Parhaat ideat iskevät usein yöllä. Niin tämäkin, siinä puoli neljän maissa. Animeconista ja sen tulevaisuudesta on kirjoiteltu paljon. Tällä hetkellähän tilanne on se, että Finncon 2010 kyllä järjestetään Jyväskylässä, mutta Animeconia ei – järjestäjiä sille ei kuulemma löytynyt.
Suoraan sanottuna en ihmettele. Animecon tekee kuolemaa, ja se johtuu siitä, että kukaan ei rakasta sitä.
Älkää käsittäkö väärin. Varmasti tästä maasta löytyy monia, joiden mielestä Animecon on ollut tämän elämän parhaita hetkiä. Löytyi tyttö-/poikaystävä, joitain 4chan-afropäitä tai villi hotelliyö conisäädön kanssa. Itsellänikin on useita hyviä muistoja Animeconeista. Mutta valitettavasti, vaikka kävijät ovatkin tapahtuman tärkein osanottaja, tapahtuman ennakkojärjestelyt hoitaa joku muu, eli tapahtuman järjestäjät. Järjestäjiä Animeconille ei tunnu löytyvän, ja se johtuu siitä, että kukaan tällaisista ihmisistä ei rakasta sitä.
Lueskelin vanhoja Animeconia koskevia viestiketjuja Anikista. Kehitys oli seuraavaa:
–Vuonna 2005 väläytellään ensimmäistä kertaa ideaa Finnconin ja Animeconin erosta. Vedotaan siihen, että Turun Animeseura edellyttää Animeconin olevan maksuton. Scifistit toteavat: ”jos tahdotte oman, itsenäisen animetapahtuman niin tehkää vittu ite”.
*Hauskana yksityiskohtana Petteri ”Tsubasa” Uusitalo vannoo yhteistyön nimeen.
*Ensimmäinen Tracon järjestetään Tampereen Hervannassa, TTY:llä.
*Ensimmäinen Kirsikankukkacon järjestetään Turussa nuorisokeskus Palatsissa.
–Vuonna 2006 Finnconin ja Animeconin eroa ehdotetaan suoraan. Animeconille ehdotetaan pääsymaksua. ”Turun Animeseura, joka myöntää oikeuden Animecon-nimeen, vaatii, että tapahtuma on maksuton”.
*Jussi ”niidel” Kari, joka istuu Turun Animeseuran hallituksessa, kertoo kannattavansa pääsymaksullista Animeconia.
*Ensimmäinen Nekocon järjestetään kesällä Kuopion musiikkitalossa. Jouni ”Tzibu” Holopainen kaiverruttaa itsensä historiankirjoihin Suomen seksikkäimpänä animetapahtuman pääjärjestäjänä koskaan.
*Animecon-ketjussa todetaan pariinkin kertaan että ”menkää tekemään parempi jos ei kelpaa”, joskin kohteliaasti tai kohteliaanpuoleisesti esitettynä.
*Tracon II järjestetään.
–Vuonna 2007 Jussi Kari valitaan Turun Animeseuran puheenjohtajaksi. niidel murjoo hallituksessa läpi esityksen, jonka mukaan Turun Animeseura ei enää vaadi Animeconin maksuttomuutta.
*Mikko ”Lmmz” Lammi avautuu Animeconin ohjelman heikosta tasosta.
*Animeconin ohjelmavastaava Mikko ”harusame” Holopainen toivoo Animeconin muuttuvan maksulliseksi, ”tai Animecon on tuhoon tuomittu”. Tsubasa toteaa: ”Tässä hiljan juttelin erään amerikkalaisen harrastajan kanssa, joka nauroi katketakseen Suomen tilanteelle: Suomen suurin animetapahtuma pitää itseään maksuttomana – käytäntö, joka vihjaa selkeästi siitä että halutaan vielä lisää satunnaisia kävijöitä – ja samalla ollaan tukehtumassa sekä tilan- että rahanpuutteeseen. Ei näin, ei todellakaan näin.”
*Tsubasa menettää uskonsa siihen, että yhteistyöllä voisi saada jotain aikaan.
