Shin Bubukuuti Kai Z GT X Destiny.

Tytöt poikia fjskajksdlfö

Jälleen on se aika vuodesta, kun äitinsä kellarissa vuoden päivät viettäneet epäsosiaaliset olmit kaivautuvat ulos koloistaan, nappaavat järjestelmäkameransa ja megaluokan objektiivinsa kainaloonsa ja luikkivat coneihin kuvaamaan bikinicosplayssa keimailevia teinityttöjä. Tai sitten ei.

Vähän alle vuosi sitten kirjoitin, että Suomen animeskenestä puuttuu seksikkäitä misuja. Nyt kuitenkin vaikuttaa siltä, että olinkin väärässä! Kyse ei nimittäin suinkaan ole siitä, etteikö meillä olisi kuumia misuleita: kyse on vain siitä, että kaikki cossaajatytöt näyttävät pojilta, ainakin jos kaikenmaailman galtzu- ja foorumikirjoitteluihin on uskominen.
Captain Obvious
Siis ihan oikeasti, jos lukee jotain ”mitä hahmoja cossaat”-ketjuja, yksi tietty kommentti toistuu ja toistuu: ”en juurikaan cossaa tyttöhahmoja, koska näytän pojalta”. Kumma kyllä, kun näiden tyttöjen kuvat käy vilkaisemassa, useimmiten kyseessä on ihan nätti tyttö – tai siis olisi, jos tämä ei pyrkisi näyttämään mahdollisimman paljon pojalta! Päälle vielä maskuliinisuutta ilmentävä nimimerkki, tyyliin Vampire_prince, Mr. Treehouse, Herra_Susi, tms. ja setti on valmis.

No ei, ette varmasti näytä tytöiltä jos teette kaikkenne näyttääksenne pojilta! Villinä veikkauksena esittäisin, että jos nämä tytöt meikkaisivat ja pukeutuisivat feminiinisemmin, he näyttäisivät huomattavasti enemmän tytöiltä.

Nyt jos haluaisin pelata sen kaikista yksinkertaisimman killerikortin, väittäisin tämän ilmiön johtuvan siitä, että animeharrastus ei vieläkään ole koululuokan kuumimman alfanaaraan harrastus vaan nimenomaan päinvastoin: animeharrastajat ovat yhä koulun sosiaalisen hierarkian häntäpäätä ja luokan kuumimmat kissat Henna-Riina, Jasmiina ja Susanna nauravat näille epäsosiaalisille nörttitytöille. Ja koska luokan suosituimmat misut ovat aina mahdollisimman uuh aah sexyjä (=korostavat orastavaa naisellisuuttaan vähän liikaakin), vetävät nörttitytöt tästä johtopäätöksen että naisellisuuden korostaminen on yhtäkuin ”se homma mitä ne koulukiusaajat tekee ja mitä MINÄ EN AINAKAAN KOSKAAN TEE!!!”.
Megan Fox
Mutta tuo olisi ehkä tosiaan vähän liian helppo veto. Jotain siinä täytyy kuitenkin olla – miten muuten animepiireissä esiintyisi ”mä näytän pojalta”-ilmiötä niin paljon? Ja miksi tämä ilmiö vaikuttaa vain tyttöihin? Tai siis, kyllähän pojat animepiireissä ovat lähtökohtaisesti täysiä narukäsiä, mutta oikeastaan kukaan ei sano näyttävänsä naiselta tai cossaa pelkästään naisia miehekkyyden puutteen vuoksi.

Minulle on sellainen kutina, että asialla on jotain tekemistä sen kanssa, että Suomen animeskene on lopultakin niin naisvaltainen – kun 80% on tyttöjä, tämä tekee ”tyttöjen jutuista” kuten BL:stä hyväksyttävää ja ennen kaikkea normaalia, sen sijaan että vähäpukeiset beibet olisivat se hyväksytty ja tavallinen juttu, kuten miesvaltaisissa yhteisöissä.

Tässä yksi teoria, mikä tyttöjen sukupuoli-identiteetin hämärtymiseen voi johtaa: on yleistietoa, että BL:n ukepojat ovat funktionaalisesti tyttöjä. Näin ~herkkää kauttaan~ elävien tyttöjen ei tarvitse pelätä samastumista niihin (koska ne ovat poikia, daa) – mutta jotenkin ne tytöt kuitenkin onnistuvat samastumaan niihin poikiin! Sitten on kiva cossata niitä ukepoikia ja todeta, miten näyttää pojalta.

