Shin Bubukuuti Kai Z GT X Destiny.

Kuukausi: syyskuu 2011

Skenevastuu

Muutaman viime kuukauden aikana on animeskenessä käyty keskustelua skenevastuusta, joskin kulissien takana eikä niinkään julkisesti. Esimerkiksi Anikissa ei ole minkäänlaista SKENEVASTUU-ketjua (vrt. esim. conikiusaaminen) eikä itse käsitettäkään ole taidettu käyttää. Totta kuitenkin on, että haloota on herännyt esimerkiksi Omaken upskirt-kuvausjutusta, Midori Mangan poistosta Desuconista, Animeconin jälkeisestä Turun Sanomien cosplayraiskaus-artikkelista ja ehkä uusimpana Anime-lehden uudesta, perustellustikin seiskalehtimäiseksi kutsutusta linjasta – tai kuten päätoimittaja Uusitalo itse asian ilmaisee, ”lehdellä pitää olla hampaat”.

Täytyy toki sanoa, että esimerkiksi Omaken puheenjohtajan reaktio upskirt-paljastukseen ei ollut yllättävä. Tuskin kovin monen mielestä on kivaa, kun omat ”ehkä hivenen arveluttavat” peliliikkeet paljastuvat salailuyrityksistä huolimatta. Matti Vanhanenkaan tuskin tykkäsi lautakasajutun julkituonnista. Reaktio on siis ymmärrettävä eikä lainkaan yllättävä.

Sen sijaan olen yllättynyt siitä, että jotkut sinänsä ulkopuoliset tahot ovat ilmaisseet ärtymyksensä näihin julkituonteihin. Joidenkin conien edustajat ovat paheksuneet Midori Mangan poistoa sen ”turhan spektaakkelimaisuuden vuoksi”, jonkun mielestä Omake-paljastus on ollut suorastaan lainvastainen. Ylipäätään on peräänkuulutettu skenevastuuta.

VaakaMitä ilmeisimmin skenevastuulla tarkoitetaan jokaisen skenetoimijan moraalista velvollisuutta olla harrastajayhteisöä kohtaan lojaali: sellaista ei pidä tehdä, mikä heikentää harrastamisen edellytyksiä. Sinällään tämä on ihan hyvä ajatus, minkä kannalla olen itsekin. Tuskinpa muuten olisin kirjoittanut siitä, miten conien tekemisestä ja järjestäjänä olemisesta tulee puhua positiivisesti, pelottelulla kun tuskin motivoi kovin montaa uutta ihmistä coninjärjestäjäksi (ks. postaukseni ”Marttyyreiden on kuoltava”). Kantavana ajatuksena siis on, että kun oma puhe vaikuttaa oman conin tulevaisuuteen, mikä taas vaikuttaa koko skenen tulevaisuuteen, on puheistaan vastuussa koko harrastajakunnalle. Ei pidä pissiä yhteisiin muroihin. Samoin esimerkiksi lolitapuolella katsotaan erittäin pahasti sellaisia, jotka jonkin lehden haastattelussa menevät selostamaan viehtymyksistään piiskaleikkejä kohtaan tai antavat ymmärtää, että lolita-tyylillä olisi jotain yhteyttä Nabokovin kirjaan tai seksuaalisuuteen ylipäätään. Jne.