*Scifistit alkavat hajota Animeconin jälkeen – tiivistettynä, ”mitä vittua noi animekersat tekee meidän tapahtumassa??”.
*Syy Finnconin ja Animeconin yhdessä järjestämiseen muuttuu muodosta ”Mutkun Turun Animeseura ei anna” muotoon ”Suomessa ei ole ihmisiä, jotka tahtoisivat järjestää animetapahtumia ja Animecon järjestetään muutenkin yhteistyössä Finnconin kanssa”
–Vuonna 2008 Tsubasa kirjoittaa Suomen animeblogauksen parhaan kirjoituksen ikinä eli ”valtio Conin”, jossa Tsubasa purkaa asiallisesti noin kolme vuotta hautomansa ajatukset Suomen animetapahtumista ja siitä, miksi ne eivät toimi. Huomatkaa kohta: ”Yleensä parannusehdotuksia esitettäessä ilmaantuu joku entinen järjestäjä ärisemään ’tee ite parempi.’ Leikitäänpä nyt kuitenkin hetki aikuisia ihmisiä ja ajatellaan idealistisesti, miten asioita voisi kehittää – tiedättehän, tehdä toisella tavalla kuin ennen.”
*Ongelmiksi listataan esimerkiksi ohjelman puute (mitä Lmmz valitteli myös), pääsymaksun puute (aiheuttaa ihmistukoksia, vaikeuttaa rahoitusta), 24/7-aukiolon puute (ei ole jaksettu tehdä), kunniavieraiden puute (”ei niitä tänne saada paitsi munkilla”), Animeconin järjestäminen Finnconin kanssa yhteistyössä
*Tsubasalle vastataan postauksen kommenttiosiossa ”tee ite parempi”.
*Nekocon II järjestetään.
*Tracon III järjestetään.
*Kirsikankukkacon II järjestetään.
–Vuonna 2009 järjestetään ensimmäinen Desucon.
*Ensimmäinen Bakacon järjestetään.
*Cosplaygaala järjestetään loppuvuodesta.
*Animecon järjestetään Helsingissä Kaapelitehtaalla Finnconin kanssa. Ensimmäistä kertaa voi sanoa, että ohjelmaan on edes yritetty panostaa myös animepuolella.
*Ensimmäinen Kitacon järjestetään.
*Tracon IV järjestetään.
–Vuonna 2010 Finncon järjestetään Jyväskylässä, mutta Animeconia ei, koska paikkakunnalta ei löydy ketään, joka sen tahtoisi järjestää.
…niin. Nopean laskennan perusteella Suomeen on ensimmäisten Animeconien jälkeen tullut mm. Tracon, Nekocon, Desucon, Bakacon, Cosplaygaala ja Kitacon. Näiden lisäksi läheltä liippaa tietysti vielä Tampere Kuplii sekä ainakin Tsukicon. Ja kai siellä Kirjamessuillakin on jotain vapaaehtoisia mangosäätäjiä. Puhumattakaan pienemmistä miittityyppisistä tapahtumista. Koska Traconia, Nekoconia, Desuconia, Bakaconia, Cosplaygaalaa ja Kitaconia tuskin kaikkia tekevät samat ihmiset, minusta tuntuu, että Suomessa ei todellakaan ole pulaa henkilöistä, jotka uskaltaisivat ja pystyisivät järjestämään animetapahtumia. Kaikki puhe siitä, että ”Turun Animeseura sanoo ettei Animeconia saa järjestää pääsymaksullisena” on todistettu vääräksi. Väitös siitä, että Animeconin täytyisi olla pääsymaksuton, koska Finnconkin on, on helppo torpata: järjestetään tapahtumat erikseen. Sitten aletaankin itkeä siitä, että ei voi pistää pääsymaksuja, koska X ja Y, ja sitten ei varmasti saataisi avustuksia tai sponsoreita. Kumma, että Desucon kuitenkin sai Opetusministeriöltä pyytämänsä avustuksen täysimääräisenä juuri siksi, että Desuconilla oli myös muita rahoituslähteitä. Desuconia käsiteltiin kuin ns. aikuisten oikeita kulttuuritapahtumia (esim. Pori Jazz, joka myös saa OPM:ltä avustusta, vaikka sen liput ovat yli 40 euroa, jopa 60 euroa), joille avustukset ovat enemmänkin ”tappiotakuu”.
