Viime vuoden Yukicon jäi Johannalta ja minulta väliin, kun Johannan serkun häät olivat Yukiconin kanssa päällekäin ja vieläpä Turussa. Nyt meinasi käydä samoin, kun kaverin häät olivat Yuki-lauantaina. Onneksi kuitenkin vasta illasta ja Helsingissä, eli tämä ei aiheuttanut ollenkaan samanlaista ongelmaa. Yukiconiin siis!

Yukiconille ladattiin paljon odotuksia, sillä se oli karistanut Tapiolan kulttuurikeskuksen pölyt jaloistaan ja siirtynyt Messukeskuksen Kokoustamoon Pasilaan, selvästi prameampiin ja isompiin tiloihin. Isommat tilat olivat tarpeen, sillä Yukicon on tullut tunnetuksi Desuconiakin nopeammasta loppuunmyynnistään (derppaavasta ja jumittuvasta lipunmyyntijärjestelmästään huolimatta, nyt se kuntoon :D). Tämäkään kerta ei ollut poikkeus, vaikka lippuja ilmeisesti oli aikaisempaan verrattuna lähes tuplamäärä.

Conia ennen Yukista kantautui huolestuttavia viestejä. Pääjärjestäjää ei ollut, eli kenelläkään ei ollut tapahtumasta kokonaisvastuuta, cosplay-kisaajat eivät saaneet tietoa, onko heitä hyväksytty NCC-karsintoihin ja yleistä derppausta oli selvästi havaittavissa.

Mutta miten lopulta meni? Ei muuta kuin paikan päälle katsomaan.

Ensiksi todettakoon, että Kokoustamo sopi conipaikaksi oikein hyvin. Sen lisäksi, että Messukeskus on hyvien kulkuyhteyksien äärellä, siellä on myös tilaa ja erityisesti myyntisali oli tarpeeksi iso. Kokoustamo vaikutti aluksi hivenen sokkeloiselta käytävineen, mutta ne oppi nopeasti ja kokonaisuutena tila oli huomattavasti selkeämpi kuin Desuconista tuttu Sibeliustalo. Toisaalta Kokoustamon heikkous tuntui olevan siinä, että todella isoja puheohjelmasaleja siellä ei ollut, mutta toisaalta salit tulivat ainakin täyteen.

Käytävämäisyyden heikkoutena oli tosin pullonkaulaefekti, varsinkin alaikäisiin conittajiin yhdistettynä. Toisaalta pullonkaulat ovat tulevina vuosina helposti korjattavissa. Miksi muuten conin aulassa oli pari dalekia ja Tardis tilaa viemässä? Eikö Yukiconin pitänyt olla anime- ja peliaiheinen tapahtuma?

Tilat olivat kuitenkin oikein toimivat ja niiden suhteen oltiin vahvasti voiton puolella . Jos tila sattuisikin tulevaisuudessa loppumaan kesken, ei muuta kuin pari messuhallia Messukeskuksesta lisää ja taas rullataan.

Yukicon 2016 myyntisali

Ohjelma ei ehkä ollut ihan sitä mitä olisin itse toivonut. Tämä ei tarkoita, että ohjelma olisi ollut huonoa, suuri osa siitä vain oli sellaista, mikä ei ihan hirveästi kiinnostanut itseäni. Varsinkaan lauantaina ei ollut oikein mitään, mikä olisi kiinnostanut, mutta onneksi Hootti ja Johanna pakottivat suostuttelivat minut hahmovisaan ja jostain tarttui Se suomalainen Anomuumikin mukaan. Tiimikombinaatio oli tosin sinänsä huono, että Hootin ja Johannan animemaut menevät hyvin pitkälti yksiin ja toisaalta minulla on äärimmäisen huono muisti animehahmojen nimien suhteen ja Lampalla vissiin kanssa. No, tultiin silti toiseksi, hyvä me!

Sunnuntaina kävin katsomassa Animekaapista ulos -ohjelman, mikä oli ihan pätevä esitys. Ohjelma olisi ehkä kaivannut vähän enemmän jäsentelyä ja toisaalta siinä olisi voinut pohtia vähän enemmän myös sitä, kannattaisiko joissain tapauksissa sittenkin pysyä siellä animekaapissa. Oman animeharrastajuuden mainostaminen kun ei vain aina ole voittoisa siirto, vaikka sinällään olenkin ohjelmanpitäjien kanssa ydinasiasta täysin samaa: animekaapista ulos ja heti, sillä mitä useampi meistä tunnustautuu animekekeksi, sitä helpompaa muidenkin on tunnustautua sellaisiksi.

Ja sitten niitä kehityskohteita.

