Shin Bubukuuti Kai Z GT X Destiny.

Taas Desucon vihaa cossaajia

Sibeliustalon lattiat eivät olleet Frostbiten jäljiltä edes ehtineet kuivua, kun jälleen ulistiin, että Desucon se vihaa cossaajia ja yrittää savustaa cossaajat tapahtumasta. Uusimpana ilkeytenä oli tämä K-18-ikäraja, joka siis tehtiin ihan cossaajien kiusaksi, koska kaikki cossaajat ovat alle 18-vuotiaita, tai jotain. En tiedä millä logiikalla. Lisäksi Desucon syrjii cossaajia, koska Desucon on ohjelmapainotteinen tapahtuma.

Juuh elikkäs. Mistäköhän sitä alottaisi?

Ennen avautumista laitettakoon kuitenkin disclaimeri, että en ole enää Desuconin järjestelyiden kanssa missään tekemisissä enkä edes istu sen hallituksessa; en siis voi, enkä edes halua kommentoida asiaa nykyisten järjestäjien osalta. Sen sijaan voin kertoa siitä, mitä Desucon on omina järjestäjäaikoinani tehnyt ja miksi niihin ratkaisuihin on päädytty. Eli kun sanon, että ”Desucon on…”, tarkoitan siis niitä Desuconeja, joita minä olen ollut tekemässä; uuden johdon puolesta en voi puhua.

Desucon on alustaan alkaen ollut ohjelmapainotteinen anime- ja mangatapahtuma. Ohjelma on mitä tahansa conin puolesta järjestettyä (ei siis esim. kävijöiden tylsyyksissään järjestämiä elefanttimarsseja, cosplay-leikkitappeluita tms.) ohjelmaa, vaikka painotus onkin puheohjelmassa ja sen painotus siis animessa ja mangassa.

Koska animen ja mangan ympärillä on kuitenkin paljon muita oheisharrastuksia ja niihin liittyviä kiinnostavia juttuja, Desuconissa on järjestetty ohjelmaa myös tällaisista aiheista, koska ne todennäköisesti kiinnostavat Desuconin kävijöitä. Tällaisia asioita ovat esim. japanilaiset autot, j-rock, j-muoti sekä myös cosplay. Anime- ja mangapainotteisuudesta johtuen näitä aiheita lähtökohtaisesti kuitenkin käsitellään siltä kannalta, miten ne liittyvät mangaan ja animeen.

Desucon on siis anime- ja mangatapahtuma. Se on tehty anime- ja mangalähtöisesti. Se ei ole cosplay-tapahtuma, eli sitä ei lähtökohtaisesti tehdä cosplay-lähtöisesti. Se ei tarkoita sitä, etteikö sinne saisi tulla cossiasussa, eikä se tarkoita sitä, että cossaajia vihattaisi. Se tarkoittaa ainoastaan sitä, että lähtökohtaisesti Desucon tehdään anime- ja mangaharrastajan näkökulmaa priorisoiden.

Täytyy kuitenkin muistaa, että cosplay ja anime- ja mangaharrastus eivät millään tavalla ole toisiaan poissulkevia, enemmänkin ne ovat toisiaan tukevia harrastuksia. On tietysti olemassa myös cossaajia, joita eivät anime ja manga kiinnosta lainkaan, mutta näitä taitaa kuitenkin olla absoluuttinen vähemmistö. Sellaisetkin ihmiset saavat tietysti Desuconiin tulla, mutta tapahtumaa ei tehdä heidän ehdoillaan.

