Shin Bubukuuti Kai Z GT X Destiny.

Järjestäjä!! Mitä scouter sanoo conin kävijämäärästä??

21:04 <+Lmmz> totesimme sitten Finnconin purkukokouksessa, että Järjestäjien Virallinen Arvio conin yksittäisistä kävijöistä viikonlopun aikana on YLI 9000!


Kuten itse kukin varmasti tietää, Tampereella oli viime viikonloppuna (26. – 27.7. 2008) Animecon/Finncon ja niin Bubu kuin Kuutikin oli paikalla. Saavuimme paikalle joskus kymmenen maissa ja ylläripylläri – porukkaa oli Tampere-talolla jo siinä vaiheessa aika käsittämätön määrä. Vaikka kyllähän tuon toisaalta Animeconista arvasi. Onneksi harrastajakunta on vielä niin nuorta, että autopaikka löytyi helposti.

Kokonaisuudessaan Animecon oli paras tähänastisista animeconeista – Tampere-talo oli tällaiselle tapahtumalle oikein sopiva ja loistokas, ja ilmeisesti ainakin lähes kaikki halukkaat pääsivät katsomaan cosplay-kisaa (tai siis kisoja). Itse jättäydyin niistä pois ihan vapaaehtoisesti; jotenkin ne ovat minulle menettäneet merkityksensä, vaikka käyn kyllä ne vilkaisemassa jos tilaisuus eteen tulee eikä niihin tarvitse jonottaa. Sorsapuisto oli myös toimiva ”ratkaisu”; onneksi tänäkin vuonna oli hyvä sää, koska sade olisi aiheuttanut katastrofin. Noh, onneksi Animeconia siunaa aina hyvä sää (paitsi viime vuonna Jyväskylässä). Cosplayta oli paljon ja tasokin tuntui olevan ihan jees – tarkemmin en oikeastaan katsellut, paitsi minimekko-akatsukeja ja FF XII:n Franeja, koska pupunkorvat on aina jees. Ja Fran jo sinällään. Aniki- / AnimeUnioni-kehityskeskustelumiitti oli ainakin omasta mielestäni varsin antoisa ja kehittävä, ja antoi ainakin kuvan, että kehitystä voisi jopa tapahtuakin, ihan aikuisten oikeesti. Conissa oli muitakin antoisia ohjelmanumeroja, kuten Tampere vs. Turku -ottelu ja Janne Kempin sotatekniikkaluento (vaikka en ymmärräkään, miten se liittyi Animeconiin tai Finnconiin (johon se toki kyllä enemmän liittyi, ja jonka ohjelmaksi se oli merkittykin)) – epäselväksi jäi vain, olisiko luennosta saanut kertausharjoitusvuorokausia. Kemppikin paljastui reservin vänrikiksi ja mm. Mangotarhan Sandi osti Turun Animeseuran haalarimerkin, joten positiivisia asioita riitti!

TASin haalarimerkissä on kaunista symboliikkaa. 3 e/kpl, seele ÄT lists PISTE utu PISTE fi palvelee. Postikulut sen verran kuin posti veloittaa, määrästä riippuen.

