Shin Bubukuuti Kai Z GT X Destiny.

Idiootit eivät ansaitse Star Driveria

Star Driveria on tähän mennessä tullut 18 jaksoa ja… ihan vitun jepa. Oikeastaan väitän sitä yhdeksi viime kauden parhaista animeista, ellen jopa parhaaksi. Hämmentävää kyllä, Star Driverin vastaanotto länsimaissa ei ole ollut lähellekään niin hyvä kuin mitä voisi luulla. Toisaalta tämä on ymmärrettävää, sillä ihmiset eivät ainoastaan etsi animeista elementtejä joista he pitävät, ”tykkään mechoista joten katson tätä sarjaa koska siinä on mechoja” tai ”tykkään yurista joten katson tätä sarjaa koska siinä on yuria”, vaan myös karttavat tiettyjä elementtejä – ”en katso mitään missä on mechoja koska ne on naurettavia”, ”yäk tässä on lesboja, en kato”.

Tässä mielessä Tähtiajuri osuu hankalaan rakoon, sillä lähes kaikille sen vetoaville elementeille löytyy myös hylkäämiseen tai inhoon johtava vastinpari. Kuten Hashihime Simounia ylistävässä postauksessaan sanoi:

”But Simoun is far from popular. The show is in my opinion an artistic success, but appears to be a commercial failure. This may be due to the fact that it was not well designed to attract an audience. For any potential audience, there are features that repel. It is a serious anime about ideas and feelings, but it has an exotic, sexualized surface. The sexualized look, on the other hand, is not followed up with much fanservice. It is an anime set during a war, but in which details of battles and weaponry are not completely conceived, and in which the war is fought by provocatively clad females. It is an anime full of romance, but the romance is almost all between women. It is set in a science-fiction world, but it has the emotional intensity of women’s TV drama.”
Tauburn
Toisin sanoen: Star Driver ei olekaan sitä mitä katsoja luulee sen olevan. Joidenkin mielestä Star Driver on paska mecha-anime, koska sen mechataistelut ovat yksinkertaisia ja Takuto voittaa aina. Mutta Star Driver ei olekaan mechasarja vaan taikatyttösarja, jossa tosin ei ole taikatyttöä vaan -poika, ja jossa transformaatio tarkoittaa mechataistelua. Mutta taikatyttöfanitkaan eivät tykkää, koska Star Driver kuitenkin näyttää mechasarjalta. Samoin se näyttää fujoshibaittaus-yaoi-BL-sarjalta, mutta se vain nauraa fujosheille päin naamaa kaikkien Wakon fantasioiden muodossa. Toisaalta homokammoinen katsoja voi säikähtää näitä elementtejä tai Takuton ja Sugatan yhteisiä kylpyhetkiä. Ulkonäöstään epävarmoja nörttityttöjä ahdistavat paljastavat Kiraboshi-asut. Mättöä hakeville pojille Star Driverissa on liikaa ihmissuhdekuvioita. Ja niin edelleen.

Vika on katsojissa. Star Driverissa on nimittäin monta asiaa, jotka nostavat sen muiden animeiden yläpuolelle. Sinälläänhän odotukset Star Driverin suhteen olivat korkealla: sarjan käsikirjoittaja Yoji Enokido on ollut luomassa mm. Melody of Oblivionia, Redlineä, FLCL:ää, RahXephonia sekä Utenaa. Laatua ja mindfuckeja oli siis lupakin odottaa.

Mindfuck on ehkä toisaalta liiottelua, sillä niitä ei juuri sarjasta löydy. Tästä huolimatta kansainvälinen intternetti (eli 4kani) on täynnä ”uguu en tajua Star Driveria se on liian monimutkainen” tai ”yhyy Star Driver jättää katsojan pimentoon eikä kerro mitään, paska sarja” -ragea. Ei siinä mitään, paitsi että Star Driverissa ei ole tähän mennessä ollut kovinkaan montaa yllätystä, joista ei olisi jollain tasolla jo kerrottu etukäteen. SutaDora antaa katsojalle lähes koko ajan vinkkejä siitä, miten sen maailma toimii, mikä on siellä mahdollista ja mikä ei. Siis nimenomaan vinkkejä: katsojan oletetaan pitävän silmänsä ja korvansa auki ja käyttävän vähän päättelykykyään. Tähtiajuri ei nimittäin tarjoile kaikkea tietoa katsojalle valmiiksi hopealautasella.

