Shin Bubukuuti Kai Z GT X Destiny.

Kategoria: Yuri

Laululesbot

Samaan aikaan kun koko muu internet tuijotti Nisemonogataria ja Minihameavaruuspiraatteja, täällä katsottiin Senki Zesshou Symphogearia. Ilmeisesti Symphogear oli samaan aikaan Avaruuspiraatteja vääntäneelle Satelightille ilmeisesti jonkinlainen B-puolen tuotos, mikä on sikäli kummallista, että Minihamepiraatit tylsistytti minut kolmessa jaksossa totaalisesti, kun taas Symphogearissa on meno päällä alusta asti.

Poppiduo Zwei Wingistä kertova Sinforatas on teoriassa musiikkianimea. Siis teoriassa. Käytännössä kyseessä on täysiverinen toiminta-anime, jossa salaiseen järjestöön kuuluvat taikatytöt taistelevat Noise-hirviöitä vastaan symphogearilla, ~laulun voimalla~ toimivalla haarniska/ase-hybridillä.  Genkityttö Hibiki (Aoi Yuuki) on menossa katsomaan Zwei Wingin konserttia bestis-lesborakastajansa Mikun (Yuka Iguchi) kanssa. Kun Miku kuitenkin juuttuu matkalla jonnekin, Hibiki päättää mennä keikalle yksin.

Konsertti

Keikka menee kuitenkin pahemmin vituiksi kuin Frostbite Metalfest, kun kohinamöröt ilmestyvät paikalle ja alkavat muuttaa ihmisiä tuhkaksi. Onneksi Zwei Wingin muodostavat Kanade (Minami Takayama) ja Tsubasa (Nana Mizuki) ovat paikalliset symphogear-soturit ja ryhtyvät pistämään örmöjä poikki ja pinoon. Massiivista ylivoimaa vastaan taistellessaan Kanaden Gungnir-keihäs menee kuitenkin tuhannen päreiksi ja muutama sirpale lävistää Hibikin, joka ottaakin osumaa kunnolla. Kiitos modernin lääketieteen, Hibiki jää henkiin vammoistaan huolimatta.

Kanade vs Noiset

Hypätään pari vuotta eteenpäin. Lydian-musiikkiopistossa opiskelevasta Hibikistä on tullut hänet pelastaneen Zwei Wing -duon fani. Eräänä päivänä Hibiki lähtee ostamaan soolouran aloittaneen Tsubasan uutta CD:tä, mutta mystiset noiset hyökkäävät matkan aikana kaupunkiin. Hibiki pelastaa pikkutytön möröiltä, mutta päätyykin umpikujaan kohinoiden piirittämäksi. Peli ei kuitenkaan ole pelattu, sillä yllättäen Hibikin kehoon päätyneet Gungnirin sirpaleet aktivoituvatkin ja Hibiki saa omat symphogear-voimansa!

Hibiki pakkorekrytoidaan salaiseen symphogeareja koordinoivaan organisaatioon, mutta ah ja voi, Hibiki ei tietenkään voi kertoa tästä käänteestä bestis/lesborakastaja-yhdistelmälleen. Tunnetusti mikään ei riko parisuhdetta niin pahasti kuin salailu ja Hibikin ja Mikun välit rakoilevatkin dramaattisesti~ Tähän vielä lisäksi kansainvälisiä kähmintöjä ja kaksoisagentteja, mystisiä reliikkejä, pari salamurhaa ja Babelin torni, niin Symphogear onkin siinä. Mistä tulivat noiset? Mitä ovat salaiset reliikit? Miten koulutyttölesborakkauden käy?

Tyttöjen illanvietto

Jos tämä kuulostaa sekavalta, niin sitä se onkin. Symphogear suunniteltiin alun perin kahden courin mittaiseksi, mutta huhujen mukaan viikkoa ennen tuotannon aloitusta tuli tieto, että coureja olisikin käytettävissä tasan yksi. Valitettavasti se näkyy, sillä Symphogearin juonenkuljetus on Arina Tanemura -tasoa: hypitään sinne tänne, juonenkäänteet revitään perseestä ja missään ei tunnu olevan mitään järkeä. Varsinaisia juoniaukkoja ei sinällään ole, mutta rytmitys ontuu pahasti ja lopullinen juoni selviää vasta kolmen viimeisen jakson aikana. Samoin animaatiossa on välillä rajustikin parantamisen varaa, mikä johtunee Symphogearin asemasta B-puolen teoksena. Varsinkin jakson 3 kävelykohtaus on melko… mielenkiintoisesti animoitu.