Tuntuu, että jotkut cossaajat yrittävät väkisin rakentaa vastakkainasettelua cossaaja – ohjelmassakävijä, vaikka tällainen vastakkainasettelu on vähintäänkin keinotekoinen. Desuconin pitkäikäisin ja vielä tällä hetkellä istuva ohjelmavastaava Heidi ”Hoothoot” Päivinen on Desuconin entinen cosplayvastaava ja todennäköisesti yksi Suomen ahkerimmista cossaajista sekä yksi kovimmista animeburgereista; tämänhetkinen cosplayvastaava Maria ”Ilona” Parviainen Huovinen on vakio-ohjelmanpitäjä ja yksi suomen ahkerimmista cossaajista, ja yhdessä nämä neid… neiti ja rouva ovat Suomen WCS-edustajat. Lisäksi vaimoni Johanna, joka on ollut mm. Desuconin työvoimavastaavana ja tilavastaavana, on puhunut niin Desuconeissa, Talkseissa kuin Tampere Kupliissakin ja väkertää yleensä 3 – 4 pukua jokaiseen tapahtumaan ja juoksee ohjelmasta toiseen, jne.  Ja aika moni muu Desuconin vastaava, vänkäri tai muu järjestämispuolella oleva harrastaa sekä cosplayta että animea ja mangaa ja käy ohjelmissa. Jotenkin minun on siis hyvin vaikea nähdä, miten cosplay ja ohjelmasta kiinnostuminen olisivat toisensa poissulkevia asioita.

Puhumattakaan siitä, että sitä cosplay-ohjelmaakin on. Se on ohjelmaa ihan siinä missä kaikki muukin. Toki mitä enemmän sinua kiinnostavaa ja hyvää ohjelmaa conista löydät, sitä parempi sinulle, mutta enpä minäkään ihan jokaisella luennolla käy. Tuskin kukaan. Eikä ole tarkoituskaan, conissa on puheohjelman lisäksi kaikkea muuta tekemistä nimenomaan siksi, että sieltä löytäisi jotain tekemistä silloinkin, kun puheohjelma ei tarjoa mitään itseään kiinnostavaa.

Mutta siis, kyllähän Desucon varmasti vihaa cossaajia, siitähän on todisteitakin:

 • Desucon on Suomen ensimmäinen coni, jossa on ollut kokoaikaiset cosplay-pukuhuoneet kaikille kävijöille.
 • Desucon on Suomen ensimmäinen coni, jossa cosplay-pukuhuoneissa on ollut conin puolesta ensiapupakkaukset siltä varalta, että cossi hajoaa tai että se tarvitsisi tuunaamista.
 • Desucon on Suomen ensimmäinen coni, jossa cosplay-pukuhuoneeseen on järjestetty peilit, silitysraudat, yms. cossaajia varten.
 • Desucon on Suomen ensimmäinen coni, joka on tarjonnut unisex-pukuhuoneen cossaajille (mikä lienee hyvä juttu niin heteropareille kuin ei-binäärisille sukupuolille, tai ihan vain jos ahdistaa olla puolipukeissa muiden nähtävillä).
 • Desucon erityisesti ottaa cossaajat huomioon tarjoamalla pukuhuonelaajennusta conin ensimmäisinä tunteina.
 • Desucon on Suomen ensimmäinen coni, joka tarjoaa organisoitua photoshoot-mahdollisuutta cossaajille.
  • Todettakoon, että tämä on conikävijälle ilmaispalvelu, siinä missä USA:ssa tästä joutuu maksamaan erikseen.
 • Desucon vapautti isojen proppien pitämisen mukana conissa; Desuconissa raja vedetään käyttäjän pituuteen, siinä missä muualla oli isoksi propiksi katsottu ~kaikki yli 10-senttiset esineet.
 • Desucon on Suomen ensimmäinen coni, jossa cosplay-kisan osanottajille tarjotaan backstagen puolella mehua ja keksejä, jotta verensokeri pysyy yllä.
 • Desucon on Suomen ensimmäinen coni, joka tarjosi cosplay-kisan osanottajille mahdollisuutta valojen käyttöön esityksen aikana.
 • jne.

