Shin Bubukuuti Kai Z GT X Destiny.

Rahat pois lolitaotakuilta

Olen jo pariin kertaan pitänyt eri coneissa esitelmää lolitamuodista animessa ja mangassa, mikä on keskittynyt lähinnä siihen, miten tekijät ottavat oikean elämän katumuodista vaikutteita fiktiivisiin teoksiin. Aihe on minusta hyvin mielenkiintoinen, sillä lolitamuoti menee aina tällöin jonkinlaisen mankelin läpi ja tulee ulos jonkinlaisena pseudo-lolitana animaatiokalvoille/mangan sivuille, mikä ei enää oikean lolitan mielestä välttämättä näytä yhtään siltä samalta muotityyliltä. Katsotaan, miten ensi vuoden puolella alkava uusi anime GOSICK tämän toteuttaa, Victoriquen mekot ovat ehkä enemmän viktoriaanisfantasiaa kuin lolitaa, mutta linkki on selvästi havaittavissa.

Homma toimii joskus myös toisin päin, mutta harvemmin. Joskus lolitavaatemerkit ottavat oppia animesta ja mangasta ja tekevät näiden pohjalta yhteistyömallistoja. Huomattavan paljon yleisempää on ennen ollut se, että lolitamuotimerkit tekevät yhteistyötä visual kei -bändien kanssa; Baby, the Stars Shine Brightilla on ollut useampikin yhteistyömallisto bändien kanssa (Versailles nyt ainakin) ja Manahan tunnetusti pyörittää goottilolitamerkki Moi-même-Moitiéta, jonka vaateita voi tilailla CDJapanin kautta. Lähiaikoina on kuitenkin pullahdellut yhä enemmän ja enemmän täysin animeen ja mangaan pohjautuvia yhteistyöprojekteja.

Buumin aloitti Kuroshitsuji. Manga sekä anime nauttivat niin Japanin maaperällä kuin länsimaissakin valtavaa suosiota, eikä se ole jäänyt rättimaakareiltakaan huomiotta. Kuroshitsuji aiheutti lähes yksinään poikatyylien (asiaa tuntemattomille, lolitaan verrattavissa olevat röyhelövaatteet, mutta ”pojille”, yleensä niitä silti pitävät tytöt) uuden tulemisen. Kodona, ouji ja muut poikatyylit olivat pitkään vähän vanha juttu, kunnes Kuroshitsuji aiheutti sen, että äkkiä mustat polvihousut, koristeltu silinteri ja valkoinen röyhelöpaita olivat uudestaan kuuminta hottia. Sekä BLACK PEACE NOW että ATELIER BOZ, molemmat tyylillisesti enemmän japanigoottivaatteita kuin goottilolitavaatteita valmistavia firmoja, ottivat asiasta onkeensa ja pukkasivat ulos Kuroshit-yhteistyömalliston.

Kaikkihan muistavat vielä Moyashimon-animen ja siitä sen söpön trap-Kein, joka pukeutuu goottilolitaan? Moyashimon on edelleen Japanin maalla hurjan suosittu; parin vuoden takaisen animeadaptaation kaveriksi jokin aika sitten noitaminA-timeslotissa esitettiin myös Moyashimon -live action, ensimmäinen laatuaan kyseisellä ohjelmapaikalla, jonka nimikin tosiaan on Animation takaperin. Manga- ja animeversiossa Kein goottilolitakostyymit todellakin ovat kostyymejä, eivät siis ”oikeaa” lolitaa, vaan lähinnä yli vedettyjä lolitanaamaisasuja, näin siis harrastajan silmin. Baby, the Stars Shine Bright kuitenkin muutti Kein salonkikelpoiseksi omalla Moyashimon-asullaan.

Uusin Babyn tempaus onkin uusimman noitaminA-sarjan muuttaminen lolitamuotoon. Moyashimonin kanssa yhteistä on seiyuu Mitsuki Saiga (jokaisen itseäänkunnioittavan träpin seiyuu on Mitsuki Saiga) – kyseessä on tietenkin Kuragehime, jonka meduusat on nyt muutettu lolitamekkomuotoon. Awwz, voiko tätä söpömpää ollakaan?

Kuriositeettinä Baby, the Stars Shine Brightin menneestä animeyhteistyöstä on vielä ihan pakko mainita suomeksikin julkaistun Princess Princess -mangan live action -versio, johon kuteet tulivat Babylta. Sarjassahan siis poikakoulussa aina muutama poika vuosittain joutuu pukeutumaan tyttöjen vaatteisiin (fiksu juoni on fiksu). Mangaversiossa pojat ovat puhdasverisiä nättipoikia ja siten uskottavia träppejä… live action -versiossa taas aika rumia.

2 Comments

  1. Paulus Kaita

    Hei. Vanhanajan muotiin liittyen, mikä on tryytterö? Se on jonkinlainen tyttöjen päähine joka kuuluu osana joidenkin maakuntien kansallispukuihin, mutta en ole koskaan löytänyt siitä kuvaa tai edes ymmärrettävää kuvausta.

  2. Bubu

    No kyllä nyt pahan vetäisit, ei nimittäin mitään hajua :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© 2024 karikari.fi

Theme by Anders NorenYlös ↑