari sotilaallista Asiantuntijaa hommiin. Tai voi tietysti olla, ettei sellaisia Japanissa ole, koska Japan haet war.

  8. isokana

    Oletko Gasarakia katsonut? Siinä oli muistaakseni sen ihmejumaluusmechan ja mystiikan ohella myös realistisempaa otetta mukana. Tosin se oli muutenkin niin kuivakka, että meinasi uni tulla silloin tällöin.

  9. Lmmz

    Uskottavaa mecha-animea tosiaan vielä odottelen kovasti. Gundam 08th MS Teamia sellaiseksi jotkut mainostivat, ja olihan se tietyssä mielessä ihan viihdyttävä ja Gundamiksi välillä jopa vähän erilainen, mutta ei silläkään vielä puuhun menty.

    Onhan se mechamättö kivaa, kun sarja on muuten hyvin tehty ja jaksaa vääntää realismiswitchin off-asentoon. Kyllä minä tykkäsin Gundam SEEDeistä, kunhan lopulta ne uskaltauduin katsomaan (Gundam Wingin pökkelödialogin ja viiden pennin animoinnin muisto oli vielä selkärangassa). Muovisten lelurobottien mainospätkäksi sitä jaksoikin kuitenkin katsoa yllättävän pitkään, tosin siinä mielessä meni hukkaan etten ole vielä yhtäkään mechakittiä itselleni ostanut.

    Macrossin Valkyriet tietysti yrittävät olla vähän lähempänä todellisuutta lentokonemoodeissaan etc., mutta samat perusongelmat niissäkin on edelleen. Realistisen taistelun kuvaamisessa on tietysti sekin ongelma, että oli tappokoneet mitä tahansa, niin usein touhusta on 99% ajasta tuskaista odottelua ja sitten nopea ja sekava välähdys kaoottista toimintaa. Top Gun -hengessä tietysti saadaan touhu näyttämään enemmän megacoolilta viihteeltä, mutta senkin elokuvan pääosassa ovat ihmiset (ja ihmissuhteet), eivät lentokoneet. Tämä tuntuu usein unohtuvan mecha-animen tekijöiltä.

  10. Xuenay

    Ihmismäisesti kävelevät robotit ovat vielä hyvin kömpelöitä – jotkin niistä osaavat juuri ja juuri nousta portaita hitaasti ja epävarmasti.

    Nelijalkaiset robotit tosin alkavat käydä aika luonteviksi, ks. http://www.youtube.com/watch?v=W1czBcnX1Ww . Tuollaiselle vielä kunnon sensorit ja aseistus niskaan, niin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© 2024 karikari.fi

Theme by Anders NorenYlös ↑