Shin Bubukuuti Kai Z GT X Destiny.

SHOKKIPALJASTUS: Nuoriso on pilalla, animetapahtumissakin

Viime viikonloppuna oli Yukicon. En ollut paikalla muiden kiireiden vuoksi, mutta Johanna oli. Johanna vahvisti sen, mitä useat Twitterissä kertoivat: tapahtuma oli muuten varsin jees, mutta roskaava ja käytäviä tukkiva nuoriso aiheutti ärtymystä. Lisäksi nuorisolaiset blästäsivät k-poppia ja tanssivat käytävillä, mikä tukki ne tavanomaista pahemmin. ”Läheltä piti, ettei joku saanut tanssijoilta kättä silmäänsä tai nyrkkiä naamaan”, kertoi Twitter.

Häiriötä aiheuttava nuoriso ei ole pelkästään Yukiconin ongelma, eikä tämä kirjoitus varsinaisesti käsittele Yukiconia muuten kuin siten, että ihmisten Yukicon-kommentit kirvoittivat tämän kirjoituksen. Ongelma on kaikkialla, minne nuoriso kokoontuu sankoin joukoin: missä nuoriso, siellä ongelma.

Painotettakoon vielä, että vaikka puhun nuorisosta, puhun tietysti vain siitä osasta, joka harjoittaa käytävien tukkimista ja muuta järjestyshäiriönsukuista aktiviteettia. Suurin osa nuorisosta käyttäytyy hyvin, heille siis täysi synninpäästö.

Joka tapauksessa keskustelu Yukiconin tiimoilta on edenneyt varsin ennustettavia latuja. Faktioiden näkemykset voisi tiivistää näin:

Nuoriso on pyrkinyt oikeuttamaan toimintansa: ”No jos kerran K-poppia ei saa soittaa, niin mitä sitten saa? Olette itsekin tehneet tätä nuorempina, nyt on meidän vuoro.”

Positiivisesti suhtautuvia vanhempia harrastajia löytyy jonkin verran. Nämä voidaan jakaa kahteen ryhmään. Toinen ryhmä lähtee siitä, että ”Tuollaisiahan mekin oltiin ja vielä pahempiakin, joten eipä ole varaa tuomita”. Toinen ryhmä taas siitä, että ”Tuollaisia ne nuoret on, kyllä ne siitä kasvaa”.

Negatiivisesti suhtautuvia vanhempia harrastajia löytyy myös. Reaktiot vaihtelevat väliltä ”Ihan sama mitä teette ja missä, mutta käytöstavat pitää muistaa ja muut huomioida. Älkää olko muiden riesana tai tukkiko käytäviä!” ja ”Jos nuoriso ei paranna käytöstapojaan, saatamme pian huomata, että meillä ei ole kuin K-18-coneja!”

Nämä ovat kaikki täysin ymmärrettäviä näkökulmia, eikä mikään niistä ole väärä (paitsi nuorisolaisten puolustelu): aika moni on nuorempana tehnyt jotain tyhmää ja sellaisia nuoret ovat. Kyllä ne siitä kasvavat. Toisaalta, nuorten pitäisi pyrkiä parempaan ja muistaa käytöstavat. Muille ei tulisi aiheuttaa harmia tai haittaa.

Tähdellisempää on kuitenkin kysyä, mitä ongelmanuorisolle tulisi tehdä. Pelkkä muistuttelu hyvistä käytöstavoista tuskin tuottaa hedelmää. Nuorisohan ei käyttäydy huonosti ilkeyttään. Päin vastoin, heidän näkökulmastaan kyse on hauskanpidosta ja siitä euforisesta tunteesta, mikä tulee, kun huomaa olevansa tuhansien samanmielisten ympäröimänä. Vihdoinkin tyyppejä, jotka ymmärtävät minua! Nää on sitä meidän jengiä! Minun hengenheimolaisiani!

