Desucon 2015 järjestettiin Lahden Sibeliustalossa viime viikonloppuna, 5. – 7.6.2015. Nyt järjestetty Desucon oli minulle sikäli erikoinen, että ensimmäistä kertaa en ollut tekemässä tapahtuman eteen varsinaisesti yhtään mitään. En vastaavana, vänkärinä, ohjelmanpitäjänä tai edes panelistina.

Lähdimme Desuconiin Johannan kanssa perjantaina kolmen aikaan, kyydissä myös madu. Onnistuneella ajoituksella vältimme pahimmat ruuhkat Kehä I:llä ja Lahdenväylällä. Haettuani rannekkeen (!!) suuntasimme avajaisiin. Avajaisvideo oli ilahduttavan animemainen, kiitokset siitä Jami Nurmiselle ja Riikka Kontiolle (sekä käsikirjoittajalle, kuka oletkin!) Kokonaisuudessaan avajaiset olivat lyhyet ja ytimekkäät. Itse suosin hieman grandiöösimpiä avajaisia, mutta käyhän se näinkin.

Jo perjantaina huomasi, että tapahtuma oli huomattavan hiottu. Kaikki tuntui toimivan, eikä coneille ominaista – joskin Desuconille onneksi vähemmän ominaista – säätöä näkynyt oikeastaan ollenkaan. Ja minä kyllä tiedän, mistä säätöä kannattaa etsiä. Jos säätöä siis olikin, se oli piilotettu kävijöiltä erittäin hyvin, kuten pitääkin.

Olin aikoinani hieman skeptinen sen suhteen, pystyykö uusi pääjärjestäjä Teppo Suominen uudistamaan Desuconia. Onnekseni Teppo on todistanut nämä epäilykseni vääriksi erityisesti Desuloungen järjestelyillä. K-18 loungen järjestäminen kaikille avoimessa tapahtumassa ei ole aivan itsestäänselvä juttu.

Huhujen mukaan minut olisi nähty Desuloungessa hieman päihtyneenä, mutta tällaiset väitteet kyllä kiistän. Ei voi pitää paikkaansa.

Lauantaina freesinä herättyäni ja hotellin pekonit syötyäni suuntasin takaisin coniin. Ensimmäiseksi ohjelmaksi valikoitui kunniavieras Sachika Misawan haastattelu. Nuoresta iästään huolimatta Misawa vastaili kysymyksiin varsin fiksusti. Ehkä Misawa ei vielä ollut oppinut kysymysten kiertelyn jaloa taitoa? Niin tai näin, oli ilahduttava nähdä vaihteeksi joku nuorikin kunniavieras. Niin ihana Misawa, olisin vain halunnut viedä matkalaukussa kotiin ;_;.

Tavallisten kuolevaisten ohjelmista ensimmäiseksi valikoitui Petteri Uusitalon, Maaret Stepanoffin ja Valtteri Strömsholmin Animea analysoimassa. Paneelit ovat kyllä heittämällä vaikein ohjelmatyyppi, mutta tältä voimakolmikolta olisin odottanut huomattavasti parempaa ohjelmaa. Kantavana ideana kai oli, että jokainen panelisti esittelee oman analysointitapansa, josta sitten keskustellaan panelistien kesken.

Käytännössä idea ei toiminut. Paneelin sijaan ohjelma oli enemmänkin kolme miniluentoa animen analysoinnista panelistien parilla irrallisella kommentilla höystettynä. Varsinkin Petterin alustuksen venyessä jonnekin 20 minuutin paikkeille alkoi ihmetyttää, miksi ohjelmanumero oli merkitty paneeliksi lainkaan. Alustuspuheenvuorot olivat sinällään ihan hyviä, mutta olisivat toimineet huomattavasti paremmin jossain muussa formaatissa, tai paneelia olisi tullut harjoitella etukäteen. Nyt esitys jäi vähän 3/5-tasoiseksi, mikä on varsinkin sen pitäjien taso huomioon ottaen pettymys.

Kävin vilkaisemassa Sachika Misawan Q&A:n, mikä oli ”ihan ok”. Agentuurin vaatima ennakkosensuuri teki ohjelmasta ehkä hieman kliinisen, mutta toisaalta tyhmimmät kysymykset pysyivät nyt poissa. Neiti kunniavieras oli edelleen niin ihana ja olisin edelleen tahtonut viedä kotiin matkalaukussa ;_;.

