Nyt kun en ole enää Desuconissa missään virallisessa järjestelyroolissa, voikin huudella kaikkea kivaa mitä silloin ei olisi voinut! Eli puhutaanpas vähän cossaajista.

Vaikka en sitä Tracon-päivityksessäni maininnutkaan, niin viime viikonlopun tapahtumassa pidettiin tosiaan World Cosplay Summit -karsinta. Perinteisesti WCS:n, kuten muidenkin cossikisojen jälkipeli, on ollut vähintäänkin draamantäytteistä. Väärät tyypit voittaa, väärillä asuilla ja väärillä esityksillä ja tuomaristokin on osaamatonta, puolueellista ja lahjottua. Tälläkään kertaa ei ulinalta vältytty.

Cidin avautumisessa ei sinällään ollut mitään erityistä, mikä erottaisi sen muista avautumisista. Syy, miksi sen ylipäänsä tässä nostan esiin, on se, että se lopulta antoi kimmokkeen tälle kirjoitukselle. Cidin kirjoitus on nimenomaan hyvin tavanomainen avautuminen cossikisasta.

Mutta kun nämä cossiulinat toistuvat joka ainoan kisan jälkeen. Yhyy, tuomarit oli ilkeitä, tuli paha mieli!

Jessica Nigrin perse

Ok, ymmärrän kyllä: tuomarointiin meneminen jännittää. Varmasti mikä tahansa sellainen, jonka valmistelut kestävät yli kuukausia ja joka sitten kulminoituu yhteen lyhyeen hetkeen, jännittää. Oli sitten kyse pääsykokeista, Ekasta Kerrasta tai cossikisasta. Ja kyllä, tuomaroinnissa on ilmeisestikin vuosien varrella tullut ihan oikeita ylilyöntejä, kuten tämä yksi legendaarinen tapaus, jossa 14-vuotiaalle tytylle annettu ainoa cossipalaute oli ”hameesi on liian pitkä hahmon hameeseen verrattuna”.

Mutta silti: jotain rajaa nyt. Minun on jotenkin hyvin vaikea uskoa, että cossikisojen tuomarit olisivat tarkoituksella ilkeitä mulkeroita, tai edes vittuiluun välinpitämättömästi suhtautuvia. Päinvastoin, eivätköhän nämä tiedä vastuunsa oikein hyvin. Mitä cossaajat oikein kuvittelevat?

Ei sillä, etteivätkö tuomaritkin joskus voisi sanoa jotain, mistä voisi loukkaantua. Ihmiset ajattelevat eri tavalla ja toisaalta on täysin mahdollista sanoa epähuomiossa jotain, minkä toinen käsittää väärin. Ja kun kisaaja on jo valmiiksi virittyneessä tilassa, tämä helposti tulkitsee kaikkea pahimmalla mahdollisella tavalla.

Mistä päästäänkin pointtiini:

Cossaajat, nyt SAATANA sitä terästä selkärankaan.

Ihan oikeasti, jos olet 1) yli 18-vuotias ja vieläpä 2) pyrkimässä kansainvälisille areenoille, niin oletko miettinyt, että ehkä sinun pitäisi kyetä ottamaan vastaan myös sitä kuuluisaa kriittistä palautetta? Tai että jos joku sanookin pahasti, niin ensireaktion ei välttämättä pitäisi olla että yhyy se sanoi pahasti? Ette te kai ole mitään pikkulapsia, joita pitäisi kohdella silkkihansikkain ja silittää vain myötäkarvaan? Olet jo aikuinen ihminen ja matkalla kohti kansainvälistä menestystä – ja vauhtisi pysähtyy, kun joku huomauttaa sisäsaumoista? Tuollaisenko ulisijan pitäisi olla SUOMEN KOVIN COSSAAJA!?

Mitä helvettiä oikeasti?

Jessica Nigrin perse 2Jotkut puheohjelman pitäjät sanovat, että kauheinta on katsoa omia esityksiään tallenteelta, kun jokaisen virheensä huomaa. Kuka huojuu yleisön edessä, kuka ryystää mukistaan häiritsevästi, kuka nielee sanojensa viimeiset tavut? Ja tottahan se on, hirveää on. Tästä huolimatta itse kuitenkin aina katson omat ohjelmani, niin kauheaa kuin se onkin. Mutta lähtökohta on tämä: jos minä olen valmis tunkemaan ohjelmani ~100 – 300 ihmisen kurkusta alas, myös minun pitää olla valmis ottamaan vähintään sama kura vastaan. Ei ole reilua altistaa muita sellaiselle, mitä ei itse olisi valmis ottamaan vastaan.

Sama sopii muunneltuna cossaajalle; näillä vain on katsojia usein yli tuhat! Jos oikeasti pistät ihmiset katselemaan luomustasi, vähin, mitä voit tehdä, on ottaa tuomarointi vastaan. Ja jos tuomarointi onkin ihan perseestä, entä sitten? Vaikka cossituomarit ovatkin tätä nykyä varsin ammattitaitoisia ja jotkut ihan aikuisten oikeita ammattilaisia, eivät cossituomaritkaan mitään ylijumalia ole, joiden kaikkitietävä sana joko vapahtaa cossaajan tai tuomitsee tämän ikuisiksi ajoiksi kadotukseen? Sattuneesta syystä cossituomareiden näkemykset ovat todennäköisemmin paremmin perusteltuja kuin useiden muiden näkemykset, mutta nekin ovat lopulta Vain Mielipiteitä (TM).

Jos siis olet sitä mieltä, että asusi oli yksinkertaisesti PARAS eivätkä tyhmät tuomarit vain tajunneet nerokkuuttasi, ole sitä mieltä. Se on ihan sallittua! Mutta silloin ei myöskään kannata tulla ulisemaan siitä nettiin, koska silloin vaikutat vain ulisijalta ja huonolta häviäjältä. Mutta mikä pahinta, vaikutat sellaiselta ihmiseltä, joka ei todellakaan ole valmis maailman areenoille. Jos on pakko päästä purkautumaan, purkaudu vaikka kavereillesi.

Tuomaroinnista netissä ulisemalla et kuitenkaan voita yhtään mitään, enkä oikein usko, että tuomaroinnin tulokset siitä muuttuisivat.