Ja sitten se negatiivinen palaute. Tästä ovat muutkin itkeneet, niin itken minäkin – myyntipöytien asettelu. Ihmismassat eivät virranneet, ja tulos oli epäonninen KEKEKEKEKE ZERG RUSH ^___^ (Zerg rushiinhan kuuluu olennaisesti liike; oikeaoppisen zerg rushin saanee aikaan esim. huutamalla ”YAOITA TALON TOISESSA PÄÄSSÄ” kun järjestysmiehet ovat muualla).Tästä lähtien myyntikojuja vain toiselle puolelle käytävää tai tilojen suunnittelu niin, että ihmismassat kykenevät liikkumaan ikäänkuin ympyrässä – nythän käytävä päätyi arkkitehtuuris-sosiaaliseen umpikujaan, josta ihmiset lähtivät kulkemaan kauppakujaa takaisin (parempi tapa oli kiertää portaista, mutta tämä jäi useilta huomaamatta). Animeconin ongelmana oli taas animeaiheisen ohjelman vähyys, varsinaista anime-/manga-aiheista ohjelmaa taisi olla kokonaista 8 kappaletta koko conin aikana (Poikien sarjat; anime paraparassa, parapara animessa; manga-kääntäjäpaneeli; yaoi-paneeli; tyttöjen sarjat; kovat koiraat; Ysiviisfemma: Let’s Bible! ja vielä Tatsunoko – erään studion anatomia). Ja ei, cosplay-, AMV- ja muut kisat eivät ole anime-/manga-aiheisia; tarkoitan nyt siis sellaista ohjelmaa, jossa puhutaan siitä, millaista mangaa ja animea on, miten niitä tehdään ja mitä taiteellisia arvoja niillä on. Imageboard-paneeli taas oli niin hirveätä sontaa, että siihen en tahdo koskea pitkällä tikullakaan.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana voisi mainita yaoin vastaisen rintaman selvän nousun. Ainakin osa ihmisistä on peräsuoltaan myöten täynnä homoutta; tästä kertovat useammat viestit niin Anikissa kuin myös paikan päällä nähdyt ”Perustin ”Uskalla sanoa ei yaoille!”-yhteisön”-kyltit. Ehkä tämän maan fanikanta joskus kasvaa ihq-yaoi-ihq-vaiheesta yli! Toisaalta, Animeconissa tuli nähtyä myös tällaista:

Voi jeesus.

18 Comments

  1. Tsubasa

    Vaihtelu virkistää.

    Jos minä järjestäisin Animeconin Tampere-talolla tunkisin myyntipöydät Sorsapuistosaliin ja heittäisin scifistit pääsymaksuttomuuksineen hittoon conin budjettia ja salitilaa syömästä… mutta minultahan ei asiaa kysytä.

    Fiksumpi voisi muuten laskea paljonko olisi 9000 kertaa kahdeksan euroa. ;)

  2. Sandi

    Ei kysytäkään, sen sijaan sähköpostia on jokainen conitea vastaanottanut ainakin siitä asti kun minä olen näissä vieraillut eli ainakin vuodesta 1999. Nyt voi muuten ensi vuoden coniinkin vaikuttaa ihan Anikin foorumeilla, josta löytää mm. kartan Kaapelitehtaasta. Jos on hyviä profetioita tarjota niin http://forums.aniki.fi/viewtopic.php?f=18&t=8450

    Sorsapuistosalin muuttaminen kaubamajaksi olisi kyllä ollut hyvä ratkaisu mutta samalla oltaisiin luovuttu 500 henkilön salista. Toisaalta kolmoskerrokseen olisi voitu sijoittaa osa myyntipöydistä (esim. ne ruuhkaisen itäpäädyn toisen puolen pöydät). Mutta tosiaan joka conista oppii jotain.

    Sinänsä Animecon voisi kyllä ottaa jossain kohtaa omat siivet alleen, mutta ennen kuin näin tapahtuu niin haluaisin kyllä itsekin nähdä että sen ohjelma monipuolistuu huomattavasti. Jotteivät conin ainoat ohjelmat olisi: parit cosplay-kisat, amv-kisa, parit FF fightit, yaoi-paneeli, Janne Kemppi ja Jussi Nikander talk-show.

  3. Tsubasa

    Niin, silloin kyllä menetettäisiin 500 hengen sali – mutta saataisiin samalla ne kaikki muut salit käyttöön. Ovathan ne pienempiä, mutta jos Animeconin puheohjelmaa monipuolistaisi ja tarjoaisi yhtäaikaisesti ohjelmanumeroita eri kohdeyleisöille saisi salitungostakin huomattavasti pilkottua…

    Toisin sanoen coniteat ottavat vastaan ehdotuksia vain sähköpostilla, ja silloinkin jälkikäteen? Luulisi, että foorumeitakin voisi hyödyntää tässä vähän tehokkaammin.

