Shin Bubukuuti Kai Z GT X Destiny.

Analyysissä: Vihamanifesti

Pari päivää sitten kirjoitin Anime-lehden nykyistä linjaa vastaan tehdystä nk. vihamanifestista (ks. kirjoitukseni Vihamanifesti on paras :D Ja addressi :D). Nyt kun pöly on hieman laskeutunut, on hyvinkin aiheellista kysyä, mitä manifestissa oikein vaadittiin? ”Linjanmuutos” kun ei sinällään sano oikein mitään.

Kävin adressin läpi ja tein siitä yhteenvedon. Aiemmin on jo ollut keskustelua siitä, mikä osa adressissa on ollut asiallista kritiikkiä, mikä keksittyä ja mikä siltä väliltä. Olen merkinnyt adressitekstistä tosiargumentit ja kritiikin vihreällä. Punaisella olen merkinnyt ne kohdat, jotka ovat mielipide-eroja tai jotka ovat joka tapauksessa täysin lehden harkintavaltaan kuuluvia asioita. Keltaisella olen merkinnyt ”siltä väliltä” olevat asiat, joissa on osa totta, osa taas ei, tai jotka ovat harkinnanvaraisia.

Läpikäydyt dokumentit voit ladata odt-muodossa tästä:

Adressi itse

Liite 1:  Con-kuvaukset

Liite 2: Yksityishenkilöt

Liite 3: Animeskene

Asia-argumentit ovat, kuten sanottua, asiaa. Niiden pääasialliset aiheet ovat esimerkiksi se, ettei Uusitalo ole esitellyt itseään toimittajaksi tai tarkistanut tiettyjä faktoja, vaikka tarkistaminen olisi ollut helppoa ja vaikka asia olisi ollut tärkeä ainakin periaatteellisesti (esimerkiksi Bakacon-artikkelin maininta siitä, että Bakacon saa avustuksia seurakunnalta. Tämä ei kuitenkaan pitänyt paikkaansa, vaan koulutuskeskus Agricola saa avustuksia valtiolta). Myös yksityisten henkilöiden arvostelua tulisi välttää.

Kiikun kaakun -argumentit taas ovat sellaisia, joissa on osittain asiaa, mutta kyse on esimerkiksi arvostelukysymyksestä. Tähän kategoriaan menevät myös ne asiat, joissa vaaditaan lehteä tarkastamaan tietonsa – mutta joissa lehti on nimenomaan tarkastanut tiedon, mutta lähteestä, joka ei ole luotettavin mahdollinen (esimerkiksi vänkäri tai yksittäinen järjestyksenvalvoja). Kyse ei siis ole varsinaisesta virheestä. Tämän kategorian argumenteissa on myös arvosteltu adressin tekijöiden puolelta sitä, ovatko esimerkiksi nettifoorumit hyvä lähde vai ei.

Huomiotta jätettävät argumentit taas ovat sellaisia, joissa on yksinkertaisesti kyse linjanvedoista. Joko adressissa on täysin virheellistä tietoa tai asia kuuluu täysin lehden päätettäviin asioihin. Tähän kategoriaan menevät myös ne argumentit, joissa adressin allekirjoittajat vaativat lehteä olemaan uutisoimatta tärkeistä asioista, jotka ovat heille kiusallisia ja joissa he näin yrittävät vaientaa journalistista sananvapautta (esimerkiksi salakuvaus-artikkeli).

Argumenttien jakauma oli kokonaisuudessaan seuraavanlainen:

-Asiallista kritiikkiä: 17 argumenttia

-”Kiikun kaakun”-kritiikkiä: 25 argumenttia

-Huomiotta jätettäviä: 54 argumenttia.

Prosenttiosuuksilla: asiaa 18%, kiikunkaakun 26%, höpöä 56%.

