Shin Bubukuuti Kai Z GT X Destiny.

Yukivau, katso kuvat

Yukicon avasi ja sulki nettilipunmyyntinsä tänään. Nyt myyntiin tulleessa erässä oli 500 lippua, jotka myytiin loppuun 28 minuutissa. Todennäköisesti ne olisi myyty nopeamminkin, jos Yukiconin serveri ja tiedonsiirtoyhteydet olisivat kestäneet. Toinen erä, joka on käsittääkseni viimeinen, tulee myyntiin joskus myöhemmin. Nyt voimme kysyä: mitä voimme tästä päätellä?

Yksikään coni ei ole saari, vaan kaikki conit ovat yhteydessä toisiin coneihin. Conin järjestämiseen ja onnistumiseen vaikuttaa, miten ne asemoivat itsensä muihin coneihin nähden sisällön, järjestämispaikan, hinnan, päivämäärän ja muun sellaisen puolesta. Jotkut ovatkin internetissä huudelleet, että kyllähän Yukiconilla on helppoa, kun sen tarvitsi vain tulla niille apajille, jotka Desucon Frostbite vapautti ikärajavedollaan.

Osittain toki niinkin: Yukiconin järjestäjille on pakostikin ollut selvää, että kyseisen ajankohdan conille on kysyntää, minkä osoitti jo Frostin suosio. Sen äkkäämiseen ei tarvitse olla velho. Talvi on muutenkin ollut conien suhteen melko hiljaista aikaa, joten aivan varmasti tuon ajankohdan conille varsinkin PK-seudulla riittää kävijöitä.

Mutta onko se paha asia? Onko siinä jokin ongelma, että täyttää conikentässä ammottavan aukon ja vastaa kysyntään? Yksinkertainen vastaus tähän on, että ei siinä ole mitään pahaa olekaan, päinvastoin. Conit eivät ole kilpailu siitä, kuka järjestää conin vaikeimmalle yleisölle ankarimmissa oloissa.

Eikä myöskään voida sanoa, että Yukiconin voisi noin vain heittää pieraisemalla kasaan. Suomen animeharrastajissa ja conittajissa on tapahtunut muutaman vuoden aikana sellainen muutos, että nykyään ihmiset ihan oikeasti vaativat laatua. Mikä tahansa ei kelpaa. Järjestäjä saa valmistautua vähintäänkin melko suoraan palauteryöppyyn, jos conin tekniikka oikuttelee koko ajan (puute varautumisessa), jos narikka ruuhkautuu (puute henkilöstön mitoituksessa) tai jos ohjelma on heikkotasoista (puute ohjelman valinnassa ja ohjelmanpitäjien ohjeistuksessa).

Luminen puu

Täs on niinku lunta niinku YUKI :D :D tajuutteko :D

Kuva Ryan Holst @ Flickr, CC BY 2.0

Etenkin ensimmäistä kertaa järjestetävillä coneilla – kuten vaikkapa Yukiconilla – on myös aina se haaste, että ne rakentavat lopultakin tyhjän päälle. Vaikka Desuconkin potkaistiin käyntiin melkoisella rummutuksella ja kohinalla, ensimmäisen conin jälkeen suuri osa potentiaalisista kävijöistä, joihin törmäsi esim. coneissa, ei tiennyt Desuconista. Conissa olleet ja siitä tykänneet kaverit ovatkin edelleen yksi tärkeimmistä markkinointikanavista. Ja tätä markkinointikanavaa ei neitsytconeilla sattuneesta syystä ole käytettävissä.

Edes iso kohderyhmä, tehokas etukäteisrummutus ja loisteliaat tilat eivät välttämättä pelasta conia jos kaikki muu ei mene putkeen. Monet ovatkin varmaan kuulleet länsimaisen populaarikulttuurin tapahtumasta Fanfestistä, joka oli siellä olleiden mukaan sisällöllisesti onnistunut tapahtuma, mutta joka oli taloudellinen katastrofi: kävijöitä ei yksinkertaisesti tullut tarpeeksi. Tämä siitä huolimatta, että Paasitornissa järjestetty tapahtuma tavoitteli erityisesti Supernatural – Dr. Who – Sherlock -porukkaa, jota tuntuisi olevan koko internet pullollaan. Ilmeisesti markkinointi ei vaan saanut viestiä ulos niin moneen kanavaan kuin olisi tarvinnut, vaikka juttuja oli NYT-liitettä myöten.

Toisin sanoen edes hyvältä vaikuttava, oikeassa paikassa, oikeaan aikaan, oikealle yleisölle järjestettävä tapahtuma ei enää ole mikään automaattinen rahaprintteri, toisin kuin ehkä olisi ollut 3 – 4 vuotta sitten. Animeharrastajista ja muista vastaavista on tullut laatutietoisia ja valikoivia, mikä on vain hyvä juttu: näin coninjärjestäjät joutuvat tekemään oikeasti hyviä coneja. Vähän sinne päin heitetty ei riitä.

Tästä voidaan myös päätellä se, että Yukiconin lipunmyynnin positiivinen alku ei suinkaan ole vain sattumankauppaa, vaan se on jo etukäteen onnistunut luomaan itsestään kuvan conina, jonne kannattaa tulla. Mitä todennäköisimmin yksi osatekijä tässä on Desucon Frostbiten ikärajapolitiikka, mutta missään nimessä se ei ole siinä ainoa tekijä – ja vaikka olisikin, se ei Yukiconin arvoa vähennä.

Onnea Yukiconille, seuraavaksi taidatte tarvita vähän isommat tilat.

1 Comment

  1. Sawnah

    Kiitos kauniista sanoista! Tosiaan, iso myrskyhän siitä Frostin ikärajasta syntyi ja hyvin todennäköisesti Yukiconia ei olisi edes olemassa ilman tuota ikärajaa, koska se osoitti kuinka tärkeä ja kaivattu asia talvicon on Suomen conipiireissä. Yukiconin suosio on minusta aivan uskomaton ja ihana asia ja olen todella iloinen, että olen siinä mukana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© 2024 karikari.fi

Theme by Anders NorenYlös ↑