Olen tehnyt tänä vuonna enemmän cosplaypukuja kuin harrastukseni aikana koskaan aiemmin. En ole koskaan ollut kovin ahkera cossaaja ja tämä tarkoittaa minulle hurjaa KAHDEKSAA eri pukua (huh!). Yksikään näistä puvuista ei kuitenkaan ole ollut sellainen iso sirkustelttapuku, joka päällä ei voi istua tai mennä vessaan. Siis sellainen monimutkainen ja hieno puku, jota pyydetään hall cosplay -kisaan ja jota kaikki kuolaavat Metsähallissa pylvään takaa (tai pyydettäisiin kisaan, mikäli en olisi conjärjestänä ollut muutenkin jäävi tuollaisten suhteen ;___; Okei toiveajattelua).

Kanaverkkojen ja riikinkukkojen sijaan ompelin vuoden aikana kolme vekkihametta, enkä häpeä mitään. Yksi näistä kolmen euron ja yhden viikon cosseista on rehellisesti sanottuna paras puku, jonka olen koskaan tehnyt. Siinä ei ole yhtään virhettä, se on siisti sisältä ja ulkoa enkä muuttaisi siinä mitään, jos alottaisin alusta. Harjoitus siis tekee mestarin, vekkihameissakin. Yhtäkään cosplaykisaa ei tietenkään voiteta hame + paita -combolla, mutta tuli kyllä hyvä fiilis kun tajusin ensimmäistä kertaa ikinä olevani työni jälkeen täysin tyytyväinen.

Hamo

Tämä on hame. Se on palvellut minua hyvin neljässä eri cosplayssa!

Tein aikoinaan, joskus 2008-2009 useamman ison ja suuritöisen puvun. Lopputuloksena kyllästyin koko cossaamiseen ja olin valmis vannomaan koko harrastuksen alimpaan helvettiin. Mikään puku päällä ei ollut kiva olla, niiden tekeminen oli rasittavaa ja vei liian kauan sekä rahaa että aikaa eikä itse conissa saatu huomio ollut mitenkään nähdyn vaivan tasolla. Minulla oli koko ajan hiki ja ikävä olo ja binditkin puristivat.

Joo, vuonna x välitin vielä jostain mystisestä huomiosta. Elin harhassa, jonka mukaan ollakseni joku tärkeä tai sellainen, jonka mielipiteestä välitetään, minun pitäisi tehdä isoja pukuja, joista jokainen conikävijä olisi OOH VAU. En niinkään välitä omaan ulkoiseen habitukseeni kohdistuvasta huomiosta sinällään  – sen takia en ole koskaan liittynyt vaikka Deviantartiin sun muihin ja suurinta osaa cosplaysivuja käytän lähinnä henkilökohtaiseen organisointiin. (Droppasin cosplay.comin ja siirryin Worldcosplayn käyttäjäksi, koska cosplay.com on nykyisin niin kuraa.) Sen takia myös suurin osa kuvista, joita puvuistani on olemassa, on otettu itselaukaisijan avustuksella jossain olkkarin nurkassa vuoden 2006 digipokkarilla, jota parempi kamera on nykyisin lähes kaikissa käynnyköissä…

Hamos

Ui saakeli äiti ois ylpee mun photoshoptaidoista.  Tai siis gimptaidoista.

Pinta on vain pintaa, se ei ole minulle tärkeää. Isot puvut olivat tie jonnekin muualle, tai yritys sinne. Halusin ja haluan edelleen, että minua pidetään fiksuna tyyppinä, jolla on järkevää sanottavaa. Ajattelin että cosplaypiireissä tie fiksuksi tyypiksi vie skillien ja pukujen kautta. Mitä isompi puku, sitä fiksumpi tyyppi.

Osin totta ja kyllähän kisavoitoilla katu-uskottavuus nousee. Kuitenkin kasvettuani ihmisenä kuin reikihoitoterapeutti tai enkeleiltä viestejä saava iskelmälaulaja, huomasin olevani myös vähän vakavemmin otettava. Luovutin auliisti naurettavan diivailun ja cosplayangstin muille skenen toimijoille. Yhtäkkiä minua pyydettiin myös mukaan sellaisiin juttuihin, joista en ennen oikein osannut edes haaveilla. Cosplaryhmät? Cosplaypaneeli? Tuomari? What? Karma on ikävä eukko ja kenties on niin, että elämässä saa sen mitä haluaa vasta silloin, kun lakkaa yrittämästä hampaita kiristellen 45-senttinen pippeli otsassa.

Hame

Ok mikäs filtteri tämä on? Jännää.

Löysin myös sen todellisen kutsumukseni puheohjelman pitämisestä. Minun ei tarvitse olla cosplayskenessä joku tärkeä, koska se ei ole ”se” juttu minulle kuitenkaan. Ehkä hassut puvut ovat tärkeyslistan #2 puheohjelman ja burgeripätemisen jälkeen! #3 olisi lolita ja kimonot, mutta se on jo sitten ihan toinen kirjoitus.

Cosplaysta olen puhunut conissa vain kerran –  ja jännitti ihan törkeästi – mutta kokemus olisi joskus hauska toistaa. Tykkään yhdistää minulle tärkeitä mielenkiinnon kohteita, ja puheohjelman pitämisessä olen jo valmiiksi ihan ok. Väitän härskisti, että suurta osaa nykyisistä cosplaypuheohjelmista vaivaa tietty mielikuvituksettomuus ja rölläämisen pelko. Puheohjelmissa valitettavasti kun kärjistys ja mielipiteet ovat yleensä hyvästä (vielä enemmän kuin kirjoitetussa tekstissä), sillä puhe ilman omia mielipiteitä on yleensä aika tylsää. Tämän takia yliopistoluennoilla on vaikea pysyä hereillä, ne kun yleensä ovat aika pitkälti wikipastea ilman vitsejä ja omia ajatuksia.

Hame

No nyt alkoi jo mopo keulia… tämä on muuten eka lens flare, minkä olen koskaan shopannut mihinkään!

Aion toki edelleen huudella täältä Bubukuutista käsin vääriä mielipiteitä ja postata jokaiseen cgl:ään ilmestyvään suomilankaan som satan. Sillä aikaa kun internetissä ei ole mehukkaita draamoja, ajattelin kuluttaa vapaa-aikani ommellen lisää vekkihameita ja helppoja sekä mukavia pukuja, jotka päällä voin istua conissa kuuntelemassa puheohjelmaa. Tai joissa voi hengailla baarissa juomassa kevytkolaa. Mieluiten tietysti molemmat.

Enkä muuten ole yhtään liian vanha. Minua on siviili-osa-aikaduunissani luultu jatkuvasti nuoremmaksi kuin olen, uusin ennätys on tämän vuoden abiturientti. Jotain hyötyä pyöreästä naamasta sentään on.