Shin Bubukuuti Kai Z GT X Destiny.

Nekoconin pojan paluu

Muutaman vuoden tauon jälkeen Nekocon palasi jälleen. Wanhat Nekoconit olivat tunnettuja siitä, että niissä kaikki toimi, mutta anime- ja mangaohjelma olivat kovin köyhiä. Nyt järjestäjät olivat suureksi osaksi vaihtuneet ja kysymys tietysti kuului, miten Kuopion musiikkikeskuksen alue taipui coniksi tällä kertaa.

Tänä vuonna ohjelmaa oli enemmän, mutta läheskään kaikki siitä ei ollut animeohjelmaa – ennakkoon vaikutti jopa siltä, että Nekoconissa olisi kaikkea muuta ohjelmaa paitsi animeohjelmaa. Mitä lähemmäs Nekoconia päästiin, sitä enemmän animeohjelmaa tuntui ilmestyvän. Ei sitä lopultakaan paljoa ollut, mutta toisaalta ihan mielenkiintoiselta vaikuttavaa ohjelmaa oli lauantaina lähes joka tunnille.

KarkkilaatikoitaHarmillisesti ainakaan Teemu ”Th3m3” Ekmanin ja Juhani Kaakisen Manly Mantalk about Manly Anime Men ei vakuuttanut. Vaikka aihe oli hyvä, esityksen sisältö jäi valitettavan ontoksi: se koostui lähinnä Kenshiron ja Raohin miehekkyyden fiilistelystä ja… niin, siinä se. Suurimmat ongelmat olivat kuitenkin esitysteknisellä puolella, joka oli valitettavasti heikko esitys. Esityksen taustalla pyörivä slideshow miehekkäistä animemiehistä vaikutti varmaan etukäteen hyvältä idealta, mutta taustalla pyöriessään se vei huomion ikävästi puheesta. Puheen kuunteleminen taas olisi ollut erittäin tärkeää, sillä joko esiintyjät eivät vain kokeneet mikkien käyttöä tarpeelliseksi tai niitä ei ollut. Joka tapauksessa esiintyjien puheesta oli vaikea saada selvää: salissa olevat ihmiset yksinkertaisesti vaimentavat ääntä ja kaiku tekee osansa. Sen lisäksi: en haluaisi enää vuonna 2011 joutua näkemään, kun esiintyjä etsii oikeaa YouTube-pätkää netistä. Kaiken kaikkiaan esityksestä ei jäänyt päähän oikeastaan mitään, paitsi että Kenshiro ja Raoh ovat kovia jätkiä. Tappelupätkät olivat kivoja – siinä se. Plussaa kuitenkin siitä, että puhujat artikuloivat selkeästi, joten esityksen kuunteleminen oli ylipäätään mahdollista ilman mikrofoneja. Plussaa myös miehekkäästä ulkomuodosta!

Kaikkia animeohjelmia en toki käynyt katsomassa, sillä aikaa verotti myös Desupöydällä päivystäminen. Nekoconille kiitoksia joustavuudesta; Desucon sai nimittäin lisäpöydän kun Traconin soturit olivatkin peruneet tulemisensa. Kiitoksia siis myös Traconille lisätilasta!

Kävin myös vilkaisemassa pääjärjestäjä Lassi Väänäsen Pokémon Pro -talkin. Vanhana pokemon-veteraanipelaajana luennolla ei uusia asioita vastaan oikeastaan tullut, mutta esitys oli hyvin jäsennelty ja asiallinen mainos pokemon-pelien syvällisyydestä. Samoin luento antoi muutaman idean tulevaa Pokémon-luentoani varten (luultavasti joko DesuTalksissa tai Desucon Frostbitessä, btw). Uutena tosin tuli Moody-Bidoofin ylivertaisuus; all hail DERP-pokémon :-D Kaiken kaikkiaan luento oli nimenomaan asiallinen; toivottavasti runsaslukuinen yleisö sai tästä intoa Pokemon-pelien tahkoamiseen.