Henkilökohtaisella tasolla todettakoon, että minä ja erityisesti Johanna olemme, jos emme ratkaisevasti, niin ainakin merkittävästi vaikuttaneet siihen, että Suomen coneissa on tätä nykyä 1) kuvauspisteet kaikkia kävijöitä varten ja 2) cosplay-pukuhuoneet. Tätä lobbasimme avautumalla niistä mm. Anikissa jo joskus Herramme Wuonna 2007 ellei jopa aikaisemminkin. Sen lisäksi itse olen useaan otteeseen mesonnut siitä, miten cossaajien täytyy pitää omista eduistaan kiinni (ks. esim. ”Cosplay-puolue ei edustettuna”-postaukseni vuodelta 2009; tai tämä hieman provokatiivisempi postaukseni vuodelta 2010; Anikin puolelta arkistojen kätköistä löytyisi taas lisää).

Hitler

Cosplayn kristallnachtia odotellessa

Mutta takaisin Desuconiin ja siihen, miten Desucon vihaa cossaajia. Desuconista puhuttaessa kannattaa aina muistaa se, että Desuconissa ei varsinaisesti pelätä radikaaleja ratkaisuja. Eli jos Desucon ihan oikeasti vihaisi cossaajia, niin mitä Desucon tekisi?

 1. Cossipukkarit poistettaisiin. Samalla lähtisivät toki cosplay-ensiapulaukut.
 2. Cosplay-aiheiset ohjelmat ja työpajat poistettaisiin.
 3. Cosplay-kilpailut poistettaisiin.
 4. Cosplay-kuvauspisteet ja photoshootit poistettaisiin.
 5. Cosplay kiellettäisiin kokonaan.

Vitsissä pitää tietää, että nuo kaikki vaativat conilta aika paljon panostusta ja järjestelyjä. Järjestelyiden sijaan suurin ongelma on kuitenkin tila. Kuten kaikki Desucon-kävijät tietävät, Sibbe alkaa käydä ahtaaksi, eikä uusia juttuja saa mahdutettua juuri minnekään. Jos cosplay voitaisiin tapahtumasta poistaa, tilaa vapautuisi cosplay-pukuhuoneiden, kuvauspisteiden yms. poiston myötä kaikelle muulle mukavalle. Ja kun cossipuvut vievät välillä tilaa huomattavan paljon, voitaisiin myös otaksua, että cosplayt kiellettäessä muille jäisi tilaa enemmän. Lisäksi pääsali vapautuisi ohjelma- ja show-käyttöön, ja ehkäpä viimein Desuconista uutisoitaisiin asiapainotteisena animetapahtumana, eikä ”värikkäät nuoret valtasivat Lahden”-tyyppisenä karnevaalina.

Jostain kumman syystä Desucon on kuitenkin ollut hyvinkin valmis pitämään siellä cossikisoja, cosplay-aiheista ohjelmaa sekä työpajoja, eikä cosplaytakaan ole vielä kielletty. Kun cosplayn tapahtumasta poistamalla kuitenkin saavuttaisi niin paljon, herää kysymys, miksi niin ei ole tehty.

Johtuuko se siitä, että Desucon vihaa cossaajia – vai voisiko se kenties johtua siitä, että cossajat ovat kuin ovatkin tapahtumaan tervetulleita?

 

Edit klo 17:46: PS. todettakoon vielä, että nykyinen pääjärjestäjä Teppo ”Isperia” Suominen on nähty conissa lavalla cossit niskassa. Todennäköisesti hänkin siis vihaa cossaajia.

10 Comments

 1. Isperia

  Kun Jussi ei kerran nykyisen johdon puolesta kommentoi, voin tehdä sen itse!

  Kuten Desuconin organisaatio on mm. blogissaan usein kommentoinut, anime- ja mangapainotteinen ohjelma on tosiaan kulunutta ruoka-anekdoottia käyttäen Desuconin pihvi, mutta myös Jussin mainitsemat lisukkeet ovat osa tapahtumaa. Ne vain eivät satu olemaan tapahtumassa pääosassa.

  Vihaamisessa taas olemme ehtineet niin pitkälle, että itsekin kävin lavalla päättäjäisissä cosplayasu päällä.