Piirakkadiagrammi

Olen myös yrittänyt jonkin verran selvitellä adressin allekirjoittajia, koska tiedossa on ainakin pari tapausta, joihin adressin allekirjoittaneeksi tahoksi on merkitty sellainen taho, joka ei todellisuudessa ole antanut hyväksyntäänsä manifestille. Tällainen on ollut ainakin Tracon. Myöskään kaikkia animeseuroja ei ole ylipäätään pyydetty adressiin mukaan. Tällä hetkellä lista on seuraavanlainen:

Animeseurat:

Helsingin anime- ja mangayhdistys: Puheenjohtaja Mia Kallio (Seuraa ei ole)

Tsukiai, Jyväskylän anime- ja mangayhdistys: Puheenjohtaja Timo Nieminen – Osanotto tapahtunut lainvastaisesti; puheenjohtaja ollut alaikäinen; uusi hallitus ei vahvistanut osanottoa

Omake, Oulun anime- ja mangayhdistys: Puheenjohtaja Minna Mäkinen – Osanotto vahvistettu; Anime-lehti arvostellut PJ:n toimintaa salakuvaustapauksessa

Turun anime- ja mangayhdistys: Puheenjohtaja Henri Miettinen – Animeseuran hallituksen kanta selvityksen alla. Ainakaan PJ Miettinen ei ole osallistunut kokoukseen jossa asiasta on päätetty.

Kamy, Kuopion anime- ja mangayhdistys: Varapuheenjohtaja Pasi Savolainen – Osanotosta ei käsittääkseni epäselvyyksiä; KAMY toiminut Nekoconin järjestävänä organisaationa, jota arvosteltu lehdessä.

Jinsei, Porin anime- ja mangayhdistys: Puheenjohtaja Aino Helin – Huom: Jinsein hallituksen Petteri Palomäki on ilmoittanut, että asiasta on Jinsein hallituksen kesken kyllä keskusteltu ja Aino Helin on nimensä ”tyhjään A4:ään” raapustanut. Palomäki kuitenkin totesi, että asiasta on annettu Jinsein hallitukselle varsin erilainen kuva; että adressissa on lähinnä ilmoitettu vaadittavan asiavirheiden tarkastamista. Jinseille on myös ilmoitettu, että mukana ovat ”kaikki, Sangatsu mangasta alkaen”. Sinällään tämä ei poista allekirjoitusta ja se on ilmeisesti tehty juridisesti ihan oikein, mutta asia on esitelty Jinsein hallitukselle huomattavan erilaisena kuin mitä se on ollut.

Jotkut, Joensuun anime- ja mangayhdistys: Puheenjohtaja Hanna Huttunen – ? – Jotkutin jäsen- ja tekniikkavastaava Antti Myller on Anikissa ilmoittanut, ettei asiasta ole ainakaan Jotkutin hallituksessa keskusteltu. Jos puheenjohtaja Hanna Huttunen onkin suostumuksensa antanut, hän on tehnyt sen yksityishenkilönä, mutta ei seuran edustajana.

Mamy, Mikkelin anime- ja mangayhdistys: Puheenjohtaja Pauliina Hahl  – Hahl on kommenteissa ilmoittanut keskustelleensa asiasta adressin laatineen osapuolen kanssa, muttei ole allekirjoittanut, luvannut allekirjoittaa tai muutenkaan ilmaissut omaa tai edustamansa yhdistyksen tahtoa olla mukana adressissa.

 

Conit:

Tracon: Pääjärjestäjä Mitja Mieskolainen (Suostumusta ei annettu)

Animecon: Pääjärjestäjä Kati Oksanen – Osanotto vahvistettu; Anime-lehti arvostellut Animeconia ja conin pääjärjestäjää rankoin sanankääntein

Bakacon: Pääjärjestäjä Suvi Liukkonen – Osanotto vahvistettu; Anime-lehti arvostellut Bakaconia rankoin sanankääntein; artikkelin paikkansapitävyys kiistetty. Osallistumiseta päätetty hallituksen kokouksessa.

Chibicon: Pääjärjestäjä Helena Lipponen – Osanotto vahvistettu

Nekocon: Pääjärjestäjä Lassi Väänänen – Osanotto vahvistettu; Anime-lehti arvostellut Nekoconia rankoin sanankääntein; artikkelin paikkansapitävyys kiistetty

Kawacon: Pääjärjestäjä Ella Riikonen – ? – Kawaconin talousvastaava Antti Myller on ilmoittanut Kawaconilla olleen kolme pääjärjestäjää, joista Riikonen on ollut yksi. Adressiin osallistumisesta ei ole muiden pääjärjestäjien tai conitean kanssa puhuttu, joten jos Riikonen on suostumuksensa antanut, se on tapahtunut yksityishenkilönä.