Hipster HitlerLauantain viimeiseksi ohjelmanumeroksi jäi Maria Parviaisen Cosplay pilaa elämäsi -luento, jossa oli hyviä huomioita siitä, millaista tuskaa cosplay tuottaa. Ilmeisesti ohjelmanumero pääsi tavoitteeseensa, sillä sunnuntaina Nekoconissa nähtiin monia julkkiscossareita ilman cosplayta! Itse olisin toivonut luennolta vähän lisääkin rölläystä, sillä nyt jotkut pointit jäivät vähän avonaisiksi heitoiksi. Pisteitä kuitenkin esityksen selkeydestä; useilla esiintyjillä on ongelmana puuroutuva ja takelteleva puhe, mutta nyt siitä ei ollut tietoakaan. Ehkä esiintyjän ammattikin vaikutti ;D

Sunnuntain animeohjelma taas oli, sanottaisiinko, heikompaa. Tai siis olematonta: ainoa animeen varsinaisesti liittyvä ohjelmanumero oli Janne Kempin ”Kovat koiraat”, joka sekin oli uudelleenlämmittely vuoden 2007 Animeconista. Ehkä tästä johtuen sunnuntai oli huomattavasti hiljaisempi conipäivä? Suurin osa ihmisistä rupesi valumaan ulos jo joskus klo 15 jälkeen FFFightin alettua ja kun FFFightikin oli ohi noin tunnissa, ennen päättäjäisiä väliin jäi noin tunti käytännössä tyhjää aikaa, mikä verotti kävijöitä entisestään. Itsekin katsoin parhaaksi lähteä kohti Helsinkiä tässä vaiheessa; toivottavasti päättäjäisissä oli edes joku.

Kaiken kaikkiaan – mitä tästä tapahtumasta oikein voisi sanoa? Fiilikset ovat vähän ristiriitaiset. Sinällään homma toimi: suurempia perseilyjä ei esiintynyt ja näin kävijän / yhdistyspöytäilijän näkökulmasta homma toimi. Ehkä välillä oli havaittavissa pieniä derppejä, mutta suurimmaksi osaksi tapahtuma kulki eteenpäin ”ihan kivasti”.

Mutta jos miettii, että Nekocon 2011:n järjestäjien pitäisi ensi vuonna muodostaa Animeconin ja Nekoconin fuusion (minkä nimeksi on ilmeisesti tulossa Aninekocon tai Nekoanimecon) selkäranka, tekemistä riittää. Tänä vuonna kävijöitä oli noin reilu 1000, mutta ensi vuonna kävijöitä on taatusti tulossa paljon enemmän. Pääjärjestäjän arvio on ”yli 3000”, mutta nähtäväksi jää, kuinka paljon alakanttiin tämä on. Tällöin Kuopion musiikkitalo voi jäädä pieneksi. Suurempi ongelma kuitenkin on, että kävijämäärien kasvaessa virheet kertautuvat ja pienet kompastelut muuttuvat helposti melkoisiksi katastrofeiksi, sillä kaikki vaikuttaa kaikkeen: jos esimerkiksi vesipisteiden täyttäminen ontui nyt hieman, ensi vuonna kävijämäärien moninkertaistuessa vesipisteet tyhjentyvät murto-osassa siitä ajasta mitä nyt. Kun näin käy, vessat ruuhkautuvat, kun kävijät menevät hakemaan sieltä vettä. Jotkut taas eivät mene, vaan ovat yksinkertaisesti juomatta – mikä taas näkyy ensiapuhenkilöstön kysyntänä. Ei että itse olisin huomannut vesipisteiden täytössä ongelmia; tämä oli keksitty esimerkki – mutta idea varmaan tuli selväksi.

PianonsoittoaToinen juttu on ohjelma, mikä jäi tälläkin kerralla Nekoconissa melko vajaaksi, vaikka parannusta viime kertoihin verrattuna oli tullut huomattavasti. Nekoconin kannattaa nyt miettiä, mitä se haluaa olla. Jos tarkoitus on olla yleinen Japani-hengaustapahtuma, ohjelma oli ihan hyvällä tasolla. Jos tarkoitus on kuitenkin olla vakavasti otettava animetapahtuma, animeaiheiseen ohjelmaan tulee panostaa ja puhujia kysellä aktiivisesti ja tarjota näille apua ohjelman suunnittelussa (esimerkiksi ”Ihan hyvä idea tuo kimono-ohjelma, oletko ajatellut, miten tämä näkyy mangassa ja animessa? Olisiko vaikka ’mangan ja animen tärkeimmät kimonot Top 10’?”). Kyse on siitä, mitä Nekocon tahtoo olla ja kenelle.

