karikari.fi

Shin Bubukuuti Kai Z GT X Destiny.

Lolita is cosplay is not loli is cosplay?

Kuulun ehkä furryjen ja fujoshien jälkeen halveksituimpaan kastiin hörhöjä, olen lolitayhteisön kaikenkattavan termistön mukaan otaloli tai pidemmin otaku lolita. Animeyhteisön silmin olen yksi niistä ärsyttävistä kiljuvista naissukupuolen edustajista, joka pukeutumisellaankin haluaa viestittää tykkäävänsä japanilaisista jutuista. Minun tapauksessani se tarkoittaa sentään ihan, öh, kivannäköisiä vaatteita, lähinnä sweet lolitaa, ei siis mitään kamalaa ketjuraitasukkaviritelmää. Koska pukeutumisestani kuitenkin näkyy ulospäin harrastukseni, monet ”animesedät” naureskelevat minulle ja kaltaisilleni tytöntylleröille – miksi siitä harrastuksesta pitää tehdä numero noilla vaatteilla, eikö vanha collegepaita ja farkut riitä otaku-univormuksi? Toisaalta taas myös lolitayhteisö ei arvosta kaltaisiani, koska olen animefani. Oikea lolita kun ei saisi fanittaa animea, se on vähän vanhanaikaista ja lapsellista. Kaikkein pahimpia truu lolitojen näkökulmasta ovat ne lolitat, jotka ovat löytäneet muodin cosplayn kautta ja kuvittelevat Rozen Maidenin hahmojen olevan lolitoja! Ou mäi gääd! Täähän on ihan oikea muoti eikä mikään animejuttu!!!

… hetkinen, kiitos ja takaisinkelaus. Näiden kahden ryhmän – siis lolitojen ja otakujen – välillä tasapainoillessani ihmetyttää se, kuinka vähän kumpikin ryhmä tietää toisesta, vaikka samojen asioiden ympärillä pyöritäänkin. Aloitetaan vaikka otakujen näkökulmasta; tosiasia on, että monien puheista välittyy pieni kummastus lolitamuotia ja sen harrastajia kohtaan. Miksi joku haluaisi puketua kummalisesti, hakevatko ne kaikki vain huomiota? Miksi tilata vaatteita kalliilla toiselta puolen maailmaa? Etkö sinä aio kasvaa aikuiseksi? Usein olen kuullut kommenttia, jotka voisi ottaa piilovattuiluna niin halutessaan: ”Onhan noi vaatteet nättejä, mutta mä olen jo kasvanut tuosta vaiheesta yli..” ts. lolitat ovat lapsellisia ja ehdottoman kummallisia? Joskus conien jälkeisiä palautteita lukiessa huomaa ajatusmallin, että lolitat ovat ns. vääriä ja turhia conkävijöitä – siis niitä tyyppejä, jotka tulevat sinne hengaamaan, koska eivät ole kiinnostuneita animeohjelmasta. Tässä jätetään täysin huomioimatta se, että lähes kaikissa isoissa coneissa on ollut jotain lolitaan liittyvää ohjelmaa… se on lolitojen con siinä missä otakujenkin.

Lähes kaikki lolivaatteita harrastavat katsovat vinoon animen ja mangan surkuhupaisia ”lolitahahmoja” (ei niitä alaikäisiä, vaan röyhelöihin puketuvia). Ongelma on siinä, että animen ja mangan lolita ei ole oikeaa lolitaa, vaan otakuille suunnattua jonkinlaista lolitasta innostuksensa hakevaa… no, cosplaylolitaa, kuten termi kuuluu. Kaikki Rozen Maidenit ja Tsukuyomit ja xxxHolicit ja Coyote Ragtime Showt (yllä) ovat oikean lolitan silmään lolitaa tehtynä väärin, piste. Toisin sanoen anime- ja mangafanit, jotka kuvittelevat tietävänsä miltä lolitamekko näyttää, kuvittelevat väärin. Usealle lolitalle on kauhistus tulla yhdistetyksi animeen ja mangaan, varsinkin lolivaatteiden luuleminen cosplayksi on paha etikettivirhe.

Cosplay ei ole lolitauskottava harrastus, eikä ole hyvää lolitakäytöstä cosplayata animen ja mangan ”lolitoja” – vaikka itse olen tehnytkin niin ja tulen tekemään tulevaisuudessakin (odottakaa vain, kaikki Moyashimonin nähneet ;D). On kuitenkin olemassa joitain harvoja sarjoja, joiden cosplay ON loliuskottavaa, Paradise Kiss noin esimerkiksi, ja tietenkin kaikkien lolien pyhä kirja ja elokuva Shimotsuma Monogatari / Kamikaze girls. Shimotsuma Monogatarin päähenkilön Momokon ”cosplayaaminen” ostamalla sama mekko, mitä Momoko piti elokuvassa, on suosittua, hienoa ja kadehdittavaa. Sanomattakin on varmaan selvää, että kyseisten mekkojen hinnat hipovat pilviä! Ja olisi hirveä etikettivirhe mennä tekemään jäljennös itse: tietenkin mekon pitää olla aito brändimekko, niin Momokollakin oli.

