Shin Bubukuuti Kai Z GT X Destiny.

Kadonneen sukupuolen metsästäjät

Tapahtui viime jaksossa: Bakacon julkisti kunniavieraansa. Tämä on Li ”PikminLink” Kovacs, ehkäpä maailman kuuluisin Link-cossaaja. Onnea Bakaconille PikminLinkistä (Ja PikminLinkille onnea Bakaconista)!

Hevosmiesten tietotoimisto tiesi kertoa, että PikminLinkin coniin saamisen taustalla on myös henk. koht. suhteita. Tässä ei toki ole mitään pahaa – samaa taktiikkaa käytimme myös Desuconissa hyvällä menestyksellä, ja mikäli se coninjärjestämistä auttaa, tulee henk. koht. suhteita tietysti pyrkiä hyödyntämään aina kun vain mahdollista (tuppeensahatut lautakasat poislukien).

Siinä, että Bakaconin kunniavieraaksi kutsuttiin kuitenkin PikminLink – tyttö, joka tunnetaan parhaiten siitä, että osaa näyttää pojalta – on kuitenkin jotain hyvin perustavanlaatuista. Kieltämättä on totta, että useat miespuoliset animehahmot ovat sellaisia, että näiden cossaaminen on huomattavasti helpompaa tytölle kuin pojalle ja että tulos on näin myös parempi. Crossplayn suosio Suomessa on silti äärimmäisen hämmentävää. Jos IRC-galleriaan on luottaminen, Animeconin kävijöistä 85% on naispuolisia ja vähän vanhempaankin kansanosaan vetoavassa Desuconissa 79% – mutta cossaajia katsoessa ei siltä tunnu, sillä tyttöjen harjoittamaa crossplayta on niin paljon. Perusargumentti tähän on, että ”kivoja naishahmoja ei löydy” tai ”ruumiinrakenteeni ja kasvonpiirteeni sopivat paremmin poikien cossaamiseen” tai ihan suoraan ”en viihdy hameissa”. Ehh. Ei siinä sikäli mitään, mutta tuntuu, että näin vastaa noin kolme neljäsosaa tytöistä, joka ainakin minusta on järkyttävän suuri määrä. Järkyttävän suuri määrä tyttöjä, jotka samaistuvat ensisijaisesti mieshahmoihin ja vasta toissijaisesti naishahmoihin. Syitä crossauksen ylisuosioon on pohtinut myös mm. Konamin tässä kirjoituksessaan.

Tiedä sitten, onko kyse vain teini-iän epävarmuudesta – varmasti osittain sitäkin, mutta toisaalta väittäisin myös, että animeharrastajapiireissä on myös erittäin suuri määrä sukupuolestaan epävarmoja ihmisiä sekä ihmisiä, jotka ovat varmoja, että näiden sukupuoli on eri kuin mikä se biologisesti on. Transsukupuolisissa ihmisissä ei tietenkään ole mitään vikaa, kuten ei muissakaan seksuaalivähemmistöissä, mutta jotain tässä skenessä täytyy olla, kun pystyn noin viiden sekunnin miettimisajalla luettelemaan ainakin 10 tällaista henkilöä. Vertailun vuoksi en muista tavanneeni kuin pari transsukupuolista ihmistä koko muun elämäni aikana. Niitä, jotka ovat vain sukupuolestaan epävarmoja, on skenessä taas lukematon määrä.

Näillä perusteilla voisin väittää, että animeskenessä täytyy olla jotain sellaista, joka saa seksuaalivähemmistöt esiin kaapeistaan ja ihmiset kyseenalaistamaan sukupuolensa. Tähän vaikuttaa varmasti animeharrastajien erittäin suuri suvaitsevaisuus seksuaalivähemmistöjä kohtaan, jolloin ne, jotka muuten pitäisivät seksuaalisuutensa piilossa, uskaltavat olla sitä mitä ovat, mikä on ihan hyvä asia. Osittain asiaan vaikuttaa varmasti myös animessa esiintyvä suvaitsevaisuus seksuaalivähemmistöjä kohtaan. Asia on saanut osakseen myös akateemista mielenkiintoa esimerkiksi Katja Valaskiven Pokemonin perilliset”-tutkimuksessa sivuilla 15 ja 24. Sivulla 75 on kuitenkin varsinainen pointti:

