Shin Bubukuuti Kai Z GT X Destiny.

Ulinaa! Ulinaa! (ja otsikoita syövä WordPress.)

Joo. Oltiin tosiaan jossain Animeconissa käymässä, mutten kyllä rehellisesti sanoen ole yhtään inspiroitunut kirjoittamaan asiasta oikein mitään. Conissa oli kuuma, vähän liikaakin ihmisiä ja ihan kivat portaat joilla istua. Viikonlopun kilpaileva tapahtuma saunalla ja järvellä varustettuna taisi kuitenkin olla useita kymmenen potensseja parempi.

Sen sijaan voisin kirjoitella vähän hassuista pukuleikeistä. Muutama vuosi sitten kirjoittelin kauhukuvia siitä, miten cossaajat ovat alkaneet eriytyä animeskenestä eivätkä enää ole animeharrastajia. Kuva on muuttunut todellisuudeksi ja tällä hetkellä suuri osa (ainakin puolet, varmaan ylikin) cossikisoja organisoivista ja tuomaroivista henkilöistä eivät ole animeharrastajia laisinkaan. Joko animea ei katsota enää käytännössä yhtään tai ole koskaan katsottukaan. Tämä luo tietysti mielenkiintoisia tilanteita vaikkapa ihan kisaajien oikeusturvan kannalta – on tuomarin oman omantunnon varassa, miten paljon hän tutustuu lähdemateriaaliin. Sanan anime voi tässä yhteydessä korvata mangalla tai j-peleillä, idea on sama ja tilanne myös.

Eli näin

On tietysti hyvä kysymys, mitä tällaiset ihmiset oikeastaan animetapahtumissa tekevät? Jos piirretyt eivät nappaa, Suomessa on x muutakin tapahtumaa Fanfestista Ropeconin kautta jopa Finnconiin asti, joihin voi mennä puku päällä. Takaan, että edes Finnconissa ei saa cossaamisesta turpaan. Pelkkiin pukuihinkin keskittyviä tapahtumia on ollut ja uusia ollaan organisoimassa, tällä kertaa jopa itselleni rakkaaseen Suomen Turkuun.

Syyhän on tietenkin tottumuksessa. Kuopion Animecon varsinkin tuntui vetävän paikalle ihmisiä, joita ei anime kiinnosta. Paikalla oltiin, koska Animeconissa nyt on aina käyty ja koska kaverit. Tällä kertaa vielä itselleni täysin tuntemattomat ja animeen täysin liittymättömät kunniavieraat vetivät paikalle lisää kävijöitä, jotka omien sanojensa mukaan ovat kasvaneet animesta yli ja ympäri ja kiinnostus japanilaisia juttuja kohtaan lähestyy pyöreää nollaa. Animecon-nimi olisi ehkä sovelias muunlaiselle tapahtumalle…

Omalta kannaltani tilanteen kehitys tähän pisteeseen tarkoittaa tietenkin sitä, että minulla ei ole juuri mitään yhteistä cosplayskenen kanssa. En ole toisaalta koskaan erityisesti kokenut siihen kuuluvanikaan, joten en ole kokenut menetystä tai traagista elämän tuskaa. Animea katsovia ihmisiä löytää vaikka Twitteristä pilvin pimein. Joskus olen tietysti vähän yksinäinen, kun pitäisi lähteä vaikka porukalla syömään kesken conin ja olen ainut, jolla on kirkkaansininen tukka ja hassut vaatteet. Ihanasti elämääni asteli kuitenkin animea katsovia neitokaisia, jotka pyytävät mukaan cossiryhmiin. Enää ei tarvitse olla yksin se nuija ja dorka, joka haluaa edelleen pukeutua lukiolaiseksi, vaikka on vanhempi kuin taivas ja maa yhteensä.

IlmeeniCosplayn eriytymisen animeharrastuksesta on huomannut jo pidemmän aikaa vaikkapa siitä ulinasta, mikä syntyi aina ECC-karsinnan alla. Nythän kisassa on myös länsihahmot sallittu. Väitän edelleen, että animesta ja mangasta löytyy ihan yhtä näyttäviä pukuja kuin länsiviihteestä tai peleistä. Niitä japanipiirrettyjä ja -sarjakuvia pitäisi vain vähän katsoa (muitakin kuin Trinity Bloodia), jos haluaa löytää mielekkäitä pukuja ja hahmoja. Saatoin vähän nauraa partaani, kun länsipukujen sallimisesta huolimatta voittaja oli mangapuku – ja siitä mangasta ei ole edes animeakaan.