  4. Sandi

    Kykynne tajuta asiat väärin on hipoo jo täydellisyyttä. Jos nyt kuitenkin tarkoitin, että niihin coniteoihin voi ottaa yhteyttä jo etukäteen? … Ja kummasti näyttää siltä että herra ihan itsekin käyttää sitä foorumia parhaillaan vaikuttaakseen vuoden 2009 coniin. Vai meinaatko että tehokasta foorumin hyödyntämistä on vasta se kun kaikki ovat kanssasi samaa mieltä? >:-)

    Ja sanotaanko siitä sorsapuistosalista vielä sellainen pointti, että sen käyttöä ohjelmasalian tarvittiin erityisesti Final Fantasy Fightien vuoksim joka on nykyisin iso suosittu ohjelmanumero ja vaatii oikein toimiakseen tasaista lattiaa, lähinnä random summonointien vuoksi. Olen kyllä valmis allekirjoittamaan sen faktan että sen kakkoskerroksen itäpäädyn olisi voinut myyntipöytien osalta järjestellä fiksummin, mutta siitä ei pääse mihinkään että meillä oli ohjelmaa joka tarvitsi sitä sorsapuistosalia. Toinen vaihtoehto olisi ollut sijoittaa nuo FF fightit ulos, mutta tätä ei haluttu tehdä suunnitteluvaiheessa koska säistä ei silloin ollut tietoa.

  5. Tsubasa

    Kummasti näyttää siltä, eikös vain! Mutta kyseinen foorumi on kuitenkin ollut olemassa jo aika monta vuotta, ja animeconinspekulointi- ja ohjelmanvärväysketjuja on alkanut pulpahdella esille vasta nyt. (Ja nytkin näemmä Finnconin eikä Animeconin järjestäjien toimesta.)

    Miksi?

  6. Sandi

    En tiedä – en ole ollut itse tiedotuksesta tahi ohjelmasta vastuussa. Kun käydään keskustelua nimenomaan conin suurista linjauksista on tähän ensisijainen vastuu pääjärjestäjäsektorilla. FC-AC:n vuoden 2009 triumvir on nyt tuota lähtenyt kysymään, ilmeisesti päärjärjestäjille ei ole tällaista ketjua tullut mieleen pistää pystyyn aiemmin.

    Mistäkö tämä johtuu? Voisin kuvitella että vastaavia asioita on käsitelty menneiden conien jälkipyykki-threadeissa jollaisia kyllä on ollut aikojen alusta. Kyse on kuitenkin siitä että suurin osa asioista on ehdotuksia siitä miten conia pitäisi muuttaa entisestään. Toisaalta olen itse sitä mieltä että tuo Eemelin aloittama tulevaa tapahtumaa käsittelevä oma ketju on keskustelun kannalta paikallaan niin ei topicit rönsyile uuden ja vanhan välillä liiaksi.

    Sellainen huomio sitten Tsubasa, ettei vuosina 2008 ja 2009 ole ollut järjestäjätasolla erillisiä tapahtumia Finncon ja Animecon, vaan olemme noudattaneet politiikkaa ”yhdessä mutta erikseen” eli tapahtuma on Finncon-Animecon, jolla on yksi pääjärjestäjäelin, yksi conitea ja yksi työvoima. Edellisen lauseen saa halutessaan kääntää saksaksi. Menetelmä muuten Tampereella toimi erittäin hyvin.

    Joskus kannattaa ottaa tulla sieltä Ameriikan Yhrysvaltojen pilvipalatseista pois ja katsahtaa asioita hieman suomalaiseen maalaisjärjelliseen tapaan. Nimittäin mitään suurta eteeristä salaliittoa, joka olisi halunnut estää tuollaisten julkisten mielipideketjujen avaamisen foorumeille ei taaskaan ole ollut. kyse on siitä ettei yksikään aiempien conien pääjärjestäjistä ole tullut ajatelleeksi asiaa. Nyt on, joten miksi valittaa asiasta johon on saatu korjaus?

    Ohjelmantekijöiden kalastelun olemattomuudesta ja muutenkin ohjelmapuolen laaduttomuudesta allekirjoitan huolesi. Tämä on ollut tähän astisten animeaiheisten conien suurin heikkous.