”Japanilaisen populaarikulttuurin moninaisuus antaa tilaa monenlaisille variaatioille ja arjessa outoina pidetyille näkemyksille ja olemuksille. Harrastajille tärkeää onkin itsensä toteuttaminen ja tilaisuus leikitellä identiteeteillä. Conien keskusteluissa ja luennoilla seksuaalisuuteen ja seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvät viittaukset ja huulenheitto ovat yleisiä, ja tuottavat yleisössä äänekkäitä reaktioita, mutta asialla on vakavampikin puolensa. Animen ja mangan androgyyniset hahmot laajentavat kahden sukupuolen jyrkkää jakoa loputtomien variaatioiden janaksi, jossa kysymykset seksuaalisuudesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta moninaistuvat ja kevenevä. Samalla syntyy tilaa sukupuolen kyseenalaistamiselle fiktion ulkopuolella. Tracon-tapahtumassa kyselyyn vastanneista yhdeksästäkymmenestä kuudesta yksi ilmoitti sukupuolta kysyttäessä ”selvityksen alla”, mikä lienee melko harvinainen vastaus missä tahansa kyselyssä. Nähdäkseni yllä kuvattu selittää, miksei vastauksen ilmaantuminen lomakkeeseen juuri conissa ole lainkaan sattumaa.”

Tästä voisi vetää johtopäätöksen, että animepiireihin ei ainoastaan valikoidu ihmisiä, jotka ovat transsukupuolisia tai sukupuolestaan epävarmoja, vaan animepiirit nimenomaan saavat tämän muutoksen aikaan. Mutta omasta mielestäni se, että 75% tytöistä olisikin poikia, jotka ovat vain jääneet tytön ruumiiseen vangiksi, on aika paksua. En suostu uskomaan tällaista. Varsinkin, kun 75% pojista animepiireissä ei tällaista mitä ilmeisimminkään tunne.

Lieneekö kyse sitten siitä, että kun naispuoliset animehahmot ovat oikein korostuneen feminiinisiä, seksuaalisuudestaan jo muutenkin epävarmat teinitytöt kokevat ulkonäköpaineita – varsinkin, kun nämä tytöt ovat 90% varmuudella niitä koulun hiljaisia villapaitatyttöhissukoita. Sehän ei ole mitenkään harvinaista, että animeharrastajat eivät ole koulun nokkimisjärjestyksessä sitä ihan ylintä kastia. Ja vaikka ei olisikaan joutunut koulun kanalauman koulukiusaamisen kohteeksi, saattaa tämä villapaitatyttö helposti yhdistää naisellisuuden ja/tai tyttömäisyyden tähän kanalaumaan, mikä sitten tuottaa vastenmielisyyttä huokuvan vastareaktion.

Suomen kansainvälisesti huomiota herättänyt sukupuoliriippumaton HOT HOT HOT COSPLAYERS -top 3 näyttää muuten jotakuinkin tältä (Ja lista on osittain myös todistettavissa: 1, 2):

…nnniiin. Kaikki Suomen kuuluisimmat ja nimenomaan ulkonäöllään positiivista huomiota herättäneet cossaajat ovat miespuolisia. Suomeen ei ainakaan vielä ole päässyt syntymään sellaista cosplay(puoli)julkkistyttöä, joka tunnettaisiin laajalti siitä, että tämä on 1) äärimmäisen kuuma, 2) äärimmäisen hyvä cossaaja ja 3) jonka cosplay-asut olisivat äärimmäisen naisellisia (lue: paljastavia). En sitten tiedä, johtuuko se vain yllä olevista syistä vai suomalaisesta ”no en viitti tehä kun mitä noi muutkin musta ajattelis”-mentaliteetista. Nättejä tyttöjä kun ovat conit pullollaan, eli siitä ei ainakaan pitäisi olla kyse.

