Shin Bubukuuti Kai Z GT X Destiny.

Vaadi parempia conijärjestäjiä

Vihamanifestikohu alkaa pikkuhiljaa laantua ja uudet tuulet puhaltaa. Mikä oli ehkä syytäkin, kun yli puolet manifestin sisällöstä paljastui höpöhöpöksi ja yli puolet allekirjoittajista keksityiksi. Manifestiadressiperseilyä selvitellessäni vastaan tuli kuitenkin erittäin jännä juttu. Eräs coneja järjestänyt taho nimittäin totesi minulle, ettei ymmärtänyt miksi Anime-lehden eräässä coniraportissa valitettiin sitä, ettei cosplay-pukuhuoneissa ollut hakaneuloja ja piti tätä Anime-lehden ilkeämielisenä pikkuasioista nillittämisenä.

Pitää myös ottaa huomioon, että viime FCAC:ssä yksi vastaavista avautui eräässä paneelissa siitä, ettei ymmärtänyt, miksi hakaneulojen puuttumisesta itkettiin. Taitaa siis olla niin, ettei läheskään kaikille coninjärjestäjille ole selvää, mikä hakaneulojen merkitys on ja mihin niitä coneissa tarvitaan ja miksi. Se taas paljastaa muutaman hyvin hälyttävän asian, joiden käsittelyä ennen voitaisiin todeta:Chibi-Kimi

MITÄ VITTUA NYT TAAS.

Ensinnäkin hälyttävää on se, että nämä tahot eivät ilmeisesti ihan oikeasti tiedä, mihin niitä hakaneuloja tarvitaan. Toiseksi, koska hakaneulakysymystä on puitu Suomen animetapahtumia käsittelevissä blogeissa ties kuinka kauan, voidaan tästä myös päätellä, etteivät nämä coninjärjestäjät myöskään lue blogeja.

Mitä vittua nyt taas?

Minusta on jotenkin äärimmäisen kieroutunutta, että tahot, jotka järjestävät tapahtumia sadoille ja tuhansille ihmisille, eivät ole tutustuneet niihin kirjoituksiin, joissa on analysoitu, käsitelty ja pyöritelty Suomen animetapahtumia melkein kymmenen vuoden ajalta. Tämä ei toki olisi kovin merkittävää, jos conien järjestämisestä olisi tietoa muualla, mutta kun ei ole! Käytännössä kaikki tieto conienjärjestämisestä on nimenomaan blogeissa. Jonkin verran tietoa on toki muuallakin, kuten suullisena tietona animeseuroissa sekä myös Anikissa, mutta ehdottomasti paras tietolähde suomalaisista coneista ja niiden järjestämisestä ovat ne analyysit ja muut tekstit, mitä mm. Otakunvirassa, tässä blogissa sekä Mangotarhassa on ollut.

Tämän lisäksi on selvää, että tietoa conien järjestämisestä löytyy varmasti myös englanninkielisestä blogosfääristä; samoin on selvää, että conien järjestämisessä apuna voi käyttää esimerkiksi järjestämiskokemuksia festareilta, messuilta ja seminaareista. Jo vähän normaalia isompien (suku)juhlien järjestäminen muistuttaa coninjärjestämistä. Samoin apua voi hakea yleisistä bisnesoppaista sun muista.

Mutta kun paras tieto suomalaisten conien järjestämisestä löytyy suomalaisista blogeista – joita nämä ihmiset eivät lue – pidän hyvin epätodennäköisenä sitä, että nämä ihmiset olisivat lukeneet noita muitakaan lähteitä. Lähteethän voisi rankata relevanssijärjestykseen vaikkapa näin:

  1. Blogikirjoitukset koskien coninjärjestämistä ja niistä käyty keskustelu; suomalaisia coneja koskevat coniraportit ja niistä käydyt keskustelut blogeissa
  2. Festareita, messuja jne. koskevat kirjoitukset ja tällaisten järjestämisestä kertovat kirjoitukset
  3. Bisneskirjallisuus

NenänkaivuuKuten sanoin: jos coninjärjestäjä ei ole tutustunut noista parhaaseen lähteeseen, miksi tämä olisi tutustunut muihin? Ja jos coninjärjestäjä on sivuuttanut noista tärkeimmät lähteet tai ei ole lukenut yhtään mitään, miten tämä edes kuvittelee pystyvänsä järjestämään parhaan mahdollisen conin, jos hän ei ole edes tutustunut tavalliseen conikeskusteluun ja siihen kritiikkiin, mitä coneille on annettu? Minusta tällaisen keskustelun sivuuttaminen osoittaa äärimmäistä huolimattomuutta ja välinpitämättömyyttä conikävijöitä kohtaan. Conin järjestämiseen käytettävissä oleva aika tietysti vaihtelee henkilöittäin ja kaikki järjestäjät eivät tietenkään voi olla yhtä perehtyneitä coninjärjestämisen salatieteisiin, mutta kyllä ainakin pääjärjestäjien, ohjelmavastaavien jne. tulisi olla oikeasti kiinnostuneita siitä, mitä viiden viime vuoden aikana on piireissä puhuttu ja seurata sitä keskustelua.