Mitä helvettiä? Tarinankerronnallinen keino, joka on tarkoitettu estämään samastumista ja täten helpottamaan lukemista (koska ukepoika on poika ja lukija tyttö, ei tämän tarvitse samastua ja pelätä Ekan Kerran Säätöä ja kipua ja uguu), tuottaakin sen, että tytöt samastuvat poikiin ja alkavat pitämään itseään poikina niin paljon, että nämä toteavat näyttävänsä pojilta ja tykkäävänsä poikahahmojen cossaamisesta enemmän.

WAT.

Kyse onkin siitä, että BL:n funktionaalisia naisia eli ukepoikia ei ole koskaan tarkoitettukaan estämään samastumista – mikään fiktio tuskin toimii, jos hahmot tuntuvat lukijasta täysin vierailta. Sen sijaan näiden funktionaalisten naisten idea onkin tarjota tytöille turvallinen samastumiskohde: jotain, johon voi samastua, mutta turvallisesti; vailla huolta siitä, että samastumisen vuoksi joutuisi käsittelemään potentiaalisesti kivuliaita asioita.

TurhaRinki on valmis. Kun poikahahmoon samastuminen on suorastaan normaalia eikä millään tavalla paheksuttavaa tai epänormaalia, muidenkin tyttöjen on helppo hypätä mukaan kelkkaan muiden kannustaessa ja rohkaistessa (”ooh olit tosi söpö Cielinä, cossaa sitä uudestaan”). Samalla syntyy kuvio, jossa poikia ei yksinkertaisesti tarvita – jos kaikki romanttis-seksuaalinen huomio saadaan tytöiltä jotka ovat pukeutuneet pojiksi, samalla kun itse on pukeutunut pojaksi, eivät pojat enää mahdu yhtälöön eikä näiden tyttöjen tarvitse seksuaalisuuteensa tutustumiseksi koskaan mieltää poikia tähän kuvioon kuuluviksi. Tässä riittäisi parillekin psykologille ja seksologille tutkittavaa pitkäksi ajaksi.

Kuvio muuttuu vielä hämmentävämmäksi, jos otetaan huomioon ne kannat, joiden mukaan ihmisen seksuaalista suuntautumista ei voida muuttaa. Jos nimittäin ihan tavallistenkin tyttöjen seksuaalisuus muuttuu BL:ää lukemalla niin, että nämä identifioivat itseään enemmän pojiksi ja käyttäytyvät ja pukeutuvat poikamaisesti, eikö silloin voida myös sanoa, että heterotavaraa homoille näyttämällä nämä saadaan ”eheytettyä” heteroiksi kuten parhaimmissa fundamentalistijulkaisuissa luvataan?

Olen kuitenkin huomannut yhden asian! Kun tyttöjen ikä ylittää n. 18 vuotta, näitä alkaa yleensä kiinnostaa myös naishahmojen cossaaminen. Ehkä ”mä näytän pojalta” onkin näiden tyttöjen elämässä vain ohimenevä kehitysvaihe!

Jäljelle jää vain yksi kysymys.

Philosoraptor

Niinpä.

18 Comments

  1. P.

    Ilmeisesti nämä tytöt, jotka kokevat näyttävänsä pojilta eivätkä näteiltä, kokevat tosiaan alemmuutta verrattuna niihin luokan hottiksiin, mikä sitten ajaa ne … cossaamaan nättejä_poikia? Uskallan väittää, että nättipoikien cossaamisessakin kuplii pinnan alla pientä kilpailua tai ainakin vertailua, koska mihin tämä katoaisi jos koulussakin vertaa itseään muihin? Lopputuloksena siis se, että vertaillaan kuka on conin nätein Ciel, jolloin taas joku kokee ”jäävänsä viimeiseksi”. Mitäs nämä sitten päätyvät cossaamaan, furryjä?

