karikari.fi

Shin Bubukuuti Kai Z GT X Destiny.

Animeunioni ja ilkeä elitisti

Muutama päivä sitten luin Animeunionin keskustelupalstalta – Anikista siis – että joku oli hieman huolestunut Anikin keskustelun tasosta. Koska itse olin ihan samaa mieltä, vastasin viestiketjuun. Anikin keskustelupalstan taso on jo kauan ollut aivan ala-arvoinen – johtuen siitä, että Eräät Tahot tahtovat säilyttää sen ”vapaamielisenä kirjoituspalstana” josta on helppo päästä harrastajayhteisöihin sisään. Tässä lienee osa totuuttakin – jos moderointi on tiukkaa ja kuri kovaa kuin Suomen Puolustusvoimissa, voi olla, ettei tämä erityisesti houkuta uusia harrastajia mukaan. Mutta kuten aina, kolikolla on kääntöpuolensa ja villien bileiden jälkeisenä aamuna päätä särkee ja oksettaa. Suomen alkoholipolitiikkaan ja suomalaisten alkoholinkäyttöä tämän enempää kommentoimatta todettakoon, että moderoinnista tai sen puutteesta johtuen

 1. Foorumi on täynnä turhia, yksirivisiä viestejä (IIIIIIIIHHHHHH EDO ON NIIN SÖPÖ IHQ <3<3<3 <<3!!!!!)
 2. Viesteissä on ties millä mitalla kirjoitusvriheitä ja turhia hymiöitä :)))) XD XD xD KaWaii!!!
 3. Rationaalinen keskustelu on aika pitkälti mahdotonta, kun sarjan syvällisen analysoinnin keskelle tulee ”Musta tä sarja oli tylsä. Kingdom Heras on ihq, Axel x Roxas KYAAAAAA XDDDD”

Paska viesti.

Tässä vaiheessa todettakoon, että vaikka itse en erityisemmin lolitamuotia harrasta, selaan Enfant Terribleä – teinityttöjen lolitamuotikeskustelua – huomattavasti mielummin kuin Anikia, ihan vain siksi, että siellä moderointi on tiukkaa, mikä pakottaa ihmiset kirjoittamaan perusteltua asiaa. Näin viestejä jaksaa lukeakin, vaikka aihe ei välttämättä olisikaan aivan Juuri Sitä Omaa Juttua.

Madu ehdotti, että ”mitäs jos Anikiin perustettaisiin foorumiosasto, jonne saisi kirjoittaa vasta annettuaan jonkinlaisen näytteen siitä, että osaa kirjoittaa”. Eli toisin sanoen olisi jonkinlaista laadunvalvontaa ja moderointia. Noh, arvata saattaa, että jos joku ehdottaa tällaista, on seurauksena elitismisyytös. Elitismi tuntuu animepiireissä – ainakin Suomen animepiireissä – olevan vähän samanlainen asia kuin natsius tai lapsiporno isommissa yhteyksissä: jos et vastusta sitä, olet sen puolella. Toisaalta taas, koska Elitismi On Pahasta, kaikki mikä voidaan yhdistää elitismiin, on pahasta – Reductio ad Hitlerum puhtaimmillaan! Tai ehkä tässä tapauksessa pitäisi puhua reductio ad elitistumista?

Adolf Hitler oli elitisti.

Että siitä vaan sitten. Eräät Tahot ovat jo ehtineet kertoa, että tämä on elitismin lisäksi ikäsyrjintää ja vaikka mitä muuta. Nämä Tahot taisivat tosin unohtaa sen asian, että idean alkuperäinen ehdottaja ei missään vaiheessa maininnut ikää pääsyvaatimuksena ”sisäpiirialueelle”. Ainoat vaatimukset olivat lähinnä sitä, että osaa kirjoittaa suurin piirtein oikeakielistä tekstiä ja perustella mielipiteensä.

Kyse ei ole siitä, että joidenkin (elitistien) mielipide olisi parempi kuin muiden mielipiteet, vaan siitä, että kaiken järkevän keskustelun peruslähtökohta on se, että omat kannanotot perustellaan. Hyvä olisi tietysti myös, jos kannanotot olisi myös kirjoitettu sen verran kielioppisääntöjä mukailevalla suomella, että myös niiden lukeminen olisi mahdollista.

