karikari.fi

Shin Bubukuuti Kai Z GT X Destiny.

Titaanien taistelu: canon vs. fanon -paritukset

Otakunviran Tsubasa heitti tässä joku päivä irkissä linkin Fuzakenna-animeblogiin, jossa oli kirjoitus Sengoku Basaran ja Strike Witchesin sisältämistä HOMOVIBOISTA. Pointtina siis on, että ne molemmat ovat tietyssä mielessä hyvin samanlaisia sarjoja: molemmat nimittäin pelaavat fanipalvelumielessä homoseksuaalisuudella. Sengoku Basaran osalta saman on Suomen animeblogipiireissä noteerannut ainakin Arana: ”Ainoa valituksenaihe, jonka tähän hätään löydän on se, että sarjan ainokainen naishahmo on rakastunut homoimpaan sotaherraan, joka on kuunaan Basaran taistelukenttiä tallannut (mikä on aika paljon sanottu ottaen huomioon, että sarjan keskeisin kaksikko liitelee ilmassa toisiinsa kietoutuvina värikkäinä valopalloina). Homoa havaittavissa!

Itse väittäisin, että Strike Witchesin ja Sengoku Basaran välillä on yksi hyvin suuri ero: Strike Witchesin lesboilut ovat canonia – tissien lääppimiset ovat sarjan virallista materiaalia, joka näytetään ruudulla. Sengoku Basarassa homovibat sen sijaan ovat enintään fanonia, fanien itse ”päättelemiä” asioita. Ilmassa toisiinsa kiertyneet valopallot ovat nimittäin ilmassa toisiinsa kiertyneitä valopalloja, eivät karkkitanko suklaadonitsissa. Ei etteikö Sengoku Basara vääntäisi yaoi-aimai-nuppia kaakkoon ja pelaisi homokortilla: ”I HAVE NEVER FELT THIS WAY ON THE BATTLEFIELD BEFORE, MY CHEST IS POUNDING WHEN I LOOK AT HIM” -kommentit sunmuut eivät jätä paljoa arvailujen varaan, jos asian vain niin haluaa nähdä.

Vuonna 2008 järjestetyssä Imaginary Japan -konferenssissa puhunut vanha tuttuni Tuuli Bollmann totesi minulle cawan cawan sitten, että ”mangakat lisäävät jopa toimintaseikkailushounensarjoihinsa yaoi-vihjeitä ihan tarkoituksella, tehdäkseen sarjasta naislukijoihin vetoavamman – varsinkin kun tytöt ovat ne, jotka oheistuotteita ostavat eniten”. Lausahdus pitää epäilemättä paikkansa – mutta tarkoittaako se suoraan, että sarjan hahmot sitten muuttuisivat virallisesti homoiksi? Väittäisin, että ei – kuorrutus on kuorrutusta eikä mitään muuta. BL-vihjeet ovat tarkoituksella pikkutuhmia kaksimielisyyksiä, jotka on laitettu sarjaan nimenomaan BL-viboja etsivien fujoshien houkuttamiseksi. Ne ovat toisin sanoen pelkkiä syöttejä.


A cat is fine too

Code Geass on hyvä esimerkki ”kenen kaa”-ongelmasta. Olen lähimenneisyydessä joutunut käsittelemään melko paljon Code Geassin ihmissuhdekuvioita eräiden henkilöiden kanssa keskustellessani. Ei että ne mitenkään hirvittävän vaikeita olisivat; kyse ei kuitenkaan ole mistään Hatsukoi Limitedin ihmissuhdekartan tapaisesta hyperulottuvuushäkkyrästä. Kyse on enemmänkin vain siitä, että kuka esitetään sarjan aikana Lelouchin ”virallisena” romanttis-seksuaalisena parina? Naiskilpailijoita on ainakin 3: Shirley, Kallen ja CC. Miespuolisia taas Suzaku ja Rolo.

Ongelman tekee hankalammaksi se, että Code Geass ei ole sarja, jonka hahmojen seksuaalinen suuntaus olisi pakko lukita heteronormatiiviseen muottiin esim. lehden lukijakunnan (”10 – 13 -vuotiaat pojat”) vuoksi – toisin kuin vaikka Narutossa. Varsinkin, kun kyseessä on CLAMPin hahmodesignit, sillä CLAMP jos joku on tunnettu ~vapaasta ja rajoja rikkovasta rakkaudesta~. Tällöin ”homoilun poissuljenta” on täysin mahdotonta. Ja joo joo, uskon kyllä, että joissain shounen-kohderyhmän sarjoissa voi olla homohahmoja – näin lonkalta voisi heittää vaikka Gurren-Lagannin Leeronin – mutta 99% tapauksista näin ei ole.