    Hauska kanssa tuo, että koska suurin osa nättipoikien faneista on _tyttöjä_, käyttännössä näitä cossaavat saa juurikin tytöiltä huomiota, ei pojilta. Eikö cossaaminen oisi hieno tapa sitten vihdoinkin saada miesten huomio, vai eikö nörttipojat riitä? Postaa seuraavaks skenen kuumat kollit, niin saa tytöt vähän motivaatiota.

    Mutta pojat onkin ovelampia! Kuinka moni miespuolinen Touhou-cossaaja olettaa saavansa huomiota pojilta? Touhou tuntuisi kuuuuitenkin olevan enemmän tyttöjen juttu, eli pojat pelaa korttinsa oikein: cossaa Touhou-tyttöä, saa huomiota tytöiltä.. ;)) Toimii varmasti niidenkin poikien tapauksessa, jotka eivät näytä erityisen naisellisilta..

  2. Maaria

    Omien havaintojen mukaan monet tytöt vaan tykkäävät miespuolisista hahmoista enemmän, mikä vuorostaan vaikuttaa cossivalintoihin. Vesikauhuisimpien yaoi-teinien keskuudessa voi huomata lähes misogynistisiä piirteitä :D

  3. Wolf

    Uskaltaisin väittää, että ilmiön taustat perustuvat ainakin osittain ihan vain siihen, että tätä kyseistä kohderyhmää eniten miellyttävässä animessa ei vain yleensä satu olemaan yhtä paljon cossaamishaluja herättäviä nais- kuin mieshahmoja. Suureksi syyksi näkisin myös sen, että suuri osa näistä cossaajista on ulkomuodostaan epävarmoja tai siihen tyytymättömiä, jolloin pojan cossaaminen tavallaan irrottaa arvostelun cossaajasta itsestään sinä mikä hän on, ja hän voi kokea pääsevänsä pakoon sukupuoleensa kohdistuvia todellisia tai kuvitteellisia odotuksia. Ei haluta näyttää tytöltä, jos se tyttö on ruma. On paljon parempi näyttää pojalta.

    Mutta tosiaan, laskisin sen kyllä ikävaiheesta riippuvaiseksi asiaksi, joka johtunee jonkin verran vanhasta ystävästämme ryhmäpaineesta, vaikka hämmästyttävän paljon nämä ihmiset jatkavat pojan sukupuolirooliin eläytymistä myös cossauksen ulkopuolella. Sitä oon joskus aiemminkin ääneen miettinyt, että tekeekö anime transuja vai viehtyvätkö transut animeen, mutta se ainakin on varmaa, että animeharrastajien joukossa on suorastaan epäuskottava transihmiskeskittymä. Notta mikäs mä olen sanomaan…

  4. Katkeronyymi

    niidel kirjoitti:
    ”Samalla syntyy kuvio, jossa poikia ei yksinkertaisesti tarvita – jos kaikki romanttis-seksuaalinen huomio saadaan tytöiltä jotka ovat pukeutuneet pojiksi, samalla kun itse on pukeutunut pojaksi, eivät pojat enää mahdu yhtälöön eikä näiden tyttöjen tarvitse seksuaalisuuteensa tutustumiseksi koskaan mieltää poikia tähän kuvioon kuuluviksi.”

    Thanks niidel, tämä taas selitti sen miksi ei taaskaan Desussa lohjennut (omilla ulkoisilla vaikuttimilla kuten järkyttävällä komeroimisellahan ei ole mitään tekemistä asian kanssa..).

    P. kirjoitti:
    ”Kuinka moni miespuolinen Touhou-cossaaja olettaa saavansa huomiota pojilta? Touhou tuntuisi kuuuuitenkin olevan enemmän tyttöjen juttu, eli pojat pelaa korttinsa oikein: cossaa Touhou-tyttöä, saa huomiota tytöiltä”

    Vaikka en nyt pysty sanomaan Touhousta cossiaiheena koska töhöscene ei ole tuttu, niin kyllä tuon teorian pitäisi päteä ainakin aiemmin mainittuihin kaunispoikiin/sarjoihin joista sitä iih-parittamista saa aikaan, sillä kuten stargay Desuconin Fujoshi-luennolla (http://mythoughtsonyaoi.wordpress.com/2011/06/21/fujoshiterveiset-desuconista/) asian esitti, tie jaajosta tykkäävän tytön sydämeen käy (hänen fanittamansa sarjan) cosplayn kautta.