  7. Antti 'hrst' Alhonen

    Kiva kuulla että ohjelman ongelmat myönnetään, mutta jotenkin tuntuu tää pääpointti menevän ohi! Nimittäin se, että Sändille ja monelle muulle OHJELMA (vaikkemme edes tarkoita sillä pelkkää puheohjelmaa vaan kaikkea sisältöä) tuntuu olevan VAIN YKSI sivuseikka monista tekijöistä, siis sille on annettu sama rooli ja arvo kuin vaikka conitean käyttämien paperiarkkien värisävylle ;-).

    Sitten aina hehkutetaan kuinka kyllä nyt on ne ja ne yhteistyökokoukset ja coniteat toimineet tosi hyvin, varmasti ovatkin mutta mitä iloa siitä on jos the main point on unohdettu? Pääpointti, SISÄLTÖ, on myös se mikä näkyy kävijöille. Ei siis ole lainkaan lohdullista todeta että ”joo ainoastaan tää ohjelma kusi, muuten meni hyvin”, koska se ohjelma eli sisältöhän on se kaikki kaikessa, tai ainakin pitäisi olla!

  8. Sandi

    Kiinnostaa ihan vitusti. Voi nyyh, miksi et ole hrst Finncon-Animeconin ohjelmavastaava? Miksi se on GC? Miksi?! Häh?! Tee äläkä valita, perkele.

  9. Tsubasa

    Voi nyyh, kenties hänelle on syntynyt sellainen mielikuva ettei Finncon-Animecon ole se kaikkein vastaanottavaisin taho omalle panostukselle ja osallistumiselle. Mistäköhän lie johtuu?

    Minusta on vähän surullista, että yhtenäkään vuonna ei ole kenellekään tullut aiemmin mieleen kysyä kansan mielipidettä etukäteen. Puhetta kuulemma on ollut paljon ”postituslistoilla, yhteistyökokouksessa ja erilaisissa coniteoissa” – mutta sielläkö se fandom on jolle nämä tapahtumat järjestetään? Vai järjestetäänkö ne tosiaan vain siksi, että järjestäjät saisivat järjestää tapahtumia?

    Aika nurinkurista minusta.

  10. Antti 'hrst' Alhonen

    ”Kiinnostaa ihan vitusti”, ”voi nyyh” tiivistääkin hyvin, mistä on kyse. Toisaalta sanotaan ”tule tekemään”, toisaalta asenne on tämä. Taisin osua liian hyvin naulan kantaan, mutta johan se onkin parin vuoden analyysin tulos.

    Valittaminen ja tekeminen eivät ole toisensa poissulkevia. Minähän teen. Tosin toista tapahtumaa, koska siihen minua pyydettiin _aivan_ erilaisella tavalla kuin erääseen toiseen tapahtumaan.

    Lisäksi teen mieluummin hommia porukassa, jolla on mielestäni järkevä (tai ainakin järkevämpi) käsitys siitä mitä ”tekeminen” on. En edes yritä yksin muuttaa jotain, mitä en usko voivani muuttaa, se on aivan epärealistista.

  11. Bubu

    Noniin pojat, minun ja Kuutin blogi saattaa olla vähän trollaamisen puolelle lipsuva, mutta suoranaista vittuilua ja turhanpäiväistä tappelua en täällä(kään) mielellään katsele, varsinkin jos se ei tunnu johtavan mihinkään, kuten tämä keskustelu. Tapelkaa loppuun vaikka irkissä.

  12. Lmmz

    Noh, tehkää se oma tapahtumanne, tehkää se muiden virheet korjaten. Ehkä sen jälkeen voidaan edes koettaa puhua samoista asioista. Ehkä teitäkin sitten pyydetään punaisen maton kanssa, kun nähdään että osaatte oikeasti tehdäkin tapahtumia, äänekkään kommentoinnin ohella (vihje: aika harva conitean jäsen tai ohjelmanjärjestäjä on erikseen pyytämällä pyydetty touhuun mukaan – useamminkin kuvio on toisin päin, eli vapaaehtoisesti tullaan mukaan kysymään että voiko auttaa. Kohteliaisuus ja tavat toimivat molempiin suuntiin).