Toisaalta vaikka ”arkianimaatiossa” on säästetty, on kaikki ylimääräinen pistetty taistelukohtauksiin, jotka ovat useimmiten ihan hyvin animoituja. Symphogear osaa myös tehdä animaatiosta näyttävää vähemmälläkin rahalla, mikä on meriitti sinänsä. Myös leikkaus ja ohjaus panostavat liikkeeseen ja vauhdikkaaseen toimintaan, mikä ei toisaalta ole ihme, kun ottaa huomioon, että ohjaaja Tatsufumi Itou on ennen Symphogearia ohjannut lähinnä musiikkivideoita. Erityisesti tämä näkyy 1. jakson konserttikohtauksessa, joka on juuri sellainen kuin musiikkivideolta voisi odottaa, mikä ei ole lainkaan paha asia.

Superhyökkäys

Sinforatas on ihme pakkaus. Sen ykkösjakso on oikeasti kova pakkaus, mutta sen jälkeen homma tuntuu hajoavan – kaikki se meininki, dramatiikka ja kouriintuntuvuus, mitä ykkösjaksossa on, tuntuu lentävän ikkunasta ulos. Kaikista derpeintä on, että symphogear-taistelijoiden äärimmäinen hyökkäys, laulajansa tappava Joutsenlaulu,  muuttuu peruskauraksi josta joutuu enintään sairaalaan jos sitäkään. Hei nyt, näin ei rakenneta dramatiikkaa.

Musiikkianimeksi Symphogear on melko keskitasoinen. Vaikka Nana Mizukin ja Two-Mixissäkin laulaneen Minami Takayaman laulutaidot ovat Japanin parhaimmistoa mitä animeteollisuuteen tulee, mutta jostain syystä Aoi Yuukin laulu on korvia raastavaa. Se hämmentää, sillä todistetusti Yuuki on ihan ookoo-tasoinen laulaja, vaikkei Mizukin tai Takayaman tasolle yltäisikään. Eägh. Loput sarjan laulajat ovat keskitasoa, mikä ei musiikkianimessa kuitenkaan ole hyväksyttävä ratkaisu.

Komentokeskus

Huonoin puoli sarjassa on silti dialogi, joka on ehtaa derppiä. Varsinkin sarjan alkupuolella Hibikillä on raivostuttava tapa toistaa keskustelukumppaninsa viimeinen sana: ”Meidän täytyy mennä päämajaan!” ”Päämajaan?” ”Kyllä, meidän täytyy mennä sinne käskynjakoon!” ”Käskynjakoon?” Voi herp sentään… Tämän lisäksi hahmoilla on paha tapa puhua ilmeisesti todella syvälliseksi tarkoitettua ”JOS USKOT HÄVIÄVÄSI, OLET JO VALMIIKSI HÄVINNYT”-tasoista höpöhöpöfilosofointia. Parhaimmillaan dialogi onkin, kun hahmot kommentoivat tapahtumia tyyliin ”Varo! Pahis hyökkää!”, mikä kertonee kaiken tarvittavan dialogin tasosta.

LENNÄN MIEKALLA VITTU JEE

Puutteistaan huolimatta Symphogear on kuitenkin ihan kivaa mättöä, sillä taistelukohtaukset enimmäkseen toimivat ja koulutyttöromanssia on kiva seurata. Mitään tajuntaa räjäyttävää Symphogearilta on turha odottaa, paitsi ehkä uskomattomien ylläripylläri-juonenkäänteiden lisäksi, mutta kokonaisuudessaan sanoisin, että 2/5 PARAS ANIME 7/5.

Fine ja Chris

PS. Nana on paras :D Ja Mizuki :D

Titaanien taistelu: canon vs. fanon -paritukset

Otakunviran Tsubasa heitti tässä joku päivä irkissä linkin Fuzakenna-animeblogiin, jossa oli kirjoitus Sengoku Basaran ja Strike Witchesin sisältämistä HOMOVIBOISTA. Pointtina siis on, että ne molemmat ovat tietyssä mielessä hyvin samanlaisia sarjoja: molemmat nimittäin pelaavat fanipalvelumielessä homoseksuaalisuudella. Sengoku Basaran osalta saman on Suomen animeblogipiireissä noteerannut ainakin Arana: ”Ainoa valituksenaihe, jonka tähän hätään löydän on se, että sarjan ainokainen naishahmo on rakastunut homoimpaan sotaherraan, joka on kuunaan Basaran taistelukenttiä tallannut (mikä on aika paljon sanottu ottaen huomioon, että sarjan keskeisin kaksikko liitelee ilmassa toisiinsa kietoutuvina värikkäinä valopalloina). Homoa havaittavissa!