  5. arua

    Sanoisin että ohimenevä fanituskehitysvaihe, jota joskus seuraa automaattinen yaoi-dissaus: ”Onks tos jotain homoi, hyi jotain aivottomia kirkuvia yaoi-fanityttöjä jotka shippaa kaikkia hahmoja jos ne on vähänkään nättejä!”

    Seuraa homokammoisuus, jossa ei siinäkään ole mitään järkeä. Loput voivat lukea kirjan jossa on homohahmo, vaikka eivät ehkä samaistukaan niihin vesikauhuisiin yaoifanityttöihin.

  6. Kuuti

    P.: Kiitokset kommentista! Veikkaan, että tuossa ”cossaan vain tyttöjä”-efektissä on sama idea kuin mitä Nova waifuluennollaan esitti waifujen perimmäiseksi tarkoitukseksi: kun 3D-tyttöä on mahdoton saada, on helpompi tyytyä 2D-tyttöön. Ja sama tytöille: kun ulkonäkö ei riitä tyttönä olemiseen, voi siirtyä pojaksi (ja saada huomiota tytöiltä). Samankaltainen ilmiö. Sillähän ei ole mitään väliä, onko OIKEASTI tytön näköinen, vaan sillä, miltä luokan Hennariinajasmiinasusannat saavat tämän henkilön uskomaan.

    Maaria & Wolf: Ah, vanha kunnon ”EI OLE HYVIÄ NAISHAHMOJA”-argumentti. Ks. Bubun kommentti http://hachidori.org/blog/?p=1120#comment-19089.

    Se on ihan hyvä kysymys, houkuttelevatko animepiirit transsukupuolisia ihmisiä puoleensa vai tekeekö se niitä. Ehkä jopa molemmat; animepiirien suhteell… äärimmäisen, jopa fanaattisen avoin suhtautuminen seksuaalisuuteen ja sukupuoleen synnyttää ilmapiirin, jossa tällaista suuntautumista ei tarvitse ainakaan häpeillä, ja toisaalta pienimpiäkin viitteitä ei-heteroseksuaalisuudesta tai mies/nainen-akselista poikkeamisesta pidetään jonkinlaisena juhlittavana asiana.

    Kärjistäen, kun 15-vuotias poika toteaa että ”mietin kerran millaista on olla nainen”, vastaus animepiireissä on ”OLET VARMASTI MTF. HAKEUDU HETI HAKEMAAN HORMONIKORVAUSHOITOA!! TOSI IHANAA :)))” eikä ”aijaa, no, et kuitenkaan ole, btw se menee ohi”. Samoin pienimpiäkin ihastuksia saman sukupuolen edustajia kohtaan pidetään pitävinä todisteina henkilön homoseksuaalisuudesta, biseksuaalisuudesta tai vähintään ”dynaamisesta seksuaalisuudesta”.

  7. Kuuti

    arua: Täytyy kyllä myöntää että tuollaista ilmiötä en ole koskaan näissä piireissä havainnut. Fanityttöilystä ylikasvamisen jälkeistä fanityttöilyn ja fanityttöjen dissaamista kyllä tapahtuu, mutta en ole kertaakaan todistanut että joku ex-yaoifanityttö olisi alkanut dissaamaan yaoita sinällään :D Sen sijaan nämä muuttuvat yleensä ihan vain tavallisiksi harrastajiksi, joilla saattaa olla myös kriittistä näkemystä harrastuksensa suhteen eikä vain aivotonta ja kritiikitöntä fanittamista.

  8. maria

    Mielenkiintoinen aihe.
    Minusta tähän on monen monta syytä. Pahoittelen, tulee samaa juttua kuin ylemmillä kommentoijilla.

