Shin Bubukuuti Kai Z GT X Destiny.

Tiikeritapahtuma Mansessa

Tracon eli TORACON eli tiikeritapahtuma (vitsi oli hauska, koska tra on katakanalla tora ja tora taas on japania ja tarkoittaa tiikeriä :—D) oli jälleen vaihtanut järjestämisajankohtaansa ja tällä kertaa kohtalokkaaksi ajaksi oli valikoitunut 3.-4. syyskuuta 2011. Ennakkoon jotkut vääräleuat olivatkin jo epäilleet Traconin menestystä nyt, kun Sorsapuistokin oli remontissa eikä +20 asteen lämpötiloihin voinut luottaa. Paitsi että ulkona ei ollut kovin kylmä, eikä Sorsapuiston remonttikaan juuri menoa haitannut.

Tampere-talo on yksinkertaisesti sen kokoinen kolossi, että vaikka olisi satanut kaatamalla, tapahtuman 4100 kävijää olisivat varmasti mahtuneet sinne helposti. Varsinkin isompien vetonaulaohjelmanumeroiden aikana käytävillä oli paljon tilaa ja sumppuja syntyikin lähinnä isojen ohjelmien päättyessä, kun ihmiset purkaantuivat saleista ulos. Tältä osin kaikki oli siis kunnossa.

KemppiOmalta osaltani coni meni kuitenkin valitettavasti vähän ohi, mistä en tietenkään voi syyttää kuin itseäni. Fiksuna kaverina olin nimittäin taktikoinut itseni syömään tai Desupöydälle päivystämään juuri niiden muutaman kiinnostavan ohjelman päälle. Tämän takia conista jäi käteen lähinnä pari tuntia Kemppiä, joka sekin jäi kesken, koska tekniikkaa säädettiin kuntoon noin 25 minuuttia mistä johtuen ohjelma venyi, sekä sattumanvaraisia pätkiä eri ohjelmista (videopelien elokuvasovitukset; Macross-setti). Desuconin tapaan Traconkin oli muuttunut 24 h -coniksi ja tarjosi myös yöohjelmaa. Toisaalta nyt kävijänä huomasin, että yöohjelma on varsin kaksiteräinen miekka, sillä vaikka ”ohjelmaa yön ympäri”-idea on sinällään hyvä, useat suuntaavat illalla erinäisiin ravitsemusliikkeisiin ohjelman sijasta. Näin tein itsekin ja esimerkiksi madun ”Alastomuus animessa” jäi siksi näkemättä. Valintojen maailma.

Yksi ihmisryhmä kuitenkin sai varmaan kokea toiveidensa täyttymyksen, kun vieraana oli Yoshihiro ”Hopeanuoli” Takahashi ja ohjelmistoon kuului myös Hopeanuoli!musikaali, joka ainakin sen nähneiden mukaan oli loistava tai vähintäänkin ihan toimiva paketti. Youtube ilmeisesti palvelee. Tämän blogin parempaa puoliskoa lainaten oli hienoa seurata, millaisella innolla ja riemulla Hopeanuoleskelijat olivat liikenteessä. Mieleen tulee Suomen Pokémon-skene vm. 2001, tahtoisin vain ;_;.

JonotustaPositiivista oli, että Tracon oli selkeästi parantanut infraansa. Ei että siinä mitään ongelmia edellisvuosinakaan olisi ollut; nyt vaan kaikki yksinkertaisesti toimi hienosti. Joitain ongelmia kuulemma oli Takahashin signeeraustilaisuuden jonotuksessa ollut, mutta asia ei minua koskettanut, koska en ole Hopeanuoli-intoilija enkä ko. syystä ollut edes paikalla silloin. Hienoa oli kuitenkin nähdä Traconin järjestäjien vastaus palautteeseen Anikissa: mokan myöntäminen, anteeksipyyntö ja korjausideoiden esittely. Kun moka on tehty, tämä on se ainoa oikea tapa toimia. Erittäin hienosti hoidettu, toivottavasti tämä reagointitapa yleistyy kaikissa coneissa kävijöiden syyllistämisen sijaan.