Ja mitä hengaamiseen tulee, ensi vuonna kävijämäärien kasvaessa myös ihmisvirrat tulevat kasvamaan ja hengaus ulkona lisääntyy, myös pakosta, sillä ihmiset menevät ulos hengittämään. Jo nyt hämmensi se, että Musiikkitalon sivuovi oli suljettu vain työvoiman käyttöön, vaikka ovella hengasi koko ajan järjestyksenvalvoja tai muu henkilö, jonka ainoa tehtävä oli valvoa, etteivät kävijät käytä ovea. Tilanne oli absurdi: samalla vaivalla tämä henkilö olisi voinut tarkastaa kävijöiden rannekkeet. Näin pääoven pullonkaulautuminen olisi vähentynyt ja toisaalta johdattanut kävijöitä vehreämmille maille; Musiikkikeskuksen sivuovi nimittäin johtaa suoraan nurmikentälle missä on kiva istuskella, pääovi taas asfaltoidulle parkkipaikalle. Nyt edellisvuosina varsin aktiivisessa käytössä ollut nurmikko jäi melko käyttämättömäksi ja taloon alkoi muodostua pullonkauloja ihan turhaan.

Tähtikuski

Musiikkikeskus on muuten ihan kiva, mutta ilmeisesti kasvunvaraa ei ihan hirveästi ole, mikä jälleen ensi vuotta ajatellen aiheuttaa ongelmia. Jos nytkin joitain toimintoja oli jouduttu hajasijoittamaan Nuorisokeskukselle, voidaan olettaa, että ensi vuonna tarve hajasijoittamiselle ei ainakaan vähenny. Vaikka hajasijoittaminen vaikuttaa hyvältä idealta varsinkin suurten kävijämäärien hajauttamiseen, ei kävijöiden kannalta ole kiva joutua vaeltamaan ympäri kaupunkia. Samoin työvoiman taukotila oli ilmeisesti sijoitettu jonnekin kuuseen, mikä ei ole kovin optimaalista, sillä taukotilaan tulisi päästä helposti ja nopeasti ja toisaalta taukotilasta pitäisi saada avustavaa työvoimaa (tai vastaavia) paikalle nopeasti, mikäli tarve tulee. Tarvitseeko vielä mainita, että isommassa tapahtumassa todennäköisyys tähän moninkertaistuu?

Kaikenkaikkiaan Nekocon jäi ”ihan kivaksi hengailutapahtumaksi” – suuret kämmit ja mokat loistivat poissaolollaan, mikä on oikein hyvä perusta erinomaiselle tapahtumalle. Nyt Nekoconin pitäisi vain saada vähän lihaa luiden päälle ja alkaa hioa pieniä valuvirheitä pois, sillä vaikka sellaiset ovat pikkutapahtumassa hyväksyttäviä, isossa tapahtumassa ne eskaloituvat helposti katastrofeiksi. Jos pikkuvirheistä päästään eroon ja substanssia saadaan lisää, uskon, että ensi vuoden tapahtuma voi olla oikein tyylikäs esitys.

Kallavesi

Ilmeeni kun rannalla tulee tytöille randomia kommenttia bikinicosplaysta :-D Feat. Ilonasääret. Huomatkaa kohtalokkaan punainen kynsilakka!

15 Comments

 1. Tsubasa

  Itse asiassa työvoiman taukotilaa ei ollut lainkaan. Pääsalin backstage oli toki olemassa, mutta siellä ei ollut mitään. Työvoimaruokailustakin oli kuulemma pitänyt luopua budjettisyistä.

  Toisekseen, syy siihen miksi sivuovi ei kuulemma voinut olla käytössä oli se että vain kortillinen JV saa kuulemma estää rannekkettomia yrittämästä sisään. Pääni räjähti, kun yritin tämän kuultuani yrittää sisäistää miksi JV-kortiton työvoima sai sitten estää KAIKKIA yrittämästä ovesta läpi – ja ennen kaikkea ulos, ei niinkään sisään…

 2. ArghyV

  Ohjelman hajasijoittamisesta sellainen kommentti, että toteutus oli kiltisti sanottuna ihan persiistä. Ainoat löytämäni opasteet Musiikkitalolta nuorisokeskukselle olivat ihan kiitettävästi toteutettu kartta ohjelmalehtisessä sekä yksi hikinen opastelappu kadunkulmassa. Bakaconissa harhaillut kävijäkansa hädin tuskin löysi tien toisella puolen olleeseen pelisaliin, joten en ihan jaksa uskoa, että Nekon pelejä pelasivat muut kuin niitä varta vasten pelaamaan tulleet.