Q&A:sta siirryin Mikko ”Lmmz” Lammin Eeppisten avaruustaisteluiden eeppistä taistelua katsomaan. Ohjelman idea oli ilahduttavan erilainen. Pelkän luennoinnin sijaan ohjelma käsitteli kahden avaruusoopperasarjan eli Legend of Galactic Heroesin ja Crest/Banner of the Starsin osa-alueita, joiden pohjalta yleisö sai äänestää voittajan. Erityisen syvälliseksi ohjelmanumero ei toki mennyt, mutta viihdytyin kyllä, vaikka pienet asiavirheet luento rasittivatkin.

Ohjelman osalta illan päätti Johannan, Heidi Päivisen ja Anna Rantasilan Cross Ange -paneeli. Vedän jonkin verran kotiin päin, mutta näkemistäni ohjelmanumeroista tämä oli ehdottomasti paras. Paneelissa puhuttiin asiaa huumoria unohtamatta ja panelistien ryhmätyö toimi. Kerrankin paneeli, joka tuntui paneelilta ja josta ei tarvinnut miettiä, miksi toteutustavaksi oli valittu paneeli. Hyvä!

Henkilökohtainen aikataulutusongelma oli, että Cross Ange -paneeli oli iltabileiden päällä. Itse halusin iltabileistä nähdä erityisesti Hitode Armyn esiintymisen sekä Movestachen #merotachi-AMV-setin, mutta Cross Angesta johtuen missasin molemmat: ensin ajattelin käydä Pancho Villassa syömässä ja suunnata sen jälkeen iltabileisiin, mutta Pancho Villa olikin sulkeutunut puoli tuntia ennen paikalle saapumistani. Amarillon henkilökunta taas antoi odotuttaa itseään 15 minuuttia ennen kuin mitään tapahtui. Lopulta syömisen jälkeen iltabileisiin selvittyäni (ja molemmat odottamani ohjelmanumerot missattuani) lisäksi huomasin, että suuri osa kavereistani loisti poissaolollaan. Ei siis mennyt putkeen minun osaltani. Kiitti kuitenkin Emmi & co:lle seurasta!

Sunnuntain osalta todettakoon, että viime kerralla saatu idea animevisan voittajien palkitsemisesta päättäjäisissä oli hyvä idea. Animen ilosanomaa anime-ihmisille. Päättäjäisvideo oli upea. Hienoa, että timelapse-kamaa saatiin vihdoinkin onnistumaan ja käyttöön! Jos missasit videon, käy katsomassa se tästä. Huhujen mukaan ainakin kolme ihmistä oli itkenyt ko. videota katsoessaan. #feels ja silleen!

Kokonaisuutena Desuconista jäi kuitenkin vähän hämmentävä fiilis. Vaikka tapahtuma tuntui muuten hiotulta, ohjelma ei tällä kerralla panderoinut omia halujani juuri lainkaan. Muuten luotettavien ohjelmanpitäjienkin aiheet olivat sellaisia, jotka eivät puhutelleet minua. Esimerkiksi Heidi Päivisen luento Seiji Kishistä olisi varmasti ollut ihan jees, mutta kun Kishi ei erityisemmin innosta. Sama juttu Anna Rantasilan Ikuhara-luennon kanssa. En sitten tiedä, oliko kyseessä vain ohjelma-aiheiden normaali satunnaisvaihtelu: välillä ohjelma on sellaista joka innostaa, välillä ei.

Osa :/-fiiliksistäni johtuu varmasti myös siitä, etten ollut tekemässä conissa mitään. Kuusi – seitsemän vuotta Desuconia ainakin jollain tasolla säädettyäni tuntui todella kummalliselta ja toimettoman tylsältä vain olla paikalla ilman mitään, minkä tekemistä henkilökohtaisesti odottaisi. Yleisön edessä puhuminen on kivaa, nyt se jäi puuttumaan.

Kiitos kuitenkin kaikille paikallaolleille; seura oli laadukasta ja sitä oli riittämiin. Kuitenkin: ei enää koskaan Desuconiin kävijänä – en kestä Desucon ilman beer ohjelmanpito tai vastaavuus. :F

PS. Parkkipaikka olisi tarvinnut taas vahdit. Mitä ilmeisimmin conikävijät eivät osaa parkkeerata autojaan jättämättä niiden väliin puolikkaan auton kokoisia välejä. Saatana!