    Vaikka kovasti tunnutaan välillä muuta väittävän, niin henkilöthän tässä riitelevät, eivät asiat. Mystiset AU:t ja Coniteat ja muut kollektiiviset mielet, jotka vuodesta toiseen haittaavat Hyvän Tapahtuman tekemistä. Mutta ehkä se sitten on hyvä, että meillä on useita erilaisia tapahtumia tässä maassa, kun toisista on niin vahvat ennakkokäsitykset, ettei niitä edes uskalleta lähteä muuttamaan – sehän saattaisi vaatia jopa vähän omaa aktiivisuutta, suun avaamista postituslistoilla eikä jossain foorumikommenteissa.

  13. Antti 'hrst' Alhonen

    Niidelin postaus on aivan asiallista analyysiä, joskin suorapuheista, samoin ensimmäiset kommentit. Eikö ole ihan luonnollista vastata Sändin vähän tuohtuneeseen viestiin vähän samaan sävyyn? Kyllä se keskustelu niin etenee, ei kai tässä kellään osapuolella ole tarkoitus loukata henkilöä vaan jutella _asioista_ (vaikkakin sävy on tuohtunut.)

    Mutta miksi ketään ei kiinnosta kommentoida pointtiani millään tavalla? Tilanne todellakin on se, että Animeconeissa ohjelmaa ei pidetä _tärkeänä_ osana tapahtumaa. Kun tämän sanoo ääneen, ymmärrän vielä sen että järjestelyiden eteen paljon vaivaa nähnyt tuohtuu, niin minäkin jos työtäni arvosteltaisiin, mutta sitä en enää sulata, että aletaan höpistä ”henkilöt tässä vaan riitelevät, ei tässä mitään asiaa ole, tehkää se oma tapahtumanne” blaa blaa. Eiköhän tässä kuitenkin ihan asioita analysoida, ja aika tärkeitä sellaisia fandomin ja tapahtuman kannalta. Lmmz, olet usein ollut kivasti puolueeton analysoija. Yritä pitää se rooli, se on hyvä rooli. Ota silmä käteen ja katsele, eikö tässä ihan asiapointteja ole tuotu esiin.

    On myös ihan normaalia, että SEKÄ henkilöt ETTÄ asiat riitelevät. Toisin sanoen: henkilöt riitelevät asioista. Siitä tässäkin voisi olla kyse, ellei tätä yritetättäisi redusoida pelkäksi henkilöriidaksi sivuuttamalla ne asiat ja takertumalla vain siihen ”riitaan”.

    Voisiko esim. Sandi vähän kommentoida, että ootko yhtään samaa mieltä mun kanssani siitä, että tosiaan ohjelmaa ei pidetä kuin ainoastaan yhtenä pienenä osa-alueena eikä se saa erityishuomiota? Pystytkö/HALUATKO kertoa vähän conitean toiminnasta siten, että millainen alaryhmä siellä hoitelee ohjelmaa? Ihan näin mielenkiinnosta. Minä nimittäin sain menneeseen Animeconiin pyynnön tehdä jotain ohjelmaa, joskin rivien välistä ”no tee nyt sit ite parempaa ohjelmaa ku ei kelpaa” -sävyisen. (Ja vähän viime hetkellä.) Tämä oli itselleni hirveän positiivinen yllätys, ja oletin ilman muuta, että monet muutkin olisivat saaneet tällaisia kyselyitä ja kieltäytymisestäni huolimatta siellä olisi joku uusi animeaiheinen puhuja – mutta ei vaan ollut. Esim. sitä haluaisin tietää, kyseltiinkö sinne paljonkin porukkaa? Tämähän olisi nimittäin positiivinen juttu jos näin olisi ja harmillista, ettei ketään vain saatu.

    Mitä ”oman tapahtuman tekemiseen” tulee, olen pitkään, pari vuotta nimenomaan pysytellyt vain sivustakatselijana. Ajattelutapani on sen tulosta; en suinkaan tunne Desucon-tyypeistä ennestään kuin pari. Desucon nyt vain sattui osumaan siihen saumaan, kun epäröin että ehkäpä sittenkin voisin kuitenkin jossain pitää jonkin ohjelman – ja siihen minua pyydettiin sopivalla hetkellä ja sopivalla tavalla. Desucon ei myöskään ole luvannut olla täydellinen ja virheetön tapahtuma, älä lue Lmmz sellaista rivien välistä. Siinä on vain aika erilaiset peruslähtökohdat, mm. ohjelmakeskeisyys. Ja peruslähtökohtien merkitys on kyllä aika suuri. Onnistuminen on vielä asia erikseen.