 3. ArghyV

  Herp derp, siis kulttuurikeskushan se taisi olla. Kuitennii!

 4. NK

  Tsubasa: Pakko mainita; itse asiassa työvoimalle oli taukotila olemassa itse Musiikkikeskuksella, ja se oli pääovien läheisyydessä sijaitseva Jazz-klubin alue. Työvoimaruokailukin oli järjestetty, vaikkakin se harmillisesti sijaitsi Kulttuurikeskus 44:ssä, mikä oli kylläkin erityisen huono vaihtoehto, tosin tähänkin seikkaan oli nimenomaan syynä tuo budjetti.

 5. Tsubasa

  Jännää, koska muutamakin vänkäri jonka kanssa juttelin ei ilmeisesti näemmä tästä tiennyt.

  Kenties tieto ei vain kulkenut tarpeeksi.

 6. SaN

  Oikein hyvä ja asiallinen teksti oli. Vesipisteet olivat musiikkikeskuksen oman kahvilan hoidossa, harmillista jos homma ontui :/
  Nekoanimeconin (vai mikä lie nimeksi loppupeleissä tuleekin) järjestämispaikka on vielä kysymysmerkin alla. Nyt ensimmäinen vahtoehto on tosiaan tuo musiikkikeskus, jolloin käyttöön otettaisiin myös kolmaskerros.

  Jazz-klubin käyttömahdollisuudesta ei tosiaan ollut ilmeisesti mitään tarkkaa tietoa, sillä edes vänkärivastaava ei ollut tästä kuullut. Ilmeisesti tätä tilaa ei alunperin oltu kaavailtu ollenkaan käyttöön tai jotain. Tai sitten syynä on sähköpostin toimimattomuus, jonka seurauksena kaikki viestit eivät tulleet perille. Mutta tuo työväenruokailu olisi kyllä pitänyt olla kaikilla vänkäreillä tiedossa ja ainakaan minulle ei tullut tietoon, että joku ei olisi siitä tiennyt.

 7. Hachiroku

  Eiköhän Nekocon olisi voinut olla Nekocon myös jatkossa. Tapahtuman nimen muuttaminen Animeconiksi ei tee siitä Animeconia. En halua aliarvioida Kuopiota kaupunkina tai aikaisempien vuosien Nekoconien järjestäjiä, mutta Kuopio ei ole Helsinki, Turku tai Tampere. Lisäksi Animeconista ei ole tehnyt Animeconia nimi, vaan nimenomaan se, että se on järjestetty yhdessä Finnconin kanssa. Ainakin omien kokemuksien perusteella sanoisin, että aikaisempien Animeconien suuruuden on mahdollistanut ennen kaikkea aktiivinen järjestäjäkunta, joka ei ole tullut Japani-harrastuksen puolelta, vaan on koostunut ennemminkin vanhemman polven scifi- ja fantasiaharrastajista.

  Tuleeko Animeconista jatkossa vain yksi pikkucon muiden joukossa? Aikaisemminhan sillä on ollut eräänlainen maine conien conina, mikä on näkynyt esimerkiksi suurina kävijämäärinä (vaikkakaan tämä ei tarkoita, että se olisi ollut välttämättä sisällöllisesti parempi kuin kaikki pienemmät conit).

  Olisikohan vain kannattanut jättää Animecon nimenä muutamaksi vuodeksi jäähtymään ja katsoa, miten pienemmät conit kehittyvät? Uskon, että vielä joskus Anime- ja Finnconin synergiaedut olisivat nousseet pinnalle ja tuoneet Animeconin takaisin Finnconin rinnalle.

 8. Tsubasa

  Minusta taas Animeconista on tehnyt Animeconin nimenomaan pelkkä nimi.