Itse väittäisin, että Strike Witchesin ja Sengoku Basaran välillä on yksi hyvin suuri ero: Strike Witchesin lesboilut ovat canonia – tissien lääppimiset ovat sarjan virallista materiaalia, joka näytetään ruudulla. Sengoku Basarassa homovibat sen sijaan ovat enintään fanonia, fanien itse ”päättelemiä” asioita. Ilmassa toisiinsa kiertyneet valopallot ovat nimittäin ilmassa toisiinsa kiertyneitä valopalloja, eivät karkkitanko suklaadonitsissa. Ei etteikö Sengoku Basara vääntäisi yaoi-aimai-nuppia kaakkoon ja pelaisi homokortilla: ”I HAVE NEVER FELT THIS WAY ON THE BATTLEFIELD BEFORE, MY CHEST IS POUNDING WHEN I LOOK AT HIM” -kommentit sunmuut eivät jätä paljoa arvailujen varaan, jos asian vain niin haluaa nähdä.

Vuonna 2008 järjestetyssä Imaginary Japan -konferenssissa puhunut vanha tuttuni Tuuli Bollmann totesi minulle cawan cawan sitten, että ”mangakat lisäävät jopa toimintaseikkailushounensarjoihinsa yaoi-vihjeitä ihan tarkoituksella, tehdäkseen sarjasta naislukijoihin vetoavamman – varsinkin kun tytöt ovat ne, jotka oheistuotteita ostavat eniten”. Lausahdus pitää epäilemättä paikkansa – mutta tarkoittaako se suoraan, että sarjan hahmot sitten muuttuisivat virallisesti homoiksi? Väittäisin, että ei – kuorrutus on kuorrutusta eikä mitään muuta. BL-vihjeet ovat tarkoituksella pikkutuhmia kaksimielisyyksiä, jotka on laitettu sarjaan nimenomaan BL-viboja etsivien fujoshien houkuttamiseksi. Ne ovat toisin sanoen pelkkiä syöttejä.


A cat is fine too

Code Geass on hyvä esimerkki ”kenen kaa”-ongelmasta. Olen lähimenneisyydessä joutunut käsittelemään melko paljon Code Geassin ihmissuhdekuvioita eräiden henkilöiden kanssa keskustellessani. Ei että ne mitenkään hirvittävän vaikeita olisivat; kyse ei kuitenkaan ole mistään Hatsukoi Limitedin ihmissuhdekartan tapaisesta hyperulottuvuushäkkyrästä. Kyse on enemmänkin vain siitä, että kuka esitetään sarjan aikana Lelouchin ”virallisena” romanttis-seksuaalisena parina? Naiskilpailijoita on ainakin 3: Shirley, Kallen ja CC. Miespuolisia taas Suzaku ja Rolo.

Ongelman tekee hankalammaksi se, että Code Geass ei ole sarja, jonka hahmojen seksuaalinen suuntaus olisi pakko lukita heteronormatiiviseen muottiin esim. lehden lukijakunnan (”10 – 13 -vuotiaat pojat”) vuoksi – toisin kuin vaikka Narutossa. Varsinkin, kun kyseessä on CLAMPin hahmodesignit, sillä CLAMP jos joku on tunnettu ~vapaasta ja rajoja rikkovasta rakkaudesta~. Tällöin ”homoilun poissuljenta” on täysin mahdotonta. Ja joo joo, uskon kyllä, että joissain shounen-kohderyhmän sarjoissa voi olla homohahmoja – näin lonkalta voisi heittää vaikka Gurren-Lagannin Leeronin – mutta 99% tapauksista näin ei ole.