Näiden lisäksi ainakin:

(Helsingin) Yliopiston Anime ja Manga (YAMA): Ei mukana

Kehittyvien conien Suomi ry / Desucon: puheenjohtaja / pääjärjestäjä Antti Myyrä: Ei mukana

Hidoi: Ei edes pyydetty osallistumaan

Sen lisäksi epävarmoista lähteistä on kuultu, että ainakin yhden seuran allekirjoituksen kanssa olisi ollut epäselvyyttä siitä, mihin oikeastaan adressissa onkaan sitouduttu.

Hämähäkkimies autossa

Eli tällaista! Ottaen huomioon, että Anime-lehden päätoimittaja Petteri Uusitalo on kertonut tarkistavansa faktat tulevaisuudessa tarkemmin ja pidättäytyvänsä yksityishenkilöiden arvostelusta, lienee adressi asiallisilta osiltaan onnistunut. Long live uusi ja parempi Anime-lehti!

Also: ”Jätän tämän vain tähän”.

Hox: aiemmassa kirjoituksessani ”Vihapostaus vihapuheesta” oli mainittu asioita, jotka ovat osoittautuneet ao. tahon otettua yhteyttä väärinkäsityksiksi ja ne on korjattu.

Hoxhox: muokattu 23.12.2011 klo 10:45. Jinsein, Kawaconin, Turun Animeseuran ja MAMYn tilannetta selvitelty.

19 Comments

  1. arcatan

    Tuosta olemassa olemattomasta seurasta tulee mieleen, että Otakuiden hallituksen puheenjohtaja on nimeltään Mia Kallio – Otakut on siis Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan piirissä toimiva anime- ja manga-yhdistys. Heiltäkin voisi asiasta kysyä. http://otakut.ayy.fi/

  2. Tsubasa

    Kuuntelin tässä tänään The Talk Show -podcastin tuoreinta jaksoa, jossa podcastin isäntä Dan Benjamin ja Apple-bloggaaja John Gruber keskustelivat siitä miten jälkimmäistä usein syytetään fanipoikuudesta. Olennainen osa keskustelusta löytyy osapuilleen viidentoista minuutin ja kahdenkymmenen minuutin väliltä.

    Gruber toteaa pitävänsä ”objektiivisuutta” vaarallisena sanana, koska se asettaa tasapuolisuuden faktojen edelle – tai hänen sanojaan käyttääkseen ”it’s dishonest to make it seem as though the race is closer than it really is.” Jos sitä että ”molemmille osapuolille” pitää antaa yhtäläinen suunvuoro pitäisi kaikessa orjallisena ohjenuorana, sanomalehdet olisivat täynnä otsikoita siitä miten ”mielipiteet Maan muodosta vaihtelevat” heti kun yksikin poliitikko väittäisi Maata litteäksi. Ja juuri tällaistahan esimerkiksi amerikkalainen ”sitoutumaton” poliittinen journalismi on vaikuttaakseen tasapuoliselta.

    Gruberin mielestä objektiivisuutta parempi termi olisi ”reiluus”, koska se on paljon vähemmän latautunut sana, ja lapsikin ymmärtää mitä se tarkoittaa. ”Sometimes the facts point clearly to one side of the dispute. You have a right to your own opinion, but you don’t have the right to your own facts.”

    Konkreettisena esimerkkinä – on tosiaan totta, että minun olisi kenties Nekocon-jutussani pitänyt antaa suunvuoro myös tapahtuman järjestäjille ja antaa heille tilaisuus puolustaa omia päätöksiään. Mutta sikäli kun adressia ymmärsin, sen kirjoittajien mielestä on ”epätasapuolista” esittää mielipide siitä oliko Bakacon käymisen arvoinen tapahtuma vai ei, tai oliko sivuovien kiinnipitäminen Nekoconissa häiritsevää vai ei. Minusta sen sijaan olisi kuitenkin epärehellistä valehdella olevani näistä asioista toista mieltä kuin olen vain vaikuttaakseni ”tasapuoliselta”.