    Kuten mainittu, nörttitytöt eivät tunne olevansa alfakaunottaria, joten alemmuuden tunteessa on helppo cossata niitä poikia. Laudoilla näkee muiden tyttöjen ja myös poikien kommentteja ”hyi miten läski Yoko”, ”ei noin ruman kannata cossata söpöjä hahmoja” tai ”3dpd tuhosi waifuni”. Miksi siis cossata söpöä tyttöhahmoa kun ei ole söpö ja/tai laiha(omasta mielestään)?
    Poikaa cossattaessa ei tarvitse yrittää näyttää tyttömäisen söpöltä vaan poikamaisen söpöltä jolloin ihailu juuri tuleekin muilta tytöiltä, eikä tarvitse pelätä torjumista vastakkaiselta sukupuolelta. Voi rauhallisesti olettaa ettei oma naama löydy sieltä ”pantavat tytöt desuconissa” -ketjusta, ja jos löytyykin, niin voi olla iloinen että näyttää ”poikana” hyvältä. Tuossa iässä on muutenkin ehkä hiukan epävarma olo kehostaan ja seksuaali-identiteetistään.
    Oikeastaan tämä on sama juttu kun tytöt ostavat merkkivaatteita ja meikkaavat/laittautuvat, he eivät aina tee sitä poikia varten vaan saadakseen muiden tyttöjen hyväksynnän ja pysyäkseen piireissä.

    Mutta vain harva tyttö jää tälle kehitysasteelle. Onneksi!

    Kun itsetunto-ongelmat on ylitetty, ongelmaksi nousee hyvien naishahmojen puute. Mutta vaikka se yksi naishahmo olisi juuri se kivoin, saattaa kokea että oma keho ei ”riitä”. Jos on 170cm, isot tissit ja raamit ei ehkä kehtaa cossata pientä koulutyttöä ja jos taas on 155cm lauta niin ehkä sitä tissihahmoakaan ei tee mieli cossata(jos kaula-aukko on avonainen, tissithän on helppo feikata jos povi on peitetty).

    tl;dr torjutuksi tulemisen pelko, ulkonäköpaineet, hakevat hyväksyntää muilta tytöiltä…

    //edit: ehditkin jo kommentoida ylempiin viesteihin silläaikaa kun kirjoitin, postaan tämän kuitenkin, liian laiska muokkaamaan.

  9. Elina

    Mä ratkaisin tän ”näytän pojalta” -yhtälön;

    Nättipoika-animun nätit pojat näyttävät enemmän tytöiltä kuin pojilta ->
    Tytöt näyttävät nättipoika-animun näteiltä tytöiltä näyttäviltä pojilta ->
    Tytöt luulevat näyttävänsä pojilta

    Ei kestä kiittää!

  10. arua

    Kuuti: Itse olen jonkun verran törmännyt kyseiseen ilmiöön, mutta usein siihen liittyy mangan ja animen dissaaminen noin ylipäätään. Onneksi tuo on kyllä aika marginaalista, enkä tunne itsekään reaalielämässä ketään, joka olisi ihan tyystin hylännyt animun. (Aika usein se on sitä samaa kuin itse olen huomannut omassa harrastuksessa: koska mangaa käännetään niin yksipuolisesti, yhä harvempi nimike kiinnostaa kun se on aina sitä samaa ja tuntuu siltä että aidosti kiinnostavia juttuja on yhä vaikeampi ja vaikeampi löytää mangan seasta. Vaikka kukapa mä olen loppujen lopuksi sanomaan…)

  11. nekoliini

    Olen huomannut saman ilmiön, mutta en ole sitä koskaan sen kummemmin pohtinut. Olipa hyvä näkökulma.

    Olen siitä onnellinen yksilö, että poikaroolia tuli leikittyä läpi ala-asteen ja siitä johtuen ”vieroituin” asiasta yläasteelle mennessä ja sitten jo lukio-jonnana rupesin naisellistumaan. Tosin kyllä tuo 18 vuotta on yleensä se suurin rajapyykki, minunkin osallani oli (se on se, kun pääsee baareihin ja sitten yrittää olla baarin kaunein nainen ja saada toiset naiset kateellisiksi omalla ulkonäöllään).

  12. Rewe

    Valtaosassa sarjoja, joita nämäkin tytöt seuraavat, ei neitipuolisille hahmoille ole lohjennut mitään cosplayhimoja herättäviä rooleja. Sarjat, mistä nyt on hurjasti cosplayta näkynyt (esim. Kuroshitsuji, Hetalia jne.), ovat usein sellaisia joissa naishahmoja ei paljoakaan ole.