Kyse onkin siitä, että kaikki nämä vuosien varrella esitetyt syyt siihen, miksi Animeconia ei voida järjestää erikseen, ovat tekosyitä. Kyse ei ole siitä animepiireissä sitkeästi kiertävästä huhusta, että uudempi animesukupolvi olisi ”saamattomampaa, laiskempaa ja kermaperseisempää kuin edeltäjänsä”. Kyse on siitä, että kukaan ei tahdo järjestää Animeconia – ei uusi eikä vanha harrastaja.
Tämä ei ole ihme – Animeconiin ladataan erittäin paljon odotuksia, joista tosin suuri osa negatiivisia. Kaikilla uusilla tapahtumilla on jokin kohderyhmä, mistä he osanottajia tapahtumaansa tahtovat, tai sitä omaa kohderyhmää ainakin haetaan. Niiden tekijät tietävät täysin, kenelle tapahtumaansa tekevät. Sen sijaan Animecon on jonkinlainen rykäisy animeharrastuksen suuntaan ja siinä se. Kukaan ei viitsi koskea Animeconiin tikullakaan, koska perinne velvoittaisi tekemään siitä tietynlaisen. Ongelma on vain siinä, että kukaan nykyaktiiveista ei tahdo tehdä sellaista tapahtumaa. Ei kukaan tahdo tehdä palkatonta nuorisotyötä (Ks. Mikko ”Echramath” Järvisen toteamus: ”Scificonit ovat yleensä olleet ’by fandom, for fandom’, animeconit enemmän vapaaehtoista nuorisotyötä.”, tai viime Animeconin ohjelmavastaava Vesa ”hachiroku” Reposen kommentti Tsubasan Finnconin ja Animeconin erottamista koskevan jutun kommenteissa: ”Kyllä minä tiedän tekeväni vapaaehtoista nuorisotyötä”.)
Harrastajien sijaan Animeconia ovat havitelleet kaupalliset tahot, jotka ovatkin myös ilmaisseet tahtonsa nähdä Animeconin jatkuvan. Eikä ihme, sillä Animecon tuo huhujen mukaan vuodesta toiseen isoimmat myyntipiikit. Ja miksei, kun paikalle valuu 10 000 animeharrastajaa. Jokainen järkevä yrittäjä tahtoisi säilyttää tuollaisen myyntimahdollisuuden. Sen sijaan vapaaehtoispohjalta toimivalle järjestäjistölle tapahtuma ei paljoa tarjoa, paitsi työtä, stressiä ja ehkä pienen, häilyvän tunteen siitä, että on tehnyt jotain animeskenen hyväksi, kun on järjestänyt 10 000:lle nuorelle paikan jossa leikkiä elefanttimarssia, mättää toisiaan turpaan cossiasuissa tai imeä naamaa yaoi-ringissä.
Mutta en syytä ketään. Kenenkään ei nimittäin ole pakko tykätä Animeconista, eikä kukaan tykkääkään. Kukaan ei tahdo sitä järjestää. Scifipuolella ei ole mitään velvollisuutta pitää tätä ylisuurta syöpäkasvainta mukanaan. Finncon on hyvä, jopa erinomainen coni – sen ainoa haittapuoli on sen kyljessä oleva jättimäinen syöpäpaise. Onneksi tämä syöpäkasvain tekee kuolemaa, ja se johtuu siitä, että kukaan ei rakasta sitä.

Kuva liittyy erittäin vahvasti.
Edit: oishan se pitänyt arvata että neljältä yöllä tulee hienoa kamaa, esimerkiksi Traconin ensimmäiset järjestysvuodet olivat väärin.
Edit2: …ja Kirsikankukkaconit.
Edit3: ja ehkä tosiaan se muutos meni niin päin, että TAS ei vaadi enää Animeconin maksuttomuutta… reminder to self: älä blogaa yöllä.