Sitten on toisaalta se toinen puoli eli hyssyttely: ei yksinkertaisesti uskalleta puhua skeneä koskevista ikävistä asioista, koska pelätään sen vaikuttavan skeneen negatiivisesti. Entäs jos jonkun äiti kieltää tätä harrastamasta kun tapahtumassa oli joku tyttö seksiasussa!? Entäs jos jonkun isä kieltää tätä menemästä animeseuran tapaamiseen kun niissä on raiskattu ihmisiä!? Entä jos me näytetään huonolta koko kansan silmissä kun joku on möläytellyt toimittajalle tyhmiä!? Koko skene tuhoutuu!!
Lööppi
Välillä tuntuu, että ihmiset ehkä hivenen ylireagoivat. Varsinkin skenen sisäisen lehdistön (Japan Pop, Anime, myös animeblogit) levikit ovat niin äärimmäisen pieniä, että vaikka Anime-lehden kannessa olisi kissabussin kokoisilla kirjaimilla ”OHO! KOHUPALJASTUS! DESUCONIN PÄÄJÄRJESTÄJÄ JÄI RYSÄN PÄÄLTÄ KIINNI! KATSO KUVAT!” niin ketään tuskin kiinnostaisi paskan vertaa. Tavallista kansaa kun eivät lähtökohtaisesti kiinnosta alakulttuurien harrastajalehdet, vaikka niissä käsiteltäisiin kuinka mehukkaita skenedraamoja tahansa. Ne eivät yksinkertaisesti kiinnosta Perus-Pertsoja, vaikka animuharrastajille skenedraama saattaa olla lähes koko elämä. Meillä kaikilla on ehkä hippasen ylikorostunut käsitys siitä, kuinka tärkeää animeskenevääntö lopultakaan on.

On siis vähän eri kategorian juttu, jos Turun Sanomat (260 000 lukijaa) uutisoi jostain skeneasiasta kuin jos Animelehti (44 000 lukijaa) uutisoi jostain asiasta. Ja vaikka kyseessä olisi TS:nkin kokoinen lehti, ihmisiä ei kuitenkaan kiinnosta mitä animeskenessä tapahtuu. Suurin osa lukee artikkelin, ajattelee ”jaa, vai tämmöistä, aika jänniä asuja, jotain sekopäitä” ja se siitä.

Tietysti kannattaa turhan vahingon välttämiseksi miettiä, kannattaako mennä laukomaan valtamedian edustajalle, että ”joo, nämä ovat tämmöisiä seksiasuja ja näissä coneissa aina raiskataan kymmeniä ihmisiä, se on ihan normaalia ja yleensä sellaiset reilusti yli 20-vuotiaat miehet panevat 15-kesäisiä”. Tuskin kannattaa. Skenen sisällä on kuitenkin äärimmäisen tärkeää pystyä keskustelemaan skenen ikävistä asioista ja epäkohdista. On äärimmäisen tärkeä tiedostaa, mitä kaikkea skenessä tapahtuu, jotta vastaavat välikohtaukset voidaan tulevaisuudessa estää tai jotta niihin voidaan varautua.

Paavo Lipponen

Olen kuitenkin sen verran paska jätkä, että jos jonkun 12-vuotiaan äiti cosplayraiskausartikkelin tai vastaavan luettuaan kieltää tytärtään pukeutumasta Gurren-Lagannin Yokon tähtitissiasuun, niin Paavo Lipposta lainaten so what? Tämä harrastus ei kaadu yhden 12-vuotiaan mukana, vaan harrastajien ydinjoukkoa ovat kuitenkin ihmiset, jotka pystyvät itse päättämään menoistaan ja myös pukeutumisestaan. Lapsia pitää ajatella vain niin kauan kuin se ei estä ei-lasten välistä keskustelua, jota voidaan ja jota pitää käydä myös vaikeista asioista.

Squall Leonhart ja derppauksen taikakivet

Samaan aikaan kun Suomen blogosfääri kohisee jostain Pingviinirummuista, valitettavasti me ollaan jo eellä ja katsotaan SITÄ PAREMPAA ANIMEA eli… Sacred Seveniä.