Väittäisin, että Code Geassissa ei Lelouchilla yksinkertaisesti OLE paria romanttis-seksuaalisessa mielessä, vaikka semmoista kyllä pedataankin moneen suuntaan: Rolo on ilmiselvä ja päälleliimattu plot device (johtuen esitysajan muutoksesta, minkä takia R2 olikin suureksi osaksi paskaa) ja nimenomaan BL-kuorrute. CC toki heiluttelee persettään Lulun naaman edessä, mutta näiden suhde on ennemminkin liikesuhde kuin mikään romanttinen suhde. Kallen kyllä kiimailee Lelouchia, mutta Lelouchille Kallen on lähinnä alainen, ei romanttinen partneri. Näin ollen jäljelle jää Shirley ja Suzaku. Shirley on naisista ainoa, jota kohtaan Lulu on tuntenut yhtään mitään, kävipä jopa treffeillä – mutta on sitten vaikea sanoa, onko kyseessä kuitenkaan mikään ”parinvalinta” vaiko ainostaan for the lulz kaverin kanssa treffeille -juttu. Tai sitten puhtaan laskelmoiva alibinhankinta? Jotain syvempiäkin tuntoja voisi ehkä johtaa siitä, että Lelouchille on aika kova paikka pyyhkiä Shirleyn muisti – no, toisaalta, tämän parituksen mahdollisuus tapetaan kakkoskaudella aika definitiivisesti joka tapauksessa. Suzakun suhteen Lelouchilla on vaikka kuinka paljon foe yaytä, mutta… väittäisin, että se on siinä. Kyse on kuitenkin lapsuudenystävistä jotka ~traagisesti~ joutuvat eri puolille sotaa eivätkä voi enää kiipeillä puissa kuten silloin ennen – aika harva kuitenkaan tahtoo porata lapsuudenystäviään kakkoseen lihaporalla. Eikä romanttista vetoa hahmojen välille yksinkertaisesti rakenneta, foe yayn lisäksi. Mutta tämä on tietysti vain oma tulkintani ja vaikka kuinka polkisin jalkaa, joku muu voi sopivasti ”todisteensa” valitsemalla varmasti päätyä johonkin muuhun lopputulokseen…

Jos vielä haetaan esimerkkiä esimerkiksi länsimaisista elokuvista, niin miten olisi perinteinen kohtaus, jossa pari, joilla on ”vipinää”, saapuvat toisen kotiin ja siirtyvät istumaan sängylle. Pari riisuuntuu ja siirtyy peiton alle. Seuraavassa kohtauksessa herätyskello soi ja pari nousee sängystä. Onko pari harrastanut seksiä keskenään? Yleensä oikea tulkinta varmaan on, että kyllä, pari on harrastanut seksiä – mutta näinhän ei tietenkään aina ole. Joissain tapauksissa tällä elementillä oikein herkutellaan ja vielä parempi, jos jompikumpi parista toteaa että ”we slept together” – kunnes jakson lopussa paljastuukin, että pari ei itseasiassa olekaan harrastanut seksiä, vaan ainoastaan nukkunut yhdessä ja hilarity/drama/angst/muumikä ensues!

Niin – missä vaiheessa voi olettaa, että paritus on ”oikea” tai ”todellinen”? Ei sillä, että se fanityttöjä tietenkään haittaisi – esimerkiksi Death Notesta Matt x Melloa on vaikka kuinka paljon, siitä huolimatta, että Matt näkyy koko sarjassa jopa huikaisevassa KAHDEKSASSA paneelissa…

Vapaata rakkautta ja maailmanrauhaa ^_^

ON SE NYT JUMALAUTA

Tampereen Kuplimisen jälkeen keskustelu on pyörinyt enimmäkseen pusurinkien ympärillä ja toivottovasti myös piireissä itsessäänkin. Kyseessähän on siis lähinnä yläaste- ja lukioikäisten tyttöjen (myös poikien, mutta enimmäkseen nimenomaan tyttöjen) seksuaali-identiteetin etsinnästä. Ja sehän se on oikein, sillä mikäpä olisi näin keväällä kauniimpaa kuin kaksi tyttöä ilmaisemassa ikuista rakkautta toisiaan kohtaan? Eipä juuri mikään!

Muutenkin on käsittämätöntä, millaisella noitavainomentaliteetilla tähän vapaaseen rakkauteen on suhtauduttu. Olisiko muka parempi että kaikki ne lisääntymisharjoituksia tekevät ihmiset limanvaihdonsijasta vaihtaisivat puukoniskuja ja luotisarjoja pihalla? Tuskinpa. Itse olen vakaasti sitä mieltä, että on paljon parempi että ihmiset yrittävät mielummin lisääntyä keskellä conia kuin että ovat Pekka-Ericeinä heilumassa jossain tuolla kouluissa. Näin saadaan myös turvattua tulevat conikävijät, kun saamme kokea maan ensimmäiset coniraskaudet. Tähän tietysti auttaisi poikien aktiivisuus lisääntymisleikkien osapuolina – pojathan ovat näissä panoringeissä jääneet lähinnä käsipuolen asemaan.

Yleisesti ottaen coneissa on muutenkin aivan liian vähän nuoleskeluaiheista ohjelmaa. Minun on todella vaikea ymmärtää mistä tämä johtuu, sillä tästä jos jostain aiheesta olisi helppo keksiä ohjelmaa. Virikettä voi hakea esim. Canal+:lta öisin, yleensä siinä klo 01 – 04 välisenä aikana. Mikäli hakusessa olisi kevyemmäntasoinen ohjelma, voitaisiin coneissa käsitellä esimerkiksi suutelutekniikoita ja muita kielen käytön salaisuuksia. Samoin conivälipalaksi tulisi tarjoilla lähinnä banaaneita ja porkkanoita. Ne ovat terveellisiä ja auttavat muutenkin conein pääteeman, eli seksuaalisuuden, käsittelyssä.