Väittäisin, että Code Geassissa ei Lelouchilla yksinkertaisesti OLE paria romanttis-seksuaalisessa mielessä, vaikka semmoista kyllä pedataankin moneen suuntaan: Rolo on ilmiselvä ja päälleliimattu plot device (johtuen esitysajan muutoksesta, minkä takia R2 olikin suureksi osaksi paskaa) ja nimenomaan BL-kuorrute. CC toki heiluttelee persettään Lulun naaman edessä, mutta näiden suhde on ennemminkin liikesuhde kuin mikään romanttinen suhde. Kallen kyllä kiimailee Lelouchia, mutta Lelouchille Kallen on lähinnä alainen, ei romanttinen partneri. Näin ollen jäljelle jää Shirley ja Suzaku. Shirley on naisista ainoa, jota kohtaan Lulu on tuntenut yhtään mitään, kävipä jopa treffeillä – mutta on sitten vaikea sanoa, onko kyseessä kuitenkaan mikään ”parinvalinta” vaiko ainostaan for the lulz kaverin kanssa treffeille -juttu. Tai sitten puhtaan laskelmoiva alibinhankinta? Jotain syvempiäkin tuntoja voisi ehkä johtaa siitä, että Lelouchille on aika kova paikka pyyhkiä Shirleyn muisti – no, toisaalta, tämän parituksen mahdollisuus tapetaan kakkoskaudella aika definitiivisesti joka tapauksessa. Suzakun suhteen Lelouchilla on vaikka kuinka paljon foe yaytä, mutta… väittäisin, että se on siinä. Kyse on kuitenkin lapsuudenystävistä jotka ~traagisesti~ joutuvat eri puolille sotaa eivätkä voi enää kiipeillä puissa kuten silloin ennen – aika harva kuitenkaan tahtoo porata lapsuudenystäviään kakkoseen lihaporalla. Eikä romanttista vetoa hahmojen välille yksinkertaisesti rakenneta, foe yayn lisäksi. Mutta tämä on tietysti vain oma tulkintani ja vaikka kuinka polkisin jalkaa, joku muu voi sopivasti ”todisteensa” valitsemalla varmasti päätyä johonkin muuhun lopputulokseen…

Jos vielä haetaan esimerkkiä esimerkiksi länsimaisista elokuvista, niin miten olisi perinteinen kohtaus, jossa pari, joilla on ”vipinää”, saapuvat toisen kotiin ja siirtyvät istumaan sängylle. Pari riisuuntuu ja siirtyy peiton alle. Seuraavassa kohtauksessa herätyskello soi ja pari nousee sängystä. Onko pari harrastanut seksiä keskenään? Yleensä oikea tulkinta varmaan on, että kyllä, pari on harrastanut seksiä – mutta näinhän ei tietenkään aina ole. Joissain tapauksissa tällä elementillä oikein herkutellaan ja vielä parempi, jos jompikumpi parista toteaa että ”we slept together” – kunnes jakson lopussa paljastuukin, että pari ei itseasiassa olekaan harrastanut seksiä, vaan ainoastaan nukkunut yhdessä ja hilarity/drama/angst/muumikä ensues!

Niin – missä vaiheessa voi olettaa, että paritus on ”oikea” tai ”todellinen”? Ei sillä, että se fanityttöjä tietenkään haittaisi – esimerkiksi Death Notesta Matt x Melloa on vaikka kuinka paljon, siitä huolimatta, että Matt näkyy koko sarjassa jopa huikaisevassa KAHDEKSASSA paneelissa…

2 Comments

  1. Enemmän kiisumakkaa plz >_<

    Shippaamisessa tuntuu olevan lähinnä kahta koulukuntaa, joista ensimmäisen mielestä sen oman parituksen on pakko olla canon tai ainakin tultava canoniksi jossain vaiheessa, kuten vaikka Potter-fandomin harmonialaiset. Toiselle koulukunnalle ei sitten ole sen oman parituksen todellisuudella ns. paskankaan väliä, riittää että hahmojen välinen interaktio on kiinnostavaa (subtext = buttsex) tai että ne ainakin näyttävät hyvältä yhdessä. Jälkimmäiset myös melkein poikkeuksetta shippaavat jotain slashia, koska harvemmin vielä nykyäänkään valtavirtasarjoissa tulee homosuhteita kovinkaan helposti. Ja toisaalta, sitten kun niitä homosuhteita on, kukaan ei enää pahemmin jaksa tuottaa fanituotoksia niistä; esim Fakesta tai Gravista on harvemmin mitään ficejä tai doujineita vaikka suosittuja sarjoja ovatkin.

  2. Jeps, suuri osa kaupallisista sarjoista on suorastaan ärsyttävän laskelmoituja.
    Vaikka alkuperäinen tekijä piirtäisi omista hahmoistaan parituskuvia, ei se silti tarkoita sitä että juttu olisi canonia. (Sen enempää kuin vitsinä piirretyt omake-jutut, joissa tekijä juttelee omien hahmojensa kanssa tapahtuisivat ”oikeasti”.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© 2020 karikari.fi

Theme by Anders NorenYlös ↑