Hyvistä puitteista huolimatta Yukicon tuntui nyt jotenkin jakomieliseltä tapahtumalta. Toisaalta siellä oli joitain asioita hoidettu todella hyvin: esimerkiksi ohjelmasalien ovien vieressä olevien näyttöjen grafiikat olivat hienot, selkeät ja tyylikkäät, mutta niiden vieressä saattoi olla tussilla hätäisesti kyhättyjä lappuja laatumielikuvaa tuhoamassa.

Yukicon 2016:n kyltitys derppaa

Näiden lappujen välillä oli noin puoli metriä. Laatueron huomaa.

NCC-karsinnat olivat… noh, niin. En tiedä mikä meni pieleen, kun cossivastaava ei laittanut kisaajahalukkaille informaatiota. Toisaalta kiinnostaisi kuulla tästä kootut selitykset, toisaalta niillä ei ole mitään väliä. Conin tehtävänä on saada homma toimimaan ja jos ei toimi, tehkää paremmin. Loppujen lopuksi kisassa oli kokonaista kaksi osanottajaa. Kaksi. Ei kai siinä sitten.

Ja sitten tämä Kill la Kill -perseily. Long story short, Ryukon Kamui Senketsu -versiota cossannutta Pisamia Cosplayn tytyä käskettiin pukemaan päälle, koska cossi oli ”liian paljastava”. Ainakaan tähän mennessä ei ole tullut minkäänlaista tietoa siitä, että kukaan olisi valittanut asusta.

Herramme vuosi on 2016 ja edelleen elämme maailmassa, jossa JV:t katsovat asiakseen sensuroida cosseja mielivaltaisesti. Toivon, että kyseessä on tapahtumapaikan oma, cossikulttuuria tuntematon JV, tai enintään jonkun coni-JV:n omapäinen ratkaisu tilanteessa. Tilanteessa, jonka coni selvittää hyvin tarkkaan ja vetää omat johtopäätöksensä siitä, annetaanko ko. JV:lle lisäkoulutusta vai poistetaanko hänet conin JV-vahvuudesta toistaiseksi. En nimittäin haluaisi uskoa sitä, että conit vielä nykyäänkään eivät tajua, että näiden tehtävänä on puolustaa cossaajia ulkopuolisten pahastumista vastaan eikä puolustaa normojen pahastumisoikeutta meidän kulttuuriamme kohtaan.

”Koko perheen tapahtuma”? Just just. Onhan Ryuko tietysti aivan ylitsepursuavan seksuaalinen, näkyyhän tällä melkein yhtä paljon paljasta ihoa kuin mitä kesäisin rannalla näkee.

NYT VITTU OIKEESTI.

Ilona juuri kirjoittikin #tissigate’sta pidemmin, joten toteanpa vain yhtyväni tässä Ilonaan.

Kokonaisuutena Yukicon oli tosiaan melko jakomielinen tapaus. Jotkin asiat olivat hienoja ja suorastaan loisteliaita, mutta toisaalta loisteliaiden juttujen vastapainoksi löytyi aivan ihmeellisiä perseilyjä, joita ei yksinkertaisesti pitäisi tapahtua. En tajua, miten se edes on mahdollista, koska ainakin kaikki minun tuntemani Yukiconin järjestäjät ovat fiksuja, nuoria aikuisia, joilla ainakin luulisi olevan kaikki vaadittavat organisointitaidot ensiluokkaisen conin järjestämiseen. Jostain syystä ei vaan tunnu irtoavan.

Sen verran annettakoon anteeksi, että uusi tapahtumapaikka vei varmasti jonkin verran mehuja. Mutta se ei toisaalta selitä esimerkiksi cosplay-perseilyjä, JV-tötöilyä ja yleistä laadunvaihtelua, jotka eivät mitenkään liity tiloihin. Itse ainakin tahtoisin väittää, että ongelma on pääjärjestäjän puutteessa. Kun kukaan ei katso kokonaisuutta tai pidä koko pakkaa käsissään, ihmiset sitten tekevät tahoillaan kuka mitäkin ja tulokset valitettavasti näkyvät.

 

Yukiconilla olisi varsinkin nyt Messukeskukseen siirryttyään kaikki mahdollisuudet kasvaa Suomen suurimmaksi koko anime- ja pelinörttikansan tapahtumaksi, mutta siltä tuntuu puuttuvan kunnianhimoa, visiota ja johtajuutta. Toivon, että Yukicon ja sen järjestäjät saavat itseään niskasta kiinni, koska potentiaalia sillä kyllä on vaikka kuinka.

3/5, mikä olisi muuten ihan ok, mutta kun tällä olisi ollut mahdollisuuksia 5/5-coniksi jo nyt.