Shin Bubukuuti Kai Z GT X Destiny.

Aina samat ohjelmat

Frostipalautteita, -blogauksia ja siihen liittyviä foorumiviestejä lukiessa on vastaani tullut mielenkiintoista kommentaaria Desuconin ohjelmistosta. ”Desuconin ohjelma käsittelee vain jotain 10 vuoden takaisia animesarjoja”, ”Desuconin ohjelma on aina vaan pelkkää moepaskaa” ja ”Samat tyypit pitää saman ohjelman joka vuosi” tai ihan vain ”Desuconissa kierrättää samoja ohjelmia vuodesta toiseen”.

Tämä on sikäli outoa, että Desuconia perustettaessa tehtiin linjaus siitä, että kierrätysohjelmaa ei huolita Desuconiin. Kun Desucon on Suomen kallein coni, rahoille pitää saada vastinetta. Olisikin melko härskiä kävijöitä kohtaan täyttää coni muissa coneissa jo nähdyillä kierrätysohjelmilla. Näkemykset ohjelman sisällöstä ovat myös sikäli outoja, että Desuconin ohjelma pyritään tekemään mahdollisimman monipuoliseksi. Ohjelmaan pyritäänkin sisällyttämään niin vanhoja klassikoita koskevia ohjelmia kuin myös uusimpia hittejä, jotta käsittely on… no, monipuolista.

Joten mistä ulina nousee? Katsotaanpa.

”Desuconin ohjelmassa on vain yli 10 vuotta vanhoja animesarjoja!” Nyt Frostissa käsiteltiin mm. Haibane Renmeitä (2002) ja Initial D:tä (1995) sekä Patlaboria (1988, herraisä). Eli homma todistettu, pelkkää vanhaa paskaahan siellä on! Eikun hetkinen… Initial D kyllä alkoi 1995, mutta Fifth Stage -anime tuli 2012 – 2013 ja leffa on tulossa 2014. Puhumattakaan siitä, että näiden lisäksi Frostissa oli ohjelmaa myös Free!:stä (2013), Gintamasta (alkoi 2003, mutta jatkuu edelleen), Danganronpasta (alkup. pelin julkaisu 2010, anime 2013), Nana to Kaorusta (2008, jatkuu edelleen), Kami nomi zo shiru sekaista (manga alkoi 2008 ja jatkuu edelleen, uusimmat animet vuodelta 2013) sekä To aru kagaku no railgunista (2009 – 2010).

Nuo olivat siis yhteen sarjaan keskittyviä ohjelmia; toki esimerkiksi Nuppu ”ToriSohva” Eskelisen taikatyttöaiheisella Kirakiraa ja kärsimystä -luennolla puhuttiin esimerkiksi Madokasta (2011) että Symphogearista (animesarjat 2012 ja 2013). Että joo, en nyt ehkä sanoisi, että kaikki ohjelmat koskisivat pelkästään yli 10 vuotta vanhoja sarjoja. Myth busted.

Frostiperjantain ohjelmakartta

Ohjelmakartta Frostbite 2014:n perjantailta. Pelkkää vanhaa kamaa ja moepaskaa.

”Desuconin ohjelmassa on vain moepaskaa”. Noniin, now we’re talking! Kuten kaikki tietävät, kaikki Desuconin järjestäjät ovat läskejä kaulapartoja, jotka kellarikomeroissaan hönkivät moetytöille ja runkkaavat moefiguurien päälle. Myönnetään, tottahan se on Sen vuoksi Desuconin ohjelmistossa onkin pelkkiä moesarjoja, kuten nyt vaikka yllämainitut Haibane Renmei ja Initial D sekä Patlabor. Varsinkin Initial D tunnetaan jotakuinkin kaiken animen historian rumimmista hahmodesigneistä. Ja sitomisleikeistä kertova Nana & Kaoru se vasta moesarja onkin. Saati sitten Boku no Pico! Eikun ei helvetti. Ei tämäkään tainnut pitää paikkaansa :( Myth busted.