Kaikkein loliuskottavinta cosplayta on tietysti Manan cossaaminen. Omaa lolibrändiä Moi-même-Moitiéta nykyisin pystyssä pitävä mykkä kitaranheiluttajamme on The Lolitaidoli, jonka karmeimpiakin asuvirityksiä 90-luvulta näkee cossattavan tasaiseen tahtiin. Jos se oli Manan päällä, se on OK!

Perus animefanille (ainakin miespuolisille…?) kaikki tämä lolitayhteisön sisäinen touhu ja sen kirjoittamattomat säännöt on vierasta ja ei kovin kiinnostavaa. Harva otaku osaa erottaa hyvän ja huonon lolitan toisistaan, vaikka lolitaa harrastavalle ero näkyy kahdensadan metrin päähän. Lolitat ovat samalla tavalla tietämättömiä animeyhteisön myllerryksistä ja trendeistä – huomaan joskus lolitakavereilleni puhuessani, että nämä eivät ole ymmärtäneet kovin paljoa puheestani, joka vilisee viittauksia kuuluisiin animeblogeihin ja siihen ja siihen seyuuseen, joka oli siinä ja siinä sarjassa, ja seuraava noitaminAn sarja on sejase…

Mielenkiintoista onkin seurata, mitä tapahtuu tulevaisuudessa. Käykö niin, että minunkaltaiseni SEKÄ otakut ETTÄ lolitat muuttuvat yhä harvinaisemmiksi, lolitat lakkaavat käymästä animeconeissa ja tulee enemmän Tsukiconin kaltaisia lähes pelkästään muotitapahtumia, ja kymmenen vuoden päästä keskivertololita ei edes tiedä harrastamansa muotityylin kotimaata? Vai onko mahdollista jonkinlainen yhteistyö ja yhteishenki? Lolitat eivät ole samalla tavalla järjestöjen alle järjestäynyt porukka kuin animefanit vanhastaan ovat, minkä takia mitään varsinaisia lolitatapahtumia ei ole vielä järjestetty itse lolitojen taholta. Pitäisiköhän?

5 Comments

 1. …Vieläkös sinäkin katsot sitä animea?

  Vastauksena kysymykseen; varmaan pitäisi, koska ainakin se poistaisi kitkaa. Olkoonkin, että ns. muuhun Japanin harrastamiseen yhdistämisen pitäminen häpeällisenä kuulostaa jo tuollaisenaankin ikävästi nukkeharrastajien höperehtimiseltä, ja eriytyminen tuskin ainakaan parantaisi tilannetta sen suhteen.

 2. Minusta mitä tahansa harrastusta ja/tai elämäntapaa (myös mitä tahansa Japaniin liittyvää) voi harrastaa leveältä, syvältä, sekä että tai ei kumpaakaan. Ja voi vaikka yhdistää sataa eri asiaa jos rahkeet riittävät. Jos joku pitää jotakin lähestymistapaa oikeana, vääränä, fiksuna tai kummallisena, pitäköön. Kiinnostavia keskusteluja syntyy yleensä kuitenkin vain avaramielisten ihmisten kanssa :_)

 3. Hanashimaru

  20.2.2008 at 13:39

  Vaikka myönnänkin tietämättömyyteni lolitan saloista ja otaku vs lolita-sodista, en pysty käsittämään miksi henkilö ei saisi harrastaa yhtä ja samalla toista. Lolitat piristävät coni-tunnelmaa ja vaikka olenkin ihan uuno ja kutsun joitakin cossaajiksi, niin ne ovat silti näyttäviä ja kuuluvat ”samaan porukkaan”. Samassa friikkien veneessä me kaikki keikutaan ;)

 4. Bubu

  21.2.2008 at 11:53

  @ Tsubasa: Varmaan poistaisi kitkaa, mutta ainakaan itselläni ei ole mitään intressejä pelkästään lolitapahtumien järjestämiseen, koska en lähtökohtaisesti halua näiden kahden porukan erottuvan enää yhtään enempää. Hankaloittaisi elämääni liikaa.

  @ Futoi Yatsu: Nii-iin, kunpa kaikki vain ajattelisivat noin ja olisivat avaramielisiä!

  @ Hanashimaru: En minäkään ihan käsitä, friikki on tosiaan friikki joka tapauksessa ja friikkien pitäisi pitää yhtä…

 5. Tähän asti olen luullut lolitojen ja otakujen olevan kuin kaksi marjaa, vain pukeutumisen erolla… (Älkää naurako noin kovaa, jooko.) Kiitos selkeyttävästä kirjoituksesta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© 2020 karikari.fi

Theme by Anders NorenYlös ↑