    Tee ite parempi -argumentaatio ikävästi _ei liity asiaan_. Se ei kumoa eikä poista niitä tosiasioita, mitä ääneen sanotaan. Kyllä ohjelmanjärjestäjän täytyy voida itse hankkia ohjelmanpitäjiä, ei voi vaatia että kriitikot ja arvostelijat oma-alotteisesti paikkaisivat puutteet. Ei elokuvakriitikkoakaan kukaan vaadi osallistumaan jatko-osan tekemiseen. Eri asia on tietenkin, miten tähän kritiikkiin suhtaudutaan, ja ymmärrän tuohtumuksen, mutta ei edes ikävästikään esitetty kritiikki kumoa itse puheena olevia asioita. Vasta-argumentti ”tehkää ite” on siis arvoltaan puhdas nolla. Olisi kiva keskustella ASIOISTA. Minä ja Tsubasa olemme sitä tässäkin mielestämme yrittäneet, vaikkakin ehkä vähän epäonnistuneet mutta kuitenkin yrittäneet.

  14. Sandi

    Sinun ja Tsubasan kommenteissa on se ikävä piirre että ne muistuttavat tyyliltään noitavainoa. Kyselette kovasti, että miksi sitä sun tätä ei ole tehty aiemmin ja aina on ollette saaneet, ainakin minulta, vastauksen: ”Asiaa ei ole osattu ajatella, korjataan jatkossa”. Hyvä asia on, että esille nostamianne asioihin on todellisesti alettu kiinnittämään huomiota, hyvänä esimerkkinä tuon julkisen keskustelun aktiivinen viljely. Allekirjoittanut vain todellakin tuohahtaa, kun tämä ei näytä riittävän?

    Järjestäjät ovat ihmisiä, jotka eivät osaa ajatella asioiden jokaista puolta, ja joilla on taipumus tehdä virheitä. Etenkin ihmetyttää tämä asennoituminen siihen että maassa on joku suurien muinaisten raati tahi että coniteat ovat vapaamuurarilaitoksia. Näin ei ole, uusia ihmisiä otetaan järjestäjäpuolelle vastaan ja muiden antamat ideatkin kuunnellaan. Osittain antamanne palautteen vuoksi tätä on nyt lisätty tuntuvasti. Nyt vain ihmetyttää, että miksei tämä kelpaa? Miksi vaaditte edelleen päitä vadille menneisyydestä, jota on tässä vaiheessa hieman paha enää korjata?

    Ylipäätänsä jatkuvat syyttelyt suuntaan tai toiseen ovat käsittämättömiä. Ketä tahansa alkaa ajan kanssa kyrpimään kohtuudella jos tapahtumia arvostellaan tasan yhdellä faktorilla, oli se mikä hyvänsä. Se että ohjelmaosuus animeaiheisissa coneissa on tähän mennessä ollut lasten kengissä ei todellakaan tarkoita sitä, että muut conin järjestämiselle olennaiset asiat kuten tilat, turvallisuus, työvoima, tekniikka, (kunnia-)vieraat, yms. olisivat mitenkään vähempiarvoisia. Coni on kuitenkin todella monen asian summa, eikä yhtä voi korostaa toisen yli.

    Eikä tarkoitus ole sanoa ”tehkää itse parempi”, vaan pyytää itse kultakin hieman käsitystä siitä ettei näiden asioiden kanssa oikeasti tarvitse etsiä syyllisiä, vaan voi keskittyä ongelmallisten asioiden parantamiseen. Se vain onnistuu paremmin ryhmätyöhengessä kuin provosoimalla ja trollaamalla aiheettomasti.