Vai ovatko ravintolat, joissa on tietty pukukoodi ja joissa vaaditaan tiettyä ikää – täysi-ikäisyyttä tai usein jopa ylempää ikää – elitistiravintoloita jotka syyllistyvät ikäsyrjintään? Tietysti tätäkin mieltä voi aivan perustellusti olla, mutta siinä vaiheessa Anikin taso on lähinnä verrattavissa johonkin lähiräkälään, jossa voi vetää Lapparia ja makkaraperunoita paskaisissa verkkareissa ilman paitaa.

Mieti itse, kummassa viihtyisit paremmin.

10 Comments

 1. Groorg..

  Mietin tota juttua tässä jonkun x hetkeä. Pohdin tota räkälä-vertausta ja mietin sit, et eihän siellä Kaislassakaan mitään oleskelukieltoa ole niille Kallion räkälöiden vakiasukkaille. Lähinnä vaan hintataso ja tunnelma pitävät huolen siitä, ettei noita edes kiinnosta notkua paikalle.

  Samaa voisi soveltaa Intterwebissäkin. Keskustelun tasoa voidaan valvoa poistamalla turhia viestejä ja viestiketjuja ja jos käyttäjä ei meinaa parista varoituksesta uskoa, niin kirjoituskieltoon vain surutta. Toki tuollainen valvonta vaatisi jonkun verran aikaa ja jaksamista moderoinnilta, mutta niinpä toisaalta vaatisi jengin aiempien viestien selailu ja kirjoitusoikeuksien lisäily. Lisäksi tolla tavalla voitaisiin pitää keskustelu aktiivisena, vaikka moderaattorit eivät olisikaan, kun jengi voisi kommentoida samantien.

  Et sellasta! Comants plz.

 2. Kerran minun vastaan on tullut semmoinen tapaus eräällä foorumilla, että sinne perustettiin oma ”tasokkaan keskustelun” osastonsa, jossa saivat keskustella vain harvat ja valitut, ne asialliset käyttäjät. Mitään elitistisyytöksiä ei sen johdosta sattunut, vaan kyseisen osaston jäseniä kunnioitettiin kuin moderaattoreita.

  Toisaalta, keskustelu siellä osastolla oli alusta alkaen sellaista ”muka-sivistynyttä” keskustelua, jossa käyttäjät puhuivat semmoisista aiheista, joita Miss Suomi voisi pitää vakavana. Keskustelu osastolla oli hyvin väkinäistä, eikä joukosta eroavia mielipiteitä oikein uskallettu esittää.

  En sano, että tämä tapaus olisi täysin verrattavissa Anikiin, mutta siinä olen samaa mieltä, että tuommoista asiallisten keskustelijoiden osastoa tuskin kannattaa perustaa.

  Kovempaa moderointia tosiaan kaivattaisiin, vaikka olen minäkin siellä Anikissa käynyt joskus ihan mielenkiintoisia keskusteluja tai niitä ainakin seurannut. Ihmiset nauttivat aiheesta ”Minä”, joten semmoista keskustelua se Anikikin on täynnä.

 3. Ainoat vaatimukset olivat lähinnä sitä, että osaa kirjoittaa suurin piirtein oikeakielistä tekstiä ja perustella mielipiteensä.

  Kuten Kupolissa, tuolla kauhealla natsifoorumilla jonka elitismistä kaikki kymmenvuotiaat valittavat? Mutta eivät ketkään muut.