Conin pääohjelmanumeroksi cosplay-kisan tilalle tulisi tietysti panoshow, jossa cossaajat yrittävät olla mahdollisimman kiihottavia / eroottisia / limaisia, ihan miten vain. Tämän järjestämiseksi pitäisi itse kunkin tietysti tuoda paikalle nahkastringinsä, piiskansa ja kettinkinsä, ihan kuten cossaajat nykyään tuovat proppinsa. Kyllä siinä kelpaisi kun 15-vuotias Axel (oikealta nimeltään Anniina) piiskaisi kahleissa roikkuvaa Roxasia (oikea nimi Riina) perseelle.

Halikylttejä pitäisi myös saada lisää. Nyt ne vain ovat aivan liian sekavia – itse kunkin pitäisi niissä tarkalleen ilmoittaa, minkälaista ja minkätasoista toimintaa kyltin kantaja kaipaa. Näin parinmuodostus olisi mahdollisimman tehokasta eikä kukaan joutuisi pettymään kun partneri ei suostunutkaan anaalipenetraatioon keskellä Tampereen keskustaa. Kaikki voittavat – varsinkin suomen conittajat! Conithan ovat rakkauden juhlia – tarkoittaahan ”con man” luotettavaa henkilöä, jonka kanssa voi rakastella vaikka kahden minuutin tutustumisen jälkeen.

Paras paikka rakasteluun conissa on tietysti juuri se paikka missä sillä hetkellä satut partnerisi kanssa olemaan, sillä rakkaus on aina kaunista ja paikallaan juuri siellä missä sinäkin. Mikäli kuitenkin kiimaltanne ehditte, koettakaa katsoa hellyydenosoituksillenne – varsinkin niille fyysisimmille – joku mahdollisimman keskeinen paikka, esimerkiksi con-alueen kapein käytävä tai portaikko. Mikäli tällaisia keskeisiä kulkuväyliä ei ole vapaana, valitse esimerkiksi con-alueen keskiaula tms. jossa on mahdollisimman paljon ihmisiä. Näin pääset levittämään rakkauden ilosanomaa mahdollisimman monelle! Muista – jokainen rakastava ja rakasteleva harrastaja (mitä kiihkeämpää rakastelua, sen parempi, tietysti) on poissa potentiaalisista tappajista, koulumurhaajista ja muista sekopäistä! On esitetty teorioita, että Suomen koulusurmien taustalla oli liian vähäinen rakkaus. Tulokset näkyvät kuolintilastoista. Viha voi synnyttää vain lisää vihaa, mutta rakkaus voi synnyttää vain lisää rakkautta!

Tässäpä siis teille kalkkeutuneille fundamentalistikonservatistifasisteille mietittävää: joka kerta kun fasismia ja totalitarismia edustavat gestapomiehet eli JV:t hajottavat panoringin, yksi suomalainen nuori kuolee kouluampumisen seurauksena. Ja tässä vielä kotitehtävä: kumman itse haluaisit otsaasi – 15-kesäisen tytön pusun vai 9-millisen pistoolin laukauksen?

Jo Hitler tiesi rakkauden merkityksen ja järjesti monia rakkauden tapahtumia joista suurin oli Birkenaucon – siellä ei pelkkä pusurinki riittänyt, vaan siellä pusuttelijoita oli suorastaan kasoittain ja kuopattavaksi asti! Peace, love and Pokemon! RAKASTAKAA TOISIANNE!!

Muinaisessa Kiinassa kaikilla on iso miekka

Pieni paluu ajassa taaksepäin. Kesällä media eli varsinaista Kiina-huumaa olympialaisten takia ja minäkin lensin vipuun viettäen kesäni katsoen Romance of the Three Kingdomsiin perustuvia animesarjoja. Kyseessähän on melkoisen eeppinen kertomus eräästä Kiinan historian mielenkiintoisemmista ajanjaksoista. Jos jonkun mielestä Legend of Galactic Heroesissa on paljon nimiä, kannattaa lukea RoTK ja kertoa mielipiteensä sen henkilömäärästä!