    Jos kiinnostavia neitejä on, niin kuinka moni pieni cosplaylapsi sellaisen valitsee, jos kaikki kaverit ovatkin nyt cossaamassa jotain yhteistä massasuosikkia? Onhan se kiva että cosplayn ansiota saa olla kavereiden kanssa. Eihän tuon ikäisillä omia mieltymyksiä vielä ”kehtaa” olla. Ainakaan niitä ei uskalleta tuoda esille selkeästi ja mieluusti tehdään sitten samaa kuin muutkin. Onhan se kivaa myös että hahmo varmasti tunnistetaan, vaikka se olisi jo kymmenes Ciel… Ryhmäytymistä ja uusia kavereitahan saa myös sillä että näitä poikia sitten paritetaan keskenään. Täysin harmitonta, mutta niin hurjan kutkuttavaa että siellä conin nurmella voisi kieriä vähän kauemminkin. Itsetunto on vielä monesti hakusessa ja aina ryhmässä on tietty paine – ainakin sen puoleen että siihen halutaan kuulua. Nuo massavammailut tuntuvat olevan joku vähän turhankin kova juttu. ”Lupasin cossata tätä hahmoa” jne. Eräskin mainitsi, ettei tänä vuonna tule cossaamaan mitään hahmoa, mitä itse haluaisi.

    Jos naisenmalli koostuu korostetusta rintavarustuksesta, pitkistä & huolitelluista hiuksista, meikeistä ja nätinpojanmalli taas on ihan oma naama, niin voisi tuokin selittää jotain. Voisiko? Nämä poikatytöt samaistuvat varmasti mieluummin nätteihin poikahahmoihin, jos meikkiaapot yhdistetään niihin koulun kuningatarpörriäisiin. Ja onhan se hirveän kewl olla outo ja lukea pussailevista pojista – koulussa hyväksyntää ei varmasti enää edes jakseta hakea, joten kai se sitten on varmasti saatava samanhenkisiltä jossain conissa. Ja jos rakkauttakin sieltä saa niin mikäs sen mukavampaa. Tällainen teinikuohunta on välillä kiinnostavaa, mutta jos sitä pidempään joutuisi seuraamaan niin varmaan räjähtäisi pää jos parikin. :D

  13. lucilla

    Tota… kiva teoria taas kerran, mutta itse kyllä tykkään enemmän fiktion mies, kuin naishahmoista, ja jos cossaisin, cossaisin varmasti mieshahmoa. En väitä, etteiko mielenkiintoisia nais-ja tyttohahmoja olisi animessa ja mangassakin, mutta ei oikeastaan omissa suosikkimangoissani. Sama koskee kirjoja, elokuvia jne, ainoa poikkeus on muutamat länsimäiset scifi-klassikot. Listasin juuri oman tarinani henkilokaartin – sivun verran väkeä – kaksi naista eikä kumpikaan erityisen mielenkiintoisia luonteeltaan. Ehkä tyoskentelen salaa Patriarkaatille tms?

    Jos haluaisin cossata, vetäisin varmaan jonkun SG1:n Jaffan haarniskan päälle ja sitten seuraavana päivänä voisin pukeutua minihameeseen. Ennenkuulumatonta?