Desucon-palautteissa oli valitusta siitä, miten conissa oli vähän näyttäviä cosplaypukuja. Syitä ilmiölle on varmaan ties kuinka monta ja cossaamisen suosio yleensäkin tuntuu olleen mututuntumalla laskussa lähivuosina. En pidä tätä kovin harmillisena asiana, vaikka hienoja pukuja tykkäänkin ihailla pylvään takaa. Jos cossaajien väheneneminen tarkoittaa sitä, että Desu myy enemmän ydinkohderyhmälleen, sehän on vain hienoa. Ydinkohderyhmäähän ovat ne ihmiset, jotka istuvat luennoilla! Tänä vuonna tosin liput menivät jollekin ihan muulle porukalle kuin cossaajille tai animeburgerikomeroille. Madutounis-akselin superluennoilla oli väljää, mikä on merkki jostain melko ikävästä. Toivottavasti Desucon saa nyt ongelman fiksattua ja kohderyhmät kuntoon.

UnelmaSurullisin asia cosplayn ja animeharrastuksen eriämisessä on leimaaminen. Nörttipiirit ovat tässä yhtä pahoja kuin yläaste, elleivät vielä pahempia. Monesti olen saanut melko suoraankin kuulla, että edelleen animen katsomisessa on jotain hassua ja noloa. ”Vieläks sä katot noita”, tämä siis muilta coneissa käyviltä ja hassuja pukuja pitäviltä ihmisiltä. Asenne on aika ikävä ja saa ainakin minut kääriytymään yhä syvemmälle vilttiin kauas kaikista niistä muista, joita voinen tässä yhtä pilkkaavasti nimitellä vaikkapa normikekeiksi tai kuvainnollisesti jääkiekkoharrastajiksi. Samalla mitalla takaisin ja silleen.

3 Comments

  1. Biitti

    Pakko ottaa tuosta EC-partaan nauramisesta hiukan tarkennusta itse siihen syyhyn, miksi näiden länsimaisten hahmojen sallimisesta on tullut itsekin puolesta puhuttua.

    Kysehän ei ole ollut siitä, että länsimaisesta mediasta löytyisi helpommalla näyttäviä pukuja. Toki se on taatusti ollut yksi niistä syistä minkä takia asiaa on puolustettu, mutta ei se perimmäinen syy. Perimmäinen syy luultavasti on kuitenkin ollut se, että kun länsimaiset hahmot sallitaan finaalissa, on ollut kummallista että rajauksia tehdään karsinnassa, kun niitä ennemmin pitäisi tehdä nimenomaisesti finaalissa. (vrt. WCSn Shueisha rajoitteet ja muut hauskat jutut)
    Loppuviimeksi myöskään näyttävyydellä harvoin on väliä, kun Suomessa painotetaan tuomaroinnissa usein enemmän hyvää käsityötä ja meneviä esityksiä, ei sitä kuinka iso puku on kyseessä.
    En rehellisesti myöskään usko, että kukaan välittää siitä voittaako lopulta länsimainen puku vai japanilainen puku, siitä vain välitetään että molemmille annettaisiin yhtäläinen mahdollisuus kisata keskenään samalla viivalla.

    Mitä tulee itse postauksen asiaan, niin itse mietin juurikin päinvastoin, mutta aivan samoja ajatuksia vähentyneestä animen katselustani ihan vähän aikaa sitten. Sitä tunsi cosplay-yhteisössä jäävänsä ulkopuolelle, koska animu ei kiinnostanut ja tuntui että se on jotenkin superiorimpi media cosplaypiirien mielestä. Omat preferenssini mediakielessä kun vaihtelevat samalla tapaa kuin musiikin kanssa. Ei aina jaksa animutyttöjä, muttei sitä aina jaksa Hollywood-elokuviakaan.