Sacred Sevenhän on päättyvän kauden pakollinen Sunrise-pläjäys, jossa ei ole about mitään uutta. Päähenkilö Squall Leonha- Arma Tandouji on pienessä hikikomerossa asuva forever alone -hikky, joka on tappanut 18 (entistä) luokkakaveriaan, mistä johtuen hänet on erotettu koulusta. Ja suomalaiset itkevät kovempien rangaistusten perään…

Arma supermoodissa

No joo. Arman flipatessa tämän SEIKURIDDO SHEBUN -voimat aktivoituvat ja tämä tuhoaa ~kaiken tielleen sattuvan. Arman onneksi Mystisen Aiba-säätiön johtaja Ruri Aiba (joka on tietysti noin Arman ikäinen misu) iskee silmänsä Aibaan ja kertoo tarvitsevansa tämän apua Darkstone-hirviöiden tuhoamiseen. Rurilla on myös taikakiviä, joiden avulla tämä pystyy muuttamaan Arman voimat sellaisiksi, että tämä pystyy hallitsemaan niitä. Kuviossa on mukana (tyttöjen alushousuja kostuttamassa) myös Rurin bishounen-hovimestari Kagami.

Ei vittu :F…

Sacred Sevenistä on vaikea kirjoittaa, koska sen sisällön kanssa on vähän niin ja näin. S7 ei sinällään ole episodimainen sarja – taustalla kulkee koko ajan ~*traaginen*~ tarina Knight Kijimasta, joka on jonkinlainen DARKSIDE-vastakohta hyvälle Armalle. Hommaan liittyy vielä mystinen ja ~*faaaabulous*~ Kenmi, joka on menneisyydessä ilmeisestikin tehnyt kokeita muuttaen ihmisiä Darkstoneiksi Aiba-säätiön avustusrahoilla ja sittemmin ryhtynyt yksityisyrittäjäksi – mutta muuten S7:stä on ihan helvetin vaikea saada mitään irti, sillä jaksot ovat lopultakin episodimaisia. Monster of the Week; Arma derppailee, Ruri koettaa keksiä tavan jolla Arma saataisiin tuhoamaan hirviö tai angstaa koska Arma ei välitä, Arma tuhoaa Darkstonen ja sanoo kivan jutun Rurille, problem solved.

Arma ja RuriTämä on oikeastaan harmi, sillä Taikakivien pääkolmikko Arma-Ruri-Kagami on ihan jees – Arma on tosiaan kaksimetrinen erakkopoika, joka ei ole sosiaalisesti mikään fiksuin. Sinällään tätä vissiin kiinnostaisi vähän päästä paijaamaan Ruria, mutta mitä ilmeisimmin Arma ei ole vielä uskaltanut paljastaa tunteitaan edes itselleen. Ruri taas on lääpällään Armaan ja tiedostaa sen itsekin, mutta myös tietoisesti pyrkii myös kieltämään sen. Kagami taas valitettavasti jää melko pitkälti statistiksi. Tämän kai periaatteessa PITÄISI olla tosi kova jätkä, sillä Kagamilla on sentään oma mecha jolla tämä suojelee Ruria. Tarinan kannalta Kagami kuitenkin tuntuu olevan lähinnä redshirt, jonka ainoa tarkoitus on ottaa pataan, jotta Arman SUPERVOIMILLE olisi tarpeeksi voimakas vertailukohta. Ikävästi paras suoritus, mihin Kagami on pystynyt, on kuitenkin Darkstonejen epätoivoinen viivyttäminen siihen saakka, kunnes Arma pääsee paikalle pelastamaan tilanteen. Välillä myös tuntuu, että jaksojen aikaa tuhlataan turhanpäiväiseen derppailuun, kun mielenkiintoisia ihmissuhdeongelmia olisi ratkottavana.

Hyvinä puolina Sacred Sevenissä on paljon hyvääkin – taistelukohtaukset ovat useimmiten ihan kelvollisesti animoituja ja se, miten Arma supermoodissaan lataa uuden voiman, on efektinä siistin näppärä. Parin ensimmäisen jakson valtavat Darkstonet ovat nekin kunnioitusta herättäviä ja varsinkin openingin animointi on jopa Bayonettamaisiin sfääreihin ulottuvaa megahirviöiden kurmotushurmiota. Arma ja Ruri taas ovat varsin hauska pari, sillä molemmat ovat vähän derppejä tapauksia sosiaalisten taitojen suhteen. Tietysti samaa voisi sanoa miljoonasta animeparista, mutta tässä tapauksessa homma vain toimii ja on kiinnostava sen sijaan, että se aiheuttaisi pelkkää pään iskemistä seinään. Kagami taas toimii jonkinlaisena vähän mustasukkaisena isoveljenä.