  14. Siru

    No nyt on aivan pakko kommentoida, kun meni niin älyttömäksi yleistämiseksi. Itsekin olen toki ihmetellyt näitä ”Näytän enemmän pojalta kuin tytöltä, vaikka olen tyttö” -kommentteja, mutta näiden kommenttien liittäminen koko cosplay-skeneen on aika yliampuvaa. Esimerkkinä voisin käyttää rakasta ystävääni, joka on päässyt cossaamaan naista vain kerran, ja hän on tehnyt lukuisia miescosseja. Kyse ei todellakaan ole naismaisuuden puutteesta, vaan siskoni hahmovalinnoista, sillä hän tarvitsee paria tms.
    En myöskään yhdy tuohon ”animeharrastajat ovat useimmiten luokan nörttejä ja vihaavat näyttää sen takia naisilta”. Me olemme seitsemän jyväskyläläistä tyttöä, vieläpä kunnon die-hard manga-faneja, ja emme varmasti olleet luokan nörttityttöjä. Kukaan meistä ei myöskään kiusannut ketään, vaikka voisin väittää paria ystävääni luokan Jasmiinaksi tai Susannaksi. Me cossasimme heti ensimmäiseksi naishahmoja, eikä tätä poikavaihetta meillä ollut koskaan. Anime ja nörtteys ei liiku käsi kädessä, vaikka se välillä sattuu kuulumaan useaan yhtälöön.
    Ja olen sitä mieltä, että naiscrossaajia on niin paljon juuri sen takia, että miehiä ei cosplayrintamalla paljoa näy. Usein myös miesten cosplay-harrastus on lyhytikäinen. Ja on ihan absurdia sanoa crossien tuovan ilmi naisrakkautta tai vastaavaa asennetta. Crossaajassa yleensä ihastutaan siihen, kuinka paljon hän näyttää kyseiseltä MIEShahmolta. En ole koskaan kuullut ihailtavan crossaajaa, jolla on valtavat tissit ym. muodot. Naiscrossaajiin ihastutaan siksi, ettei vastaavaa/yhtähyvää/parempaa miescossaajaa yksinkertaisesti ole. Jos miehetkin panostaisivat yhtä verisesti cosseihinsa, asia muuttuisi varmasti. Myös se, että suomalaisten miesten luusto on paljon jykevämpää ja kulmikkaampaa kuin esimerkiksi japanilaisilla, tuo vaikeutta hahmovalintoihin. Olisi se minusta aika järkyttävää, jos joku 16-vuotias 170-senttinen miehenalku laittaisi Ciel-cossin päällensä. Hahmot on suunniteltu niin naisellisiksi, että jos mies cossaisi niitä, vaikuttaisi se crossaukselta.
    Muutenkin, kun ruumiinmuodoista puhun, on animen mittasuhteet jo itsessään itsevarmuus-syöppöjä. Vaikka pidän itseäni ihan viehättävänä naisihmisenä, kun katsoo jotain esim. Bleachin nais-hahmoja (tai esim Dragonaut http://idata.over-blog.com/0/59/73/61/Manga-zaki/Animes/D/Dragonaut-The-Resonance/Dragonaut-The-Resonance-1.jpg), niin kyllä lyö luun kurkkuun, ja aiheutuu tälläistä ”ei vartalo riitä”-ajatusta. Vieläpä kun cosplay usein aloitetaan juuri kun naiselliset muodot ovat vasta kehittymässä. 14v. lautana on monien mielestä varmasti helpompi cossata Cieliä kuin esim. Matsumoto Rangikua.
    Lisäksi naisilla on (ainakin conipiirreissä) paljon enemmän varmuutta jutella tuntemattomien kanssa. Monesti ventovieraat naiset tulevat juttelemaan avoimesti, mutta miehet eivät uskalla lähestyä tuntematonta cossaajaa(tämä on siis omaa kokemusta). Olen crossanut miestä, ja cossannut naista, eikä tilanne muutu paljoa, ellei kyse ole cosseista, jossa vaatetusta on selvästi vähemmän. Ei varmaankaan kellekään lohkea, jos ei tuttavuutta uskalleta mennä tekemään.

    Pahoitteluni tästä ragesta, mutta hyvin usein crossauksen syynä on kaikkea muuta kuin mieshahmon omaksuminen. Kiitos :D

  15. Kuuti

    Siru: kiitokset kilometripalautteesta! ;D

    Ja eihän tuo tietystikään jokaista tyttöä koske, mutta se on selvästi melko yleinen ilmiö, ja tämän ilmiön merkittävyyttä lisää se, että kyseessä on sukupuoli-identiteettiin liittyvä asia eikä mikään päivän muotiväri.

    Kiva jos olette luokan kuumimmat kimulit; tuollainen kuulostaa huomattavasti terveemmältä luokkahierarkialta kuin se, mikä yleensä yläasteella vallitsee tai vallitsi. Valitettavasti yksi tai kaksi poikkeusta ei kumoa sitä mikä tilanne yleensä on. Case in point: esimerkiksi Anikissa on kyllä ketjuja ”miksi animeharrastajia vihataan” jne, mutta ei niinkään ”olen luokan kingi/kviini koska katson animea”-ketjuja. Anime ja nörttiys eivät liiku käsi kädessä, paitsi 90%:ssa tapauksista ;).