Tähän väliin voisi todeta, että ulina Star Driverin vaikeudesta on ylilyötyä. Animeharrastajat ovat jo pitkään huutaneet älyllisesti haastavamman animen perään. No siinä sitä nyt on, joten katsokaa sitä, saatana!
Keito Nichi
Ensimmäinen hyvä puoli on siis Star Driverin kerronta. Spoilatakseni kerron, että toisiksi viimeisessä jaksossa ”paljastui”, että Keito on kuin onkin neljäs temppelityttö. Ihmiset 4chanissa olivat yllättyneitä: ”Täh onko Keito east maiden kun se kerran lauloikin :ooo” MIKSI? Sarjassa kun oli jo aiemmin ollut kohtaus, jossa Kalatyttö matkustaa bussilla saaren satamaan ja lähtee helvettiin, kun oli kyllästynyt olemaan Headin häkissä ja kertomaan tälle tarinoita. Bussin takaosassa on yhteensä 4 tyyppiä: Kalatyttö (jonka asema mikona tiedetään), Wako (jonka asema mikona tiedetään), Mizuno (jonka asema mikona on jo selvä, ja jolle ”lauluvastuu” seuraavassa jaksossa siirtyy) sekä Keito. Ok, eihän kohtaus suoraan iske katsojaa päin naamaa että ”kai nyt huomasit että nämä kaikki ovat niitä pyhättömimmejä”, mutta viesti on selvä.

Toiseksi, Star Driverin hahmot. Star Driver on loistoesimerkki siitä, miten hahmosta saatavaa vaikutelmaa voi syventää aivan pienellä vaivalla. Kun animehahmoilla on yleensä noin yksi luonteenpiirre, Tähtiajurin hahmoilla on ainakin kokonaista kaksi luonteenpiirrettä! Hyvänä esimerkkiparina toimivat Benio ja Kanako. Molemmat ovat fyysisesti kovia taistelijoita – Benio on koulun kendojoukkueen kapteeni, Kanako taas nyrkkeilymestari. Molempien hahmoja määrittää seksuaalisuus. Kanakon rintavarustus on toki huomattavasti suurempi kuin Beniolla, mutta tämä on vain pintapuolinen ero. Tärkeämpää on, että Kanakon ja Benion ero näkyy näiden suhteessa seksiin ja seksuaalisuuteen. Seksi on molemmille väline tahtonsa läpisaamiseen, mutta Beniolle se on selvästi työkalu: jotain teknistä, mitä voi käyttää, mutta mikä ei määritä tätä ihmisenä. Kanakon hahmo taas on selvästi seksin läpikotaisin kyllästämä ja on selvää, että tämän luonnetta ja olemassaoloa määrittää seksuaalisuus huomattavasti enemmän kuin Beniota. Tietyllä tavalla Kanako symboloi myös rahan ja muun maallisen vallan vaikutusta, kun taas Benio edustaa japanilaisia perinteitä ja tätä myötä myös henkisyyttä. Benion hahmoluokka on siis syöjätär/henkinen, Kanakon hahmo taas syöjätär/maallinen. Hahmonluontiin käytetyt kikat ovat siis äärimmäisen yksinkertaisia, mutta ne toimivat: hahmoista kumpuava fiilis on ihan erilainen.

Benio ja Kanako

Kolmanneksi Star Driver hyödyntää hahmojaan paremmin kuin useat muut animet. Tässäkin kikat ovat äärimmäisen yksinkertaisia. Vaikka sarjan selvä vastakkainasettelu on Takuto-Sugata-Wako versus Kiraboshi-Head. Tästä huolimatta lähestulkoon jokaisen jakson fokus suuntautuu johonkin ihan eri hahmoon, mutta ei silti unohda, että loppupeleissä sen kantava voima löytyy Taku/Suga/Wako vs. Crux/Head -asetelmasta, minkä ympärillä se sitten pyörii. Näin jokainen hahmo saa aikaa ruudussa eivätkä tunnu pelkästään statisteilta, mutta Star Driver tuntuu silti yhtenäiseltä, jatkuvajuoniselta sarjalta joka tarjoilee joka jaksossa uusia juonenkäänteitä, eikä vain sivuhahmoja esittelevältä episodiluonteiselta hötöltä.

Ainoa huono puoli Star Driverissa on, että sitä on enää 7 jaksoa ;_;. Mutta siihen saakka jokainen sunnuntai on Star Driver -sunnuntai!

Edit: lol sanoin vahingossa Mizunoa Marinoks, kiitti huomiosta Arghy :3

2 Comments

  1. r2-

    Tosin kun on viime aikoina katsonut lähinnä 11-13 jakson sarjoja, tulee välillä ”fuck yeah, *vielä* 7 jaksoa” -olo (alkuun itseasiassa olin misinformoitu ja luulin tämänkin olevan lyhyitä sarjoja, joka myös vaikutti osaltaan mielipiteeseeni sisällöstä, ”ei nää voi millään saada tästä mitään järkevää kokonaisuutta”).

  2. Kat

    Tuli sellainen olo, että tämä on vähän ninkuin pakko Kuutin kuvauksen perusteella vilkaista; kuvauksesta kun tuli mieleen Kannazuki no Miko (ehkä koska siinäkin on papittaria, lesboja, mechoja ja tarinan neidikkäin henkilö on miespuolinen), josta kyllä pidin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© 2024 karikari.fi

Theme by Anders NorenYlös ↑