Arma, Knight ja Kagami

Pari jaksoa on vielä näkemättä; ”maltan tuskin pidättää jännitystäni” – Sunrisen tuntien viimeisessä jaksossa odottaa jokin megarölli ja kaikki loppuu onnellisesti. Fiilikset tässä vaiheessa? No ainakaan Sacred Seven ei tule muuttamaan animea kerrontakeinona, se on saletti. Ehkä Sacred Sevenin suurin ongelma on, että se on niin perus-Sunriseä. Sacred Seven vaatii kuitenkin oikean mielentilan sen katsomiseen, se on hyvinkin animemainen anime, niin hyvässä kuin pahassa. Sacred Seveniin täytyy suhtautua kuin vaimoonsa tai aviomieheensä: siitä täytyy pitää sen vammaisista puolista huolimatta. Mutta on se silti ihan dörpätiderpati, kunhan vain asenne on kohdallaan. :3

PS. Aijoo, Stone Cold on paras tunnari!

Tiikeritapahtuma Mansessa

Tracon eli TORACON eli tiikeritapahtuma (vitsi oli hauska, koska tra on katakanalla tora ja tora taas on japania ja tarkoittaa tiikeriä :—D) oli jälleen vaihtanut järjestämisajankohtaansa ja tällä kertaa kohtalokkaaksi ajaksi oli valikoitunut 3.-4. syyskuuta 2011. Ennakkoon jotkut vääräleuat olivatkin jo epäilleet Traconin menestystä nyt, kun Sorsapuistokin oli remontissa eikä +20 asteen lämpötiloihin voinut luottaa. Paitsi että ulkona ei ollut kovin kylmä, eikä Sorsapuiston remonttikaan juuri menoa haitannut.

Tampere-talo on yksinkertaisesti sen kokoinen kolossi, että vaikka olisi satanut kaatamalla, tapahtuman 4100 kävijää olisivat varmasti mahtuneet sinne helposti. Varsinkin isompien vetonaulaohjelmanumeroiden aikana käytävillä oli paljon tilaa ja sumppuja syntyikin lähinnä isojen ohjelmien päättyessä, kun ihmiset purkaantuivat saleista ulos. Tältä osin kaikki oli siis kunnossa.

KemppiOmalta osaltani coni meni kuitenkin valitettavasti vähän ohi, mistä en tietenkään voi syyttää kuin itseäni. Fiksuna kaverina olin nimittäin taktikoinut itseni syömään tai Desupöydälle päivystämään juuri niiden muutaman kiinnostavan ohjelman päälle. Tämän takia conista jäi käteen lähinnä pari tuntia Kemppiä, joka sekin jäi kesken, koska tekniikkaa säädettiin kuntoon noin 25 minuuttia mistä johtuen ohjelma venyi, sekä sattumanvaraisia pätkiä eri ohjelmista (videopelien elokuvasovitukset; Macross-setti). Desuconin tapaan Traconkin oli muuttunut 24 h -coniksi ja tarjosi myös yöohjelmaa. Toisaalta nyt kävijänä huomasin, että yöohjelma on varsin kaksiteräinen miekka, sillä vaikka ”ohjelmaa yön ympäri”-idea on sinällään hyvä, useat suuntaavat illalla erinäisiin ravitsemusliikkeisiin ohjelman sijasta. Näin tein itsekin ja esimerkiksi madun ”Alastomuus animessa” jäi siksi näkemättä. Valintojen maailma.