MellakkapoliisiInfra ei valitettavasti kuitenkaan tee vielä loistoconia ja ehkä juuri tässä on Traconin suurin ongelma. Aina välillä tuntuu, että Tracon tuntuu olevan tehty ensisijaisesti sen tekijöille (ks. tämä blogikirjoitus). Tätä ei tietenkään missään suoraan sanota, enkä väitäkään, että tapahtuma olisi tehty periaatteella ”vänkärit ensin kaikkiin ohjelmiin ja sitten vasta kävijät”, mutta rivien välistä on aina välillä luettavissa sitä, että vänkärit ja muut järjestäjät ovat niitä oikeita harrastajia, jotka tekevät tapahtuman keskenään ja kävijät ovat siinä joku oheistuote. Tästä ehkä selvin esimerkki tällä kerralla oli conilarppi, mistä kunnon ohjeistukset annettiin pelkästään työvoimalle. Positiivista toki oli, että peli näkyi kävijöille ja tuotti näille viihdykettä, mutta olisihan sitä kävijätkin voinut ottaa mukaan. Tai oikeastaan kävijöiden mukaanottamisen pitäisi olla ensisijaista. Voi tietysti olla, että olen yksinkertaisesti tällaisille asioille yliherkkä, koska vietän vapaa-aikani hokien kämpässäni ”kävijät ensin, kävijät ensin, kävijät ensin”. Mene ja tiedä.

Tiivistettynä: Tracon oli sinällään ihan hyvä paketti, mutta pihvi puuttuu. Toivoisin Traconilta vastaisuudessa vielä suurempaa panostusta nimenomaan ohjelmaan (muutakin kuin Kemppiä) ja kävijöiden ajatteluun. Infra on jo kunnossa, nyt lisää sisältöä. 4100 kävijää ei todellakaan ole huono suoritus ja veikkaan, että Takahashin näkeminen oli monille suorastaan mullistavaa. Tapahtuman imu ei kuitenkaan saisi nojata ensisijaisesti kunniavieraaseen, vaan myös muun pitää tukea kävijäkokemusta, muutoin tapahtuma jää ontoksi. Toki Traconissa on muutakin – mutta tällaisenaan tapahtuma jää siltikin sisällöltään melko kevyeksi.

5 Comments

  1. Pfefferminttu

    Mielestäni Mansessa oli yllin kyllin ohjelmaa päiväsaikaan. Sen sijaan yöllä olisi voinut olla hieman enemmän juttuja. Onko jokin sääntö joka kieltää luentoja/työpajoja/yms suomen coneissa aamutunneilla (ei, kaikki kielletty)?

  2. Jousia

    Joo en itekää oikein päässy sisälle tähän Traconin teemaan. :0 Jokut oranssia hihamerkkiä kantavat ihmiset kävivät vain huutelemassa että liittykää mukaan anarkiaan wtf, päädyin vaan puhumaan siitä mitä anarkia sanan varsinaisessa merkityksessään tarkoittaa. :’D

  3. Kuuti

    Kiitoksia kommenteista!

    Pfefferminttu: tuskinpa mitään sääntöä tätä vastaan on… kyseessä on vain kysynnän ja tarjonnan laki. Ensinnäkään ohjelmanpitäjät eivät erityisesti tykkää pikkutunneista (koska tällöin on vähemmän kuulijoita); toiseksi useimmat kävijät eivät ole aamuyön tunteina paikalla tai eivät yksinkertaisesti jaksa kuunnella (ts. nukahtavat :D). Näistä syistä myös coninjärjestäjät yrittävät sijoittaa suurimman osan ohjelmasta päiväsaikaan.

  4. Fat cat

    Näin Kuutin myymässä Obama henkisiä Desucon-paitoja.

    Jos Desucon edustaa Obamaa, niin onko Tracon sitten teekutsuliike :)

    Ensi kesänä sitten Desuconiin.

  5. Kuuti

    Fat cat: haha, tietääkseni ei ole teekutsumeininkiä :–D Tracon ja Desuconhan ovat tätä nykyä aika samankaltaisia tapahtumia (ihmekös tuo kun hyvistä tapahtumista on hyvä apinoida hyviä toimintatapoja ;)), että ennemminkin lähtisin vertaamaan Presidentti Tummapaahtoa ja Arvid Nordquist -tummapaahtoa. ;>

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© 2024 karikari.fi

Theme by Anders NorenYlös ↑