”Samat tyypit pitää saman ohjelman joka vuosi”. Tämä arvostelu on tuntunut kohdistuvan varsinkin Valtteri ”Tounis” Strömsholmiin, joka on tosiaan pariin kertaan puhunut aiheesta ”Animestudiot värikuvina” sekä ”Duden X elämä ja teot”, mitkä eivät nyt kyllä ole mitenkään samoja ohjelmia, kun käsiteltävä animestudio sekä käsiteltävä ohjaaja ovat vaihtuneet. Tai siis: jos joku tekee esitelmän Mozartista ja toinen Beethovenista, ovatko nämä sama esitelmä? Minusta on selvää, etteivät ole :-D. Puhumattakaan siitä, että läheskään kaikkia näistä Valtterin ohjelmista ei ole pidetty Desuconissa, vaan esimerkiksi Traconissa.

Sinällään on ymmärrettävää, että joku voi mennä sekaisin: ohjelmanpitäjät puhuvat tietysti itselleen mieluisista aiheista, ja kun useimpien ihmisten mielenkiinnon kohteet pyörivät muutaman aihepiirin ympärillä, ohjelmienkin aiheet pyörivät samoissa aihepiireissä. Siis aihepiireissä: esimerkiksi mechasarjoista diggaava henkilö voi puhua vaikkapa uusimmista mechadesigneista, mechasarjojen ihmeellisimmistä superaseista tai siitä, miten politiikka mechasarjoissa yleensä toimii. Nämä eivät ole samoja ohjelmia eivätkä edes samoja aiheita. Myth busted.

Ja samoista ohjelmista ja samoista aiheista puheenollen, pääsemmekin kätevästi aasinsillan kautta viimeiseen ulinan aiheeseen, eli…

”Desucon kierrättää samoja ohjelmia vuodesta toiseen”. Kuten sanoinkin, tämä on mielestäni erittäin kummallista, koska jo Desuconin suunnitteluvaiheessa päätettiin, että kierrätysohjelmaa ei ohjelmistoon hyväksytä, eikä tätä linjaa ole missään vaiheessa muutettu. Mutta jostain tämä ulina tietysti tulee, koska ei kai kukaan nyt huvikseen kuvalaudoilla mistään valittaisi?

Screenshot /cgl/:stä

Jos se lukee /cgl/:ssä, sen on pakko olla totta.

Nähdäkseni teorioita on kolme: ihmiset (sitten kuitenkin) valittavat huvikseen/sekoittaakseen pakkaa, näiden näkemys kierrätysohjelmasta poikkeaa siitä, mitä järjestäjät ymmärtävät kierrätysohjelmalla tai valittajat eivät yksinkertaisesti näe eroa eri ohjelmien välillä.

Ensimmäisen jätän käsittelemättä, koska trolls gonna troll joka tapauksessa. Joten otetaan toinen: valittajien näkemys kierrätysohjelmasta eroaa siitä, mitä järjestäjät tarkoittavat kierrätysohjelmalla. Näin järjestäjän ominaisuudessa kierrätysohjelma on määritelty seuraavasti:

Kierrätysohjelma on ohjelmaa, joka on…

  • pidetty jo aiemmin jossain muussa tapahtumassa,
  • saman ihmisen toimesta,
  • samasta aiheesta,
  • samoilla slaideilla tai enintään pienin muutoksin.

Jos esimerkiksi Olli Ohjelmanpitäjä olisi puhunut Metsäconissa aiheesta ”CLAMPin tuotokset 2005 – 2010”, ei samaa luentoa hyväksyttäisi Desuconiin. Ei, vaikka luento olisi ”CLAMPin tuotokset 2006 – 2011”, koska tämä ei vaikuttaisi luennon sisältöön juuri mitenkään.

Sen sijaan Leena Luennoitsijan ohjelma ”CLAMP vuosina 2005 – 2010” voitaisiin hyväksyä, koska se olisi todennäköisesti sisällöltään erilainen. Vaikka aihe olisi nimellisesti sama, kahden eri luennoitsijan näkemykset asiasta ovat todennäköisesti erilaiset. Mitenkään varmaa tämmöisen luennon hyväksyminen ei kuitenkaan olisi, sillä Desucon kuitenkin pyrkii välttämään täysin samoja aiheita. Toisaalta, jos Olli Ohjelmanpitäjä tahtoisi pitää Desuconissa ohjelmaa ”CLAMPin tuotokset vuosina 1990 – 2004”, ei tälle olisi mitään estettä, sillä alkuaikojen CLAMP oli kuitenkin erilaista kamaa kuin mitä se nykyään on.