Koska Romance of the Three Kingdoms on hyväksi koettu klassinen tarina, jonka pääjuonet suurin osa itäaasian väestöstä tuntee, siitä on tehty myös useita animeadaptaatioita. Olemassa on sen suurinpiirtein tekstille uskollisen version (nimi myös Romance of the Three Kingdoms, sarja 90-luvun alusta) lisäksi mm. pantsumättöfest Ikkitousen ja chibiversio Yawaraka Sangokushi Tsukisase!! Ryofuko-chan. Minä iskin kuitenkin näppini sellaisiin Romance of the Three Kingdomsista ammentaviin sarjoihin kuin Koutetsu Sangokushi ja Koihime Musou, joita joskus mainostetaan kertomuksen yaoi- ja yuriversioiksi.

Power Rangers in Ancient China, how cool

Koutetsu Sangokushi on löyhä adaptaatio, se on periaatteessa shounensarja värikoodattune sentaitiimeineen ja reippaasti liioitellun kokoisine aseineen. Oikea kohderyhmä on kuitenkin tytöt, sillä sarja on silattu uskomattomalla määrällä yaoifanipalvelua. Koutetsu Sangokushissa ei koko sarjan aikana edes näytetä yhtään naista. Lopputulos on lähinnä surkuhupaisa. Jostain syystä tekijät ovat yrittäneet historiallista tarkkuutta joissain seikoissa ja toisissa jättäneet sen romukoppaan. Kaikki hahmot puhuvat jäykistelevää, vanhan kuuloista japania ja kun se yhdistetään fanipalvelukohtauksiin, tulos on jokseenkin huvittava.

Y – A – O – I

Koutetsu Sangokushin juoni on melko tylsänlainen eikä lähdeteoksen eeppisyydestä ole jäljellä paljoakaan. Animaatio on jaksosta jaksoon melko olematonta ja taistelukohtauksissa sen huonous vain korostuu, joten suurimman osan aikaa hahmot viettävät heittäen toisilleen kaksimielisyyksiä. Sarjaa katsoessani kehittelin juomapeliä. Joka kerta, kun Lu Xun sanoo ”mestarini on minulle kaikki kaikessa”, yrittää mestarinsa syliin tai lääppii tätä, pitää ottaa huikka. Kaikki tämä laskelmoitu fujoshien baittaus on tietenkin vielä koomisempaa, kun ottaa lähdeteoksen huomioon – Lu Xunin ja Zhuge Liangin suhde on hiukan kuin Lemminkäinen ja Väinämöinen harrastaisivat homoseksiä.

Myös Liu Bei ja Sun Quan ovat miehiä. Pata kattilaa soimaa?

Koutetsu Sangokushissa on tasan kaksi asiaa, jotka on tehty edes keskinkertaisesti (saati sitten hyvin): Hahmosuunnittelu ja seiyuiden valinta. Hahmot ovat kirkasvärisiä, helposti toisistaan erottuvia ja mielenkiintoisen näköisiä. Toisaalta historia on heitetty mäkeen ja monien hahmojen vaatteet näyttävä pehmohomopornofetissivermeiltä tai muuten vain huvittavilta: aurinkolasit 200-luvun Kiinassa? Seiyuukaarti on nimekäs ja mukana ovat käytännössä kaikki kuumat nimet, päähahmona Lu Xunina Mamoru Miyano (Light, Tamaki muutamia manitakseni) ja hänen mestarinaan Zhuge Liangina Koyasu Takehito ja jopa pieniin, muutaman repliikin rooleihin on saatu nimiä kuten Yamaguchi Kappei tai Noriyaki Sugiyama. Harmillisesti vain harva tekee hyvän roolin: käsikirjoituksen puiseva historiallinen puhe kaikottaa suurimman revittelyn ja hauskanpidon.

Koutetsu Sangokushista olisi voinut olla johonkin, jos se olisi yrittänyt ottaa yaoifanipalvelunsa edes hiukan ironisesti. Näin ryppyotsaisesti toteutettuna se saa kunnian olla huonoin animesarja, jonka ikinä olen katsonut kokonaan.

null

Koihime Musou on vakava taisteluanime!

Koihime Musou on vain 12 jaksoa pitkä ja toisin kuin Koutetsu Sangokushi, se ei edes yritä kertoa mitään jatkuvaa tarinaa tai olla erityisen vakava. Koihime Musou perustuu löyhästi samannimiseen h-peliin, jossa kaikki Romance of the Three Kingdomsin sankarit on genderbendattu söpöiksi punasteleviksi tytöiksi, joilla on isot tissit. Koko ajatus sinänsä on jo täysin älytön, käytän taas vertailukohteena Kalevalaa: Seppo Ilmarinen onkin nyt tsundere, jolla on iso leka ja Kullervo angstaava emotytsy, jonka aseena on iso leipä. Sarjassa lähinnä esitellään iso liuta RoTKin hahmoja, kävellään ympäriinsä ja selvitellään pieniä ongelmia ilman varsinaista juonta.

null

Tai sitten ei.