Kannattaa myös muistaa, että sille alaikäiselle Anime-Aarnelle kyse voi olla siitä yhdestä ainoasta mahdollisuudesta vuodessa nähdä samanmielisiä kavereitaan. Meillä täysi-ikäisillä on siinä mielessä helppoa, että me voimme tavata kavereitamme lähestulkoon silloin kuin haluamme, eivätkä muut ihmiset juuri vittuille meille hassuista harrastuksistamme. Toisin on Aarnella, joka asuu jossain Enonkoskella tai Siikaisissa ja missä hän on kylän ainoa animeharrastaja. Eli: nuorisolle coneilla ja muiden samanmielisten tapaamisella on yksinkertaisesti enemmän merkitystä.

Mikään ei kuitenkaan muuta sitä, että vaikka nuorison hauskanpito on sinällään ymmärrettävää, siitä on helposti haittaa meille muille. Filosofisesti mielenkiintoinen kysymys on, pitääkö nuorisolle huomautella sen huonosta käytöksestä ihan kasvatusmielessä, vaikka mikään ei muuttuisi. Järjestyksenvalvojat toki joutuvat käytäväntukkeita paimentamaan ihan jo lakiin perustuvien tehtäviensä vuoksi. Mutta tekivät JV:t tehtävänsä miten hyvin tahansa, nuoriso on aina nuorisoa ja osa siitä tulee aina käyttäytymään huonosti. Kun nuoriso on ollut pilalla vähintään viimeiset 2500 vuotta, sen muuttumista odotellessa tuskin kannattaa pidättää hengitystä.

Kenenkään ei toisaalta tarvitse nuorisolaisia väkisin katsella. Jos ahdistaa, ikärajalliseen tapahtumaan meneminen on täysin validi tapa ratkaista tämä ongelma. Kun nuoriso ei tule muuttumaan, ratkaisuksi jää lähinnä mennä sinne, missä nuorisoa ei ole, eli ikärajallisiin tapahtumiin.

En silti jaksa uskoa, että kaikki Suomen conit muuttuisivat ikärajallisiksi. Tietääkseni yksikään toinen coni Desuconin lisäksi ei ole edes harkinnut ikärajaa. Huoli on siis tältä osin turha. Mutta jos huonosti käyttäytyvä nuoriso ahdistaa, ikärajallisiakin coneja on. Ei siinä sen kummempaa.

1 Comment

  1. Momochuu

    ”Kun nuoriso on ollut pilalla vähintään viimeiset 2500 vuotta, sen muuttumista odotellessa tuskin kannattaa pidättää hengitystä.”

    Kannattaisi ehkä mainita, että puhut suomalaisesta (ja ehkä yleisemminkin länsimaisesta) nuorisosta. Japanissahan nuoriso ei ole ollut samalla tavalla ”pilalla” vaan käyttäytyy paljon kohteliaammin. Se kohteliaisuus tulee suoraan kulttuurista, jossa muiden häiritseminen (迷惑) nyt vaan on noloa, vaikka olisi kuinka nuori.

    Olen pannut merkille, että Japanissa esimerkiksi sellainen ”kova jätkä” -nuorisotyyppi, joka Suomessa vähät välittää muista ihmisistä käytöksessään, noudattaa kuitenkin peruskäytöstapoja. Sielläkin siis on eroja, mutta huonoimmatkaan eivät tunnu olevan asteikossa läheskään yhtä alhaalla kuin Suomen huonoimmat nuorisokäyttäytyjät. Esimerkiksi huonoimpienkaan en ole kuullut huudattavan omaa musiikkiaan tai videoita julkisessa kulkuvälineessä. Suomessa siihen törmää lähes joka päivä.

    Mutta turha tuota Suomessa nuorille on opettaa, kukaan ei kuitenkaan opi. Käytötapojen muutos on mahdollista vain kulttuurin muuttuessa perinpohjaisesti, ja sellainen ei todellakaan tapahdu hetkessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

© 2022 karikari.fi

Theme by Anders NorenYlös ↑