Viimeksi minulta kysyttiin, että eikös Frostissa nyt ollut Tiia ”Tikaka” ”Rehukahvi” Veijolan ”Nörtille naista”-luento ollut kierrätysohjelmaa, kun itse pidin ”Näin animefani saa naista”-luennon Desuconissa 2010. No joo, kieltämättä pyöritään saman aihepiirin ympärillä. Mutta kas, kun minä en ole Tiia, ei kyseessä ole ainakaan sama luennoitsija. Tietääkseni Tiialla oli myös ihan omat slaidit luentoaan varten ja mitä luennotsijaa tunnen, hänen lähestymistapansakin aiheeseen on erilainen kuin minulla. Joten ei tämä kyllä minun nähdäkseni mitenkään ole kierrätysohjelmaa, ellei sitten samankaltaisen aiheen ja kierrätysohjelman välille vedä yhtäsuuruusmerkkejä.

Kierrätys kielletty -symboli

Desucon riistää luonnonvaroja kun se ei kierrätä!! Paska coni.

Mistä pääsemmekin viimeiseen aiheeseen. Olisiko mahdollista, etteivät ihmiset yksinkertaisesti erota ohjelmia toisistaan? Sen vielä ymmärrän, jos joku erehtyy pitämään vuonna 2010 pitämääni luentoa ja nyt pidettyä ”Nörtille naista”-ohjelmaa samoina, mutta kun valitusta ei ole kuulunut pelkästään näistä kahdesta ohjelmasta. Ei, valitus kuuluu, että ”Desuconissa on aina samat ohjelmat”.

Yksi selitys tälle voisi olla, että ihmiset yleistävät ohjelman aiheen mielessään ja sitten päätyvät siihen, että ne ovat samoja. Tällä tarkoitan sitä, että jos yhtenä vuonna on luento taikatyttösarjojen eri genreistä, toisena vuonna käsitellään Sailor Moonin vaikutusta taikatyttöilyyn ja kolmantena vuonna puhutaan taikatyttöjen erilaisista hyökkäystekniikoista, kävijä X voi ajatella, että ”jahas, kolmena vuonna on ollut ohjelmaa taikatytöistä – sama ohjelma joka vuosi!” Siitä huolimatta, että nämä ovat… no, aivan eri ohjelmia eri aiheista. Taikatyttögenret, Sailor Moonin vaikutus taikatyttöilyyn sekä taikatyttöjen erilaiset hyökkäykset eivät ole mitenkään sama ohjelma, vaikka kaikissa puhutaan tietysti myös taikatytöistä.

Toki ohjelmien aiheita voi noinkin yleistää jos tahtoo. Se on mielestäni kuitenkin vähän sama kuin sanoisi, että audit, bemarit ja mersut olisivat samoja autoja, koska kaikki ovat saksalaisia premium-autoja. Eli: myth busted.

Eli mistä avautuminen sitten tulee? En oikein tiedä. Toki minua kiinnostaa, onko johonkin Desuconiin päässyt tutkan alta lipsahtamaan oikeasti sama ohjelma. Minun nähdäkseni tähän mennessä niin ei kuitenkaan ole käynyt. Ja tietysti: jos juuri sinun suosikkiaiheesi jäi käsittelemättä, otamme ohjelmaideoita mieluusti vastaan. Helpottaahan se Desuconin tekemistä, kun emme itse joudu miettimään, mikä olisi mielenkiintoinen aihe ohjelmalle ;D

6 Comments

  1. Asagi

    Päteekö sama työpajoihin vai saako samoja pajoja (tai samasta aiheesta eri ihmisen pitämänä) olla useampia kertoja, kun työpaja on kuitenkin vähän erityyppinen kuin puheohjelma?
    Itsekseni olen juuri tämän ”ei saa kierrättää”-linjan takia asiaa miettinyt, kun muistelisin nähneeni identtisen työpajan useammassa kuin yhdessä Desussa. Saa mäiskiä turskalla jos puhun nyt puutaheinää, en saanut kaivettua vanhoja ohjelmia mistään että olisin voinut itse tarkistaa.