    Itse lisäisin objektiivisuuden olevan sikälikin ikävä termi, että se sisältää oletuksen siitä että kirjoittaja on mielipiteetön tarkkailija – vaikka luonnollisesti jokaisella on aina omat mielipiteensä asioista. Näin ollen on vaarana, että kirjoittaja esiintyy mielipiteettömänä, vaikka hänen henkilökohtaiset kantansa kuitenkin väistämättä vaikuttavat hänen kaikkiin toimiinsa – siihen mitä näkökulmia hän valitsee, siihen mitä kuvituskuvia hän valitsee, ja ylipäätään siihenkin mistä häntä kiinnostaa kirjoittaa ja mistä ei.

    Reilumpaa on vain sanoa ”minun kantani tästä asiasta on tämä.” Kukaan ei kiellä perustamasta omaa kilpailevaa lehteä, jonka virallinen kanta on vaikkapa se että asiaohjelmapitoiset conit ovat tylsiä ja hengauspainotteiset conit parhaita ikinä; eihän tämä mikään Neuvostoliitto ole jossa on vain yksi valtion virallinen Totuus.

  3. Tsubasa

    …Tosin jotta tuon näkökulman voisi ymmärtää pitäisi ensiksi sisäistää se, että eri conit voivat ylipäätään olla eri tasoisia laaduiltaan. Toisin sanoen vaikkapa se, että Desucon ja Tracon ovat Suomen muita coneja paremmin järjestettyjä tapahtumia, ja kaikki tavat järjestää coneja eivät ole yhtä hyviä ja tasa-arvoisia.

    Ja sikäli kun olen ymmärtänyt nimenomaan tämän asian suhteen minun ja adressin kirjoittajien maailmankatsomukset eroavat toisistaan.

  4. Kuuti

    arcatan: olet oikeassa. Antti Myyrä entisenä Otakutin jäsenenä oli soittanut Mialle ja kysynyt tuosta. Oli kuulemma vastannut, että ensinnäkään ei ole missään Helsingin anime- tai mangayhdistyksessä mukana ja toisaalta Otakut ei ole ottanut asiaan mitään kantaa. Jos olisi ottanut, se olisi mennyt hallituksen kautta. Adressia ei ole siellä käsitelty.

    Samoin Anikissa äskettäin Antti Mylläri Jotkutista kertoi, että adressia ei ainakaan hallitukseen ole tuotu. Samoin Mylläri tiesi kertoa, että Kawaconin coniteassakaan ei ole adressista keskusteltu eivätkä kaksi muuta pääjärjestäjää tienneet asiasta. Eli jos kantaa on otettu, kyseessä on molemmissa tapauksissa ollut puheenjohtajan/yhden pääjärjestäjän sooloilu.

  5. Shadowcollector

    Täytyy sanoa, että nyt kyllä Niidel puhuu asiaa. Varo vaan, kohta joku närkästyy sun kirjotuksista ja saat oman manifestin ;D

  6. Pauliina Hahl

    Siis HETKINEN nyt.

    Miten ja miksi MAMY ry:n (ja minun?) nimi on tuossa listassa? D:

    En ole:

    1) nähnyt kyseistä manifestia ennen tämän blogikirjoituksen (ja siinä olleiden linkkien) lukemista

    2) antanut lupaa omani tai yhdistyksemme nimen käyttöön

    3) ole edes ottanut asiaan koskaan mitään kantaa.

    Eli siis mitä kettua, LavKitsune?

    Minulla on tosin paha aavistus siitä, missä asiat ovat voinett männä näin komeasti kuusikkoon. Muistan hämärästi saaneeni kyseiseltä henkilöltä tänä kesänä Animeconin jälkeen(?) yhden sangen sekavan puhelun, josta ymmärsin sen verran että ilmeisesti hänen mielestään Anime-lehti oli nyt tehnyt jotain väärin, ja että siihen pitäisi puuttua. En ottanut asiaan mitään kantaa, koska tapanani ei ole lähteä suin päin mukaan kaikenmaailman barrikadeille, aivan kuten tapanani ei ole hypätä pää edellä tuntemattomaan järveen. Kuuntelin kuitenkin kohteliaasti mitä hänellä oli sanottavanaan ja yritin päästä kärryille siitä, mistä hän oikein puhui. Lopuksi hän pyysi minua vielä pitämään koko keskustelunaiheen salassa, jopa muistaakseni yhdistyksemme jäseniltä (jos oikein muistan). Puhelun päätyttyä tunnelmani olivat erittäin sekavat ja hämmentyneet, mutta koska tunsin onnistuneeni pysyttelemään ilmeisen sotkuisessa ja puolien valitsemista vaativassa asiassa mukavan neutraalina olematta kuitenkaan epäkohtelias, tulin siihen tulokseen että no harm done, katsotaan miten asia lähtee kehittymään jos on kehittyäkseen. Minulle jäi sellainen kuva, että herra LavKitsune ottaisi vielä uudemmankin kerran yhteyttä sitten joskus, tosin tuota yhteydenottoa ei koskaan kuulunut. Ja sitten autuaasti unohdinkin koko puhelun.