Feminismin perusteoksessa ”Toinen sukupuoli” Simone de Beauvoir toteaa naiseuden olevan ”toiseutta”. Tällä Beauvoir tarkoittaa sitä, että ihmisistä puhuttaessa miessukupuoli on oletusarvo; naiseus on tästä poikkeus. Nykyfeministien mukaan tätä todistaa yhä nykyäänkin esim. sanomalehtien kuvatekstit: jos kyseessä on mies, kuvatekstissä saatetaan todeta ”Lääkäri kantoi salkkua auringonpaisteessa”, mutta jos kyseessä on nainen, kuvateksti onkin ”Naislääkäri kantoi salkkua auringonpaisteessa”! Naiseus on siis poikkeus säännöstä joka täytyy mainita erikseen. Ottamatta enempää kantaa sukupuolten tasa-arvoisuuteen yhteiskunnassa, ainakin Suomen animepiireissä on tätä nykyä selvä naisten ylivalta, mistä todisteena IRC-gallerian animeyhteisöjen sukupuolitilastot, jotka todellakin ovat 80% – 20% tyttöjen hyväksi.

Mutta jos tytöt omalla käytöksellään näyttävät, että he eivät arvosta sukupuoltaan vaan pukeutuvat aina pojiksi, miksi minunkaan pitäisi sitä arvostaa? Taidan hakea Audini ->.

8 Comments

  1. Bubu

    Se yleisin syy mieheksi pukeutumiselle on, että animessa ja mangassa ei mukamas ole kivoja naishahmoja. Tämä on väite, jota minä en ole koskaan allekirjoittanut enkä tulekaan allekirjoittamaan. Olen vakaasti sitä mieltä, että suurin osa tytöistä (ja miksei pojistakin) vain katsoo vääriä sarjoja.

    Massashounenin naishahmot ovat lähes kaikki tylsiä ja munattomia, esim Naruton ainoa poikkeus on Tsunade jota pukuillakseen täytyy sitten olla G-kupin tissit. Itse asiassa kaikilla edes semisti asenteellisilla tädeillä shounenissa on pamela anderson -tissit (Rangiku, Nico Robin, Nami myöhemmissä chaptereissa, Elie, jne jne), joka vaikeuttaa pukuilua tavallisten B-kuppirintaman tyttöjen kannalta. Toinen ääripää shounenin tissibeibeistä on moesarjojen ylisöpöt tytsyt, joilla ei ole muuta persoonaa kuin näyttää söpöltä ja rakaustua sarjan päähahmoon uguu. Valitettavasti nämä kaksi sarjatyyppiä ovat nykyisin ne, jotka keräävät eniten katsojia ja suosiota, joten ei ihme, että cossattavaa ei löydy. En minäkään cossaisi noista sarjoista ketään tyttöä vaan jos pakko olisi, olisin sitten vaikka Naruto itse! Kolmas seikka on sitten ne sellaiset pseudoyaoisarjat, joissa ei ole yhtään naishahmoja ja joita ne 16-wee tytsyt katsovat juuri sen pseudoyaoin takia. Sitten pukeudutaan pojiksi ja ollaan tosi ghey hih hih hih, tämän tosin laskisin lähinnä teini-iän kokeilun ja hulluttelun piikkiin, kyllä ne siitä kasvaa.

    Onhan niitä muita sarjoja ja niissä hyviä naishahmoja vaikka millä mitalla, mutta kun animefanit tarttuvat nykyisin kaikenlaisiin keskinkertaisuuksiin ja mitäänsanomattomuuksiin kuin K-Oniin ja Hetaliaan ja 07-Ghostiin ja muuhun pikkunäppärään taskulämpimään kaavankierrätykseen. Ei niitä muita sarjoja kukaan katso.

  2. Bitenshi

    Pitkälti samoilla linjoilla Bubun kanssa siitä, mikä mättää kun ei ole cosplaybeibejä Suomessa. Fanitus on yleensäkkin enemmän ”tyttöjen juttu”, mistä voi aika hyvin päätellä miksi nämä kundit nyt vaan iskevät paremmin itsensä esille kuin kimmat. Miescossaajat nyt yleensäkkin erottuvat joukosta ja keräävät huomiota, koska valtaosa cosplayharrastajista on kuitenkin tyttöjä. (Myös ihan väkimassasta erottumisenkin puolesta! Kuka ei voisi huomata kun olet silinterin kera kaksi päätä muita pidempi.)