  2. Kuuti

    Asagi: hyvä kysymys, työpajojen osalta tuota ei ole kyllä erityisesti mietitty. Tosin vastaisin tähän että kierrätyskielto EI koske työpajoja, sillä eiköhän niille kissankorville ole tarvetta vuodesta toiseen. Samahan on tietysti meininki myös myyntipöytäsalin, pelisalin ja mahjonggin ja gon kohdalla – ovathan nekin ”samaa kamaa” vuodesta toiseen.

    Eli joo, samat työpajat jne. voi kyllä olla.

  3. Ulla Ulisija

    Myyntipöytäsalissa samat nendoroidit ku viime vuonna, uliuliuuu!!

  4. Zeggo

    Hmm, mikä on mahdollisen valituksen aihe on se, että luento on voinut jäädä yleisemmäksi kuin mitä otsikon rajaus olisi antanut ymmärtää, jolloin samaa aihepiiriä koskevat luennot saattavatkin sisältää aina samat puuduttavat peruskaurat aiheesta.

  5. Tikaka

    Uuh meikä mainittu! Mulleki jokunen ihmetteli et eiks tää oo se sun luento, mut ainakaan tietääkseni en ole ollut minkäänsortin Niideli edellisessä elämässäni. 8’D Vaikka ehkä yhessä vaiheessa sua quotasinkin.

    Mut taitaa olla yksinkertaisesti yleiskäsitys coneista, että turha niillä luennoilla on käydä ku siellä on kuitenkin vaan se wanha kunnon 95% huonoa animea -luento. Silloin popula ei edes lue niitä ohjelmalehtisiä, toistaa vaan vanhaa tietoa ja luulee pätevänsä.
    Muissa coneissa tuntuu olevan suhteellisen yleistä, että jos suunnittelee conia nii paras tapa löytää luennoitsijoita on nykäistä jo tunnettuja tyyppejä hihasta ”hei teit ton luennon, tuuksä vetään sen meillekin” -periaatteella. Iteki ko aikoinani Animeseminaaria pykäsin ni puhujia sai kyllä etsiä ja maanitella paikalle, Desulla nyt on jo niin komea maine, että luennoitsijoista saatika uusista ideoista tuskin on puutetta.

    Tiedä sitten miten saisi ulisijat hiljaiseksi aiheesta. Istuttaa väkisin jollekin mahdollisimman hämärälle luennolle? Tehä kiusallaan joku mahdollisimman edgy luento jostain robotin kulmakarvan sielunelämästä?

  6. Iaikaa

    En tiedä sitten onko iso osa ulisijoista vain yleisesti desuvastaisia koska olen omassakin tuttavapiirissäni kuullut ”desujärkkärit ylimielisiä paskoja ko ne luulee olevansa parhaita” -kommentteja myös ihmisiltä jotka silti raahautuvat Desuconeihin. Kaikkia Desuconin markkinointistrategia ei miellytä ja jonkin verran tuntuu olevan overlappausta näiden ihmisten ja sellaisten välillä jotka eivät käy luennoilla koska paskaa. ”Suomen animein coni” luetaan aina ”Suomen paras coni” = kuvittelevat itsestään liikoja.

    Tämän vuoden Frostbite oli ensimmäinen kertani tapahtumassa paikanpäällä, mutta lähes kaikki jälkikäteen julkaistu ohjelma on tullut kotoa käsin katseltua enkä nyt yhtäkkiä muista muita edes samantyyppisiä ohjelmia keskenään kuin Todellisuusopas komeroille osat 1 & 2? Tietenkin olette vaan ovelasti jättäneet postaamatta nettiin niitä uusintaohjelmia!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© 2024 karikari.fi

Theme by Anders NorenYlös ↑