 4. Kuuti

  27.1.2008 at 19:31

  @Ana: Joo – jos se homma vain toimisikin Animeuniossakin noin. Nyt sitä voisi enemmänkin verrata paikkaan, johon kaikki tulevat – hintatasohan on 0 – portsareita ei käytännössä ole ja oksennuksia ei siivota. Ellei satu oksentaessaan mainitsemaan sitä, että ”olutta voi muuten panna itsekin” :E Tuo järjestelmä, jonka kuvailit, toimii toki NORMAALISTI, mutta koska Aniki on jo siinä tilanteessa missä se on, tuo ei toimi. Ja kirjoitusoikeuksien lisääminen tietylle porukalle aiheuttaa huomattavasti vähemmän työtä kuin vaihtoehto, koska nämä, joille ne oikeudet on lisätty, tuottavat luultavasti vain lisää asiatekstiä…

  @Bitten: No tästähän ei ole kysymys – ei ole ideakaan perustaa mitään Sivistyneiden Aiheiden osastoa tyyliin Anime ja sen poliittiset implikaatiot ja sen vaikutus työllisyyteen 1950 – 1970 -luvulla ;> Anikissa on kyllä paljon turhia ketjuja (”Viimeisimmät hankinnat”), mutta myös ihan OK-tasoisia aiheita, jotka VOISIVAT olla ihan jees, mutta joihin sitten tietyt ihmiset vastaavat yhdellä sanalla. Samoin kuin lelubisnes on ihan oikeaa bisnestä, voi animekeskustelukin olla ihan oikeaa keskustelua eikä leikkimistä ;D

  @Tsubasa: Hmm :E Ihan hyvä pointti!

 5. Kuuti: En minä puhunutkaan mistään ”sivistyneiden aiheiden osastosta”. Sinne mainitsemaani foorumiin vain perustettiin osasto, johon eivät saaneet kirjoittaa kuin ne, jotka olivat osoittaneet osaavansa kirjoittaa. Eli samanlainen osasto, mitä madu ehdotteli Anikille perustettavaksi.

  Siitä kuitenkin vain kehkeytyi semmoista ”sivistynyttä” keskustelua, kun sinne päässeet jäsenet yrittivät osoittaa osaavansa keskustella muistakin aiheista kuin ”mikä on sun lempipeli/-elokuva/jne.”

  Tottakai niistä OK-tasoisista aiheista voi käydä tasokasta keskustelua.

 6. Kuuti ois ihana nähä täydellisessä lolissa! <3

 7. Meikästä taas Anikissa on jopa liiankin kova kuri tällä hetkellä, itte tykkäisin enemmän sen kaltasesta foorumista missä ei moderaattorinvasara viuhuis juuri ollenkaan, ja viestit sais olla melkeinpä millaisia hyvänsä. En mä paljoa sellaisia yliasiallisia viestejä jaksa lukea, enemmän tykkään sellasista lyhyistä fanityttöilyviesteistä paljoilla hymiöillä. Niihin pystyy samaistumaan paljon paremmin ko johonkin elitistinarinaan. Ittellänikin toki käyttäjätunnus Anikissa on, mutten melkein mitään ikinä kirjoita, sillä ei innosta ajatus että viiden sekunnin päästä siitä ko on lähettänyt viestinsä joku elämäänsä kyllästynyt vanha setä tulee räyhäämään siitä miten omat mielipiteet pitäis perustella. En käsitä miksei perusteluiksi vain käy se että itse tykkää tai ei.

  Ps: ”Viimeisimmät hankinnat” on koko foorumin parasta antia.

 8. En kyllä ymmärrä, kuinka kukaan rölli-peikkoja lukuun ottamatta voi nauttia huonosti kirjoitetun ja epäkoherentin kielen lukemisesta.

  Vai lieneekö tämäkin blogi ja sen kommentointi sitä kuuluisaa elitistien rinkirunkkausta? ;)

 9. Kuuti

  12.3.2009 at 23:34

  Anonyymi, ihan totta.

  Tämä seuraava musiikkikappale varmaan summaa viestisi aika hyvin:

  Tässä tulee hirmuinen Rölli/
  on mulla metsässä tölli/
  ja siellä mä asustelen/
  ja sieltä mä hiippailen/
  tilipitappi-tippi-tappi-tilipitappi-tippi-tappi-tilipitappi-tippi-tappi-tai!

 10. Meni vähän ohi että mitenkä toi biisinpätkä liittyi meikän kirjottamaan viestiin yhtään mitenkään. :”o

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© 2020 karikari.fi

Theme by Anders NorenYlös ↑