  Maine isona tapahtumana on itseäänruokkiva. Siinä vaiheessa kun se on ensimmäinen tapahtuma jonka nimen uusi harrastaja oppii (koska se on vanhin ja puhutuin), ei tällä ole kauheasti syitä mennä muihin tapahtumiin. Tai sitten ollaan liikkeellä asenteella ”isoimpaan ensin, muihin sitten jos aikaa ja/tai rahaa jää”.

  En näe miten ”aktiivinen järjestäjäkunta” korreloi tapahtuman koon kanssa. Etenkin kun Animeconin järjestäjät ovat vaihdelleet laidasta laitaan vuosien mittaan.

 9. Kuuti

  Retorisena kysymyksenä: kuinka itseään täynnä scifistit voivat olla!?

  Hachiroku: jos et ole huomannut, Finncon-Animecon on järjestetty myös esimerkiksi Jyväskylässä. Jyväskylä on Suomen 7. suurin kaupunki, Kuopio 9. suurin. Näiden välillä ei ole ihan hirveästi eroa.

  Mitä siihen tulee mitä Animecon on ja mikä siitä tekee Animeconin, en oikein tiedä miten päin olisin :D Animeconin suuruuden on mahdollistanut tasan se, että sinne on tullut laumoittain harrastajia tapaamaan toisia harrastajia – EI SE, että sen ohessa on ollut Finncon. Finncon ei kiinnosta animeharrastajia eikä suuri osa Animeconiin tulevista hengaajista edes tiedä sen olemassaolosta!

  Sinällään olen samaa mieltä sekä sinun että Tsubasan kanssa: toisaalta Animeconista on Animeconin tehnyt pelkkä nimi, toisaalta sen ainoa erityispiirre on ollut se, että se on järjestetty yhdessä Finnconin kanssa. Mutta se ei toisaalta ole millään tavalla hyvä asia.

  Olen sanonut tämän ties kuinka monta kertaa, mutta sanon sen jälleen: Finnconin järjestäjien ei täydy eikä pidä raahata Animeconia mukanaan, ei vaikka ihmiset kuinka ulisisivat. Nyt on aika päästää Animeconista irti ja katsoa, kuinka se seisoo omilla jaloillaan. Jos se ei seiso, sitten se ei seiso. Ensi vuosi on parasta, mitä Animeconille voi tapahtua. MISSÄÄN NIMESSÄ Animeconia ja Finnconia ei saa päästää enää koskaan yhteen.

  Et ole tosin ainoa scif… spefisti, joka on huutanut Animeconin perään. Taitaa olla enemmänkin kyse siitä, että Finncon pelkää menettävänsä tuet, kun kävijöitä onkin enää 1000 eikä 15 000 – sehän on tiedetty jo monta vuotta, että suuri enemmistö ”Finnconin” kävijöistä on itse asiassa Animeconin kävijöitä.

  Jos Animecon kuolee, sitten se kuolee. Suomessa on kuitenkin jo niin paljon animeskenesäätäjiä, että näiden täytyy pystyä järjestämään Animecon. Ja jos hyvin käy, Animecon saattaa saada vaikka jonkinlaisen luonteen tai ominaispiirteen.

 10. Hachiroku

  Tsubasa: En kiellä, että nimi olisi keskeinen tekijä Animeconin vuosia jatkuneen menestyksen takana, mutta Animeconin kehittymisen nykyisenkaltaiseksi suurtapahtumaksi ja käsitteeksi on nimenomaan mahdollistanut Finnconin luoma turvallisuuden tunne. Sitä ei voi myöskään kieltää, että Finnconin maine ”vakavasti otettavana harrastajatapahtumana” on taannut Animeconille resurssit, jotka ovat mahdollistaneet suuret mittasuhteet. Puhun nyt tässä asiassa lähinnä Helsingissä järjestettyjen tapahtumien näkökulmasta. Molemmilla kerroilla ”aktiivinen järjestäjäkunta” on mielestäni ollut keskeisessä roolissa, että tapahtuma on voitu järjestää. Molemmilla kerroilla naamat ovat olleet pääosin samoja (aktiivisuutta ja kiinnostusta asiaa kohtaan). Mielenkiintoista tosin on ollut se, että 2009 vuoden tapahtuman coniteassa Animecon-aktiivien määrä oli supistunut huomattavasti vuodesta 2006. Siksipä Finncon aktiivisine ja avarakatseisine järjestäjineen olikin ehdoton edellytys mahdollisuudelle järjestää kaikkien aikojen suurin Animecon Helsingissä 2009.

