Shin Bubukuuti Kai Z GT X Destiny.

We made a connection in the cyberspace

Blogin yksivuotissynttäri kiisi ohi kenenkään sitä erityisemmin noteeraamatta, mutta mainitaan nyt sitten jälkijunassa, että vuosi ollaan jo porskutettu! Jokin aika sitten saimme arvosteltavaksemme Serial Experiments Lainin suomijulkaisun, ja aikaa turhaantui sekä sarjan katsomiseen sekä siitä kiistelyyn,  kumman pitäisi tästä kirjoittaa. Loppujen lopuksi juttu luiskahti minulle, vaikka protestoinkin, että joskus joku muu kuin minä voisi kirjoittaa näistä taidehomo/mindfuck-sarjoista…

Ensin pikaisesti julkaisu itse. Paketti on aika riisuttu, mitään Lainin yöpaitaa tai johdonpätkiä ei mukana ekstroina tule Lucky Star  -boksien tapaan. Joka DVD:ssä on sama takakansiteksti ja itse levyekstrat ovat vähäiset. Boksi on kuitenkin ihan tyylikkään näköinen hyllyssä. Käännös on mukiinmenevä, typoja tulee vastaan silloin tällöin ja joskus sananvalinnat ovat hassuja, mutta käännös onkuitenkin pääosin toimiva ja sen perusteella pysyy sarjassa kärryillä.

lain02 lain12

Sarja itse on jo kymmenisen vuotta vanha ja se näkyy. Teema on jo melkolailla vanhentunut; Wowittamisen ja mesettämisen aikakaudella netin kiemurat ovat monelle arkielämää, eikä sarjassa esiintyvä tietoverkko Wired siksi enää tunnu ajatuksena niin mullistavalta kuin silloin, kun nopein kuviteltavissa oleva netti oli ISDN ja videoiden katsominen striimaamalla oli lähinnä kaunista utopiaa. Kysymys nettimaailman todellisuudesta ja siitä, mikä on se oikea maailma, on toki yhä pohdittavissa – nykyään sitä vain ei enää jakseta pohtia, koska kaikki on jo netissä – eroa ei tarvitse tehdä, minun sukupolvelleni ja nuoremmille netti on jo sama asia kuin oikea maailma.

lain04 lain11

Vaikka siis sarjan tarina siitä, miten nuori koulutyttö Lain Iwakura tutustuu Wiredin salaisuuksiin on jo hieman aikansa elänyt, sen kerrontatapa ei ole. Lain ei ole helppo sarja – se on kenties yksi hankalimpia, jonka olen katsonut – ja vaatii katsojaansa pysymään hereillä joka hetki, täyttämään itse aukot ja yhdistämään juonenpätkät. Lain ei kerro tarinaansa suoraan, se on unenomainen, höyryinen ja katsojallaan leikkivä sarja. Tarina ei loppujen lopuksi ole kovin monimutkainen, mutta se kerrotaan niin, että torkkumalla TV:n ääressä Lainin hienoudet eivät takuulla aukea.

lain05 lain06

Animaatiohan sitten on mitä on. Lainissa on aina joko pimeää tai silmiäsärkevän valoisaa, animaatio on joskus olematonta ja joka jaksosta noin neljäsosa kuluu sähköpylväiden stillkuviin BZZZZT-äänen kera. Budjetti ei ole ollut suuren suuri ja nykyisin tekniikan kehityttyä huonoinkin narutofilleri sisältää enemmän liikettä. Lain itse on kuitenkin tarkasti animoitu, hänen kasvoistaan näkee hyvin, mikä Lain milloinkin puhuu (pieni spoileri, Lain on hieman jakautunut persoona) ja Yoshitoshi ABen kuuluisuuten singonnut hahmosuunnittelu on vieläkin tyylikkään näköistä.

lain08 lain07

Seiyuut pitänee vielä mainita. Äänimaailma Lainissa on muuten lähinnä sitä BZZZT-ääntä, taustamusiikkia ei sarjassa nimittäin ole oikeastaan ollenkaan, mutta seiyuut tekevät erinomaista jälkeä. Lainin seiyuu Kaori Shimizu osaa loistavasti muuttaa puhetyyliään sen mukaan, mitä juoni vaatii. Lain voi olla ujo ja epäselvästi puhuva tai itsevarma, kirkkaalla haastavalla äänellä puhuva nuori nainen, tilanteen mukaan.

lain09 lain10

Serial Experiments Lain on klassikkosarja, joka on jo hieman vanhentunut, mutta kannattaa katsoa jo siksi, että siitä näkee hyvin, miten ja miksi on päädytty tänne, missä tällä hetkellä ollaan. Uudemmista sarjoista voi bongailla lainauksia Lainin teemoista ja kerrontatavasta, ja Lain on yksi niitä sarjoja, jotka lopullisesti mursivat länsimaisen streotypian siitä, että kaikki anime on jonkinlaista pehmopornoa, jossa on paljon äksöniä ja isotissisiä beibejä.

2 Comments

  1. chikichiu

    Musta tuntuu että sä et tajunnut sarjan koko merkitystä :-)

  2. Bubu

    Ehkä. Lainin tapaisissa sarjoissa harvoin kaikkea ymmärtää heti, eikä kaikelle välttämättä ole edes yhtä ainoaa oikeaa selitystä. :) Väitän ymmärtäneeni ainakin tarpeeksi, minusta vain Lainin sanoma on osin vanhentunut enkä ole ikinä pitänyt liian twinpeaksmaisesta tarkoituksellisesta taidehomoilusta / outouden ilmapiiristä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© 2024 karikari.fi

Theme by Anders NorenYlös ↑