    Itse harrastajana en ole tehnyt mitään selkeää valintaa sen suhteen, kumpaa sukupuolta cossaan. En myöskään pidä katsomieni sarjojen naisia rasittavina, mutta jotenkin kummassa en ole tehnyt kuin yhden tyttöpuvun ja sekin oli ihka ensimmäinen jonka tein. En tiedä olenko mitenkään samaistunut miehiin, enemmänkin syynä on se että jätkillä on ollut kivemmat asut ja lempihahmo sarjasta jostakin kumman syystä sattuu olemaan mies. Näillä perusteilla yleensä cossattavan hahmon valitsen. Ja tähän voi kai mainita, että olen 18-vuotias, en sitten tiedä huitelenko vielä siellä crossplayn kulta-ajalla ikäni suhteen. : D

    Mutta toivoa on, tiedän ihan henkilökohtaisesti monta cossaajaa jotka ovat kymmenien crossipukujen jälkeen alkaneet tekemään naishahmoja ja itsellänikin on parisen kyllä varastossa, odottamassa sopivaa käyttökertaa.

    Pakko kuitenkin sanoa, että en yhtään ihmettele jos cosplaybeibeksi ryhtyminen on vähän vaikeampaa kuin cosplaykönsikkääksi. Koska hottispojut ja hottismiehet animeissa tosiaan pukeutuvat yleensä hitusen, noh, lämpimämmin kuin monet samanlaista hottisarvoa pitelevät naishahmot. Ainakin ne tunnetuimmat ovat tätä luokkaa, mistä taas päästäänkin siihen kierteeseen että ihmiset vain katsovat vääriä sarjoja.

    Uskon myös, että tuskinpa tuo top kolmekaan olisi hottislistoille päässyt, ilman että sarjat olisivat juurikin siitä suositummasta päästä. Ainakin kun itse viimeksi kuulin niin D.Gray-man, Bleach, TTGL ja muut olivat kuumaa kamaa ihan kummankin sukupuolen mielestä. ;3

  3. Iris

    ”No en viitti tehä kun mitä noi muutkin musta ajattelis”-mentaliteetti piikittää varmasti aika montaa villapaitahissukkaa jolla on XL-kokoisen mummorievun alla megabosat, koska Ne Muut ajattelee Just Sitä: ”karsee huora hyi vittu miten se kehtaa”. Nuoret on tunnetusti melko konservatiivisia, paitsi jos kyseessä on juttu josta itse tykkäävät ja äiti vihaa. En usko että valtaosa teini-ikäisistä cosplayaajista on karistanut tätä ajattelua, vaan pikemminkin tuonut sen mukanaan skeneen (syy myös sille, miksi ”conikiusaaminen” oli tuntematon konsepti viisi vuotta sitten). Jos sillä on tissit tanassa, se on huora. (Ja ne jotka fäppää sille on karseita luusereita MUT OMG NOI BISHIT PUSSAA SCHLICK SCHLICK)

    Bring on the T&A, I say. Eniten vituttaa naisten harrastama misogynismi, vaikka olisivatkin teinejä jotka eivät tiedä paremmin.

  4. BiQ

    Ottakaas huomioon, että coneissa on vieraina myös vanhoja, likaisia ja parrakkaita animunörttisetiä. Lööpit on kivoja (oikeestaan, ei ole…) niin kauan kun ne huutavat jotain muuta kuin ALLE 18-V LAPSET STRIPPASIVAT HIKISILLE SEDILLE PÄIVÄNVALOSSA: KATSO KUVAT KAAPELITEHTAALTA!