    Kunnes törmäsin tällaiseen kivaan jouluyllätykseen -____-”

    Herra LavKitsune ei missään vaiheessa puhelua tai sen jälkeen maininnut, että käydyn puhelinkeskustelun sisältö tai hänen siitä vetämänsä omat johtopäätökset olisivat jollain lailla sitovia tai johtaisivat jonkinlaisiin virallisiin toimenpiteisiin. Minä luulin puhuvani (erittäin hämmentyneenä) yksityishenkilönä – en puheenjohtajana – toiselle yksityishenkilölle, enkä todellakaan antavani yhdistykseni virallista lausuntoa (tai edes omaani) kyseisestä asiasta. Minulla ei edes ole oikeuksia antaa yhdistyksemme virallista kantaa tällaisiin asioihin ennen kuin olen keskustellut asiasta muun hallituksemme kanssa ja saanut valtuutuksen yhdistyksen kannan antamiseen. Muistaakseni koko manifestia ei edes mainittu puhelun aikana, saati kysytty lupaa nimiemme siihen liittämiseen – eipä sillä että herra LavKitsune olisi kyseisestä dokumentista vaivautunut meille ”asianomaisille” sen laatimisen jälkeenkään ilmoittamaan. Olisi mennyt itseltäni koko manifestijupakasta kuulemiseen todennäköisesti todella kauan tai en olisi siitä kuullut ollenkaan (vaikka tätä blogia yleensä seuraankin) ilman erään tarkkaavaisen jäsenemme huomautusta.

    Vielä kertaalleen: Koska en ole koskaan ottanut virallisesti (enkä epävirallisesti) mitään kantaa kyseiseen asiaan enkä todellakaan ole allekirjoittanut saati koskaan aiemmin nähnyt kyseistä manifestia, haluaisin että MAMY ry:n nimi ja oma nimeni poistettaisiin tuosta tämän blogin listasta, kiitos kaunis~ Lisäksi olen lähes 100% varma (ja MAMY-paitani syön, mikäli väärässä olen tämän asian suhteen), että paitsi MAMY ry:n hallituksen mutta myös jäsenenemistömme mielipide on todennäköisesti sellainen, ettemme olisi allekirjoittaneet manifestia siinäkään tapauksessa jos meiltä olisi sitä reilusti suoraan kysytty. Itse manifestin allekirjoituslistaan ette varmaan kuitenkaan valitettavasti voi vaikuttaa(?), joten aion ottaa yhteyttä herra LavKitsuneen itseensä heti huomenaamulla, kunhan on suhteellisen säädyllinen kellonaika. Olkoon jouluaatonaatto. Pake is NOT amused, ja vaatii erittäin pätevää selitystä. =_______=

    (ilmeisesti rikoin kommentin merkkirajan D: jatkuu seuraavassa viestissä –>)

  7. Pauliina Hahl

    (jatkoa edellisestä viestistä)

    Miten minun pitäisi muuten toimia tämän asian suhteen? Paitsi yksityishenkilönä, mutta ennen kaikkea myös MAMY ry:n puheenjohtajana ja yhdistyksemme edustajana tunnen oloni hyvin loukatuksi kun meidät on sotkettu (tietämättämme!) tällaiseen jupakkaan :< Toivon todella ettei MAMY ry:n nimen yhdistämisestä tähän manifestiin koidu yhdistyksellemme minkäänlaista haittaa. Eipä sillä että mielelläni omaakaan nimeäni näkisin kyseisen manifestin allekirjoituksessa =___= Ilmeisesti emme ole ainoita, jotka on vedetty tähän jupakkaan vasten tahtoamme ja/tai tietämättämme: miten muut aikovat ryhtyä asiaa selvittämään?