  15. Antti Alhonen

    Ymmärrän hyvin, että järjestäjät ovat ihmisiä, jotka eivät osaa ajatella asioiden jokaista puolta, ja joilla on taipumus tehdä virheitä. Se ei olekaan pointtini, siksi en enää suuremmin viitsikään valittaa esim. sellaisista virheistä kuten liian pieni tila viime Helsingin-conissa jne… Ne ovat mennyttä. Minusta olisi aika puhua siitä, mikä on tärkein ja ulospäin myös näkyvin osa conia, itse conin tarkoitus, ja mihin ei ole kiinnitetty edelleenkään mitään huomiota. SISÄLTÖ. Sisältö on siitä maaginen osa-alue, että kun se on ennalta hoidettu kuntoon, sen on vaikea mennä pieleen! Siksi siihen on palkitsevaa satsata. Toisin on esim. turvallisuuden, työvoiman, tilojen, kunniavieraiden ja monien muiden käytännön seikkojen kanssa, sillä ne voivat arvaamatta feilata vaikka ne olisi hoidettu aivan hyvinkin.

    Ehkä en ilmaise itseäni tarpeeksi selvästi, mutta pointti on juuri siinä, että miten sellainen asia kuin tapahtuman koko SISÄLTÖ voidaan mieltää sellaiseksi ”yhdeksi puoleksi” ”jota ei vaan aina tule ajatelleeksi”. Ymmärrän hyvin sen, jos jotain käytännön juttuja, tai jopa moniakin, jää ottamatta huomioon, mutta se yllättää minua, että joka kerta on se SISÄLTÖ jotenkin vain päässyt unohtumaan. Se viittaa minusta siihen, että tapahtumaa tehdään tekemisen itsensä vuoksi, kun minusta ”normaali” lähtökohta on niin päin, että ensin on jotain ”sanottavaa” eli sisältöä, ja sitten sen ympärille järkätään tapahtuma.

    ”esille nostamianne asioihin on todellisesti alettu kiinnittämään huomiota”: joihinkin kieltämättä on ja se on tosi hyvä. Parannusta on tapahtunut valtavasti monissa niissä ikävissä PR- ja käytännön asioissa, jotka Tsubasan blogissa olivat pinnalla joskus puoli vuotta sitten. Mutta edelleenkään sellaiseen asiaan kuin OHJELMA eli SISÄLTÖ ei ole kiinnitetty huomiota. Ei tässäkään conissa — jossa ohjelmaa oli vielä heikommanlaisesti kuin ennen.

    Emme siis vaadi päitä vadille menneisyydestä. Ylipäänsä emme VAADI mitään. Tämä on blogi, jossa niidel *analysoi* tapahtumaa. Vastauksissa myös *analysoidaan* tapahtumaa. Vaatimuksia ne eivät ole, eivätkä myöskään noita- tai mitään muutakaan vainoa. Animeconia analysoidaan kerta toisensa jälkeen yksinkertaisesti siitä syystä, että se on aivan ylivoimaisesti suurin ja merkittävin anime-aiheinen tapahtuma Suomessa.

    Analyysiä ei myöskään kannata pitää syyttelynä, vaikka se olisikin karvasta luettavaa.

    Tänä vuonna mainitsemasi seikat: tilat, turvallisuus ja ilmeisesti työvoimakin toimivat hyvin. Tekniikka toimi kohtuullisesti mutta kunniavieraat olivat… no, ei ollut saatu aiheeseen erityisesti liittyviä kunniavieraita. Tietenkin kaikkia asioita tarvitsee korostaa, mutta edelleenkin, ohjelma _ehdottomasti_ tarvitsisi selvän painotuksen, mitä ei ole ollut tässä eikä aiemmissakaan coneissa. Minusta ja monista muista on niin _itsestäänselvää_ että Animecon-nimisessä tapahtumassa olisi animeaiheista luentoa, paneelia, työpajaa ja muuta tekemistä, että tapahtuman luonne scifi-tapahtumana ja anime-miittinä tuntuu vain suorastaan käsittämättömältä. En tiedä onko se erityisesti kenenkään vika, jos vaan kukaan ei osaa/uskalla/halua pitää ohjelmaa, mutta se mistä syyttelen on se, ettei järjestäjiä itseään tunnu lainkaan haittaavan ohjelman puute vaan se listataan vain yhdeksi seikaksi, ei välttämättömäksi osaksi kuten sen pitäisi olla. Se ei ole välttämätön osa siinä mielessä kuten turvallisuus – elossa selviää ilmankin ohjelmaa – mutta se on välttämätön, jos tapahtuma haluaa kantaa nimeä Finncon-Animecon eikä Finncon-Animemeet valehtelematta kävijöilleen.