Koihime Musoun kunniaksi on todettava, että se toimii. Tämä perinjuurin hölmö komedia ja siihen liittyvä fanipalvelu satunnaisine lesboviitteineen (tästä puolesta vastaavat lähinnä Zhao Yun ja Cao Cao) ei ikinä ota itseään liian vakavasti ja juttu pelaa. Mikään mestariteos Koihime Musou ei ole, mutta se on sopivan pähkähullu rakastava parodia aiheesta eikä ikinä sorry jäykistelyn ja ”eeppisyyden” tielle kuten homoveljensä Koutetsu Sangokushi. Hahmosuunnittelu on nättiä ja sai ainakin kaltaiseni cosplayhörhön sormet syyhyämään, animaatio on suunnilleen mukiinmenevää, vaikka taistelukohtauksissa onkin säästöä näkyvissä enemmän kuin tarpeeksi. Taisteluiden takia Koihime Musouta ei kannata katsoa, sen myyntivaltti on söpöjen tyttöjen hölmöily pitkin Kiinaa. En tiedä, aukeaako huumori sellaiselle, joka ei ole tutustunut alkuperäiseen Romance of the Three Kingdomsiin, mutta minä ainakin hekottelin oikein tyytyväisenä.

Silmiesi heijastuksessa näet itsesi, koskaan aikuiseksi kasvamatta… et minua.

Suosikkisarjojensa arvostelu kuulostamatta ihkuttavalta fanitytöltä on edelleen hankalaa, mutta vakaana tavoitteenani on arvostella tänne vähintään oma top 10 niin animen kuin mangankin saralla, kaiken avautumisen ja Hitlerin vastapainoksi. Vakaana aikomuksenani on myöskin haukkua lyttyyn pari kaikkien muiden rakastamaa sarjaa, mutta sen näette sitten…

Jos vuoden 2007 lempparini oli mainstreamia (noh, ainakin Japanissa) retroscifiä BL-viittauksin, vuoden 2006 ”sen sarjan” paikan vei ihan toisentyyppinen sarja: Simoun, herkkä kakofonia niin tarinan kuin taiteenkin puolesta. Olen tähän ikään mennessä katsonut ison tukun yurisarjoja, ja Simoun oli pitkään aikaan ensimmäinen, joka nousi fanservicen ja otakujen miellyttämisen yläpuolelle. Yuri on genre, joka usein on pelkkää naurettavaa piiloteltua pehmopornoa, jota ei voi ottaa vakavasti millään asteella, ja siinä joukossa Simoun oli hienostunut tuulahdus jotain ihan muuta.

Sarjan lähtöasetelma on seuraavanlainen: meillä on planeetta Daikuuriku (”suuri taivasmaa”), jossa kaikki syntyvät tyttöinä. Eri valtioissa lopullinen sukupuoli määrittyy eri tavalla, mutta sarjan keskiössä olevassa Simulacrumin teokratiassa se valitaan 17-vuotiaana erityisessä pyhässä lähteessä. Simulacrumin väestö palvoo jumalaa nimeltä Tempus Spatium, ja palvonnan pääasiallisena muotona ovat muinaisten pyhien ilma-alusten, Simounien, avulla taivaalle piirrettävät kuviot, Ri Maajonit. Simounia voi ohjata vain pari tyttöjä, jotka eivät ole vielä valinneet pysyvää sukupuoltaan. Varsinainen juoni lähtee käyntiin, kun Argentumin valtio tekee yllätyshyökkäyksen Simulacrumin rajalla ja pudottaa taivaalta ennen voittamattomina pidetyt, jumalan tahtoa toteuttavat pyhät Simounit.

Oliko siinä pari termiä liikaa? Ei se mitään, Simoun on juuri niitä sarjoja, jotka kaatavat katsojan niskaan heti ensimmäisestä jaksosta alkaen kasan tuntemattomia termejä ja ryntäävät keskelle tapahtumia. Moni on syyttänyt ensimmäistä jaksoa luotaantyöntäväksi ja huonoksi, minut se taas imaisi kerralla mukaan. Oli ensimmäisestä jaksosta kuitenkin mitä mieltä vain, tarina ja maailma käyvät selvemmäksi seuraavissa jaksoissa, kun hahmot varsinaisesti esitellään.