    Harmi sinänsä, että minulla oli herra LavKitsunesta vielä pari tuntia sitten erittäin hyvä mielikuva. Vaikka en olekaan häntä tavannut kuin pari kertaa ohimennen, hän vaikutti tuolloin ja puhelimessakin luotettavalta tyypiltä – enpä olisi ikinä arvannut, että vastatessani puolinukuksissa hänen puheluunsa jouttuisimme MAMYn kanssa vielä joskus osaksi tällaista paskamyrskyä D:

    Huolestunein ja hämmentynein terveisin,

    Pauliina Hahl,
    MAMY Mikkelin Anime ja Manga Yhdistys ry:n puheenjohtaja

  8. Toinen Tsubasa

    En ole ollut animeskenessä 9 vuoteen enkä tiedä tästäkään kuohunnasta muuta kuin mitä tästä blogipostauksesta luin. Sellainen kuitenkin pisti silmään, että olet merkinnyt monta kohtaa punaiseksi (= hölynpölyksi) perusteella ”lehti määrittelee itse linjansa”. Mielestäni on aivan asiallista kritisoida lehden linjaa lehden linjaa kritisoivassa manifestissa.

    Ikävää jos Anime-lehti hakee särmikkyyttä olemalla korostetun negatiivinen omaa aihepiiriään kohtaan. Toivottavasti tosiaan vaikka sitten huonosti tehty adressi saa lehden pohtimaan ja muuttamaan linjaansa. Luulisi tällaisen kuohunnan vähentävän lehden suosiota. Tai sitten sitä ostetaan entistä enemmän vain jotta saadaan luettua, mitä lehti tällä kertaa on mokaillut :P Anime-Seiska!

  9. NovaJinx

    Tän adressin pätevyys on sitä luokkaa, että itse en edes kunnioittaisi sitä vastaamalla sen sisältöön. Tässä vaiheessa alkaa olla ilmiselvää, että muutaman perskipeä nörtti on tekaissut koko homman ja heittänyt nimiä messiin sen kummemmin keneltäkään lupia kyselemättä. Vai että yhdistykseltä virallinen kannanotto, joka pitäisi kuitenkin pitää salassa jopa sen hallitukselta? Voi jeesus anna mun kaikki kestää. Jos tällaista pelleilyä skeneaktiivien on tapana harrastaa, niin en voi olla kuin iloinen että olen pysynyt siitä syrjässä.

    Lähettäkää sitä vitun palautetta sinne toimitukseen, jos kerran itkettää. Kait joillekin foorumeille voi postailla myös, että lehden moka tulee varmasti myös julkiseksi. Tällaiseen säälittävään nillitykseen ja mun-skene-sun-skene-tappeluihin airsoft-skenekin aikanaan sortui, koska nörtit ovat aina niin perkeleen nörttejä.

    Mua vituttaa teidän puolesta.

  10. NovaJinx

    Ai niin, ja itse tosiaan suosittelen tällaisiin tapauksiin sitä metsäteollisuuden hyväksi havaitsemaa käytäntöä, koska tällaisia ”manifesteja” ituhipit ja partajeesukset tehtailevat kuin liukuhihnalta:

    Jos se on julkinen, siihen vastataan kerran. Asiallisesti, ja vain tasan kerran. Sen jälkeen on ihan sama, vaikka vastapuoli lähtisi kuinka vääntämään. Sanottava on sanottu ja voin taata, että tässä valtiossa on yllin kyllin ihmisiä, joilla ei ole muuta tekemistä kuin asioista valittaminen kaikkea logiikkaa ja faktojakin vastaan. Turha lähteä sian kanssa mutapainiin, koska sellaistahan sika rakastaa ja itseään ei kun vituttaa vaan.