Nähdäkseni tahot, jotka eivät lue blogikirjoituksia, coniraportteja ja niistä käytävää keskustelua, ovat joko 1) laiskoja tai 2) välinpitämättömiä kävijöitään kohtaan tai 3) näitä ei oikeasti kiinnosta tehdä parasta mahdollista conia. Mikään näistä vaihtoehdoista ei ole kovin positiivinen kävijän kannalta. Toisaalta on täysin merkityksetöntä, miksi nämä tahot eivät ole blogeja lukeneet: oleellista on ainoastaan se fakta, että blogit ja keskustelut ovat yksinkertaisesti lukematta ja tiedot ovat sen takia jääneet puutteellisiksi. ”Minulla ei ole aikaa lukea blogeja” ei ole kelvollinen selitys, sillä conin järjestäjällä täytyy olla aikaa perehtyä siihen, mitä conien järjestämisestä on kirjoitettu.

Hakaneuloja

Entäs ne hakaneulat sitten? Tässä nopea kertaus: sellaisessa harrastuksessa kuin cosplay voi käydä niin, että puvun osa esimerkiksi hajoaa tai jokin kiinnitys pettää. Usein tällaiset ongelmat voi korjata hakaneulalla. Vaikka sinällään onkin cossaajan vastuulla, että tämä tuo coniin hätäkorjaustarpeet mukanaan, eivät hakaneulat ole conilta kovinkaan suuri panostus. Niiden hinta esimerkiksi eBaysta hankittuna on noin 20 euroa per 1000 kpl, eli n. 2 senttiä per hakaneula (Edit: asiantuntijat kertovat, että Suomestakin saa 900 kpl / 10 eur, eli hinta on vielä pienempi). Se ei ole kovin paljoa, eikä parinkympin panostus tunnu conien kymmenien tuhansien eurojen budjeteissa juuri missään. Tällä äärimmäisen pienellä panostuksella voi kuitenkin pelastaa monen cossaajan päivän. Se on conin tarjoama palvelu, joka yksinkertaisesti parantaa kävijän kokemusta.

Kun hakaneulan tarjoaminen parantaa kävijäkokemusta ja on panostuksena mitätön, on tämmöisen palvelun puuttuminen – varsinkin jos coni on antanut ymmärtää olevansa cosplay-ystävällinen tai cosplay-puoleensa panostava – lähestulkoon tarkoituksellista kiusantekoa ja vittuilua cossaajia kohtaan tai vähintään törkeää cossaajien laiminlyöntiä.

Eivätkä hakaneulat ole enää pelkkiä hakaneuloja, vaan enemmänkin symboli, joka kertoo, ovatko cossaajat tapahtuman järjestäjille tärkeitä.

Siksi hakaneuloja kannattaa olla conissa tarjolla: ne parantavat cossaavan kävijän kokemusta ja tekevät tapahtumasta siten paremman ja ylipäätään kertovat, että cossaajat ovat tervetulleita ja tärkeitä. Tähän pitäisi kaikkien coninjärjestäjien pyrkiä.

Kysy coninjärjestäjältäsi, onko tämä lukenut blogeja. Jos ei ole, käske lukemaan. Ja kysy tältä, tietääkö tämä, mihin hakaneuloja tarvitaan. Jos ei, käske ottamaan selvää.

3 Comments

  1. Tsubasa

    Lähdet nyt tässä kahdesta oletuksesta:

    1) Että tapahtumanjärjestäjät järjestävät tapahtumansa ensisijaisesti kävijöitä ajatellen – eivätkä esimerkiksi jotta yhdistys- tai muulla kaveriporukalla olisi kivaa ja yhteisöllistä tekemistä, tai että omalla firmalla olisi tapahtuma johon pystyttää myyntipöytänsä.

    2) Että tapahtumanjärjestäjät ylipäätään uskovat että conin laatua voi mitata ja arvottaa, tai että voi olla olemassa hyviä ja huonoja coneja. Kommunistiset conit, jne.

    Kumpikaan ei tunnu olevan mitenkään itsestäänselvyys näissä piireissä, jos vuosien varrella käytyjä keskusteluja katsoo.

  2. Kuuti

    Joo, näinhän se toki menee. Ehkä se on liikaa vaadittu.

    Mielummin ripustautuu sitten siihen, että muutama tyyppi sanoi ”PARAS CONI IKINÄ!!”, vaikka nämä eivät olisi käyneet yhdessäkään conissa sitä ennen, mistä syystä näiden vertailupohjakin on ehkä hivenen puutteellinen. Siinä sitten voi uskotella itselleen, että kaikki on hyvin ja että parantamisen varaa conissa ei ole.

  3. NovaJinx

    Kommenttien vähyys tässä postauksessa viimeistään vahvistaa pointin blogien lukemattomuudesta, jollei postaa jotain vallan skandaalinomaista. Nörttiskenessä muutenkin pätee sama laki kuin uskonlahkoissa ja poliittisissa ääriliikkeissä – kaikki omaa ajattelutapaa tukeva huomioidaan, muun tarkastelua pyritään välttämään viimeiseen asti.

    Kukapa blogeja muutenkaan lukisi? Nehän on usein suunnattu vanhemmalle miesyleisölle ja vastahan eräässä adressissa hienovaraisesti vihjaistiin, ettei tällaisia kuvainraastajia Suomen skenessä juuri ole.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© 2025 karikari.fi

Theme by Anders NorenYlös ↑