Aggregaattisivustot kuten Blogilista.fi ovat olleet blogosfäärissä peruskauraa jo pitkään. Aggregaattisivustot tunnetaan toki maailmallakin, mutta jostain syystä varsinkin suomalaiset ovat niihin tykästyneet RSS-syötteiden sijaan. Suomesta animublogiaggregaatti on kuitenkin puuttunut.

Aggregaattisivustohan on käytännössä sivusto, joka on kokoelma muiden asiaan liittyvien sivustojen RSS-syötteitä. Siis jos tahtoo nähdä, mitä uutta aggregaattisivuston lisäämät blogit sisältävät, ei niitä täydy käydä yksi kerrallaan läpi, vaan suuntaa pelkästään aggregaattisivustolle. Helppoa & hauskaa & mukavaa, kuten intissä sanottiin.

Ja nyt, monien vuosien uurastamisen jälkeen, Suomeenkin on pesiytynyt animublogiaggregaatti – ani.mu.

CooljaksuAni.mun toinen pääsäätäjä, Riku ”jakoavain” Mikkonen suostuikin haistateltavaksi:

”Jo jonkin aikaa olin pyöritellyt ajatusta suomalaisesta animeblogi-indeksistä päässäni, kun blogrollien selaaminen alkoi käydä jo vähän tuskaisaksi – välillä niiden linkit ovat vanhentuneita, blogi lopettanut tai muuttanut, ja niin päin pois. Staattinen indeksi voi toimittaa virkaansa vain tietyn aikaa. Sen sijaan tällainen dynaaminen indeksi toimii paremmin.”

”Sattumalta aggregaattisivustot nousivat irkissä puheeksi vähän aikaa sitten ja Nova sekä Tsubasa totesivat, että suomalaisellekin aggregaattisivustolle voisi olla käyttöä – siitä sitten tuli ajatus aggregaattisivustosta, ja rupesin juttelemaan Aarni ”AKX” Koskelan kanssa toteutuksesta. Parin tunnin päästä meillä olikin toimiva pohja, jota sitten modailtiin.”

Sattumoisin Nova kirjoitti äskettäin vittumaisista aggregaattisivustoista, ja kysyinkin, mikä ani.mu:n lisäyspolitiikka on. ”Ei, me emme lisää blogeja aggregaattisivustolle ilman lupaa. Ainakin näin aluksi ollaan kyselty joiltain tutuilta blogaajilta lupaa lisätä näiden blogi listalle, mutta toivomme toki, että bloggaajat ottaisivat itse meihin yhteyttä. Tottakai toivomme valikoiman kasvavan. Sitä ei sitten tiedä mitä tulevaisuudessa – onhan se mahdollista, että jos vastaan sattuu joku pärisevän kova animeblogi niin laitetaan mailia ja kysytään, josko sen saisi lisätä listoille, mutta nyt tosiaan ollaan vielä sillä linjalla, että toivotaan bloggajien ottavan meihin yhteyttä.”

ani.mu

Ainakin Bubukuutissa ani.mun vaikutus on huomattu – joinain päivinä sieltä on tullut jopa 50% referral-liikenteestä. Ei paha. Menkääs bloggaajat lisäilemään blogejanne ;O