  11. NovaJinx

    Voisi vielä tässä joulun kunniaksi tarjota ihan neuvon Suomen animeskenelle pohjautuen kokemukseeni Suomen airsoft-skenessä taannoin:

    Jäärien on lähdettävä. Muuten mikään ei tule edistymään mihinkään suuntaan ja skenen kokonaiskehitys kaatuu jatkuvaan kaunailuun, toisten kampittamiseen ja periaatteisiin takertumiseen. Airsoft-skene jumittui tähän tilaan lähes vuosikymmeneksi ja loppupeleissä skenejäärät olivat täysin menettäneet kosketuksensa itse harrastuksen luonteeseen sekä siihen, miten se oli ajan kuluessa muuttunut. Kun jäärät lopulta päättivät ripustaa hanskat naulaan, uusi, vanhojen virheistä oppinut sukupolvi pääsi rattiin ja kas kummaa, yhtäkkiä skenessä saatiin edistystä aikaan lähes joka rintamalla!

    Jäärä on harrastaja, joka pitää harrastustaan aina samana kuin se oli silloin ”kunnian päivinä.” Jäärä ei piittaa edistyksestä tai muutoksista ja vaikuttamisen myötä skenestä on tullut hänelle se oma mukavuusvyöhyke, jonka status quo on oltava rikkumaton. Kuinkahan moni tämän manifestin laatijoista seuraa uusinta animea tuotantokausittain? Tuskin moni. Itsehän he näyttävät kirjoituksessa vihjaavan, ettei tällaisia harrastajia Suomessa juuri olekaan. Suomalaisten skenejäärien käsityksen mukaanhan on vain kasarimechoja katsovia ”oikeita harrastajia” ja sitten kiljuvia 14-vuotiaita homopornoon retkahtaneita tyttöjä. Muutama waifuilleen masturboiva komeronyymi saattaa olla, mutta mitäs niistä? Eihän niille ohjelmaa tarjoava Desucon olekaan kummoinen menestys ollut. Eihän Singaporen Anime Festival Asiassakaan ollut tänä vuonna kuin naurettavat 85 000 kävijää, joiden joukossa 14v cosplay-tyttöjä ei juuri nähnyt. Halityynyjä ja waifupaitoja senkin edestä. Ja tämä oli siis sarkasmia, ymmärrän sen olevan skenejäärille joskus hieman hankala taiteenlaji.

    Jäärät eivät lähde kuin omasta halustaan, valitettavasti. Toivottavasti tämä sirkus sentään johtaa tällaisiin viisaisiin päätöksiin ennen pitkää.

  12. Tsubasa

    Mm, olet kyllä nyt hivenen väärillä jäljillä. Kysehän ei tässä ole ollenkaan mistään vastaanhangoittelevista vanhoista harrastajista, vaan ihan pitkälti samaan harrastajasukupolveen kuuluvista tyypeistä kuin mekin. Ongelma on enemmänkin siinä, että heidän suhtautumisensa harrastukseen ja skeneen on täysin yhteensopimaton meidän kanssamme.

    Jos käyttäisi esimerkkinä vaikkapa edellä mainitsemaani Apple-viittausta voisi tehdä sellaisen vertauksen, että Android-fanien on aina helppo dismissata Apple-fanien iPhone-kirjoitukset sillä että ”tietysti se on tuota mieltä, sehän on fanipoika”. Näiden kahden ihmisryhmän on äärimmäisen vaikeaa päästä sopuun siitä mitkä faktat ovat olennaisia ja mitkä eivät, sillä heidän elämänasenteensa siihen millaisia mobiilikäyttöjärjestelmien tulisi olla ovat täysin vastakkaiset.

    Toisin sanoen kyse on siitä, pitääkö esimerkiksi cosplayensiapupakkien olemassaoloa olennaisena conin onnistumiselle vai ei, ja siitä onko tällainen mainitsemisen arvoinen asia tapahtumaraportissa. Eroa on siinä, pitääkö ensisijaisena arvona kävijöiden ajattelemista vai sitä että järjestäjät saavat järjestää tapahtuman. Eroa on myös siinä käsityksessä mikä on Anime-lehden rooli skenessä: Lipposen Helenan mielestähän sen tapahtumaraporttien pitäisi kuulemma olla tällaisia.

  13. NovaJinx

    Mielestäni jääryys ei ole kiinni iästä tai harrastuksen aloitussukupolvesta sinänsä, vaan haluttomuudesta ja kyvyttömyydestä muuttua, hyväksyä ja sopeutua..