Yksi ihmisryhmä kuitenkin sai varmaan kokea toiveidensa täyttymyksen, kun vieraana oli Yoshihiro ”Hopeanuoli” Takahashi ja ohjelmistoon kuului myös Hopeanuoli!musikaali, joka ainakin sen nähneiden mukaan oli loistava tai vähintäänkin ihan toimiva paketti. Youtube ilmeisesti palvelee. Tämän blogin parempaa puoliskoa lainaten oli hienoa seurata, millaisella innolla ja riemulla Hopeanuoleskelijat olivat liikenteessä. Mieleen tulee Suomen Pokémon-skene vm. 2001, tahtoisin vain ;_;.

JonotustaPositiivista oli, että Tracon oli selkeästi parantanut infraansa. Ei että siinä mitään ongelmia edellisvuosinakaan olisi ollut; nyt vaan kaikki yksinkertaisesti toimi hienosti. Joitain ongelmia kuulemma oli Takahashin signeeraustilaisuuden jonotuksessa ollut, mutta asia ei minua koskettanut, koska en ole Hopeanuoli-intoilija enkä ko. syystä ollut edes paikalla silloin. Hienoa oli kuitenkin nähdä Traconin järjestäjien vastaus palautteeseen Anikissa: mokan myöntäminen, anteeksipyyntö ja korjausideoiden esittely. Kun moka on tehty, tämä on se ainoa oikea tapa toimia. Erittäin hienosti hoidettu, toivottavasti tämä reagointitapa yleistyy kaikissa coneissa kävijöiden syyllistämisen sijaan.

MellakkapoliisiInfra ei valitettavasti kuitenkaan tee vielä loistoconia ja ehkä juuri tässä on Traconin suurin ongelma. Aina välillä tuntuu, että Tracon tuntuu olevan tehty ensisijaisesti sen tekijöille (ks. tämä blogikirjoitus). Tätä ei tietenkään missään suoraan sanota, enkä väitäkään, että tapahtuma olisi tehty periaatteella ”vänkärit ensin kaikkiin ohjelmiin ja sitten vasta kävijät”, mutta rivien välistä on aina välillä luettavissa sitä, että vänkärit ja muut järjestäjät ovat niitä oikeita harrastajia, jotka tekevät tapahtuman keskenään ja kävijät ovat siinä joku oheistuote. Tästä ehkä selvin esimerkki tällä kerralla oli conilarppi, mistä kunnon ohjeistukset annettiin pelkästään työvoimalle. Positiivista toki oli, että peli näkyi kävijöille ja tuotti näille viihdykettä, mutta olisihan sitä kävijätkin voinut ottaa mukaan. Tai oikeastaan kävijöiden mukaanottamisen pitäisi olla ensisijaista. Voi tietysti olla, että olen yksinkertaisesti tällaisille asioille yliherkkä, koska vietän vapaa-aikani hokien kämpässäni ”kävijät ensin, kävijät ensin, kävijät ensin”. Mene ja tiedä.

Tiivistettynä: Tracon oli sinällään ihan hyvä paketti, mutta pihvi puuttuu. Toivoisin Traconilta vastaisuudessa vielä suurempaa panostusta nimenomaan ohjelmaan (muutakin kuin Kemppiä) ja kävijöiden ajatteluun. Infra on jo kunnossa, nyt lisää sisältöä. 4100 kävijää ei todellakaan ole huono suoritus ja veikkaan, että Takahashin näkeminen oli monille suorastaan mullistavaa. Tapahtuman imu ei kuitenkaan saisi nojata ensisijaisesti kunniavieraaseen, vaan myös muun pitää tukea kävijäkokemusta, muutoin tapahtuma jää ontoksi. Toki Traconissa on muutakin – mutta tällaisenaan tapahtuma jää siltikin sisällöltään melko kevyeksi.

© 2025 karikari.fi

Theme by Anders NorenYlös ↑