  Kuuti: Toki Animecon on järjestetty myös Jyväskylässä; tapahtuman ideahan on ollut se, että paikka vaihtelee vuosittain. Oleellista on kuitenkin se, että sitä ei ole järjestetty Jyväskylässä joka vuosi. Jos Nekocon nyt omii Animecon-nimen, ja Kuopiosta tulee Animeconin loppusijoituspaikka, on se mielestäni valitettavaa. En näe mahdollisena, että Animecon Kuopiossa voisi koskaan houkutella paikalle 10 000 kävijää, kuten tapahtui Helsingissä 2009, vaikka Tsubasa sanookin, että syy suuriin kävijämäärin on ollut tapahtuman nimi. Toki nimi kasvattaa varmasti Nekoconia, mutta ennätyksiä tuskin syntyy.

  Ja pieni korjaus vielä viestiisi. En ole scif… spefisti, vaan kyllä minä olen pesunkestävä otaku. Toki tunnen myötätuntoa ja kiinnostusta myös spefismiä kohtaan, mutta uskoisin sen olevan aivan yleistä Japani-harrastajien keskuudessa. Pääsyy spefistien puolustamiseen on se, että ainakin omien kokemuksien perusteella sieltäkin puolelta harrastajakenttää löytyy todella mukavia ihmisiä, minkä takia heidän kanssaan onkin ollut erittäin mukavaa järjestää coneja. Mutta kyllä minulla on kiinnostusta osallistua puhtaasti Japani-aiheistenkin conien järjestämiseen. Jos se ei ole Animecon, olkoon se vaikka Desucon.

 11. HL

  Tsubasa: Pitää nyt tuosta ovi-asiasta sanoa, kun sitä minulta kyselit. Sanoin ihan suoraan, että en tiennyt asiasta tarkemmin ja heitin tuon järjestyksenvalvoja-asian, koska se tuntui nopealla mietinnällä järkevältä. Kysyin kuitenkin, jos olisit tahtonut varmistuksen joltain muulta henkilöltä, joka olisi asiasta oikeasti tiennyt (esim. pääjärjestäjä, turvallisuusvastaava), mutta se ei sitten kelvannut.

  Mitä taas tulee Animeconiin: Olen pitkälti samaa mieltä, että se on se nimi tuttuna ja turvallisena, joka houkuttelee kävijöitä. Animeconissa on kuitenkin lähes joka vuosi ollut eri järjestäjät ja ilmaistapahtumana se on usein kärsinyt tilanpuutteesta (Paasitorni…) ja muista ison kävijämäärän aiheuttamista ongelmista eli se ei ole ansainnut mainettaan samalla tavalla kuin Desu ohjelmansa ja Baka iltabileidensä puolesta.
  Ja tuskin 2012 Animeconista mitään ennätysten rikkojaa tulee. Jyväskylänkin conissa kuitenkin oli noin puolet vähemmän kävijöitä kuin Helsingin vastaavissa, joten kyllä se etäisyys näissä asioissa vaikuttaa paljon.

  Ainakaan minun tietojeni mukaan Animecon ole Kuopioon jäämässä. Animecon-nimihän pitää aina joka vuosi pyytää Turun animeseuralta käyttöönsä ja Animecon jää nyt varmaan samanlaiseksi kuin Finnconkin eli eri tahot alkavat järjestää sitä. En itse tahtoisi nähdä Animecon-perinteen kuolevan ihan vain sen takia, että jotkut pitävät sitä turhana, sillä se kuitenkin on monille se ensimmäinen con, johon mennään. Finnconin kanssa yhteydessä en Animeconia kovin mielelläni enää näkisi, sillä tässä viimeisen viiden vuoden aikana kovin, kovin harvassa F-Aconissa on huomioitu anime-harrastajia ohjelman tai minkään muunkaan puolesta. Tämä on luonut myös melko tarpeetonta kaunaa näiden kahden harrastajaryhmän välille.