  5. Kuuti

    BiQ, muuten ihan hyvä, paitsi että ei perustu mihinkään. Kyllähän noita vähäpukeisia tyttöjä on ollut; kyseessä on vain erittäin suuri epäsuhta sille, kuinka moni pukeutuu pojaksi. Ts. kyllä ne ”alle 18-vuotiaat strippasivat”-otsikot olisi saatu jo aikaan jos olisi haluttu. Plus että valtavirran mielestä nuoretkin tytöt, jotka pukeutuvat paljastavasti, ovat normaaleja tapauksia. Sen sijaan tytöt, jotka pukeutuvat miehiksi ja sitten pitävät ”homoraiskausrinkejä” taas eivät ole. Eli siitäkin olisi kyllä saatu jo otsikot aikaan jos olisi halua ollut. Ja lopultakin: tämä on nimenomaan sitä ”mitä nuokin nyt ajattelis”-ajattelua :) Ja ehkä viimeisenä pointtina – ei se nyt ihan niinkään mene, että kaikki crossaajat olisivat alaikäisiä. Eli kyllä ne bikinibeibejä cossaavat tytöt voivat ihan hyvin olla täysi-ikäisiäkin.

    Iris, tuo ”Nuoret on tunnetusti melko konservatiivisia, paitsi jos kyseessä on juttu josta itse tykkäävät ja äiti vihaa” on kyllä niin QFT ettei paremmasta väliä :D Ja joo. Hämmentävää miten skene on mennyt siihen, että melkein pitäisi varmaan hävetä jos jossain tulee jotain fanservicetissejä, ”anteeksi että olen mies uguu”, mutta sitten kun tulee bishouneneja niin hyvä ettei tytöillä hakeudu käsi jalkoväliä kohti. Siis julkisilla paikoilla. Onneksi sentään sinä olet sanasi mittainen nainen o/ Voisivat muut ottaa sinusta oppia nii!

  6. Wolf

    Mä luulen, että crossauksessa kyse tosiaan on enimmäkseen siitä, että monet tuntevat vaikeaksi samastua johonkin ylifeminiiniseen, tai eivät mahdollisesta samastumisesta huolimatta halua tulla nähdyiksi sellaisena. Ehkä se sitten tulee juuri siitä, että monet tytöt ovat skenen ulkopuolella dissattuja ja haukuttuja (esim. Torkkelin lukion vessan seinässä aikanaan luki, että ”kaikki animehihhulit on vitun rumia ja läskejä ja pitäs tappaa”), jolloin on helpompi ottaa vastaan ihailua sellaisessa roolissa, joka ei oikeastaan välttämättä lainkaan vastaa omaa identiteettiä. Silloin hahmoa ei tarvitse verrata itseensä, eli ei voi olla sitä huonompi.

    Todellisen sukupuoli-identiteetin variaatio animeharrastajien kesken on mun mielestä crossausta mielenkiintoisempi ilmiö, vaikka saattaakin jollain tasolla olla samasta paikasta lähtöisin. On vaikea uskoa, että skene itsessään aiheuttaisi oman sukupuoli-identiteetin kyseenalaistamista, koska omasta kokemuksesta voin sanoa, että se on todella raskas ja monivaiheinen prosessi, joka aiheuttaa lähinnä ahdistusta ja itsetuhoisuutta, ei suinkaan mitään ”UUJEAH OLEN HEI JÄTKÄ MITEN TE ETTE ENNEN SITÄ OO TAJUNNU VITTU OON COOL” -fiiliksiä. Toisaalta minusta henkilökohtaisesti tuntuu, että etenkin sekenessä – ja vähän muuallakin – transuus on nyt in. Okei, tosi pahasti sanottu, en missään mielessä kiellä itseään etsivien ihmisen sukupuoliristiriitakokemusta, tarkoitan vain, että on mahdollista, ettei vastaava kokemus olisi koskaan konkretisoitunut ilman vallitsevaa ilmapiiriä ja suhtautumista asiaan.

    Mun mielestä luonnollisesti on hyvä asia, että ihmiset kyseenalaistavat sukupuolensa, koska se mahdollistaa sen, että tulevaisuudessa sukupuolen tiukka kaksijakoisuus voi hälventyä, jolloin monilla ihmisillä on helpompi olla ja elää. On kuitenkin todella mielenkiintoista, että miksi se on alkanut juuri meistä.

    En nyt tiedä sanoinko mitään järkevää. Halusin vaan sanoa jotain, kun tämä sukupuoliasia nyt kuitenkin on mulle aika henkilökohtainen ja musta on mielenkiintoista kuulla erilaisten ihmisten näkökulmia siihen.