  • Jussi

   Eli saletisti oot vihaaja ;(

 2. Mike

  En yleensä ikinä osallistu Suomen anime- ja cosplayskenen sisäisiin keskusteluihin ja riitoihin, saatikka kommentoi blogauksia, mutta täytyy sanoa, että Desuconiin (ja no Suomen animeskeneenkin) liittyvät postauksesi ovat kyllä aina olleet täyttä asiaa. Tuntuu että ihmiset ottavat monet coneihin liittyvät asiat liiankin itsestäänselvyytenä ja melkeinpä perusoikeutena (näin kärjistetysti). Kommenttini ei nyt liity läheskään kokonaan juuri tämän postauksen aiheeseen, mutta halusin vain tulla sanomaan, että kiva kun joku jaksaa taistella huonoja argumentteja ja turhaa valitusta vastaan vaikka siitä tuleekin aina paskaa niskaan.

  • Jussi

   Kiitoksia, kyllä tuli hyvä mieli tästä :D

   Se on ihan jees, jos joku on asioista eri mieltä (tai jopa VÄÄRÄÄ mieltä), mutta se pitäisi sitten mielellään pystyä perustelemaankin jotenkin. :D

 3. Krisu

  Tere! Halusin vaan ekaks sanoa että pirun hyvä bloki kirjoitus! =) Sitten asiaan. Eli sillo ku sen yhen ja ainoon kerran oon käyny frostissa (tai ylipäänsä missään conissa) itelle tuli sen jälkee mieleen etten mee enää koskaan kyseisiin tapahtumiin. Miksi? Siksi et kyseinen ajankohta oli juur vuosi ennen ku tapahtuma kiellettiin alle 18 vuotiailta, ja ennen ku joku tuomitsee mut vihaavaks teiniks mainittakoon et oon kattonu ekat animet ja lukenut ekat mangani sillon ku te alaikäset ootte ees syntyny. Mieleeni jäi enimmäkseen sellanen maku koko tapahtumasta et mua katotaan ku halpaa makkaraa… Joo oon melko vanha teinien joukkoon ja joo en cossaa (tai ehkä cossaisinki jos olis taitoo tehä asuja mutku ei ole). Lisäksi se (anteeksi) paskan määrä mitä lattioilla näky oli aivan järkyttävä. Ohjelmia en juuri päässy katsomaan tungoksen takia ja maku oikeestaan koko tapahtumaa varten loppu siihen. Mutta se että Desucon Frostbite muutettiin k 18 on ainoastaan hyvä ja paras asia mitä Suomen anime skenessä on tapahtunut, toivottavasti ne muutkin anime papat jaksaa joskus käydä ihmettelemässä sitä mitä ovat joskus lapsina rakastanu ja mitä pidetään nykyään mainstremenä. Me ”wanhat” ollaan kuitenki niitä jotka on tavallaan koko scenen tuonu Suomeen joten ilman mitään kiukuttelua ja kaikella kunnioituksella nuorisoa kohtaan, hyväksykää meidätkin jooko ni on paljon mukavampi olla tapahtumissa mukana. Ugh olen puhunut. T: Krisu 1981

 4. Meital

  Hei. Ennen kun kirjoittelette tällaisia postauksia niin lukekaa blogiteksti kunnolla loppuun. Ja ehkä mielellään kommentitkin.

  Laitan nyt suoraan quoteja tähän. Olkaa hyvät ja lukekaa ennen kun leimaatte ihmisiä yhtään sen enempää:

  ”///Ilmeisesti jotkut ovat vetäneet omia johtopäätöksiään tästä postauksesta. Olen selkeästi huono ilmaisemaan itseäni, kun postaukseni aihetta luullaan ”Desucon vihaa cossaajia!” -tyyliseksi, joka ei todellakaan ollut tämän postauksen idea. Vau. Ihmiset. ” -Chuiga

  ”Chuigahan ei tässä postauksessaan edes puhunut siitä, että cossaajat haluttaisiin pois coneista vaan omasta mielipiteestään ja siitä että kokee ettei hän olisi ”arvokas” conin kävijä jos ei välttämättä ole kiinnostunut kuin juuri niistä cosplay-aiheisista ohjelmista. Samasta aiheesta olisi voinut kirjoittaa millä tahansa muullakin kiinnostuksenkohteella. En itse ole edes cosplay-harrastaja, mutta koin samaistuvani Chuigan mietteisiin ja postaus pisti minut miettimään omaa ”arvoani” osallistua coneihin. Chuiga tuskin tässä halusi mitään härkästä tehdäkään, vaan tosiaan pohti omaa kantaansa johon muut sitten esittivät omia pohdintojaan :)” -safir

  Tämä oli todella töykeä veto, sillä Chuiga ilmaisi mietteitään ja hänet heti leimataan ”Desucon vihaajaksi” sellaisesta aiheesta josta hän ei edes puhunut.