 12. Tsubasa

  Hachiroku: Juu, aiempiin ”kävijämääriin” tuskin enää ainakaan ylletään, jos luvut alkavat jatkossa Animeconissakin pohjautua todellisuuteen (= myytyjen lippujen määrään) eivätkä useamman päivän yhteenlaskettuihin kävijäarvioihin. Sehän nyt on selvää, että jotkut 10 000 – 15 000 kävijän luvut ovat aina olleet puhdasta fantasiaa – eihän esimerkiksi Merikaapelihallinkaan yleisökapasiteetti ole kuin vähän päälle 3000 ihmistä.

  Eittämättä Finncon on tähän asti ollut tietynlainen edellytys Animeconin järjestämiselle, kun sitä ei ole kukaan halunnut itse järjestää. En minäkään ”jonkun muun” tapahtumaa järjestämään menisi, kun voin tehdä omaksi kokemaanikin.

  Helena: Mikä se syy sitten oli, jos ei tuo järjestyksenvalvonta?

 13. Lmmz

  Hassua, että spefistit ulisevat että animeohjelma ja kissankorvaiset animelapset tukkivat heidän Finnconinsa, ja vastaavasti taas animeväki itkee, että animekävijät jäävät vähälle huomiolle, eikä heitä huomioida ohjelmassa. Kyllä minusta molemmin puolin on ohjelmaa varsin runsaasti ollut joka vuosi ja animeohjelmassakin paljon spefi-puolen teemaa tukevia numeroita.

  Tuota ”animekansa tuo näkyvyyttä ja sen myötä isoja tukia” -argumenttia myös ihmettelen, itse en ole sitä koskaan kuullut esitettävän Finnconin järjestäjien puolesta. Tottakai isoa conia ON hieno tehdä ja se tunne, kun tuhansien kävijöiden tapahtuma on saatu kunnialla päätökseen on valtavan hieno. Mutta ei se, eikä rahalliset hyödyt mikään yleinen peruste ole. Kaikki ne yhteisconit, joita itse olen ollut tekemässä, on tehty siitä lähtökohdasta että järjestäjät ovat ne halunneet yhdessä pitää, jotkut conitealaisista ehkä innokkaammin, toiset vähän vähemmän, mutta kuitenkin. Cosplayteinit eivät maksa kirjailijakunniavieraiden lennättämistä Amerikasta, vaan sen tekevät juurikin kirjallisuustapahtumaa tukevat sponsorit.

  Animecon lakkasi olemasta mielekäs tapahtuma siinä kohtaa, kun sen järjestäminen mm. tila-, raha- ja turvallisuusvaatimusten takia alkoi syödä huomattavasti efforttia conitealta. Kaikille avoimena ilmaistapahtumana – harrastusta tavalliselle kansalle esittelevälle messuconina – se on selvästi täyttänyt tehtävänsä, animesta on tullut melkoisen mainstreamia 2000-luvun aikana. Sen myötä soisi myös geneerisen nimisen tapahtuman pikkuhiljaa vaipua ansaittuun paikkaansa historiassa ja antaa uudempien, harrastajien omien ja eri suuntiin erikoistuvien tapahtumien jatkaa tilalla.

 14. Kuuti

  Lmmz: puhut viisauden sanoja! Juuri tuon efektin välttämiseksi olen hokenut sitä, miten tärkeä asia tarpeeksi pieneksi rajattu kohderyhmä on. Tapahtuman mielekkyys korreloi hyvin tehokkaasti sen kanssa, kuinka pitkälti kävijät tuntevat, että kyseessä on ”meidän jengin” tapahtuma.

  Aina kun kohderyhmän suhteen tehdään kompromisseja, tehdään kompromisseja myös kaikkien kävijöiden viihtyvyyden suhteen. Finncon-Animecon on minulle sellainen kompromissi, joka ei mielestäni yksinkertaisesti ole järkevä: siinä uhrataan aivan liikaa aivan liian pienen asian vuoksi. Ne ensimmäiset pari kertaa olivat järkeviä kompromisseja, sen jälkeen ei enää.

  Animeconin kehityksen suhteen suurin blokki on tällä hetkellä Turun Animeseura. Tosin tästä enemmän lähitulevaisuudessa.

 15. Kat

  Mh. jos Turun Animeseuran koetaan olevan blokki, nin ehkä siitä asiasta olisi syytä keskustella kyseisen seuran toimijoiden kanssa?

  Kat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© 2024 karikari.fi

Theme by Anders NorenYlös ↑