    Minusta molemminpuolinen syrjintä tässä asiassa on kyllä aivan naurettavaa, koska cosplay on näitä molempia medioita hyödyntävä harrastus. Puhutaan kuitenkin pukuilusta, joka on alunperin lähtenyt leviämään Japaniin Yhdysvaltain sarjakuvatapahtumista ja Trekkereiltä. Japanista levittiin länsimaihin takaisin animen suosion mukana, tällä kertaa enemmistö sitten cossasi tietenkin animesta kun se kuului enemmän asiaan. Nyt kun sitten länsimaissa on alkanut oman median arvostus nousemaan ja anime on alkanut mennä pois perusjannujen muodista, puhumattakaan siitä että länsimaalaisten sarjojen faneille on nykyään nuorempaa väkeä kutsuvampi yhteisö (tumblr) olemassa, on ihan sanomattakin selvää että länsimaalaiset puvut lisääntyvät.

    Ihan sama mistä sitä itse pukuilee, niin cosplaysyrjintä tai ihannointi lähdemateriaalin takia on aika perseestä ja sitä kannattaa itse kunkin välttää.

  2. Bubu

    ECC-karsinnan ollessa Desuconissa minusta on ihan luonnollista, että tapahtuma painottaa kisaakin omannäköisekseen. Suomeenhan mahtuu toinenkin ECC-karsinta, mikäli joku tapahtuma sen haluaa. Siltä pohjalta minusta olisi ihan järkevä linjaus, että Desucon animetapahtumana sallisi vain japanihommat ja siellä toisessa tapahtumassa voisi sitten kisata länsipuvuilla. Niin kauan kuin Desun kisa on ainoa ECC-karsinta Suomessa, länsihommien salliminen on reilua kisaajia kohtaan, joskaan ei kovin fiksua tapahtuman profiloinnin suhteen.

    Minulle on aika se ja sama, minkä puvun ihmiset tapahtumaan laittavat, oli se japanilaisesta lähteestä tai ei. Se mikä minua nyppii on se, että ihmiset, jotka avoimesti myöntävät ettei näitä anime tai Japani enää kiinnosta, tulevat tukkimaan ~minun~ animetapahtumani. Miksi pitää mennä sellaisen aiheen tapahtumaan, joka ei kiinnosta? En minäkään käy Ropeconissa, koska en ole roolipelannut koskaan ja aihe ei kiinnosta, vaikka se olisi kuinka hyvä tekosyy viimeinkin cossata jotain fantasiahahmoa, sanotaan nyt vaikka Sabrielia…

    Meniköhän taas viimeisen kappaleen kuiva huumori ohi? Hassusti mitä olen erinäisiä illanistujaisia kuluttanut, yleensä cossaajat istuvat omana rinkinään kaukana muista ja välttävät puhumasta muille. Yleistys, mutta pitkään kokemukseen perustuva sellainen. Henkilökohtaisesti puhun mielelläni länsiviihteestäkin, joskin jo pidemmän aikaa sillä puolella pinnalla olleet Doctor Who tai supersankarijutut eivät nappaa noin sitten yhtään.

  3. Biitti

    Itsekin koen, että homma on toki tosi ikävä Desuconin omalle profiloitumiselle, koska järjestäjäporukka on sitä kuitenkin aina painottanut. EC asiahan on tällä hetkellä melko monimutkainen. Mikään coni kun ei tosiaan ole ilmoittanut kiinnostusta toisiin karsintoihin, kenties siksi että yleinen mielipide ei koe kahta karsintaa Suomen kokoisessa maassa järkeväksi? Suhteuttamista ja mietintää taidetaan vielä tarvita, että suurinpiirtein kaikki osapuolet olisivat tyytyväisiä.

    Olen samaa mieltä siitä, että kuluttajan pitäisi miettiä sitä mihin rahansa pistää. Kuluttaja on tosin aina mainonnan uhri ja Desucon on hyvin tunnettu nimenomaan mainostamisesta ja conille hyväksi olevan hypenkin aiheuttamisesta, mikä sitten tarkoittaa että liput menevät käsistä ja kohderyhmä ei niitä välttämättä ehdi käsiinsä hankkia. Onko tässä sitten kyse siitä, että mainonnassa ei nimenomaan ole tehty selvää kohderyhmän rajausta?

    Huumori ei mennyt ohi, mutta ainahan vitsissä on pieni totuuden siemen. Siksi se sai miettimään asiaa ja toteamaan oman pointtini. Yleistykset kun eivät ole pahasta, koska ne kuitenkin perustuvat omiin kokemuksiin. Cosplayharrastajilta kun olen itse huomannut vuoroin liikaakin tuttavallisuutta, kuin myös älytöntä sisäsiittoisuutta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© 2024 karikari.fi

Theme by Anders NorenYlös ↑