  Jos käytetään esimerkkejä jotka koskettaa teitä tavalla tai toisella, niin ei heti tarvitse polttaa nahkaansa vaan lukekaa kunnolla mistä puhutaan ennen kun satutatte pyllynne ja alatte kiukuttelemaan. :)

  – Meital

  • Jussi

   Kiitos kommentista, Meital!

   Postaus on luettu, on luettu kommentit, on luettu uudestaan ja vasta sen jälkeen aloin kirjoituspuuhiin.

   Minun on vaikea lukea tuota Kuunsirpin blogausta muuten kuin tilityksenä siitä, miten tuntuu pahalta, kun cossaajia syrjitään:

   ”Te ette ole arvokkaita kävijöitä. Vain conin kohderyhmä on”. Liian usein kuulee, että cossaajat eivät ole arvokkaita con kävijöitä. Miksi eivät? He cossaavat conin aikana, eivätkä välttämättä käy muissa kuin cosplay aiheisissa ohjelmissa.

   En oikein tiedä, miten tämän voisi muutenkaan tulkita?

   Mutta olet oikeassa, siellä kyllä lukee, ettei kyse ole pelkästä cossaamisesta, vaan siitä, että osaa kävijöistä ei kiinnosta kuin osa ohjelmakartasta. Fine by me; sitten ei kiinnosta! Samat argumentit pätevät edelleen: Desucon on anime- ja mangapainotteinen tapahtuma ja tehty anime- ja mangaharrastajan ehdoilla. Muut jutut tulevat siinä sivussa. Se ei tarkoita, etteivätkö he saisi tulla tapahtumaan – se tarkoittaa ainoastaan, että tapahtumaa ei ole tehty heidän ehdoillaan.

   • Meital

    Juu. Ymmärrän kantasi.

    Kyseisessä blogipostauksessa Desucon ja cosplay olivat vain esimerkkejä, joita voi sitten soveltaa mihin tahansa muuhun. Esimerkiksi figuureiden keräilijöiksi, nukkeharrastajiksi tai muuksi :) Eli ei ollut hyökkäys Desuconia tai muita coneja kohtaan.

    Kyse ei siis ollut cosplayn syrjimisestä eikä rasistisesta Desuconista (mitä desucon siis ei ole).

    -Meital

   • Shamien

    ”Te ette ole arvokkaita kävijöitä. Vain conin kohderyhmä on”. Liian usein kuulee, että cossaajat eivät ole arvokkaita con kävijöitä. Miksi eivät? He cossaavat conin aikana, eivätkä välttämättä käy muissa kuin cosplay aiheisissa ohjelmissa.

    Jussi, itse tajusin tämän siten, että alkuperäinen blogaaja on kuullut kommenttia siitä ,että hän on kiinnostunut ”vain” cosplaysta ja vie ostamallaan lipulla paikan joltakulta, joka olisi halunnut kuunnella esittelyjä. Ei siis niin, että pitäisi tehdä cossarien ehdoilla. Ja kyllä, tietyn tyyppiset elitistitrollit voivat hyvinkin käyttäytyä juuri kyseisellä tavalla, vaikka olisivatkin vähemmistönä.

 5. plööt

  Jos Desucon on syrjivä epäanimeburger-cosplayaajia kohtaan, sitten on kyllä Helloconkin. Sehän on coni mut siellä on vaan jotain lolita-juttuja eikä mitään cosplaysta!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

© 2022 karikari.fi

Theme by Anders NorenYlös ↑