Simounin hahmokaarti on laaja, mutta yllättävästi se pysyy koossa ja onnistuu välttämään suurimmat stereotypiat. Kiitos kuuluu erityisesti seiyuille. Tekijät ovat valinneet ääninäyttelijät persoonallisesti niin, että kaartissa on niin ammattinäyttelijöitä (Aaeruna Michi Niino, Nevirilinä Rieko Takahashi), veteraaniseiyuita (Paraiettana Ami Koshimizu, Dominuurana Yukana) kuin täysiä ensikertalaisia (Floena Aizawa Michiru). Jokainen valinta on hieman yllätyksellinen ja varsinkin pääpari Aaeru ja Neviril nousevat hahmoina stereotyyppiensä yläpuolelle juuri ääniensä ja puhetyyliensä vuoksi. Muutenkin hahmojen puhetyyli luo tässä sarjassa hyvin suuren osan heidän persoonaansa – esimerkkinä hyvin tyttömäiseltä muuten näyttävä hiljainen Yun, joka kuitenkin puhuu kuin historiallisesta draamasta karannut samurai. Fandom antoi sittemmin Yunille lempinimen ore-onna.

Simoun on etupäässä hahmovetoinen sarja ja onnistuu hahmojensa kautta tarkastelemaan herkällä tavalla sotaa, kasvamista ja luopumista. Ilmataistelut ovat toki nättejä, mutta sotataktiikoiden takia ei kannata ryhtyä katsomaan ainakaan tätä sarjaa. Simounissa on erittäin erikoinen ja kaunis tahti. Ensin vietetään muutama jakso, jossa tutustutaan hahmoihin; sitten palataan politiikkaan ja sotaan ja varsinaiseen juoneen, mysteeriin Simounien takana. Sarjan ensimmäinen kliimaksi tulee suunnilleen jakson 16 hujakoilla, sitten hidastellaan taas hetki ja viimein noin jakson 22 paikkeilla pistetään sarja ja juoni pussiin. Sen jälkeiset jaksot kuvaavat luopumista, muutosta ja kasvamista uskomattoman kauniilla, hiljaisella ja kaihoisalla tavalla. Minusta on yhtä kivaa kuin kenestä tahansa muusta animefanista, jos sarja loppuu melskeellä ja isoilla räjähdyksillä, mutta Simounin ratkaisu on omaperäinen ja sopii sarjan kantaviin teemoihin niin hyvin, että paremmaksi pistäminen on vaikeaa. Sarjan viimeiset kaksi minuuttia ja viimeisen jakson hahmojen yhteinen monologi kuuluvat suosikkikohtauksiini koskaan.

Sarjan piirrostyyli on yhtä erikoinen kuin Simoun muutenkin. Ilma-alukset on tehty CG:llä, hahmot taas piirretty normaalisti – tosin hahmojen silmät ovat vähintäänkin omaperäisiä – taustat on tehty vesivärein. Jonkun toisen sarjan tämä sekamelska olisi upottanut, mutta Simounin tapauksessa homma toimii. Eipä silti, animaatio ei ole virheetön. Parissa jaksossa hahmot muuttavat häiritsevästi ulkonäköä ja animaation taso laskee selvästi. Sahashi Toshihikon musiikki koostuu pääasiassa klassisista ja välimerellisistä kappaleista, jotka antavat ilmataisteluille aivan omanlaatuisensa tunnelman. Simounin OST on yksi niistä harvoista animesoundtrackeista, joita viitsii kuunnella muutenkin, eikä vain sarjaa katsoessaan.

Simoun ei ole sarjana täydellinen, mutta pieni rosoisuus siellä täällä pitää antaa anteeksi. Se ei myöskään ole sellainen sarja, joka päästää katsojansa helpolla. Tarinassa on aukkoja ja kaikkea ei selitetä suoraan (tai ollenkaan). Juoni aikamatkustusparadokseineen on hyvä ja siitä olisi sellaisenaankin saanut yhden sarjan. Romanssit ja ihmissuhdesotkut eri tyttöjen (ja eräässä tapauksessa miesten) välillä ovat yllättäviä ja mielenkiintoisia, ja niistäkin olisi saanut halutessaan kokonaisen sarjan. Simoun otti ja laittoi samaan pakettiin sotadraamaa, taisteluita, ihmissuhteita, tyttörakkautta, poikarakkautta, dickgirlejä (oi kyllä), loleja, fiilistelyä, scifiä ja ties mitä muuta. Kaikki tämä on kuitenkin toisarvoista; tärkeintä on se sanoma, ajatus, kaiho, jonka sarja jättää. Mitä on kasvaa aikuiseksi?

ps: Sattuman kaupalla Manga Fukushuu arvosteli Simounin juuri samaan aikaan, kun sain oman tekstini valmiiksi. Lukekaa toki sekin.

© 2024 karikari.fi

Theme by Anders NorenYlös ↑