    Tietysti naiset ovat enemmän edustettuina cosplayn saralla, mikä – jos haluaa hahmoista tyttö/poika-parin – puoltaa crossaamista (ihan kuin Torkkelin tai Kallion lukioiden wanhojen tanssit, tosin siellä lieneekin Suomen suurin LGBT-keskittymä Priden jälkeen). Olen samaa mieltä siitä, että crossaajissa ihastutaan siihen, kuinka paljon tämä näyttää mieshahmoltaan… mutta nämä mieshahmot ovatkin yleensä sellaisia, jotka näyttävät hyvin feminiinisiltä, kuten sanoit. Tämä on syy, miksi naiset usein näyttävät paremmilta mieshahmoina kuin miehet: animessa ei yksinkertaisesti ole kauheasti miehiä, jotka näyttävät miehiltä, tai sitten vaaditaan jotain Greg Valentino -tason lihaksia.

    Eli ei siinä ole mitään ihmeellistä että crossaajiin ihastutaan: kyse on about samasta ilmiöstä kun BL-mangan kohdalla, jossa ihkut ukepojat ovat funktionaalisesti naisia. Mistä ei sitten ole kovin pitkä matka tyttörakkausviboihin.

  16. Siru

    No eihän se ihan noinkaan mennyt. Ei todellakaan ole kyse, että olisimme luokan ”kingejä ja kviinejä” vaan että pukeudumme naisellisesti eikä meillä tälläistä poikavaihetta jostain syystä ole ollut. Ja _pointti tämän asian kertomisessa oli se, ettei kaikkia crossaajia voi lokeroida samaan lokeroon. Tietysti monia tälläisiä ”haluan näyttää pojalta”-tapauksia on, mutta ei se oikeuta katsomaan kaikkia crossaajia asenteella ”no tuollapa on varmasti itsetunto-ongelmia feminiinisellä puolellaan”. Ihan oikeasti cosplayssa kyse on hauskanpidosta, ja tuossa poika-tuntemuksissa yleisesti kyse on VAIHEESTA, enkä todellakaan usko crossaajien leimaamisen epäitsevarmoiksi nörteiksi ainakaan auttavan.

    Miehekkäitä hahmojakin löytyy kaikkien uke-hahmojen joukosta, kuka muuten täyttäisi seme-roolit? Ihan yhtä kaukaa haettua tuo ”Ei löydy miehekkäitä mies-hahmoja” kuin ”ei löydy sopivia naishahmoja”..

  17. Lucifer

    Pakko sanoa tähän vielä sen verran, että vaikka tämä oli tällainen humoristinen teoria niin kaikki tytöt eivät tosiaan halua edes olla tai näyttää niiltä naisellisilta alfanaarailta joilla on E-kupin daisarit, 170 cm pitkä hoikka ja hento varsi. Probleemi on juuri siinä että meillä on niin kapeat ajatusmaailmat siitä millaisia miehet ja naiset ovat ja miltä heidän pitäisi näyttää.

  18. Julkku

    ”No ei, ette varmasti näytä tytöiltä jos teette kaikkenne näyttääksenne pojilta! Villinä veikkauksena esittäisin, että jos nämä tytöt meikkaisivat ja pukeutuisivat feminiinisemmin, he näyttäisivät huomattavasti enemmän tytöiltä.”

    Miksi heidän pitäisi näyttä tytöiltä/tyttömäisiltä, jos he eivät halua?

    Tästä koko blogitekstistä huokuu juuri sellainen asenne, että kaikki naiset haluavat olla naisellisia ja se on ainoa oikea tervehenkinen tapa olla nainen. Jos ei halua, on koulukiusattu, huonoitsetuntoinen…

    Herää kysymys onko naisellisten naisten itsetunnossa jotain vikaa, jos se, että joku ei halua olla naisellinen on niin big deal, että pitää selittää kaikki muu vialliseksi?

    Ei se tee kenestäkään vielä transpoikaa tai sukupuoli-identiteetiltään poikkeavaa, jos käyttää maskuliinista nimimerkkiä ja tykkää näyttää poikamaiselta. Kaukana siitä…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© 2024 karikari.fi

Theme by Anders NorenYlös ↑