  16. Sandi

    Tracon ja Finncon-Animecon coniittina, sekä etenkin animeharrastajana, minua harmittaa suuresti animeohjelman yleisen tason käsittämättömän heikko laatu. Ja kuten myös sanoin niin olen itse täysin sitä mieltä että näin oli myöskin FC-AC’08:ssa.

    Olen itse pyrkinyt eri coniteoiden kokouksissa myös kovasti patistanut ohjelmavastuullisia löytämään uusia ohjelman tekijöitä ja toisaalta etenkin harjoittamaan enemmän interaktiota ohjelmanjärjestäjien kanssa. Ohjelmavastaavan tulisi aktiivisesti osallistua ohjelmanumeroiden (erityisesti puheohjelmien) valmisteluun vaihtamalla ajatuksia aiheesta ohjelman järjestäjän/-ien kanssa. Tämän laiminlyömistä ei voi myöskään perustella ohjelmavastaavan ajan vähyydellä koska ratkaisu on itsestään selvä: Otetaan coniteaan lisää ohjelmavastaavia.

    Olet oikeassa hrst siinä että ohjelmaan pitää panostaa, mutta se täytyy tehdä hankkimalla lisää resursseja eikä uhraamalla olemassa olevia resursseja. Se olkoon nyt sitten sen vuoden 2009 conien suurin haaste (ja tietysti loppuvuonna 2008 olevien jos vielä ehtivät asiaan vaikuttaa).

    Kuitenkin väite siitä että coni järjestetään vain järjestämisen ilosta ei pidä paikkaansa, sillä tottakai järjestäjäkunnassa on halu tehdä hyvä con joka osaltaan. Joskus vain jokin osa feilaa; Tänä vuonna se oli ohjelma.

    P.S.
    Kyllähän Animeconissa aiheeseen liittyvät kunniavieraat olivat: Nina von Rudigen ja Johanna Koljonen eli ”Ms Mandu”. Eikai Animeconin kunniavieraan ole pakko Japanista tulla, jotta kelpaa? Eihän? Ei silti kyllähän se kiva olisi.

  17. Sampo Smolander

    Tsubasa: Sinulla, ja muilla Animeconisteilla joilla on selkeä visio siitä millainen tapahtuma hyvä Animecon olisi, teillähän on nyt hieno tilaisuus ottaa Animecon haltuun. Menkää ensin vahvasti mukaan v. 2009 Finncon-Animeconin Animecon-puolen järjestämiseen, ja sen jäkeen vaikka itsenäistäkää Animecon itsenäiseksi tapahtumaksi v. 2010. Vain taivas (ja oma ehtiminen) on rajana. Keskustelupalstoilta saa sellaisen vaikutelman ettei Animeconin järjestäjistä oli varsinaisesti ylitarjontaa, joten innokas porukka jolla on näkemystä varmaan olisi tervetullut hommiin.

  18. Tsubasa

    Jaa-a, eipä taida onnistua. Meillä kun taitaisi olla samana vuonna Desuconkin järjestettävänä, ja oman tekeminen alusta alkaen kunnolliseksi on monista varmaan miellyttävämpi ajatus kuin rikkinäisen korjaaminen. (Ja vaikkei olisikaan, niin ei varmaan kauheasti tarvitse miettiä miksei Animeconin tekemiseen osallistuminen muutenkaan ole se kaikkein houkuttelevin tarjous…)

    Mutta odotellaan ja katsellaan. Eihän maan animeskenen ykköstapahtuman ole pakko olla nimeltään juuri Animecon; vaihtoehtojahan Kyuu tuolla toisaalla jo mainitsikin. Se on omalla tavallaan vain merkki skenen lapsuusasteesta; sopiva nimi conille joka järjestetään aikana jolloin coneja on vain yksi tai muutama. Eihän Finnconin nimikään ole ”Scificon”…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© 2024 karikari.fi

Theme by Anders NorenYlös ↑