  7. lucilla

    Minusta fiktiossa nyt miehet/pojat ovat vain aina mielenkiintoisempia hahmoja kuin naisväki, oli kyse sitten mistä tahansa Antiikin mytologian ja animeräiskinnän välillä. Jos siis cossaisin, cossaisin varmasti jotain miespuolista sankaria/pahista, koska ne hahmot ovat vain mielenkiintoisempia.

    Ei siinä minulla sen kummempaa ole. Muuten kannatan ihan perinteisiä sukupuolirooleja ja olen naisellinen nainen enimmäkseen.

    Historian attack – itse asiassa mikään ei ole alkanut meidän sukupolvestamme. Vastaava sukupuolien rajoja hämärtävä meininki on ollut muodissa aikaisemminkin – oikeastaan se kuuluu vähän väliä kulttuuripiireihin, mutta on vasta tietenkin näin internetin aikana levinnyt laajemmalle.

  8. Lucifer

    Minä allekirjoitan täysin sen että naishahmot ovat varsinkin animesarjoissa todella onnettomia ja yksipuolisia sen perusteella mitä itse olen tutustunut näihin. En ihmettele yhtään että tytöt samaistuvat enemmän poikahahmoihin eivätkä viihdy hameissa niistä tulevien mielikuvien vuoksi. Oikeastaan se että nuorten tyttöjen epänaisellisuudestakin ollaan huolissaan on aika outoa ihan kuin heissä olisi jotain vikaa sen vuoksi. Ihan sama vapaampi ”tyttömäistyminen” on kyllä nähtävissä nuorissa pojissakin.

    Minua myös hymyilytti hieman, että yksi ihminen sadasta vastasi noin johonkin kyselyyn ja sitä pidetään muka jonain harvinaisena juttuna ja vedetään hirveät johtopäätökset. C`mon oikeasti, ei se ole. Transihmisiä on muissakin piireissä paljon enemmän kuin oletetaan mutta he vain ovat asiasta hiljaa koska ilmapiiri ei ole yhtä salliva kuin anime- ja taidepiireissä.

    Tai no, välillä kyllä tuntuu anime- ja taidepiirien juttuja lukiessa että tuntemani lammasfarmarit ovat keskimäärin suvaitsevaisempaa sakkia kuin tämä porukka joka kirjoittelee törkeyksiä muotitransuista ja -homoista ja dissaa kaikkea muuta paitsi perusheteroita koska ovat niin cool ja erilaisia nuoria kun ovat antisuvaitsevaisia. Tämä blogikirjoitus oli kuitenkin niin asiallista pohdintaa asiasta että palautti hieman uskoani näihin piireihin. (Paitsi että transu ei kyllä oo korrekti ilmaisu transihmisestä.)

    Uskon myös että anime- ja manga sinänsä jo vetää puoleensa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä eli kyse ei ole pelkästään siitä että se aiheuttaisi hämmennystä ihmisten sukupuoli-identiteetin suhteen. Lisäksi en ole tippaakaan huolissani siitä että kukaan lähtisi prosessiin ilman pitkäaikaisia erittäin painavia terveydellisiä ja elämänlaadullisia syitä koska transsukupuolisuus yleensä on monille erittäin rankka ja elämää rajoittava asia ja prosessi on todella raskas. Enemmänkin se tosiaan on itseinhon täyttämää aikaa ja surua siitä mitä joutuu käymään läpi ja jaksaako asian kanssa edes elää kuin jotain pilvissä leijumista siitä että must tulee cool jäbä jee, kuten jotkut tapaavat ajatella.

    Suurimmalla osalla näistä sukupuolensa kyseenalaistajista näissäkin piireissä tämä varmasti on vain itsensä etsimiseen liittyvä ohimenevä vaihe ja he pystyvät elämään geneettisessä sukupuolessaan täysipainoista elämää vaikka eivät hameita löytäisi vanhemmalla iälläkään. Ei sillä että heidän kokemuksiaan pitäisi automaattisesti vähätellä tyyliin joo menee varmaasti ohi älä höpötä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© 2025 karikari.fi

Theme by Anders NorenYlös ↑