  14. NovaJinx

    Tietysti on sanomattakin selvää, että jääryys tuppaa vaivaamaan nimenomaan vanhemman polven aktiiveja. Mutta ei toki välttämättä.

    Miten tämä sitten manifestiin liittyy, niin tässä nyt on mielestäni juurikin takana siilinpuolustukseen asettunut jääräfalangi, jonka mielestä skenessä ei ole kuin joko ystäviä tai vihollisia. Vihollisia ovat tietysti kaikki, joiden mielestä asioita voi tehdä muutoinkin kuin miten on aina ennenkin tehty.

  15. NovaJinx

    Ja tästä elän kommenttini asetelmaan: Jäärien kanssa on turha väitellä omaa kannanottoa pidemmälle, koska he eivät kokemukseni mukaan kuuntele järkeä tai logiikkaa nurkkaan ajetun rotan vertaa. Järjellä ei tämänkään tapauksen kanssa ole alun perinkään ollut mitään tekemistä.

    Pahoittelen multipostausta ja jäärien mielipahaa.

  16. Heikki H.

    Vanhana larppaajana eli ”jätkä löi oikeesti” -porukan edustajana voin kertoa, että skenenne tuoreimmista maineteoista ainoastaan tämä manifesti on kantautunut virtuaalisiin korviini. Mikään Anime-lehden esiinnostama epäkohta ei.

    Uusitalo on kai syyllistynyt joihinkin ylilyönteihin eritoten henkilöön menevässä kirjoittelussa. Enimmät Conien arvosteluiden asiavirheet olivat minustakin pieniä. Eivät ne luultavasti kiinnosta muita kuin asianosaisia.

    Eikös se ole vain hyvä, että tapahtumista ylipäätään kirjoitetaan? En usko, että Anime-lehden nihkeily vie kävijöitä – elleivät nämä kävijät olisi olleet tulossa juuri väärään tapahtumaan joka tapauksessa. Pikemminkin voi käydä niin, että fanit fanittavat tapahtumaa entistä enemmän. Sivumennen – tietääkseni maan suurimmatkin Conit ovat lopulta aika kotikutoisia.

    Mitä vastaukseen tulee: manifestin nimellä, väärin allekirjoituksin toimitettu palaute oli osin hyökkäävä ja henkilöön käyvä. Argumentointi ei ollut kummoista. Silti se on kuulemma käsitelty kustannusyhtiössä. Päätoimittaja itse on vastannut liki kaikkiin väitteisiin, vaikka ei ehkä nöyristellyt manifestin laatijoiden toivomalla tavalla.

    Edelleen: väärennetyin allekirjoituksin, joita vielä selkeästi on yritetty pitää salassa. Mitä ihmettä se tällainen touhu on? Minun tietääkseni se on rikollista.

    Tuohon verrattuna on aika pientä, että joku antaa ko. kirjoitelmalle ikävän, viha-alkuisen lempinimen. Tästäkin oli nimittäin jollekulle tullut paha mieli.

    Kaikkea hyvää ja parempaa huomista,
    Yks Tyyppi, Jolle Anime on EVVK

  17. Lunic

    Adressin masinoijat (nimiä mainitsematta) ja Päätoimittaja Uusitalo voisivat jo tässä vaiheessa lopettaa poteroista ampumisen ja puolijulkisten kommenttien kirjoittelun palstoille ja blogeihin. Sen sijaan kokoustaa vaikka etänä tai mahdollisesti jopa saman pöydän ääressä, todeta että jostain ollaan samaa mieltä ja jostain eri mieltä, pahoitella aiheuttamiaan mielipahoja ja julkaista vaikka julkinen tiedote asiasta.

  18. NovaJinx

    Oikeastaan näihin tunnelmiin olisi jo hyvä päättää koko soppa. On aika lailla varmaa, että tähän mennessä kaikki sanomisen arvoinen on sanottu ja loppu on jokaisen kannalta turhaa junttaamista.

  19. Kuuti

    Haters gonna hate – AND NOT A SINGLE FUCK WAS GIVEN THAT DAY.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© 2024 karikari.fi

Theme by Anders NorenYlös ↑